Vesti -

Uticaj (geo)političkih događaja na finansijsko tržište

Napetost između SAD i Severne Koreje iz dana u dan je sve veća a celokupna svetska javnost strepi kako će se, za sada, verbalno prepucavanje završiti.

Podeli

.

S druge strane, u fokusu je i drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, koji može odrediti ne samo sudbinu Francuske, već imati uticaja i na Evropsku uniju.

Razvoj događaja i vesti kao ove, u velikoj meri utiču na vrednost nacionalnih valuta, ali i roba na svetskom finansijskom tržištu.

· Tako na primer, u danu koji je usledio nakon prvog kruga izbora u Francuskoj, evro je porastao 2% i dostigao najvišu vrednost u poslednjih pet meseci u odnosu na američki dolar. Zajednička evropska valuta je takođe ojačala u odnosu na britansku funtu oko 1,5% i japanski jen 2%.

· S druge strane, tenzije između SAD i Severne Koreje utiču na porast ulaganja u zlato, koje je sredinom aprila dostiglo 1295 dolara po finoj unci, što je ovogodišnji maksimum ponajviše reagujući na geopolitičke napetosti i neizvesnosti. Istovremeno, japanski jen, koji takođe ima ulogu pribežišta u nesigurnim vremenima, porastao je u odnosu na dolar dostigavši petomesečni maksimum.

Veliki broj naših sugrađana koristi promene u vrednostima valuta i roba na svetskoj berzi, kako bi potencijalno zaradili na razlikama u ceni. Pitate se kako?

Važna vest iz neke države koja odjekne u svetskoj javnosti najčešće utiče na vrednost valute te zemlje. Ukoliko vest dolazi iz države koja je važan proizvođač i prerađivač neke robe ili sirovine, vesti odatle često utiču na tržišnu cenu te robe, odnosno sirovine. Tako na primer, vest iz države koja je veliki proizvođač ili potrošač nafte ima uticaj na ponudu i tražnju, a time i na cenu ovog energenta.

Ako je objavljena vest pozitivna, ona najčešće pozitivno utiče na vrednost određene valute ili robe, i obratno. Tada učesnici na finansijskom tržištu kupuju tu valutu ili robu (ukoliko je vest pozitivna) ili je prodaju (ukoliko je vest negativna). Na osnovu predviđanja da li će vrednost neke valute ili robe rasti ili padati, moguće je ući u kupovnu ili prodajnu poziciju u svakom trenutku. To omogućava finansijski instrument pod nazivom finansijski ugovor za razliku u ceni (takozvani CFD).

Želite li i vi da se oprobate u trgovanju na svetskoj berzi? Učinite to odmah klikom na link ovde, uz BESPLATNI VODIČ: „Trgovanje na svetskoj berzi za početnike“ koji vam poklanja KapitalRS i trgujte na osnovu vesti iz sveta.

Svi materijali su pripremljeni i odobreni od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, zaposlenog u Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investicionog društva pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.