Vesti -

Don Don 100% crni hleb - kako ga prepoznati?

Potrošači u Srbiji nisu do sada imali baš priliku da na policama pekara i supermarketa kupuju 100 odsto crni hleb od brašna T1100. Ono što smo pod tim imenom viđali i kupovali uglavnom su specijalne vrste hleba ili jednostavno hleb “obogaćen” bojom, u kojima su mešane vrste brašna, ali i dodavane razne druge pomoćne materije. Otuda i ne čudi što potrošači i ne znaju da prepoznaju potpuno crni hleb, koji, gle čuda, to baš i nije. Kako to?

Podeli
Foto: Don DOn
Foto: Don DOn

Odgovor je jednostavan i njega daje jedan od najvećih pekara u Srbiji, kompanija Don Don, koja je nedavno tržištu Srbije ponudila i taj proizvod – crni hleb napravljen samo od crnog brašna T1100. Taj hleb, je naime, samo malo tamniji od belog i polubelog hleba, koji se prave od T500 i T850, što se na fotografijama može i videti. Hleb koji ima specifičnu aromu i svežinu, veći sadržaj proteina, masti i minerala, a ono zbog čega se posebno izdvaja od ostalih vrsta je sadržaj biljnih vlakana.

Foto: Don Don
Foto: Don Don

Naše zrno crni hleb vekna, rezani a od nedavno i somun na policama prodavnica i supermarketa u Srbiji je nutritivno vredniji proizvod, od vrste brašna koje se koristi u prevenciji gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i mnogih poremećaja koji se javljaju kao posledica nepravilne ishrane.

Brašno dobijeno mlevenjem najvećeg dela zrna pšenice T1100 za nijansu je tamnije boje od belog brašna, pa je često teško na prvi pogled uočiti razliku. Ta razlika je još manja kada govorimo o gotovom hlebu na polici. Potrošači očekuju da crni hleb ima visok volumen i veličinu kao beli, dok je po pravilniku definisano da hleb proizveden od čistog crnog brašna ne može imati taj volumen i zapreminu koju beli hleb ima.

Foto: Don Don
Foto: Don Don

Još jedan pokazatelj je i boja. Boja svakog hleba zavisi od boje pšenice, pa tako crni hleb ne može biti tamniji od boje brašna od kog je pravljen. Sve ono što nije svojstveno boji pšenice nije svojstveno ni hlebu. Površinski sloj pšenice je nosilac pigmenta i boje.

Takođe, ukoliko u svom sastavu hleb sadrži bilo koju drugu vrstu brašna (mekinje, ječmeno, heljdino brašno, ) ne može se nazvati crnim hlebom, već je to neka od specijalnih vrsta hleba.

Foto: Don Don
Foto: Don Don

Don Don u prodaji ima tri vrste hleba od brašna T1100 – crni hleb, rezani crni hleb i crni somun.

Naše Zrno Crni hleb i crni rezani hleb je napravljen od 100% crnog brašna T1100, zahvaljujući čemu ima vlažnu sredinu, pun ukus, prepoznatljivu aromu i svežinu. Odlično se slaže uz jela pripremljena na tradiconalan način i prvi je izbor onih koji brinu o svom zdravlju. Zbog svoje visoke nutritivne vrednosti, crni hleb je važan deo prevencije i dijetoterapije mnogih zdravtsvenih problema. Biljna vlakna koja ovaj hleb sadrži, utiču na sporiju resorpciju ugljenih hidrata u digestivnom traktu, pa su veoma važna za regulisanje nivoa šećera i insulina u krvi. Crni hleb sadrži i značajno više zaštitnih materija od hlebova dobijenih od belog brašna, pa je dobar izvor magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma, kao i vitamina B grupe.

Foto: Don Don
Foto: Don Don

Crni somun Naše zrno se pravi od najfinijeg pravog crnog brašna T1100, što mu daje specifičnu aromu, vlažnu sredinu prepoznatlive teksture i ukus bez kog je teško zamisliti novi dan! Crni somun će upotpuniti svaki obrok, a još bolje se uklapa sa tradicionalnim jelima. Odlično se slaže uz jela sa roštilja, ukusne salate i jela u koja se umače.

Potražite u najbližoj prodavnici od 30. marta.