- Komentari -

Belgijanci s pravom idu iz Srbije?

Beograd -- Kompaniji Energo-Zelena nije 2009. dobila garancije srpskih vlasti da će imati dovoljno životinjskog otpada za rad, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Novosti
Pošaljite komentar
  1. Da bi se razumela problematika mora se reci sledece:Energo Zelena preuzima samo zivotinjski otpad I i II kategorje,a od toga se proizvodi mesno brasno koje se SPALJUJE i tehnicka mast koja se koristi u proizvodnji bio dizela.Troskovi koje imaju u proizvodnji se jedino mogu nadoknaditi tako sto ce im ZAGADJIVACI (Klanice,farme i dr. )platiti odvoz otpada.Cena odvoza je kod nas oko 6000 din po toni a npr.u Rumuniji 23000 po toni,Hrvatskoj 21000 din/toni itd.Cenu ovde niko ne propisuje nego su kafilerije prepustene same sebi.Zagadjivaci nece da plate vise ili uopste ne placaju odvoz jer ih NIKO NE KONTROLISE sta rade sa zivotinjskim otpadom.Za kontrolu je nadlezna ISKLJUCIVO veterinarska inspekcija.Kafilerije ne jure nikakvu ekstra zaradu jer ni zaradu nemaju.
    O kolicini od 250000 tona zivotinjskog otpada se govori godinama od strane upravo Uprave za veterinu i to Belgijanci nisu izmislili.Tacno je da oni jedini ispunjavaju SVE propise vezano za delatnost koju obavljaju.Ostale fabrike ne ispunjavaju ni minimum uslova,ali se to godinama tolerisalo.Tacno je da su kafilerije u Somboru i Cupriji u vlasnistvu drzave.Sto se tice izjava Direktora Uprave za veterinu mogu se slobodno nazvati skandalom.Kompletna situacija vezano za problematiku otpada zivotinjskog porekla bi se mogla resiti za 1 mesec samo kada bi veterinarska inspekcija pocela da radi posao za koji su zaduzeni i placeni.Iz mog licnog desetogodisnjeg iskustva,MRKA KAPA.
    (Djukic Slobodan, 29. novembar 2014 21:49)

    # Link komentara

  2. garancije nisu date, niko im nista nije garantovao, cak su obavesteni da klanice ne zele unapred da sklope ugovore.. I Naravno, da ce svi reci dodjite da investirate u Srbiju, da ima otpada i da nam treba i zbog nas i zbog evropskih standarda savremena kafilerija.. Nece sigurno neko da kaze> ne treba nam investicija. cak i da je neko to napisao, pismo nije nikakav ugovor ili obavezujuci akt, tako da bi prosecan advokat mogao da obori tuzbu Belgijanaca.. samo da prestane strajk
    (Marijana, 28. novembar 2014 22:38)

    # Link komentara

  3. (profesionalni komentator, 28. novembar 2014 11:48)

    Pa ako su ti ministar i siepa garantovali promet onda treba da tuzis. Problem je sto da bi doveli bilo kog investitora zarad propagande, nasi politikanti potpisuju sve i svasta, placaju sve i svasta. Gde jos na svetu ima da otvoris fabriku a drzava da placa plate 5 godina?
     (Milos, 28. novembar 2014 15:22)

    # Link komentara

  4. " jer velike klanice nisu htele sa njima unapred da sklope sporazume o preradi mesa"

    Pa ovo je sustina ! Zasto nisu htele ? Verovatno zbog cene ! Belgijanci su verovatno videli kako Delez dere pa su pomislili da mogu i oni. A sto se tice nepostovanja zakona, sto nije nemoguce, kog kada i kako ?
    (Scheferhoferweizen 160 din. u Maxiju 60-70 Centi u Nemackoj !, 28. novembar 2014 15:09)

    # Link komentara

  5. Да ли је неупућени министар рекао како остале фабрике раде?Идите у Сомбор и видећете како се закопава животињски отпад багерима и фабрика као таква не испуњава ни минимум услова за рад,а дођите у Енергозелену па ћете видети процес проузводње са све станицом за пречишћавање отпадних вода!Енергозелена једина испуњава све услове за рад у Србији и то по закону који је донела сама Србија!Министар није рекао и то да брани неког или нешто јер је добио паре од истог тог,а кад држава буде платила одштету од 50.000.000€ хватајте њега за врат.ОН ЛАЖЕ и то ћете се уверити врло брзо!
     (Jogogo, 28. novembar 2014 15:03)

    # Link komentara

  6. Pa u Srbiji nema zivotinjskog otpada-krv,kosti,koza,kandze,nokti,papci,rogovi,dlaka,krzno,perije,meso uginulih i lecenih zivotinja itd....sve to ide u Salame,Pastete,Mesne nareske,Virsle.....utd.........
     (321, 28. novembar 2014 14:49)

    # Link komentara

  7. Istina, u Srbiji je sve manje životinjskog otpada za preradu.
    Kakva su vremena došla, stanovništvo jede sve, od kože do koske.
    E sad, neki taj otpad jedu jer za drugo nemaju, a zahvaljujući mašini za mlevenje mesa, i ostali nesvesno uživaju u mesnim proizvodima.
    (Ljuba, 28. novembar 2014 14:36)

    # Link komentara

  8. Kafilerije koje posluju u Srbiji ne bi mogle poslovati nigde van Srbije. U tome je problem sto belgijska kompanija ima "cistije" resenje za animalni otpad nego mi. A to znaci da nase kafilerije polako gube posao. Ali neka bitno je da ce nase kafilerije raditi prljavom tehnologijom i zagadjivati sve jace jer nemoj slucajno da se zatvore a cistiji belgijanci da nam uzmu posao. Dobro je da cemo jos jace zagadjivati sami sebe.
     (Mali Radojica26, 28. novembar 2014 14:13)

    # Link komentara

  9. vrlo dobro znamo sta se radi sa zivotinjskim otpadom u nasim kafilerijama i kako on opet dolazi u lanac ljudske ishrane. zbog visoke zarade vlasnici napominjem nasih kafilerija uslugu prerade otpada uopste ne naplacuju te su zbog toga reakcije belgijanaca sasvim opravdane a mi treba da se pitamo kakve preradjevine od mesa jedemo
     (zeljko, 28. novembar 2014 14:10)

    # Link komentara

  10. Cekaj malo, zar ne bi firma trebala da sama izvrsi istrazivanje terena i na osnovu toga odluci da li je isplativo pokrenuti posao ili ne ? Kako i zasto drzava treba da garantuje da ce oni imati dovoljno posla ? Dakle ja ako otvorim trafiku i ne ide mi, tuzim drzavu ?
    (profesionalni komentator, 28. novembar 2014 11:48)

    Ако се неко пита како то да губимо све спорове у арбитражама и суђењима, ово је најбољи пример. О?вај баја из Министарства који нам је дао информацију у вези овог случаја нема благе везе о томе шта је спорно али је рад да о томе изнесе своје мишљење. Такав је вероватно случај и са адвокатима јер како објаснити да смо изгубила све спорове, АЛИ БАШ СВЕ.
    (чекај ти мало, 28. novembar 2014 13:49)

    # Link komentara

  11. Ovde neke stvari nisu jasne, ili mediji nešto prećutkuju ili su ovi Belgijanci mutni. Energo Zelena ima apsolutnu dominaciju da ne kažem monopol na tržištu, kafilerije u državnom vlasništvu su ili u finansijskoj blokadi ili ne rade. Oni imaju odličnu tehnologiju i kapacitete, ne razumem zašto krive nelojalnu konkurenciju kada je nema. Ako klanice nelegalno odlažu otpad ili još gore vraćaju ga u ishranu onda neko iz države treba da odgovara, ali i belgijanci treba da kažu jasno šta je zapravo problem.
    (biće bolje, 28. novembar 2014 12:02)

    Нисте прочитали претходни чланак а у овом данашњем се држава прави блесава или на одговорном месту седи човек који није у стању да схвати шта му је посао. Белгијанци се не жале на нелојалну конкуренцију нити на "никада дате гаранције" о количино отпада. Они се жале непоштовање закона наше државе, који регулишу и прописује уништавање животињског отпада. Кафилерије које Белгијанци помињу не раде званично али незванично итекако. Због што не плаћају порез, доприносе на плате, што својим "производом" загађују реке и земљиште, они могу да раде са 70% попуста.
    (неће бити боље, 28. novembar 2014 13:39)

    # Link komentara

  12. Stvarno su glupavi ovi Belgijanci. Samo se pitam ko jos ide na sud sa ovako idiotskim argumetnima. Sad kada puknemo na arbitrazi, nema druge nego da zakljucimo kako nas zapad nicim izazvan mrzi. I sve je jasno... ovo proazimo vec treci krug. samo mi nije jasno kako sad to treba da volimo ove sto nas, eto - mrze. i koliki treba da je stvarno IQ prosecnog citaoca da bi sve ovo svario kako je servirano.
    (IvanBG, 28. novembar 2014 13:38)

    # Link komentara

  13. Има кинески и руских инвеститора колко` год да нам затреба. Европски умишљени племићи и грофови нам не требају.
    (Горан, 28. novembar 2014 13:27)

    # Link komentara

  14. Belgijanci su obmanuti 2009. a zna se ko je bio na vlasti 2009. Ta sirovina ne moze da se obeca jer zavisi od klanja i broja zivotinja a od 2009. se sve smanjilo za 3 puta. Drzava nema sanse da izgubi spor jer su se Belgijanci preinvestirali i izgubili trzisnu trku.
    Treba proveriti da li ima i nasih ljudi koji su vlasnici i zasto su oni vlasnici.
    Takodje treba proveriti ko je iz vrha vlasti dao obecanje za kolicine koje ne postoje i zasto :-) i odakle mu ovlašćenja.
    To su ključna pitanja a ne da li oni odlaze ili ne odlaze!
    (comi, 28. novembar 2014 13:24)

    # Link komentara

  15. Dovoljno je da dodju u kafileriju u Sombor i da vide na licu mesta kako se truje zivotna sredina na 500 metara od najurbanijeg dela grada, dobice odmah spor jer sta znaju radikali sta je poglavlje 27.
    (Somborka, 28. novembar 2014 13:14)

    # Link komentara

  16. Drzava garantovala privatnoj firmi da ce imati dovoljno posla?! A Belgijanci poverovali, posto je Srbija jako blizu Severne Koreje?! Kakva glupost, kakvo tipicno EU licemerje i grebatorstvo!!! Gospodo Belgijanci priznajte lepo da ste lose uradili domaci, da ste precenili potencijale trzista, da ste ispali glupi, a nemojte da krivite drzavu. Da nije smesno bilo bi tuzno! Mozda da "gospoda" Belgijanci malo smanje cene, privuku kupce, smanje svoje troskove, pa probaju da svoju uslugu realno pozicioniraju na trzistu? A, da, za to je potrebno znanje, a ne marifetluci i sitna podmicivanja, kako bi se uposlili kapaciteti. Zamislite da npr Nektar, koji je kupio Fruktal, tuzi Sloveniju zato sto slovenci ne piju dovoljno soka ?! A nasi "komentatori" bi mogli da malo ukljuce mozak pre nego sto krenu da pljuju po svojoj drzavi i uzimaju u zastitu strance koji su napravili poslovni promasaj decenije! Dovoljno nase vlasti prave gluposti za koje ih treba kritikovati, ali nemojte na ovu temu, svakom ko se ikada bavio biznisom je jasno da su dali autogol, a sada posto Srbiju smatraju slugeranjskom kvazi drzavom pokusavaju da izvade stetu na racun nasih poreskih obveznika. Jos jedan podatak koji me u ovoj prici podseca na "solarni park" , slucaj u kome ce mnoooogo para iz budzeta otici za naknadu nepostojece stete jos jednog kvazi investitora je da je arbitraza u Vasingtonu?! Ko god posluje u Evropi zna da se arbitraze obavljaju u domicilnim zemljama ili u Parizu, dakle mnoooogo sumnjivo!
    (Poreski obveznik, 28. novembar 2014 13:05)

    # Link komentara

  17. Cemu frka? Normalno je da svaka vlats poziva investitore. Pa Vucic je nedavno rekao dodjite, nema boljeg mesta za investicije od Srbije.. cinjenica da nam serviraju mesni otpad u preradjevine, da ne ispunjvamo standarde EU i da bi ovakva fabrika trebalo da postoji i radi.. naravno, mesarska mafija bi izgubila znacajan deo novca. i To je problm. Belgijanci jedino nisu u pravu sto su mislili da ce tako brzo da ostvare profit i povrate investiciju. Mozda je trebalo da sacekaju godinu, dve..
    (Ana, 28. novembar 2014 13:05)

    # Link komentara

  18. (biće bolje, 28. novembar 2014 12:02)

    Sta kazes, nema nelojalne konkurencije? Nedavno je pokrenuta prica kako jedna lokalna kafilerija zakopava otpad u zemljiste oko fabrike i to u blizini stambenih zgrada. Sve potkrepljeno fotografijama. I kako onda Belgijanci mogu da konkurisu sa cenom?
     (plavi andjelak, 28. novembar 2014 12:53)

    # Link komentara

  19. S' obzirom da je količina stoke kod nas poznata, zna se koliko uginulih životinja u proseku treba da se pojavi godišnje. Ovi Belgijanci su jedini koji imaju tehnologiju za preradu ove vrsta otpada i bar 2/3 bi moralo da završi kod njih.

    Kod nas se zvanično pojavi oko 10x manje od očekivanih vrednosti. 90% uginule stoke, ili bolesne pred uginućem završava u raznim privatnim klanicama i mesarama, ili se baci na lokalnu deponiju/potok/kanal/šumu. Belgijanci na ovo ukazuju već godinama, ali ni mediji, ni inspekcije niti iko od nadležnih ne reaguje. Protiv ovog problema se niko ne bori. I afera od pre koju godinu sa onim hamburgerijama i mesom crkotina je pokrenuta tek na inicijativu te Belgijske firme.

    Sada kada vide da nema vajde, odustaju od investicije i odlaze.

    Inspekcije i država su oni koji moraju da isteraju da se spreči nelegalno uklanjanje uginulih životinja, sve jedno dal' prodajom obližnjoj mesari, dal' bacanjem u lokalni potok.
    (Miki, 28. novembar 2014 12:51)

    # Link komentara

  20. Brate, pa ako im je to argument na sudu, onda bi mogli svakog prodavca polovnih automobila da tužimo... Pa 'svaki ciga svoga konja hvali', kako njima može da bude bilo kakav argument pismo uprave da će imati dosta posla??? Kako Uprava iz ministarstva moža da im garantuje posao, osim ako ne pravi neku intervenciju na tržištu???
    (Marko, 28. novembar 2014 12:37)

    # Link komentara

  21. 90 posto zivotinjskog otpada nasi preradjivaci mesa guraju u pastete i kobasice,njima nista nije sveto,oni samo da im sto vise ispadne od jedne svinje da mogu da prodaju i zavale narodu!
    (Istina, 28. novembar 2014 12:12)

    # Link komentara

  22. Ovde neke stvari nisu jasne, ili mediji nešto prećutkuju ili su ovi Belgijanci mutni. Energo Zelena ima apsolutnu dominaciju da ne kažem monopol na tržištu, kafilerije u državnom vlasništvu su ili u finansijskoj blokadi ili ne rade. Oni imaju odličnu tehnologiju i kapacitete, ne razumem zašto krive nelojalnu konkurenciju kada je nema. Ako klanice nelegalno odlažu otpad ili još gore vraćaju ga u ishranu onda neko iz države treba da odgovara, ali i belgijanci treba da kažu jasno šta je zapravo problem.
    (biće bolje, 28. novembar 2014 12:02)

    # Link komentara

  23. da li će neko odgovarati za podzemne kontejnere u BG jer nije moguća
    primarna separacija otpada prema vrsti (staklo, papir, limenke ...)?
    (Milojko, 28. novembar 2014 11:50)

    # Link komentara

  24. Važno je da se reklamiramo na CNN kao idealno mesto za investicije. Ko je još poverovao naprednjacima. Žao mi je belgijanaca dobar su narod, ali njihovi političari i još neki iz evropskih prestonica su doveli Vučića na vlast, pa sad neka se rešavaju sa njim.
    (Demokrata, 28. novembar 2014 11:50)

    # Link komentara

  25. Cekaj malo, zar ne bi firma trebala da sama izvrsi istrazivanje terena i na osnovu toga odluci da li je isplativo pokrenuti posao ili ne ? Kako i zasto drzava treba da garantuje da ce oni imati dovoljno posla ? Dakle ja ako otvorim trafiku i ne ide mi, tuzim drzavu ?
    (profesionalni komentator, 28. novembar 2014 11:48)

    # Link komentara

  26. Strašno. Kakva drzava ovo je Cipi Ripi drzava.
     (zbanderas, 28. novembar 2014 11:45)

    # Link komentara

  27. Nemojte da se lazemo,ova prica kako su im garantovali dovoljne kolicine je u stvari "prasina u oci".Iz kompanije su vrlo jasno rekli da zatvaraju fabriku i tuze Srbiju ZBOG NEPOSTOVANJA ZAKONA!

    I 100% dobijaju na sudu,a mi ostajemo da uzivamo u blagodetima ove tzv. drzave i da placamo tudje greske.
    (TACKA, 28. novembar 2014 11:27)

    # Link komentara

  28. Najbolje se sad nakačite na seljaka koji zakopa negde ovcu/svinju u 2-3 godine, a što veliki proizvodjači na nehigijenski način svakog meseca na desetine tona otpada nesavesno i nelegalo odlažu njih ćemo da preskočimo. SELJAK JE KRIVAC!!!!
    (Dufa, 28. novembar 2014 11:25)

    # Link komentara

  29. Pa rekoše Belgijanci da je problem poštovanje zakona, a ne neke imaginarne garancije. Ako država Srbija ne može da poštuje sopstvene zakone donete pre nekoliko godina zbog čega bi davanje garancija ulivalo poverenje.
    Bedan pokušaj spina od strane nadležnih!
    (trbuhom za kruhom, 28. novembar 2014 11:25)

    # Link komentara

  30. Da li bi mogli da napisete ime vlasnika firme. Nesto mi se cini da to i nije bas belgijiska firma, nego da se iza svega krije neko nase ime.
    (Tatjana, 28. novembar 2014 11:24)

    # Link komentara

  31. toliko o tome sto nam vucko prica za investitore kako su dobrodosli bla bla...
     (sokocalnik, 28. novembar 2014 11:21)

    # Link komentara

  32. Znaci opet bivsa vlast kriva?! Nisam ni sumnjao da ima oko bilo cega vase odgovornosti nakon 3 godine na vlasti...
    (Ivan, 28. novembar 2014 11:19)

    # Link komentara

  33. To je zbog toga sto nas seljak kada mu umre krava on je zakopa u sumu,ili zove neposredno pre nego sto umre privatnog mesara ili klanicu ovaj to lepo preradi a mi to pojedemo.Seljak ne mora da trosi gorivo,dobije pare kod kuce a klanice ne kontrolise niko!
    (dragomir, 28. novembar 2014 11:17)

    # Link komentara

  34. A zašto ne bi izdržavali radnike iako nema posla i trpe gubitke, kao što naš javni sektor to radi preko naše grbače. Naše fabrike i preduzeća izdržavaju radnike decenijama, pa šta nam fali.
    (Pametnjaković, 28. novembar 2014 11:16)

    # Link komentara

  35. Slika i prilika Srbije.
    (Stevan, 28. novembar 2014 11:00)

    # Link komentara

  36. Samo tako, imaćete investitora ko žaba dlaka!
    (Čampaš, 28. novembar 2014 10:56)

    # Link komentara