- Komentari -

Zbog 1.700 dinara u vrtlogu duga

Niš -- Vraćanje kredita u Srbiji može da se pretvori u noćnu moru, o čemu svedoči i slučaj M.S. iz Niša, koja je zapala u finansijske probleme.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. @Veliki Brat Ako je to tacno sto ti kazes, kako je moguce da duguje duplu sumu? Gde su nestale pare uplacene iz druge banke po osnovu refinansiranja.

    Problem generalno kod svih nas jeste sto smo neuki, slabo informisani i sto neobazrivo zakljucujemo ugovore na vise godina. A sve to kad se pomesa sa cinjenicom da smo dugo bili zeljni svega, da nas kriza i nevolja natera da se zaduzujemo, ali i da smo klasicno potrosacko drustvo koje nije naviklo da stedi, nego da trosi novac, dovodi do toga da imamo ovakve situacije.

    Tacno je da je u bankama dosta nesposobnih ljudi, ali i to je posledica stanja u zemlji - ljudi koji vrede i kostaju, ali se bankama vise isplati da zaposle ljude bez iskustva i znanja, jer ce njih manje morati da plate.
     (tecumseh, 23. novembar 2014 14:11)

    # Link komentara

  2. @iskustvo uci banke jesu pokvarene ali odrzavanje racuna placas ne zato sto se sipa ulje nego ti banka obezbedi automat na svakom cosku, mogucnost da ti neko odmah uplati novac bez slanja vozom i autobusom i slicno. odrzavanje sto naplacuju je ok i vecina ti naplati samo ako si imao transakciju u mesecu...
     (mick, 23. novembar 2014 11:24)

    # Link komentara

  3. "...sve procedure banke i dobra poslovna praksa... " Ljudi, ovo u bankama ne postoji.Banke zapošljavaju nedovoljno obrazovane i iskusne uz čiju pomoć mogu raditi samo na štetu klijenta. Ukoliko vam je potreban neki proizvod ili usluga banke, bolje se savetujte sa vašim prijateljima koji imaju iskustva (ekonomisti, računovođe) jer u bankama sigurno nećete naići na vredan savet upravo zbog nedostatka obrazovanja i stručnosti njihovih kadrova. Naravno da je banka profitna organizacija i da bez preke potrebe ne treba ulaziti u posao sa njima ali iskrenost im nije jača strana. Ovo govorim iz iskustva jer je finansijsko savetovanje deo mog posla.
    (Dr. Zoidberg, 23. novembar 2014 11:12)

    # Link komentara

  4. Stojim u redu u banci i zena pre mene hoce da podigne deo evra sa stednje hitno joj treba. Ovaj kod kojeg je na salteru kaze taj deo koji skine nece joj se uracunati kada bude dobijala kamatu onaj pored kaze hoce. Kada sam uzimao dozvoljeni minus pitam gospodju na salteru da li on gleda u kreditnom birou ona kaze ne. Posle godinu dana hocu kreditnu karticu oni me odbiju sa obrazlozenjem slab kb rejting. J*** lud zbunjenog.
     (Za B93, 23. novembar 2014 10:48)

    # Link komentara

  5. Nemam baš najbolje mišljenje o bankama, ali nije ovako samo kod nas.

    Pa evo i PayPal je od početka ove godine prebacio svih korisnicima u Srbiji opciju da PAYPAL vrši konverziju u valutu onoga kome plaćamo, a nama je naplaćivao u dinarima. Ali, kako je PayPal nalog veza obično za deviznu karticu (razne Visa Internet i sl. kartice), onda za vašu uplatu PayPal lepo pošalje Vizi zahtev u dinarima, a Viza izvrši konverziju u evre i sve vam to naplati od banke (dakle, i sumu i konverziju). Zatim PayPal izvrši konverziju iz dinara u evre ili dolare, ili drugu valutu koju traži kupac (ako su npr. evri, tu ste mogli proći bez tih 4-4.5% provizije za konverziju koju naplaćuje PayPal, samo da je uključena opcija da se naplata vrši u valuti kupca (tako da konverziju, ako je potrebna, vrši vaša banka ili Visa).

    Ako neko ima svaki dan 25e transakciju, provizija na ovu konverziju valuta je 1e, što je za godinu dana 365e - malo li je.


    Ovo sa bankom... žena verovatno nije otišla da zatvori račun, a oni nisu ugasili kredit jer nije bilo dovoljno novca (1700din. manjka), i samo su nastavili da joj skidaju rate, tako da je posle svega ostala dužna tih 180 i nešto hiljada dinara - ta razlika je kamata koju je banka i dalje zaračunavala svakog meseca).

    Službenica, naravno, nije htela da obavesti na vreme ženu o ovome, tako da se ne može reći da su radili u interesu klijenta... Da su radili u interesu klijenta, ne bi ona uzimala kredit u drugoj banci za refinansiranje kod njih.
    (Veliki brat, 23. novembar 2014 01:15)

    # Link komentara

  6. draga deco pre nego sto odete na rucak operite ruke. to pravilo morate da primenjujete kroz ceo zivot. komlikovani zakoni i ugovori su leglo zaraze iz koje se nemozete izvuci.
     (moram da kazem il cu da puknem, 23. novembar 2014 00:24)

    # Link komentara

  7. U credit agrikole banci sam imao kreditnu karticu u iznosu od 31700 dinara. Rata mi je bila 1500 dinara a kamate i neke troskove banci jos 800 din. Odrali su me za nekoliko godina trostruko. Ostali su mi jos 10000 hiljada da otplatim i kada sam sve stavio na papir, puko mi je film, otisao kod prijatelja, uzeo 10 crvenih i otisao u banku, pljusnuo na salteru i rekao "Placam sav dug na kartici, bude li mi sledeceg meseca naplacen samo 1 dinar za to, uzecu natrag sav novac i necete dobiti ni dinara. Posla nemam, socijalan sam slucaj nakon gubitka posla, pa izvolite naplatite mi!" Isti tekst sam poslao i banci putem maila, a sledeceg meseca je stigla sms poruka da je dug 0 dinara. Evo, mesecima sve ok. Jednom mi zafalio novac, ja podigao 5 crvenih, sutra dan vratio na racun i nista nisu skinuli kao kamatu, samo 120din provizija.
     (Senior, 22. novembar 2014 23:30)

    # Link komentara

  8. Moram jos jedan komentar da ostavim. Nije ugodan ali je istinit.
    Zamislite moralni sklop osobe koja hoce da radi u banci. Skoluje se, razmislja samo o tome. Taj je kvaran ko politicar.
    (iskustvo uci, 22. novembar 2014 23:08)

    # Link komentara

  9. Dok sam radila redovno sam placala ratu. Vise od godinu dana ne placam nista. Zvali su svaki dan. Prvo sam objasnjavala fino, rekla NEMAM, ne radim ni na crno. Sledece je bilo NEMAM tužite me. Moj odgovor na poziv posle toga je bio: ja cu vas da tuzim zbog uznemiravanja.

    Inače od mene su dobili koliko su i dali. Samo bez kamate. A ako tuže, pucaju svakako. Znaju oni koliko muljaju sa kamatama. Tako da ko nema ništa na svoje ime, opušteno..jednog dana.... mozda...
     (ludilooooo, 22. novembar 2014 23:01)

    # Link komentara

  10. credi agricol banka je najgora! takvi prevaranti na svetu ne postoje. i ne daj boze da zakasnis pola dana odmah pocinju sa zvanjem. cimao me neki lik iz te banke pola sata kako cu da platim, kasnim vise od 20 dana, dugovanja moraju da se plaćaju i sve to sa nekim ponižavajućim tonom..ja sva zbunjena jer sam platila ratu..konačno pitam o kom iznosu se radi a on mrtav ladan kaze 12 dinara! a ja onda njemu sve po spisku i da se tera u pm a onda ga lepo prijavim i...ništa. posle me pitaju da prebacim račun kod njih...ma marš bre debili!!!
     (dreamer, 22. novembar 2014 22:38)

    # Link komentara

  11. e da znate kakva je ERSTE banka i moja iskustva, od lazljivih cinovnika dodje mi uffff, i to samo da bi zaradili koji dinar vise kod stranih poslodavaca, na ustrub komsija i ... sram i stid , g*ide su za njih sofisticirana bica!
     (zodijak ns, 22. novembar 2014 22:37)

    # Link komentara

  12. Ја обично исплатим превремено једну банку и одем у другу и узмем кредит. Важно је и да узмете документ банке да сте измирили дуг. Имао сам једном проблем због превременог па је банка после год дана назвала и рекла о неком великом дугу. Срећом имао сам документ банке да је кредит намирен према банци.
     (dragan, 22. novembar 2014 21:49)

    # Link komentara

  13. a zasto ne kaze da joj je ukraden identitet i da je podignut kredit sa laznom-falsifikat licnom kartom? Cujem to je redovna pojava i validno objasnjenje. Ako joj odbiju taj razlog neka se odmah zali premijeru, cini mi se da je on to jednom jako lepo objasnio....
     (msc.Milos, 22. novembar 2014 21:44)

    # Link komentara

  14. sto je uzimala kredit!sada kuka?šta očekujete dobrovoljan prilog!?????ti si uzimala pare moras da vratis??????
    (sladjan, 22. novembar 2014 21:15)

    # Link komentara

  15. Ko je veci lopov? Onaj sto pljacka banke ili banka? Za sve one koje brane banku neka mi objasni sta je to ,,odrzavanje racuna"? Kako se to u racun sipa ulje, ciste svecice... Drugo, karticu sam izbacio iz upotrebe. Ko nije, digitron u sake. A pre uzimanja kredita gde je ovoj zeni pamet? Ili ono, lako cemo.
    I da ne zaboravim, banke nisu prijatelji.
    (iskustvo uci, 22. novembar 2014 20:42)

    # Link komentara

  16. CAG banka je..... Imam gotovinski kredit kod njih i umesto rate od 6.800 placam gotovo 7.300 mesecno. Uvek neki novi skriveni troskovi. Klasicni zelenasi koji me bukvalno za dan kasnjenja cimaju u 19h uvece sa pitanjem kada cu da platim. Refinansiranje sledi. A kredit nikaaada vise.
     (Notar Tole, 22. novembar 2014 20:33)

    # Link komentara

  17. Izuzetno konfuzan tekst, a cini mi se da ni pisac teksta, a ni zena koja je upala u problem ne znaju sta se desava, i kako je do zbrke doslo.

    Uopste mi nije jasno prvo po kom osnovu je banka zadzala novac i korisila ga za naplatu kamate od drugih klijenata?!?!? To je prva nelogicnost i recenica koja nema smisla.

    Drugo, kod refinansiranja kredita, novac se uplacuje na kreditnu partiju, a cak i da je uplacen na racun klijenta, nije mogao ispariti, a banka nema osnov po kom ga moze zadrzati. U slucaju da se nalazi na kreditnoj partiji, dovoljno je uplatiti tu razliku od 1.700 dinara da bi se kredit zatvorio.

    Trece, sluzbenici i u jednoj i u drugoj banci moraju da prate ceo proces - potrebno je dostaviti potvrdu o ostatku duga na dan pustanja kredita, a zatim i potvrdu da je kredit otplacen. Nije mi jasno kako ovo niko nije mogao da proveri toliki period, a zatim ni klijentkinja, koja se nije zapitala nijednom da li je kredit zatvoren.

    I na kraju, po kom osnovu ona sada otplacuje zajam od 184.000 RSD na 33 mesecne rate po 8.815 RSD. Ispada da je prosecna realna kamata na godisnjem nivou 20%, sto je puno cak i za Srbiju.

    Novinari bi bar trebali da se potrude da prilikom pisanja teksta pruze tacne i istinite informacije, ali i da ljudima objasne koje su to stvari kojih bi trebali da se cuvaju, a ne da se trude samo da napisu tekst, cija je jedina svrha kako mi se cini zelja da se pomenu dve banke, greska u bankama, indiferentnost NBS i na kraju neukost i neznanje gradjana.
     (tecumseh, 22. novembar 2014 20:25)

    # Link komentara

  18. pa seko slatka ne mozes da uzmes potvrdu o ostatku duga 01.12 da ti sredstva legnu primera radi 7og a ti se pojavis 23eg jer si imao neke obaveze i da posle kukas na Banku. Svakodnevica u neazurnih Srba. Samo su neki dovoljno bezobrazni da pozivaju medije i zloupotrebljavaju neki svoj hendikep radi ostvarenja koristi. fuj
     (Zeka insider, 22. novembar 2014 19:57)

    # Link komentara

  19. Bojkotujmo tu banku!!!!!!
    (Dole lihvari, 22. novembar 2014 19:51)

    # Link komentara

  20. Banka je uradila sve u najboljem interesu klijenta?
    Vrhunac bezobrazluka i cinizma.
    Ovo je klasično zelenaštvo pod zaštitom države.
     (Mihailo, 22. novembar 2014 19:36)

    # Link komentara

  21. Skoro sam refinansirao kredit u drugoj banci. Na potvrdu o ostatku duga je pisalo da sam dužan posle uplate da dodjem u banku da ugasim kredit. Tako sam i izradio i nije bilo nikakvih problema, mada mislim da je to namerno šikaniranje ljudi. Da se ljudima koji ne čitaju pažljivo ovo može desiti je kriva NBS.
     (Domanović, 22. novembar 2014 19:32)

    # Link komentara

  22. tri put meri jednom seci.
    (The.Walking.Dead., 22. novembar 2014 19:30)

    # Link komentara

  23. A sta ako se u postupku medijacije ne postigne dogovor?
     (ja 09.04., 22. novembar 2014 19:29)

    # Link komentara

  24. Ključno pitanje ovde je kako se došlo do iznosa kredita koji dotična i dalje plaća Agrikol banci. Ko je ovde lud? Imate li nekog saradnika ako vi ne znate objašnjenje da vam razjasni ovo? Ovaj tekst kao da je pisao neki metalostrugar. Kako vas nije sramota?
    (Pera, 22. novembar 2014 19:28)

    # Link komentara

  25. Ma kakav NBS. Cela ta procedura je pro forme, a medijaciju banke ne prihvataju, tako da je klijentima banka samo sudski postupak na raspolaganju.
     (Simke, 22. novembar 2014 19:21)

    # Link komentara

  26. Ako prestanete da uzimate kredite naucicete ih pameti. Ako nastavite, desavace se sve gore, a vec se dogadja.
    (Gradjanin, 22. novembar 2014 19:17)

    # Link komentara

  27. Banksteri, banksteri...
     (Panonski lovac, 22. novembar 2014 18:38)

    # Link komentara

  28. Poslovanje i ponasanje kredi agrikol banke bi trebalo neko dobro da ispita. Sa njima imam
    veoma neprijatno iskustvo.Posto je sudski spor u toku, necu iznositi detalje, ali su spremni na sve i moja je iskrena preporuka da ih treba izbegavati. Nemam neko misljenje ni o drugim bankama i jedino sto uporno pricam mojoj deci je da NIKADA ne uzimaju kredite kod banaka. Osecam se kao da sam rob, bez ikakve zastite, cak sumnjam da cu i na sudu, bez obzira na dokaze, uspeti, jer banke su kao hobotnica, njihovi pipnci su svuda prisutni.
     (Sumadinka, 22. novembar 2014 18:38)

    # Link komentara

  29. Ovde je, po mom mišljenju, glavni krivac Čačanska banka, jer nije uplatila potreban iznos za refinansiranje prvog kredita.
    Sada lepo idite u treću banku da refinansirate oba kredita.
    Posle obavezno posetite prve dve banke da PODIGNETE menice (ako ste dali) i uzmete potvrde od tih banaka da po kreditima koje ste refinansirali NEMATE dugovanja.
    (A., 22. novembar 2014 18:28)

    # Link komentara

  30. nisam bas razumeo, mada se nisam mnogo ni udubio. Kako god da okrenes, banka u profitu.
     (Commander Shepard, 22. novembar 2014 18:13)

    # Link komentara

  31. Kad je bila naivna, i pomislila da je kredit "OK" resenje... Ova je jedna od nekoliko stotina hiljada osoba sa slicnim problemom.
    (Ime, 22. novembar 2014 17:39)

    # Link komentara

  32. "Kredi Agrikol banka je i dalje na raspolaganju klijentu za svaki razgovor kojim bi se doslo do obostrano prihvatljivog resenja situacije u kojoj se klijent nalazi".

    Uhhhhh, svaki dan po 10 puta posizim kad procitam vesti iz nase zemlje.
    Ja nisam samohrana majka, vec muskarac u punoj snazi. Probajte meni da ljubazno ponudite tako prihvatljivo resenje (da za dug od hiljadu sedamsto i nesto dinara platim par stotina hiljada)!!! Ha ha, to bih voleo da vidim. Mislim da bih stosta lose sto mi se u ovih xx godina u ovoj zemlji izdesavalo naplatio sa zadovoljstvom!
    (Dr Kos, 22. novembar 2014 17:39)

    # Link komentara

  33. Od svega sto ti napricaju u banci, tacno samo to da si sa bankom uvek na gubitku.
    Najsrecniji sam kad ih zaobidjem u sirokom luku.

    Lupajte minuse do mile volje ali tako je.
    (Igor Gavran, 22. novembar 2014 17:32)

    # Link komentara

  34. Ne zna se ko vise laze, zena ili vi sto ne znate da napisete tekst. Ako uzima kredit za refinansiranje obavezna je da u roku od 5 radnih dana donese potvrdu da je otplatila kredit u celosti.
    Takodje ne znam kolika kamata mora da bude da bi od 1700rsd posle godinu dana imala dug od 184.000 rsd. Pre mislim da je ona zatvorila kredit i banci drugim kreditom i uzela jos jedan da bi imala jos para.
     (nn, 22. novembar 2014 17:17)

    # Link komentara

  35. Kako se ovo desilo ja nisam razumeo. Zdravoj logici I ne može biti jasna ova serija transakcija na ovoliku štetu klijenta. I banka nije kriva?! Kažu: pitajte NBS. Jadni mi ako je sve bilo u redu. Bitno je da razni Bogićevići, Perčevići, Tomići i drugi Tajkunčići takvih kreditnih probema nemaju.
     (milan, 22. novembar 2014 17:01)

    # Link komentara

  36. Svi su dobri kada im lopovluk izadje na videlo! Sada kada niko vise ne bude uzimao kredit te Cre(a)di banke neka se zapitaju direktori zasto je to tako! Otkaze svima pa ce da se nauce pameti!
    (mica2, 22. novembar 2014 16:45)

    # Link komentara

  37. udjem u banku i dreknem, ovo je pljacka, a oni kazu, jeste, vadi pare!
    (exPa, 22. novembar 2014 16:31)

    # Link komentara