- Komentari -

Ucena: Makedonci, ne može Južni tok

Skoplje -- Evropska energetska zajednica i nama skreće pažnju da ne možemo da pristupimo EU ako gradnju tog gasovoda ne uskladimo sa njenim zakonodavstvom

Izvor: Politika
Pošaljite komentar
  1. Hahahahahaha evropa oce da se oseti mocno...
     (Mile, 26. oktobar 2014 10:32)

    # Link komentara

  2. Smederevcima prete ovi iz Vodovoda da dok god se kopa gas neće imati vodu i namerno ostavljaju danima građane bez vode i ne izlaze na teren da poprave cevi koje su počupane od strane čuvenih izvođača radova na uvođenju gasa u Smederevu!
    (Pomaži Vučiću,nažalost nema ko drugi dok ti štitiš Jasnu, 26. oktobar 2014 09:42)

    # Link komentara

  3. UCENE???? Znaci toliko smo stupido da nemam reci! Svi bi da pohrle u EU ali pod svojim uslovima. Ma svima bi odbio kandidature pa gradite,radite a kad vam zatreba para pa dodjite svi da prosite od EU ja bi se smejao,coske. Mediji koji pisu UCENE! Pa to nigde nema samo u SRB. Jedva cekam da mi vidite ledja dok se bude dizala prasina iza mene na putu u SWE.
    (Duci0167, 26. oktobar 2014 08:05)

    # Link komentara

  4. tako je svuda. pravo jacega. kak oje nama opstian sa policijom usla i oduzela vesernicu za svog coveka iak ozgradu niej gradila opstina ni policija nego sm ose mi udruzil iu stambenu zadrugu i svoji mparam i kreditima izgradili zgradu. opstina niej dala ni dinara jos su nas ucenjivali da moramo da obezbedimo po jedan stan za policiju, jedan za GSP, ak ozelimo da autobus prodje kroz naselje, pa nam je zato kvadrat dposle anexa ugovor duplo skocio. niko me niej pitao sto sm ozena i ja davali 70% primanja za ratu kredita, krvavo sam to paltio i onda dodju tamo neki i oduzmu ti.
    (pa, 26. oktobar 2014 00:49)

    # Link komentara

  5. Kakve ucene? Ako hocemo u EU mora se postovati zakonodavstvo EU, ne moze po srednjovekovnom putlerovom modelu. Ako necemo recimo necemo i gradimo Juzni tok. Jednostavno!
    (Milan, 26. oktobar 2014 00:47)

    # Link komentara

  6. Tako je EU ! Ne mogu rusi sa svojim satelitićima radit kako im je milo...
    (Zrinjski, 26. oktobar 2014 00:16)

    # Link komentara

  7. Да ли смо сигурни да Јужни Ток пролази кроз Македонију? Чини ми се да не пролази...
     (veerghoen, 26. oktobar 2014 00:06)

    # Link komentara

  8. Zašto se to naziva ucenom Da li ucena kad RUS preti celoj Evropi da nece dati gas.
    Mora biti više isporucioca da bi snabdevanje bilo ok, a i konkurencija zbog cene.
    Na tri mesta dajete istu informaciju. Znam da ne cete objaviti, ali ce te procitati.
    (Kakav naslov, 26. oktobar 2014 00:01)

    # Link komentara

  9. G-do sitna smo mi riba pljuckavica,pa nas zato i ucenjuju. Da li je neko zapazio da se frka u Ukrajini odjedanputa smirila kada su tranzitni gasovod kroz Ukrajinu predali EU i nekoj američkoj kompaniji. Ucena i držanje u porobljenom položaju mnogo je jeftinije i efikasnije od bilo kog rata. Firmama iz EU ne prete i neće jer imaju kontrolu nad gasovodom. Hajde da mi nedaj bože ponudimo američkim kompanijama da kontrolišu gasovod kroz Srbiju, a i Bugari to isto da urade, odmah sve može gradi i duplu trasu ako treba. Još malo pa neće biti ucene 4 rajha.
     (bonaparta3, 25. oktobar 2014 23:13)

    # Link komentara

  10. Dojče bundes banka je suvlasnik Gazproma 25%, dok je italijanski ENI suvlasnik Gazproma. Ne pita se kopač neg se pita Putin, Merkel i italijani, austrijanci, a ovog Janeza niko ništa ne pita. Ako bude lupetao, može biti da će proći ko ona Bratušekova u evropskom parlamentu
     (hatori, 25. oktobar 2014 23:10)

    # Link komentara

  11. Miloše, da ti EU DA gas? Da kupuje tvoje nekonkurentno i zdravstveno NEbezbedno voće ili povrće ili meso? I da ti plati NEtržišnu cenu u čije troškove si ti uračunao novi džip i stan švalerki? Pa Miloše, Tito je umro 1980.
     (Branislav, 25. oktobar 2014 23:08)

    # Link komentara

  12. Svi smo mi vrlo blizu ulaska u EU! Proci ce bar 10-15 godina do sledeceg prosiranja! Zasto bi neko zbog obecanja da ce kroz 10-15 godina biti primljen, stavio svoje dugorocne finansijske I enetgetske interese pod znakom pitanja?
    (evroskeptik, 25. oktobar 2014 23:06)

    # Link komentara

  13. Pa ako se ima u vidu smrt direktora francuske naftne kompanije koji je isao na pregovore s rusima o saradnji i od koje nije hteo da odstupi, moze se pretpostaviti koliko cemo mi platiti juzni tok. Ameri ne prezaju ni od cega.
    (dudamel, 25. oktobar 2014 23:00)

    # Link komentara

  14. Pa to su prazne pretnje Gasovod ce se graditi I to na vreme.EU je u ekonomskom haosu I nezaposlenosti Nema pare da pazari gas 30% skuplji A I treba da ga koristi dok novi ne stigne Jedno 10 godina
    (bane, 25. oktobar 2014 22:28)

    # Link komentara

  15. Juzni tok "nekome" nikako ne odgovara da bude realizovan. A taj neko su Amerikanci koji planiraju da preko Hrvatske i Jadranskog mora prodaju svoj gas i naftu Evropi. Vreme ce pokazati da li sam u pravu a dotad bih voleo da svi politicari Balkana jasno osuda sve "ucene" Evropske Unije! Zar Mi ponosan narod da padamo na ucene, NIKAD !
    (neca, 25. oktobar 2014 22:05)

    # Link komentara

  16. Da su tako rigidni bili i kada je gasovod iz Rusije došao do zapadne Evrope preko Severnog mora i drugi krak preko Ukrajine, pa se tako vrlo komotno Nemci npr. ali i drugi snabdevaju gasom već decenijama. Svoj problem su rešili a naš region bi trebalo sada da u svemu zavisi od njih i da ni jedno pitanje koje možemo sami da rešimo pitamo prvo EU. Ja znam da smo pod okupacijom ali da smo u robovlasništvu to nisam znao. Mislio sam naivno da smo u liberalnom kapitalizmu.
    (Vlajko, 25. oktobar 2014 22:04)

    # Link komentara

  17. iako znam da nece bit objavljen: Pokusat cu vam nacrtat zbog cega Europa zahtjeva da mogu i drugi svoj plin dovode tim plinovodom. Rusi su vlasnici polovice i sad zamislite da plinovod pocme placat protok plina a ne naplacivat protok plina sta onda. Plinovod u minusu,drzava mora nadoknadit pola novca a rusi drugu polovicu,samo to i nista vise ali sta ja vama da pisem pa vi sve znate i vjerujete braci rusima
    (sve je pocelo u odesi, 25. oktobar 2014 21:58)

    # Link komentara

  18. Hteli bi mi Balkanska"inteligencija" da uberemo sve dobrote sto EU pruzha: saobracajnice (koridori), NATO, humanost, investicije, untilorupciju,vladavinu prava(sudstvo), slobodne medije, slobodu kretanja, puno zaposlenje(unutar ili vani), sigurniju valutu ... A da uslovljavamo EU sa nasim( Micky mouse) ptojektima
    Van EU sistemima...
    (London 94, 25. oktobar 2014 21:20)

    # Link komentara

  19. Sah de Niz, najvece azerbejdzansko nalaziste (i jedno od najvecih u svetu) je u velikim problemima, skoro sam procitao da je zatvoreno, jer su se na desetine radnika otrovalo gasom, jer je gas veoma prljav. Vecinski vlasnik tog polja je BP, uz americki Petronas i turski TPAO i to dovoljno govori zasto se ovaj koridor forsira.
    Da se ovakva ekoloska katestrofa dogodila u blizini USA, ceo svet bi se digao na noge, a kompanije bi morale da plate ogromno obestecenje. Setite se kako je USA reagovala kada je uragan prevrnuo nafntnu platform u meksickom zalivu. Toliko o "principijelnosti" EU.
    (Smarty, 25. oktobar 2014 20:59)

    # Link komentara

  20. Tomislav Nikolic i Aleksandar Vucic videvsi da politikom kojom su napravili pola miliona Srpskih izbeglica da umesto zemlje sa morem zive u barakama Srbije oni su resili da prihvate EU.Jednim delom nadajuci se da ce EU propasti a Rusija se uzdici oni su dosli na vlast.E sada dolazi situacija kada treba da predstave da su oni ucenjeni i pod pritiskom (da budu normalni kao ostali)a da hoce sve ZA NJIH normalno da prihvate.To je sracunato,isplanirano pre 5g.Vucic je poceo da se obraca delu naroda ciji IQ je takav da glasaju za onog ko im prica ono sto vole da slusaju a ne istinu. Zaista deo Srbije ce uskoro morati da izadje na demonstracije opet inace ce ziveti kao Palestinci sto nimalo ne potresa onaj drugi deo ciji su zivotni ciljevi daleko od stvarnosti i sadasnjice i normale. Ne postoji zemlja koja je u tako nezgodnoj poziciji kao mi svojom krivicom .Mi smo direktna prepreka da cela Evropa bude EU, mi smo kapija sa Ruski imperijalizam i njegovo sirenje,mi smo zemlja koja ublazava efekat sankcija Evrope prema Rusiji, mi smo zemlja koja stvara profit na nedostatku stranih izvoznika zbog sankcija, mi smo zemlja selektivne pravde gde mediske kuce koje se ponose nagradama o pravednom izvestavanju kriju selektivne nepravde za koje znaju i strane ambasade i strane obavestajne sluzbe i verovatno se pitaju zasto se o mnogim stvarima ne govori.I mi necemo proci lepo.Srpskog agresora nije sramota da "Oluju" oslobodjenje Hrvatske naziva zlocin znajuci da nije bilo drugog nacina.
    (NATO, 25. oktobar 2014 20:58)

    # Link komentara

  21. Nije to ucena,nego postovanje zakona i ugovora.Srbi treba da shvate da njima niko ne brani da postave zajedno sa Putinovim tajkunima cevi kroz Srbiju,mogu da ih krste popovi,db,kgb,,moze Nikolic/Karic da da orden cevima,ali gas odSrbije niko kupiti NECE.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nece biti, 25. oktobar 2014 18:47)

    Prvo, cemu taj svadljiv ton ? Srbija je potpisala ugovor sa Rusima o izgradnji gasovoda pre nego sto je potpisala i jedan papir sa EU. Ako ima ugovornu obavezu prema nekome to je prvenstveno prema Rusiji. Drugo, Srbija nece nikome prodavati gas jer ga nema. Gas samo prolazi kroz Srbiju koja cak nece biti niti vlasniko tog gasovoda. Prema tome mi ulazemo samo koridor i nista vise. Ako gas bude isao dalje od nase zemlje dobijacemo nekakav novac. A u svakom slucaju cemo imati sigurno snabdevanje gasom i necemo zavisiti od odnosa Ukrajine i Rusije.
    (AlekS, 25. oktobar 2014 20:56)

    # Link komentara

  22. (energenti, 25. oktobar 2014 18:53)

    Alo zemljače,kakvi neovisni EU političari ???? hahahahaha,pa da bi bio političar moraš biti ovisan po defaultu!
    Sreća da se dogodila kriza s Ukrajinom????? Šta i tko je tu sretan?
    Potplaćena njemačka elita?? hahahah Samo Rusi su potplaćivali političare,USA i zapadni biznis to nerade.
    Nitko od velikih igrača nije govorio o tome jer je svima u interesu da Južni tok profunkcionira,samo AMERIKANCIMA nije,eto zašto ga se sada pokušava zaustaviti protiv Europskih interesa.

    P.S. ovako kao VI razmišlja tipičan Europejac ispranog mozga
    (from_HR, 25. oktobar 2014 20:54)

    # Link komentara

  23. Ovi propisi su izmišljeni da važe samo za male zemlje. Zašto ne uvedu propis da proizvođač benzina ne mogu da imaju svoje benziske pumpe, već to gorivo treba da prodavaju neki drugi trgovci.
    (Toma, 25. oktobar 2014 20:52)

    # Link komentara

  24. Pa da da mi ne izgradimo. Da bi oni isgradili neki severni tok ili kako god... Sto da mi profitiramo kad mogu oni...
    (Pop, 25. oktobar 2014 20:50)

    # Link komentara

  25. (evroskandal, 25. oktobar 2014 20:13)
    Lupas! A ko ti daje uskoro 300 mil.$ kredita za sanaciju posledica poplava, Rusi!? A!? Malo morgen!
    (asomacum company, 25. oktobar 2014 20:49)

    # Link komentara

  26. Svaka država,grad,opština,da ne nabrajam,tako i EU imaju zakone!To što Srbija u svojoj istoriji nije naučila da poštuje ni svoje zakone,ne služi joj na čast i ne znači da tako može da se ponaša i što se tiče zakona EU!Pošto ima pretenzija i želje,a to joj je jedini spas,da uđe u EU onda mora da se ponaša u skladu sa zakonima EU,ili da odustane!Sedenje na dve stolice ne može,a to srbija radi i i misli da su u EU svi budale!Što se tiče EU,Srbiji je potreban samo novac EU!Ideali,politika,stavovi,demokratske vrednosti EU,Srbiju ne interesuju!Vrlo podmuklo od Srbije!Već sam pisao ranije,ako Srbiji ne odgovaraju uslovi za članstvo u EU,neka kažu hvala i okrenu se Rusiji i carinskoj uniji(ЕuroAzijska unija),koju čine Rusija,Belorusija i Kazahstan,ali i oni imaju svoju politiku i zakone koje trba poštovati,a pri tome nema novca za džabaka kao iz EU!
    (Vojvođanin, 25. oktobar 2014 20:43)

    # Link komentara

  27. Evropa teška, a ništa ne pruža!
     (evroskandal, 25. oktobar 2014 20:13)

    # Link komentara

  28. Zapadne zemlje hoće da se "ugrade" u posao,providno,providno..
     (gorus, 25. oktobar 2014 20:11)

    # Link komentara

  29. @crni gruja
    Kakva zamena teza...
    Kakve veze te dve stvari imaju?
    Izgradnjom juznog toka ne znaci da ne smemo da se prikljucimo i drugim projektima.
    Upravo obratno - jedino EU ovde ucenjuje. I ta pravila koja pominju pokusavaju da nametnu samo rusima na balkanu. Za severni tok i jadranski gasovod ta pravila ne vaze.
     (genije, 25. oktobar 2014 20:10)

    # Link komentara

  30. Kome jos treba clanstvo u hegemonistickoj EU.Ko je blesav da daje svoj suverenitet Berlinu (ex nacistima)?
    EU je neka bivsa prica,zaludjivanje sirokih narodnih masa.
     (Legionar, 25. oktobar 2014 20:08)

    # Link komentara

  31. Po zakonu valjda ce biti referendum pa da vidimo hocemo u Eu ili ne. Ja sam do skoro bio za ali sada sam i previse protiv
     (braca33, 25. oktobar 2014 20:07)

    # Link komentara

  32. Za nas u Smederevu je bolje da uopšte ne stigne gas,ne znam ko izvodi radove,ali se radi o velikim govedima i velikom bezobrazluku!Gde god kopaju,obavezno počupaju vodovodne cevi,a njihov bezobrazluk ide dotle da čak neće o tome ni da obaveste vodovod,nego građani zovu i mole.Onda Vodovod stupa na scenu,pa utvrđivanje krivice,ko je kriv,pa izinata ostave po dva cela dana narod bez vode,a krivicu bacaju na kopače gasa.A kako u Smederevu,na vlasti nema dva pismena i pametna čoveka,zna se,trpi narod.Direktor Vodovoda nema ni sajt,ni email,ni telefon,ništa,niko ne može da mu priđe i žali se,a da li je normalno da vam dispečer kaže npr.večeras u 15 sati da će radnici izaći na teren tek sutra posle 9 i da ni sutra ceo dan nećete imati vodu.A nemate kome da se žalite.Tako da kod nas u smederevu,bar u mz 25.maj,džabe kopaju,neće im ovde niko uzeti priključak.
    (banda, 25. oktobar 2014 20:07)

    # Link komentara

  33. Ej oni nama ne daju malo sira da izvozimo u Rusiju, a kamoli neke vece projekte da radimo bilo sa kim. Komentar Горан je objasnio
    (Raka, 25. oktobar 2014 19:39)

    # Link komentara

  34. "Zar nije jasno da je za Srbiju bolje da gas stize sa
    dve razlicite strane "

    da li je bolje ili ne to zavisi od dogovora, ali je to ovde irrelevantno jerbo cilj EU je da ovaj gasovod nikada ne prođe preko balkana a tu logiku o snabdevanju sa 2 strane koristi samo kao izgovor za momentalni prekid radova. Ko ovo nije shvatio do sada mora da još uvek veruje u dada mraza (koji verovatno nisi plavo odelo i žutu bradu)
     (@crni gruja, 25. oktobar 2014 19:38)

    # Link komentara

  35. Znaci, Nemci dobijaju gas direktno iz Rusije, ne zvise od Ukrajine, Francuzi uglanom iz Alzira, Nritanci uglavnom iz svoji izvora (mislim) i Norveske), itd, itd. A mi koji nemamo alternativnih izvora, e pa na nama se EU izivljava. Zasto ne postavlja pitanje 3. paketa za Severni tok koji iz Rusije ide u NEmacku? Da li moguce da oni zaista zele da se mi svi posmrzavamo? U isto vreme, oni imaju druge izvore. Da li je moguce da narod ne kapira sta oni nama rade? Ne daju nam da imamo Juzni tok, sebi daju da imaju Severni tok, mo cemo da se smrznemo, a oni ce da kuliraju.
    Znaci oni nas i Bugare, Rumune, Poljake (za njih me boli uvo, samii su trazili),BiH, pa Cehe, Slovake zrtvuju. Zbog cega? Nema razloga. Bez veze nas zrtvuju. Da li bi ovako pricali da se oni 100% snabdevaju gasom preko Ukrajine koja decenijama samo krade i ne placa? Znaci mrzim ih i zelim da se oni smrznu.
    (ema, 25. oktobar 2014 19:28)

    # Link komentara

  36. Gospodo, jesmo li mi u EU? Nismo.
    Jesmo li blizu učlanjenja u EU? Hajde da se ne lažemo, nismo. Ni ćemo biti u sledećih 10 godina.

    Onda ili gledajte svoja posla ili ubzajte naše pridruživanje u EU, pa da razmislimo o vašim uslovima.
    (Siniša, 25. oktobar 2014 19:28)

    # Link komentara

  37. Pre par dana su trubili da bi Juzni tok ugrozio finansisku stabilnost Ukrajine jer ne bi vise mogla da zaradjuje pare za prolazak gasa kroz njenu teritoriju. Sada ipak nesto juzno, ne Tok, jer je ruski, nego koridor, koji ce praviti ne znam ko. Zar nece i taj koridor ugroziti zaradu Ukrajine?

    Cini mi se da je ovde gomila ludih i zbunjenih. I nema to veze sa zakonima EU nego sa politikom. Koga vole - moze, koga ne vole - "nije uskladjeno"! A cije su cevi Severnog toka?
    (svi (ni)su isti, 25. oktobar 2014 19:02)

    # Link komentara

  38. Da svi nama nesto namerno rade ma dajte bre
    (Sasha Makedonija, 25. oktobar 2014 18:59)

    # Link komentara

  39. Kakva ucjena? Svi neovisni političari koji brinu o pravu EU su odavno govorili o ovome. Međutim dok su Rusi potplaćivali korumpiranu europsku političku elitu, prije svega njemačku, nitko nije obraćao pažnju na notorno kršenje Trećeg energetskog paketa. Sreća pa se dogodila ova kriza sa Ukrajinom. Možda se sad krene u istragu koliko je novca iz Rusije uplaćeno na račune europskih političara da žmire na kršenje europskih propisa, počevši prije svega od plaćenika Schrödera pa nadalje. Da nitko od ozbiljnih igrača u EU nije govorio o ovome do sada je velika sramota i pitanje je koliko su ih platili za to.
    (energenti, 25. oktobar 2014 18:53)

    # Link komentara

  40. I sta ce Srbija u uniji sa Rusijom kad su svi oko nas za EU? Bicemo izolovani kao Izrael a pomoć ćemo čekati od Rusa. Jad i beda!
    (Washington, 25. oktobar 2014 17:25)
    ***…**
    Ako ce unija da nam daje gas da se grejemo (koga ni sama nema), i ako ce da od nas otkupljuje voce, povrce, meso i ostalo za sta postavlja nemoguce uslove proizvodnje, ja nemam nikakav problem sa vasim predlogom - inace vidim koliko su azurni i za novac (kredite) koji su obecali za poplave...
    (Milos, 25. oktobar 2014 18:52)

    # Link komentara

  41. Nije to ucena,nego postovanje zakona i ugovora.Srbi treba da shvate da njima niko ne brani da postave zajedno sa Putinovim tajkunima cevi kroz Srbiju,mogu da ih krste popovi,db,kgb,,moze Nikolic/Karic da da orden cevima,ali gas odSrbije niko kupiti NECE.
     (Nece biti, 25. oktobar 2014 18:47)

    # Link komentara

  42. Tekst nije tačan, novinar mora da zna šta piše, kao kad bi napisali Mercedes može da prodaje automobile u EU, a Zastava ne može Yugo, a prećutite razlog, kao ekološke standarde!!!
    U prevodu, EU štiti naše (svih banana republika) interese forsirajući antimonopolske zakone!
    (Alan Ford, 25. oktobar 2014 18:43)

    # Link komentara

  43. Pa onda je najbolje da ne idemo u EU
     (kg, 25. oktobar 2014 18:32)

    # Link komentara

  44. Zar nije jasno da je za Srbiju bolje da gas stize sa dve razlicite strane nego da stize iz jedne zemlje. Bolje da postoji konkurencija a i sigurnije je snabdevanje. O tome da je za nas bolje da ne bude Rusija vlasnik jedinog gasovoda i gasa govori najelementarnija logika. A problemi u Ukrajini samo govore u prilog tome.
    (Crni Gruja, 25. oktobar 2014 18:30)

    # Link komentara

  45. Verujem da bi oni na odlučan odgovor: onda hvala za sve do sada, brže bolje promenili formulaciju i rekli da nije ucena ili/ili nego hajde da pregovaramo... da zavlačimo jedni druge još koju godinu.
    (30 pieces of silver is burning, 25. oktobar 2014 18:28)

    # Link komentara

  46. Ko to mi?Makedonija,Bosna,Albanija i Srbija ce uci u EU nikad.Ili ce se sama EU verovatno raspasti do tada.A da ne spominjem da EU vise uzima nego daje cisto da znas ako nisi ispratio slucaj Kosovo.
    (Pfc, 25. oktobar 2014 18:16)

    # Link komentara

  47. ""Južni tok” ne može biti izgrađen sve dok se ne usaglasi s propisima EU, odnosno dok "Gasprom” ne odustane od toga da istovremeno bude i vlasnik cevi i gasa."

    A da li ce EU po, istoj ovoj logici, da uslovljava i sve ostale evropske energetske kompanije? Da li to znaci da BP nece moci da bude i vlasnik nafte i vlasnik tankera i rafinerija? Ili da li evropske drzave nece moci da budu u isto vreme vlasnici hidroelektrana i nuklearki i dalekovoda?
    (Put your money where your mouth is, 25. oktobar 2014 18:16)

    # Link komentara

  48. Juzni tok ne prolazi kroz Makedoniju.
    (Infrastar, 25. oktobar 2014 18:15)

    # Link komentara

  49. muka mi je od ovakvih vesti, za 5 ili 10 godina kada budemo pred vratima tog truleza i kada bude referendum ako ga bude bilo, glasacu PROTIV.
    (marko, 25. oktobar 2014 17:55)

    # Link komentara

  50. ovi slovenci kad god s nadju na nekoj visokoj funkciji odma lece komplekse...
     (risus sardonicus, 25. oktobar 2014 17:54)

    # Link komentara

  51. Sve i da se uskladi projekat sa EU zakonodavstvom, mislim da bi Evropljani nasli druge izgovore za pritisak na balkanske drzave. Svakom iole inteligentnom jasno je da vodece drzave EU i SAD ne zele ni po koju cenu da se taj gasovod izgradi. Verovatno u njihovim geostrateskim planovima stoji da Balkan mora ostati nerazvijen i kao takav ostati poligon za izazivanje lokalnih sukoba manjih razmera kojima ce se spolja upravljati. U intervalima mira trebalo bi da budemo trziste jeftine radne snage i izvor prirodnih resursa za potrebe Zapada. Izgradnja gasovoda regionu donosi energetsku i politicku stabilnost, ali i veliku zavisnost od Rusije, sto je nocna mora Zapada, tako da mislim da ce pre zapaliti ratni pozar na Balkanu nego sto ce dozvoliti da se taj gasovod izgradi.
    (Dragan, 25. oktobar 2014 17:49)

    # Link komentara

  52. Европска Унија намерно спречава економски развој Србије и околних земаља. Европској унији је циљ да Србија и околне земље узимају кредите од ММФ-а и светске банке и "бесповратне" (ајде да се зезамо да су бесповратни) позајмице.

    Зашто је Енглеска изузета из "трећег енергетског пакета"? За њих закони не важе? Како је, и да ли је уопште, Немачка ускладила Северни Тoк са овим пакетом?

    ЕУ нам не даје да економски напредујемо ...
    (Горан, 25. oktobar 2014 17:43)

    # Link komentara

  53. Izgleda da v,i EU, nemozete bez nas. Taj pokusaj da ubedite narod da nemozemo bez vas nije uspeo i ako ste skoro ceo narod "drogirali" 15 godina vasom ideologijom i doveli nas na ivicu izdrzivosti. Bolje vidite sta cete sa sobom posto ste krrnuli odavno da se raspadate. Raspisite referendum u Srbiji ako smete ili vec znate rezultat pa tupite gluposti kao i svaki davljenik. Mislim da bi premasili rezultat na Krimu.
     (Zika, 25. oktobar 2014 17:43)

    # Link komentara

  54. I sta ce Srbija u uniji sa Rusijom kad su svi oko nas za EU? Bicemo izolovani kao Izrael a pomoć ćemo čekati od Rusa. Jad i beda!
     (Washington, 25. oktobar 2014 17:25)

    # Link komentara

  55. jesu li to te evropske i demokratske vrednosti kojima tezimo, vuku za nos ceo balkan, uvek imaju neke zahteve a nista ne nude za uzvrat...
     (lost, 25. oktobar 2014 17:24)

    # Link komentara

  56. odustati od juznog toka ali za jedno 10/15 godina :P
     (serdjo, 25. oktobar 2014 17:09)

    # Link komentara

  57. Rijesenje: dati vlasnistvo zemljama kroz koje prolazi a potpisati najam na 99 godina a za 20 godina dati unaprijed novac sto je jednako vrijednosti ulaganja rusa u gasovod. Rijeseno :-)
    (Privatnik, 25. oktobar 2014 17:05)

    # Link komentara