- Komentari -

Da li je ovo početak nove gasne ere

Moskva -- Ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji povodom početka radova na gasovodu Snaga Sibira, kojim bi trebalo da se transportuje gas do Kine.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. @china post
    A ko ti je rekao da je apple profitabilniji od gasproma..bas je obrnuto..gasprom je najpofitabilnija kompanija na svetu ,apple je drugi

    Gazprom beats Apple to top global ranking amid Rothschild interest May 6, 2014 Gazprom has become the world's biggest public company in terms of EBITDA, leaving Apple and ExxonMobil behind. In a separate development, the Rothschild Investment Corporation has been reported to be actively buying Gazprom shares.
    (dzo, 2. septembar 2014 08:31)


    Daj podatke u prethodnih nekoliko godina, ne samo ovogodisnje. Pa da vidimo onda. I nemoj da saberem sve Samsung podruznice pa da vidis kako se zaradjuje vise od Apple-a i Gazprom-a zajedno
    (china post, 2. septembar 2014 17:50)

    # Link komentara

  2. @china post
    A ko ti je rekao da je apple profitabilniji od gasproma..bas je obrnuto..gasprom je najpofitabilnija kompanija na svetu ,apple je drugi

    Gazprom beats Apple to top global ranking amid Rothschild interest May 6, 2014 Gazprom has become the world's biggest public company in terms of EBITDA, leaving Apple and ExxonMobil behind. In a separate development, the Rothschild Investment Corporation has been reported to be actively buying Gazprom shares.
     (dzo, 2. septembar 2014 08:31)

    # Link komentara

  3. A da li ste primetili da Putin puse latinicom? Eh, taj zapad!
     (pera, 2. septembar 2014 02:44)

    # Link komentara

  4. Smiješni su mi komentari kako Rusi ne znaju ništa napraviti. Zemlja koja lansira rakete u svemir ne zna ništa napraviti????? Pa neće oni proizvoditi mobitele i miksere, to neka drugi rade, tu je mala zarada, prava lova su plin, nafta, oružje i sl. to je visoka tehnologija.
    Sve u svemu - multipolarni svijet izranja na ruševinama američkog hegemonizma i grbači njihovih jadnih saveznika!
    (from_HR, 1. septembar 2014 18:55)
    Ma nemoj. Evo ga genije iz komsiluka, nije mogao da zadrzi toliku genijalnost u sebi pa se prelila preko granica... Kazes nema para u mobitelima vec u nafti i gasu? Pa kako onda Apple pravi veci profit od Gazproma? A?
    (china post, 2. septembar 2014 00:08)

    # Link komentara

  5. "400 milijardi za 30 godina."

    Pa i nije nesto, 13 milijardi godisnje za jednu Rusiju od 150 miliona stanovnika.
    (sica, 2. septembar 2014 00:01)

    # Link komentara

  6. ...nakon svih zla koje nam je zapad nanosio, mom rodjenom dedi rodjenog brata su streljali Nemci kad je imao samo 16 godina u SRED SRBIJE. Isti taj moj deda dozivi da 1999. ga NATO i Albanci isteraju iz stana u kom je ziveo pola zivota u Pristini. A mogao bih do sutra da pricam, jer ima jos mnogo toga samo iz moje familije.
    I nije samo nanosio zla nama, vec skoro celom svetu.
    (dzoni, 1. septembar 2014 15:57)

    Preporučujem (+108) Ne preporučujem (-31)

    Ovde je tema o izvozu ruskog gasa u Kinu, a ti dosao ovde da mrzis zlocinacki Zapad. Ne znam sta rec "Zapad" znaci vama koji jos niste culi da je srusen Berlinski zid, jer danas je i Albanija na Zapadu. Srbija je potpuno okruzena "Zapadom" i EU clanicama. Cak je i Rusija politicki na Zapadu, ali se ponasa imperijalisticki i antievropski iako je ruski narod kroz istoriju uvek pripadao evropskoj (“Zapadnoj”) civilizaciji, i beo deo evropske kulturne, umetnicke i duhovne tradicije. Posle Oktobarske revolucije Rusija postaje CCCP i jedna od svetskih sila, kad je prestao CCCP, Rusija ostaje (jos Ukrajina da se iscupa) sama. Sad Putin hoce da Rusija ponovo bude CCCP i jedna od svetskih sila.

    E sad pusti mene da malo mrzim, ok? Mog dedu su zaklali cetnici u SRED SRBIJE, mog ujaka Peru je ubio komsija Radojko, moju majku su opljackali u sred srpskog trolejbusa. A tek meni sta su radili, bolje da ne pricam. Mogao bih do sutra da nabrajam koliko su mi ti Srbi naneli zla, iako smo Srbi u SRED SRBIJE.
    (zmitjkoe, 1. septembar 2014 22:14)

    # Link komentara

  7. cus evropa sad nazad ...koji je standart e zapadu a koji u rusiji i kini...ko vlada svetom...pa da nije zapad ne bi mi komentarisali ovdje iphone face inst itd
    (balkan, 1. septembar 2014 14:39)

    Najprimitivniji oblik argumentacije. Od ovog dna, nema dalje :):):)
    (Evro-talibani s dna kace :), 1. septembar 2014 21:58)

    # Link komentara

  8. @Aleksandar
    Imaj u vidu da to sto danas kosta 220$ za 30 godina ce kostati bar duplo zbog smanjenja vrednosti svake valute pa su verovatno to ukalkulisali.
    (Zvonko, 1. septembar 2014 21:51)

    # Link komentara

  9. Ajde lepo SERBSKIE RUSOFILI NA ZAVARIVANJE CEVUSKI U SIBIR,PA SE TAMO GREJTE GASOM.
     (VasiliJ. Ivanovic&PetJka, 1. septembar 2014 21:47)

    # Link komentara

  10. Ovde niko ne kapira (iako smo prepametan narod) da je gasovod fiksna instalacija. Niti Evropa moze bez Ruskog gasa na duzi rok niti Rusija bez Evropskih para od gasa. Ovo ce sve da se resi u dogledno vreme. Samo se malo igraju. A Srbi navijaju kao u filmu 'Tri karte za Holivud' i misle da su mnogo bitni. Za to vreme niti je Rusiju ni Ameriku ni Evropu ni Kinu najmanje briga za nas. Ajd' u zdravlje.
     (Mali Perica, 1. septembar 2014 21:34)

    # Link komentara

  11. Kapacitet gasovoda je 50% veći od ugovorenih količina, a ako potrebe postanu veće, istom trasom se mogu postaviti dodatne cevi. Kinezi moraju nešto da urade da bi smanjili zagađenje vazduha u svojim gradovima. Rusima ovo smanjuje zavisnost od evropskog tržišta.
    Najveću korist u celoj ovoj situaciji će izvući Kina, jer će zbližavanjem sa Rusijom osigurati sirovine i dobiti tržište od 150 miliona ljudi. Najveći gubitnik će biti EU, jer će izgubiti tržište, a tečni gas koji će uvoziti iz SAD i Kanade će biti skuplji od ruskog.
    Obama je daleko najgori predsednik u američkoj istoriji. Decenijama su Amerikanci radili na stvaranju jaza između tadašnjeg SSSR i Kine, a on je učinio sve da ih opet zbliži. Koliko god je napad Buša na Irak bio štetan i nepotreban, on je imao jasan i odlučan odgovor za situacije u kojima se nalazio. Obama je dozvolio da arapsko proleće oduva Mubaraka, a da islamski fanatici stvore kalifat u Iraku i Siriji.
    (Zoki, 1. septembar 2014 20:50)

    # Link komentara

  12. Fascinira me kako Srbi zaboravljaju da se i sami nalaze u truloj Evropi. Možete mrziti EU koliko hoćete ali ostaje činjenica da ste okruženi njome. Ako Rusi zavrnu gas, Njemačka će ga kupiti od Arapa a vi ga nećete imati od koga kupiti. Ako krahira evropska ekonomija, krahirat će i vaša, samo 10x gore. O tome malo razmislite kad budete sanjarili o putinovoj osveti i propasti zapada. A sad udrite po minusima kolko vas je volja, ipak je ljepše sanjati.
    (Marko, 1. septembar 2014 19:32)

    # Link komentara

  13. A sav biznis u Kini - Zapadni. Trt Milojka.
    Sankcije i sharada za nardone mase. Pustili su Ukrajince niz vodu.
    NWO
    (MileR, 1. septembar 2014 19:25)

    # Link komentara

  14. Rusi su ovo odlično postavili, Kinezi biznis jedva čeka da uđe na tržište od 150 miliona ljudi, oni će im prodavati plin i naftu a kupovati tehničke stvari.
    Smiješni su mi komentari kako Rusi ne znaju ništa napraviti. Zemlja koja lansira rakete u svemir ne zna ništa napraviti????? Pa neće oni proizvoditi mobitele i miksere, to neka drugi rade, tu je mala zarada, prava lova su plin, nafta, oružje i sl. to je visoka tehnologija.
    Sve u svemu - multipolarni svijet izranja na ruševinama američkog hegemonizma i grbači njihovih jadnih saveznika!
    (from_HR, 1. septembar 2014 18:55)

    # Link komentara

  15. Naslov je mogao da glasi: Uspon Ruskog Carstva ili Imperija Uzvraća Udarac :-)))
     (marko, 1. septembar 2014 18:54)

    # Link komentara

  16. "Ovo je više nego dobra vest, za sve. EU neka kupuje gas i naftu od USA i ovako su njihova provincija"
    (Žalosna Sova, 1. septembar 2014 14:14)

    A od koga cemo mi da kupujemo, majka nam pevala? Mnogi se raduju problemima EU i zapada uopste, ali su oni masne guske u poredjenju sa nama.
    Kako cemo se mi izvuci kad smo goli ko pistolji? Juzni tok odlozen "do daljnjeg", a ako Rusi zavrnu i tok preko Ukraine, mi cemo cvokotati sigurno vise od Nemaca, Francuza i ostalih.
    (eeeeee...., 1. septembar 2014 18:51)

    # Link komentara

  17. Sve što znaju je da prodaju sirovinu... Od pameti ni traga.
    (pero, 1. septembar 2014 14:18)

    ---------

    A ne videh ni da Amerika u zadnjih 20 godina izvozi neku pamet ,sem sto prodaje obevznice Kini i Rusiji i stampa Dolar bez pokrica ,a bankrot budzeta resava tako sto podize zakonski limit visine spoljnjeg duga ...Fantasticna pamet zbilja ...
    (Deki, 1. septembar 2014 17:56)

    # Link komentara

  18. A naš TUŽNI JOK???

    "Počnite..." HaHaHaaaa...
    (Dejan, 1. septembar 2014 17:24)

    # Link komentara

  19. Najbolje bi bilo kad bi se rusi potpuno preorjentisali na Aziju,tamo su svi koji ih podrzavaju.Kako ce to izgledati videcete,nadam se!Putin verovatno nosi kineske cipele i indijska odela!
    (mujcinovic salih, 1. septembar 2014 17:08)

    # Link komentara

  20. da, svi će da rade a rusi će da prodaju gas i benizin i da uživaju...i ostalo da uzimaju po potrebi.., a ako se neko buni..zna se...
    (ras, 1. septembar 2014 16:48)

    # Link komentara

  21. @London
    Samo ti ostani u Londonu i uzivaj ..takve sitne duse nam ne trebaju. Kosovo ce opet biti Srbija kad tad. Nije Albanija nastala na Kosovu vec Srbija i naravno da se ovde ljudi raduju svakom porazu zapada a zasto i ne bi nakon svih zla koje nam je zapad nanosio, mom rodjenom dedi rodjenog brata su streljali Nemci kad je imao samo 16 godina u SRED SRBIJE. Isti taj moj deda dozivi da 1999. ga NATO i Albanci isteraju iz stana u kom je ziveo pola zivota u Pristini. A mogao bih do sutra da pricam, jer ima jos mnogo toga samo iz moje familije.
    I nije samo nanosio zla nama, vec skoro celom svetu.
    (dzoni, 1. septembar 2014 15:57)

    # Link komentara

  22. ma koliko to oni imaju tog gasa I koje su to cifre? jel može to da se potroši nekad?
     (pentago, 1. septembar 2014 15:10)

    # Link komentara

  23. zanimljivo je da Ukraina kupila od Rusije godišnje 38 miljardi kuba gasa,isto toliko koliko hoce da prodaju Kinezima,A Kina je 30 puta veča od ukraine,sa populacijom.
     (Benny Hill, 1. septembar 2014 14:57)

    # Link komentara

  24. EU ima fondove za krizne situacije i "prezivece" jednu, dve zime ne samo sto se tice grejanja vec ekonomije uopste. A do tada ce da "tvrde pazar" i na kraju popustiti jer ce biti pod velikim pritiskom javnosti. U medjuvremenu RF ce Kini isporucivati ogromne kolicine gasa. Mislim da EU nema "konja za ovu trku".
     (Homo politicus, 1. septembar 2014 14:54)

    # Link komentara

  25. Значи гас ће у ЕУ да допремају кинези ? :-)
     (Лима, 1. septembar 2014 14:51)

    # Link komentara

  26. Norvežani učestvuju i u ovom projektu po ranijem dogovoru na nivou državnih firmi... Norežani takođe snabdevaju i Evropu gasom, bar jednim delom, ali za Norvešku sasvim dovoljno...
    Kada bi znali sa koliko se više pažnje i obzira piše o Ukrajini i odnosima sa Rusijom ne bi verovali. Ovde zapanda propaganda postoji u tragovima u odnosu na ono što se može pročitati u EU ili USA naprimer... Kao i uvek Norvežanin bira najbolje za svoju zemlju...
    (Samo toliko, 1. septembar 2014 14:42)

    # Link komentara

  27. USA dolar će Rusia i Kina,izbaciti kao sredstvo plaćanja u njihovim međusobnim odnosima.
    (Maksim, 1. septembar 2014 13:41)

    I šta će onda da se dogodi, Kosovo će opet biti Srbija?

    Do nedavno ste se palili na to kako će Kina jednog dana Kina preteći USA kao najveća ekonomija na svetu (naravno da hoće, ima četiri puta više stanvnika, samo je nejasno šta će onda da se dogodi i kakve to veze ima sa Srbijom) a sada je odjednom all the rage kako će Kinezi i Rusi da plaćaju jedni drugima u... rubljama, juanu, čemu li... i šta onda?

    Obe te zemlje svoje novčane rezerve drže u USD i EUR i tako će i ostati (mada ni to zaista nema nikakve veze s nama).
    (London, 1. septembar 2014 14:41)

    # Link komentara

  28. Nije nova era jer je kapacitet ovog gasovoda mnogo manji nego sto je prodaja iz Rusije u EU. Planirano je da prodaju gasa u kolicini koja je 50% prodaje EU koja ide preko Ukrajine, a postoje jos mnogo gasovoda preko Belorusije i postoji Severni tok i postoje gasovodi ka Finskoj. Tako da je to jos sve daleko od toga kako nasi mediji a posebno Tanjug zeli da predstavi.
    (T, 1. septembar 2014 14:41)

    # Link komentara

  29. cus evropa sad nazad ...koji je standart e zapadu a koji u rusiji i kini...ko vlada svetom...pa da nije zapad ne bi mi komentarisali ovdje iphone face inst itd
     (balkan, 1. septembar 2014 14:39)

    # Link komentara

  30. Amerika i EU jos zive u proslom veku gde su Rusi bili slabi i siromasni,vremena se menjaju i realno ne mogu da pariraju Rusji i Kini.Rusija ce imati dvostruku korist od Kine,sa jedne strane okrece ledja EU i vise nece biti zavisna od njene kupovine gasa,a sa druge strane ucvrscuje odnose sa Kinom(Kina odbila sankcije prema Rusiji koju su trazili Amerikanci i pokazali time koga smatraju za prijateljem).
    (realno, 1. septembar 2014 14:36)

    # Link komentara

  31. @Zalosna Sova: a ti zivis u Kini, pa ti je bas super, a?
    (marine, 1. septembar 2014 14:32)

    # Link komentara

  32. Jeste vi sigurni oko cifri koje ste naveli? Ispada da će im Rusi prodavati hiljadu kubika za $285, što je prilično darežljivo s kineske strane jer do skora nisu hteli da pristanu na ništa iznad $250, čak su u nekim momentima tražili od Rusa da daju za $220...

    S druge strane, svakako da nije reč o 'novoj gasnoj eri' - Rusija samo u Nemačku izveze svake godine gasa u vrednosti od 32 milijarde dolara, pritom Nemačkoj prodaju gas sto dolara skuplje na hiljadu kubika nego Kini... a onda su tu Austrija, Italija, Poljska, Holandija... sve koje plaćaju daleko, daleko više nego braća Kinezi - i Rusi nisu blesavi da se odreknu takvog dobroplatežnog tržišta.

    No ne brinite se vi ni za EU, ni za Rusiju, ni za Kinu - oni će se snaći, a kako ćemo mi sa petsto dolara po hiljadu kubika dok nam Rusi drže levu ruku zavrnutu (ceo energetski sektor) a EU uvrće desnu ruku (kompletna privreda i izvoz nam zavise od njih) - to ko preživi imaće šta da priča.
    (Aleksandar, 1. septembar 2014 14:32)

    # Link komentara

  33. 1) Kraj izgradnje se planira 2019-2020. (ko ziv ko mrtav do tada).
    2) Kapacitet malo manji od Juznog toka.
    3) zakljucak - propaganda
    (put in, 1. septembar 2014 14:24)

    # Link komentara

  34. Rusiju ne doticu toliko sankcije Zapada. A i oni to znaju. Dok se oni ubise oko izmisljanja sledecih koraka,Putin se smeska.
     (Tako je, 1. septembar 2014 14:21)

    # Link komentara

  35. Sve što znaju je da prodaju sirovinu... Od pameti ni traga.
     (pero, 1. septembar 2014 14:18)

    # Link komentara

  36. cek, cek... ovo su krenuli da grade 2 godine posle juznog toka a i pre ce ga zavrsiti. da li je to jos jedan od dokaza da nema nista od juznog toka?
     (Mrtvac, 1. septembar 2014 14:15)

    # Link komentara

  37. Ovo je više nego dobra vest, za sve. EU neka kupuje gas i naftu od USA i ovako su njihova provincija
     (Žalosna Sova, 1. septembar 2014 14:14)

    # Link komentara

  38. opa djurdjo!
    (Srecko Sojic kapetan na belu ladju, 1. septembar 2014 14:03)

    # Link komentara

  39. Rusija i Kina ekonomski idu napred,a SAD i EU nazad.USA dolar će Rusia i Kina,izbaciti kao sredstvo plaćanja u njihovim međusobnim odnosima.
    (Maksim, 1. septembar 2014 13:41)

    # Link komentara