- Komentari -

Rusija preti: Gas će vam poskupeti

Moskva -- Rusija je upozorila da će novi talas zapadnih sankcija protiv Moskve rezultirati višim cenama energenata za evropske potrošače.

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. citam komentare na ovu si slicne teme. Koliko smo mi Srbi daleko od realnosti, zivimo u nekom svom svijetu! Mi smo narod koji izumire!
    (nucky thompson, 31. jul 2014 15:51)

    # Link komentara

  2. nego kakve to zajednicke vezbe sa zapadom imamo ? mozda se nasi opametili pa gledaju da dok se dvoje(troje sa EU) biju mi usicarimo... bi ameri da im bondstil bude siguran makar dozvolili nasima da se prosetaju po kosmetu uz par nedelja medijske tisine. ustvari, sada je pravo vreme da srbija usicari, bravar je to znao odlicno!
    (miskoladno, 31. jul 2014 11:07)

    # Link komentara

  3. Garancija isporuke i cene ruskog gasa su definisane u ugovorima koji se ugovaraju i do 15 godina unapred. Naravno, Rusija (Gazprom) može nepoštovati ugovor sa izgovorom da je i EU uvela sankcije na buduću saradnju sa njima...
    Zemlje EU imaju rezerve gasa i nafte na 90-115 dana s tendencijom povećanja rezervi tokom ove jeseni.
    Koliko rezervi ima Srbija? Ako Gazprom zavrne gas EU, problem će imati i Srbija koja nije deo EU ali gasovod ima isti
    (Žika, 31. jul 2014 11:04)

    # Link komentara

  4. A šta treba da popuste?da vrate krim,da puste nato na granicu? verovatno nikad.Slobo je popuštao i...sve su uzeli šta su hteli
     (istorija se ponavlja, 31. jul 2014 10:01)

    # Link komentara

  5. Rusija je tigar od papira?
    (mujcinovic salih, 31. jul 2014 09:19)

    # Link komentara

  6. Ma nema veze,ako Rusi zavrnu gas Evropi poslace im Amerikanci isti,ali postom..
     (Srdjan Bg, 31. jul 2014 08:57)

    # Link komentara

  7. Ne, pametnije je drasticno poskupeti energente, jer ce na taj nacin Rusija jos vise profitirati, a eu isto toliko^2 izgubiti.
     (neutralan, 31. jul 2014 08:15)

    # Link komentara

  8. ide zima ide zima brrr da se smrznes
     (mare, 31. jul 2014 07:31)

    # Link komentara

  9. Ko зна чему ово води?
     (nenad rs, 31. jul 2014 02:31)

    # Link komentara

  10. ..a, nama nece podici cenu gasa jer im svo vreme "pirimo" i kunemo se da su nam braca..
    (pp, 31. jul 2014 01:36)

    # Link komentara

  11. Kako li se samo čovečanstvo grejalo zadnjih 2000 godina bez ruskog gasa?

    Dignite cene, slobodno.

    Nadam se da imate još nešto osim gasa da prodajete, jer vam valja živeti bez zarade na njemu.
    (sumorni, 31. jul 2014 01:21)

    # Link komentara

  12. Svet nije više podeljen na dva bloka, tako da od nekog tehnološkog bojkota nema ništa. Neko je pomenuo Apple, pa ne kupuje Apple sirovine u Rusiji, nego Kinezi koji proizvode iPhone. Ti isti Kinezi će kupiti šta treba od Rusije i prodati šta treba Rusiji, a Zapad neće moći da ih spreči u tome. Moguće je da će Rusi malo podići cene gasa, dovoljno da zarade, a premalo da ih potpuno izgube kao tržište.
    Najgori odgovor koji Rusi mogu da daju je nekontrolisana prodaja oružja. Međunarodni ugovori obavezuju Rusiji da ne širi nuklearno oružje, međutim ne sprečavaju ih da prodaju npr. interkontinentalne rakete Severnoj Koreji. Severna Koreja sa raketama koje mogu da dobace do Floride, Iran sa raketama koje mogu da dobace do Izraela i zatvore vazdušni prostor nad Persijskim zalivom. Kina koja u potpunosti kontroliše vazdušni prostor iznad Tajvana. Pri tome Rusija može da proda to oružje a da ne ugrozi ozbiljno svoje odbrambene potencijale. Na drugoj strani može da dovede do ogromnog povećanja troškova za odbranu.
    (Zoki, 31. jul 2014 00:33)

    # Link komentara

  13. da evropi toliko mnogo ne znaci ruski gas, odavno bi im uveli prave sankcije. rusija je sa svojim prirodnim resursima supersila! a oni su uzasno potrebni npr. nemackoj superindustriji.
     (Damijan, 30. jul 2014 23:30)

    # Link komentara

  14. Putin ucenjuje kao da on jedini prodaje gas. Gasa po svetu ima kolko oces. Evropa je vec pre ovoga htela da smanji rusku energentsku zavisnost zbog ucena pa ce joj ovo dobro doci. Francuzi nisu zavsni na primer jer 60% ili mozda cak 80% dobijaju iz nuklearki.
    (ZOki, 30. jul 2014 23:29)

    # Link komentara

  15. Rusija je resursno daleko najmoćnija zemlja sveta! Bizmark je krajem 19. veka zaključio da sve što je potrebno za stabilnost Nemačke, jesu dobri ugovori sa - Rusijom! Što, naravno, važi i za sve druge zemlje sveta. Bez Rusije je dakle nemoguća svetska stabilnost! Kad vidim kako neki rusofobi (ja nisam ni rusofob ni rusofil, niti bilo koji drugi "fob" ili "fil") zlurado zaključuju da će Rusi svoja bogatstva davati u bescenje "da prežive", stvarno mi se, da izvinite - povraća! Odlično sam upućen u ovo što pišem, a vidim da , Bogu hvala, ima i drugih upućenih. Zašto bi Rusija bilo šta prodavala u bescenje, šta joj je to toliko neophodno što mora da kupi od drugih?! Hajte pametnjakovići - objasnite. Sa druge strane, kad bi Rusi obustavili ostatku sveta isporuku svega što taj svet od njih kupuje ili na neki način uzima, uključujući i Ruske stručnjake, svet bi se vrlo brzo našao u bezizlaznoj strašnoj krizi, naročito deo sveta koji smatramo razvijenim. Osim toga, ne zaboravite ni Ruski mentalitet, koji je doslovno - NEPOBEDIV! Ako baš moraju, Rusi mogu bez mnogo toga, bez čega Zapadnjaci ne mogu ni da zamisle život. Rusi su svašta istrpeli u svojoj istoriji i to je postalo deo njihovog nacionalnog bića, ali i pojedinačnog ličnog identiteta. Rus ne misli da je došao na ovaj svet da bi pet dana rintao, a onda se dva dana provodio i zadovoljavao nepotrebne "potrebe" veštački stvorenog potrošačkog mentaliteta. Kratko i jasno, dobronamerna poruka celom svetu: NE IGRAJTE SE SA RUSIMA!
    (profesor Felix, 30. jul 2014 23:27)

    # Link komentara

  16. @je xt9: ma jok,idu u svemir na italijanskim raketama,automobile nisu nikad proizvodili,avione kupuju od Luksemburga,a celik uvoze iz Gvatemale.I to nesto malo drveta sta imaju onih par palmi,i to su dobili na poklon od US aida, a svake godine mole za hranu koju im ,kao po pravilu, daju Englezi, iz cistog sazaljenja.Srecom su jako dobri prijatelji sa Ugandom koja im daje svoje staro oruzje,inace ne znam sta bi radili.
    (Petar, 30. jul 2014 23:23)

    # Link komentara

  17. kako nas jadni narod vidi Rusiju pa toje neverovatno. Ljudi, nije poenta da drzava bude jaka, a ni Rusija nije jaka kako vi mislite ni u kom smislu. Videcete kako fino uticu sankcije ako ne popusti oko Ukrajine. Zapamtite ovo dobro sto sad citate.

    A da je neka drzava ne bi joj narod bio tolika sirotinja. Odmah vi sad meni, ulazu u vojsku. Ulazu amerikanci bukvalno 8 puta vise pa im narod ima za sve potrebe, jer rezim nije diktatorski, stite se obicni gradjani.
    Krenem da pisem, da objasnim, a svestan sam da ne vredi. Eto sta da kazem, opet, videcete, ostrasceni ste. Rusija nije sila, videcete to brzo kako popustaju. Nadam se da cete se smiriti sto se tice te strasti za njima (bez razloga, jer su nam uvodili sankcije bukvalno i to 3 puta, jednom bili uzdrani u zadnjih 20 godina).
    Gledajte svoja posla, trazite posao, ako mozete skolujte decu. Evo pitajte vase dete u kuci gde bi se odselilo kad bi mu/joj bilo ponudjeno, u Rusiju ili Nemacku, Austriju, Finsku, Svedsku... USA? Pustite emocije, pare pokrecu sve i unistavaju sve. Ko ih ima vise, uvek je bio pobednik. Nisu oni uveli sankcije radi marketinga. Oni su odlicno izracunali svoj gubitak i ruski gubitak. Odlucili su da ce trpeti svoj gubitak dok ga ne dovedu u red. Samo posmatrajte.
    (Gradjanin, 30. jul 2014 23:23)

    # Link komentara

  18. @Duro
    potpuno ste u pravu da do RF-Kina gasovoda ima 4 god, jedino će Kina uplatititi avans dotle od 25milijardi, što skoro kompezuje celugodišnju isporuku u EU (a EU neće prestati da uzima gas). Ali ne brinem ja mnogo za njih. Nisu mi jasni oni koji prozivaju Rusiju da je samo sirovinska baza, bez industrije.... Kao što ni baza ne vredi bez potošača, koliko onda vrede industrije kada ostanu bez sirovina. Da li je jednostavnije napraviti fabriku i imati jeftinije sirovine ili probati da nađete sirovine za svoju industriju u uslovima smanjenih isporuka i viših cena. Evo i EU je prepolovila reversne isporuke u Ukrajnu, valjda videli da Indijanci skupljaju drva.
    (Milan Nikolić, 30. jul 2014 23:17)

    # Link komentara

  19. Pa sta, nek poskupi!
     (Swedenonline, 30. jul 2014 22:59)

    # Link komentara

  20. Da se kladimo, da će Rusi nuditi gas u bescenje da bi preživeli? Sadam je pod sankcijama prodavao naftu po 5 dolara barel, slično će proći i Rusi, ako ne smene diktatora, i ne izvine se za obaranje aviona!
    (nenad t, 30. jul 2014 22:35)

    # Link komentara

  21. На жалост ово је све тачно. Брисел је "америчка пудлица".
     (Лима, 30. jul 2014 22:25)

    # Link komentara

  22. Rusi takodje jer im je Bog dao energente (ali pameti ponajmanje), tako da na miru mogu da se opijaju dok gas tece. A mi, u stvari Vi i slicni Vama sta cete? Ja sam moje pare odavno zaradio u Nemackoj, ali mi je zao onih drugih u Srbiji koji ne razmisljaju kao Vi.
    (Milan-Indjija, 30. jul 2014 20:36)

    Svaka cast za zaradjene pare, ali ne treba da pricate o tome kome je Bog dao pameti, a kome nije. Sedite da igrate jednu misaonu igru kao sto je sah sa prosecnim poznavaocem te igre iz Rusije i videcete da cete izgubiti svaku partiju. Kada se pogleda broj naucnika kroz istoriju najvise ih je bilo medju gradjanima Rusije i Nemacke. A ako gledamo po pripadnosti narodu to su svakako Jevreji, Rusi i Nemci. Da bi se pricalo o ozbiljnoj temi treba ponesto i znati. Lepo kazu Jevreji: najvrednije nije zlato niti pare vec znanje. To je jedino sto ti ne mogu oduzeti. A sto se tice pijancenja, nema sustinske razlike izmedju Rusa i na primer, Svedjana ili Finaca.
    (samo bez uvreda i mrznje ako moze, 30. jul 2014 22:24)

    # Link komentara

  23. Onomad sam na jednom ozbiljnom mestu citao clanak o tome sta sve zapadnjaci kupuju od Rusije. Ne bi verovali! Izmedju ostalog Apple kupuje od Rusije sirovine, neki redak hemijski element koji koristi za baterije, zlato za kontakte, olovo za lemljenje, elektronske elemente ali najbitniji je taj element za baterije. Sta bi se desilo da Rusija ukine prodaju Apple-u? Zamislite da na zapadu zavlada nestasica Ajfona ili ne daj Boze da kasni izlazak Ajfona 6!!! Posle masovnih samoubistava bi sledio opsti ustanak na zapadu! Ukinite im hamburgere i koka kolu ali im ne dirajte u Ajfon! UZAS!!!
    (Cvrc, 30. jul 2014 22:19)

    # Link komentara

  24. Ko ce biti na steti videcemo!Sad je vreme da se spreci vrsljanje jednog spijuna po Evropi i njegovo izivljavanje nad Ukrajinom.Za Evropu ne brinite,brinite o Srbiji?Ovo ce ubrzati pad Putina.
    (mujcinovic salih, 30. jul 2014 22:18)

    # Link komentara

  25. ajd i to da vidimo, da krvni neprijatelji nemci napokon pocnu da placaju istu cenu gasa kao i ruska braca srbi.
    (CUN, 30. jul 2014 21:49)

    # Link komentara

  26. Braco Rusi, imate li vi ista osim energenata? Neku industriju?
     (je xt9, 30. jul 2014 21:37)

    # Link komentara

  27. Opet da ponovim:
    STIZE JESEN RANA
    A sta posle?
    Pa cucemo se.
     (jo jo, 30. jul 2014 21:28)

    # Link komentara

  28. Stop Americkom uticaju u Evropi!
    (neutralan, 30. jul 2014 18:41)

    Na zalost, od toga nema nista. To bi bilo kao da trazis za nekog osnivaca privatnog koncerna da se stopira njegov uticaj na jednu od firmi. Hocu reci, isti je "osnivac" i EU i SAD.
    (cinjenice, 30. jul 2014 21:24)

    # Link komentara

  29. (Pata Negra, 30. jul 2014 20:13)
    prijatelju pa kroz te vekove je i rusija bila tu,oni bre 1814 usli u pariz,a sad nece znati kako treba da se odbrane.boze boze al smo kao nacija nenacitani da ne kazem glu..
    i samo da kazem ako ce ovakvi kao ovi komentatori voditi u eu necu se ja tamo leba najesti nista vise nego da ostanem izvan nje
    (mladen, 30. jul 2014 21:19)

    # Link komentara

  30. @dario: hrana moze da se uzgaja,kupi na drugoj strani sveta ,dok energenti ne mogu da se reprodukuju. Ako neko ima zemlje za pravljenje hrane,to je onda Rusija. TO su odavno trebali da urade.
    (Petar, 30. jul 2014 19:59)

    Petre, nije pitanje uzgoja hrane već od čega će ona da se kupi. Prirodni resursi su jedino značajnije što Rusija izvozi i ako nema kupca gotovi su. Zato je Putin požurio u Kinu ali tamo gasovod neće napraviti još godinama. Živi bili pa vidjeli ko je lukaviji u ovoj igri. Zar je iko naivan da misli kako zapad povlači poteze, a da nije računao na ovakav odgovor Rusije, odgovor koji je bio i jedini mogući i koji bi i moja baba predvidjela
    (dario, 30. jul 2014 21:03)

    # Link komentara

  31. rusi su pre mesec dana potpisali sa kinezima ogroman ugovor o izvozu gasa u narednih 20-30 godina nisam siguran al ogromne pare su u pitanju stotine milijardi dolara tako da su se obezbedili, a evropi neće zavrnuti ventil samo će kulturno povećati cenu za onoliko koliko će para izgubiti ovim sankcijama!!!!
     (dejan, 30. jul 2014 20:59)

    # Link komentara

  32. @ Milan Nikolić "Ajd ne palite se, izvoz gasa iz RF ucestvuje sa 9,1% ukupnog izvoza a sa obzirom na nove ugovore sa Kinom i Indijom, da EU prestane da kupuje isti neće ih baš mnogo zaboleti (za razliku od EU)."

    Neke će da bole manje, neke više ali ako u izvozu RF gas učestvuje sa (samo) 9,1% tada će Ruse sankcije da bole itekako pogoto u bankarskom, IT, i sl. sektorima a od prodaje gasa po novim ugovorima ima da čekaju barem četiri godine , a u četiri godine ruski tajkuni i ostali lako mogu Putinu da obezbede radno mesto na područjima gde su najveći izvori gasa...
    (Duro, 30. jul 2014 20:57)

    # Link komentara

  33. @država

    Jel' ti znas da jedna omanja fabrika potrosi gasa kao jedan manji grad? I sad ce neka fabrika bas u inat da kupi gas po 20-30-40-50% vecoj ceni i automatski poskupi svoj proizvod za 5-10-15%, samo da bi naudila Rusima?
    (Dejan, 30. jul 2014 20:53)

    # Link komentara

  34. @Tpm
    По твојој логици за сто година на граници ЕУ живеће око 300 милона Кинеза а држава Кина ће се простирати од Пацифика до Атлантика са свим богатствима Сибира.
    Значи ли то да желиш да Кина буде светска империја број један или само не волиш Русе па не размишљаш о последицама?
    (Stanko, 30. jul 2014 20:40)

    # Link komentara

  35. Kada vidim pojedince kako pisu komentare podrske Rusiji i kako "ginu" za Rusiju, shvacam zasto smo mi kao drzava na dnu i sve vise i vise propadamo.Sirotinjo Serbska ako dodje do problema sa plinom, prvi koji ce stradati smo upravo mi i slicni nama. Ali tada ce te Vase Ruse boleti uvo za to, kao sto ih i sada boli takodje. Da znate istinu koliko nas Rusi "ne mirisu" kao narod, smucilo bi Vam se odavde do Sibira. EU ce vec naci izlaz iz ove krize, Rusi takodje jer im je Bog dao energente (ali pameti ponajmanje), tako da na miru mogu da se opijaju dok gas tece. A mi, u stvari Vi i slicni Vama sta cete? Ja sam moje pare odavno zaradio u Nemackoj, ali mi je zao onih drugih u Srbiji koji ne razmisljaju kao Vi.
    (Milan-Indjija, 30. jul 2014 20:36)

    # Link komentara

  36. Ja pustam gas posle dobrog pasulja! Ne treba mi ruski samo pasulj i bice gasa!
    (Vladan Marinkovic, 30. jul 2014 20:34)

    # Link komentara

  37. Nemam ništa protiv da nam Rusi i duplo dignu cenu gasa, samo da vidim da se zapadnjaci mrznu.

    (grejem se na ugalj)
     (Kiki, 30. jul 2014 20:26)

    # Link komentara

  38. Vidim dosta strucnjaka ovde, jasno potvrdjuje sta sve znaju Rusi, a sta znaju u EU...
    Cinjenica je, da Rusko trziste je za EU, 25 vece od Americkog, i tesko je 500 miliardi... Svaki 4 radno mesto u EU, zavisi od Ruskog trzista....
    A za vas koji tvrdite kako "rusi nece imati sta jesti", evo ovako....

    Rusi su top 8 ekonomija sveta, i zive vrlo dobro...
    Ne znam odakle to misljenje da Rusi su siromasni, kao da i jedna top 10 ekonomija to jeste, a i reci su iskreno.. Rusima sjajno odgovora ovo, odici ce cene i gasa i nafte, za mesec -dva, kad zaladni, a posto mi (EU) nemamo od kog drugog da kupimo, mi moramo pristati na sve... Za svaki 10 centi poskupljenja za naftu, EU kosta etra 2 miliarde, dnevno....
    Rusi drze nase kompletno trziste, milioni radni mesta zavise od Rusije, ako oni ne kupuju, mi nemamo drugo trziste, ako ga oslabimo sankcijama, propadosmo snjima... Malo logike i rzaume, nije na odmet..
    (SASA, 30. jul 2014 20:23)

    # Link komentara

  39. Rusi će zavrnuti plin, ok! Narod u zapadnoj Evropi će se smrznuti, ok! Narod u Rusiji će onda umrijeti od gladi jer taj plin je jedino od čega žive i što izvoze, jel i sad ok!?Gospodo u kapitalizmu koji Rusi još treba da uče, kupac je uvijek u pravu i jedini koji može da diktira!Uvijek bilo i ostaće tako zauvijek!(dario, 30. jul 2014 19:39)Da ti ispričam jednu kratku priču. Dosao Zagrebcanin u Petrinju na otpad da traži sofersajbu za svoj stari Sevrolet. I vlasnik otpada kaže mu da ima tu sofersajbu i tražio mu 500 maraka. Ovome bilo mnogo da te pare i počeo da ubedjuje vlasnika da ima takva u Zagrebu za 200. Vlasnik uzme sofersajbu i razbije je i kaže da ima jos jedna i da ce je pridati 500 maraka ali da mora da plati i ovu sto je slupana. Vlasnik je znao da ne moze da nađje na drugom mestu, jer da moze ne bi dosao kod njega u Petrinju da kupi.
    (Zole, 30. jul 2014 20:02)

    Скоро "библијска прича", поучна!

    Браво комшија!:-)
    (Бојан Илић, 30. jul 2014 20:22)

    # Link komentara

  40. srbi, sto se lozite. nama će braća rusi najviše da dignu cenu gasa. sigurno neće nemce da zeznu
     (bole, 30. jul 2014 20:20)

    # Link komentara

  41. Пази, увели им санкције, блате их где год стигну, шаљу им војску на границу, протерују цивиле, пале...
    и они упозоравају да би можда могло да дође до поскупљења њиховог гаса?!?

    Људи....?!?

    Ја бих им увео минимум санкције на гас, за почетак!
    (Бојан Илић, 30. jul 2014 20:19)

    # Link komentara

  42. Ne razumem komentare poput onih koji kritikuju EU da slusa Ameriku.Ne radi se ovde o obicnim stvarima,nego o otimanju teritorije od Ukrajine,sta treba da cute i mirno posmatraju kako Putin manipulise i otima?Fakt je da on naoruzava i ubacuje specijalne jedinice iz Rusije da zauzme jos neke delove Ukrajine,a potom destabilizuje ceo Region,sa ciljem da pokori Ukrajinu i Moldaviju.Cena koja ce se platiti je mnogo manja u odnosu na onu koja ce se placati ako mu se odlucno ne stane na put,to vazi najvise za EU,jer su zarista u slucaju da mu se popusti iz interesnih razloga,programirana.
    (master, 30. jul 2014 19:40)
    Pa cutali su I za Kosovo I metohiju, sto ne bi I sada cutali???
    (Nesa, 30. jul 2014 20:19)

    # Link komentara

  43. Ajd ne palite se, izvoz gasa iz RF ucestvuje sa 9,1% ukupnog izvoza a sa obzirom na nove ugovore sa Kinom i Indijom, da EU prestane da kupuje isti neće ih baš mnogo zaboleti (za razliku od EU).
    (Milan Nikolić, 30. jul 2014 20:18)

    # Link komentara

  44. Evropa se srozala kao nikada u svojoj istoriji.
     (nesa, 30. jul 2014 20:17)

    # Link komentara

  45. @pamti pa vrati

    Ne brini, nisu ni Rusi njima zaboravili Petrograd, Staljingrad i slicno
    (Chiki, 30. jul 2014 20:14)

    # Link komentara

  46. Rusko ovladavanje energetskim sektorom Evrope je izgleda zaustavljeno. A bili su, činilo se, na domaku samog cilja. I dok se Putin kao nekakav referent knjigovodstva javno bavi sabiranjem ukrajinskih gasnih dugova i cene gasa, Zapad je u tišini jačao ofanzivne kapacitete ukrajinske vojske i plaćenika i sada polako ali sigurno lomi pobunu. Kad se rat ubrzo završi najvažnije pipe i ventili, kao i masivna ukrajinska teritorija biće pod Nato kontrolom i trupama sve do same ruske granice. Jasno je da neće biti ruske vojne akcije, a sama Rusija zadugo će ostati pod nametnutim raznim sankcijama. Tada će ruski gas za dugo ubuduće vredeti 200-250$ i biće srećni da se odmah plati. Verujem da ih ubrzo čeka i revizija cene gasa ka Nemcima u Severnom toku. Južni tok će, nažalost, zbog ruske beskrajne pohlepe da pokupe i otmu baš sve na putu gasa- ostati samo davni san.. Oružani kapaciteti Rusije jesu masivni ali ovde takvog obračuna neće biti. Na dugi rok biće mrvljeni i mrcvareni ekonomskim sankcijama i političkom izolacijom. Kapaciteti i tradicija zapadnog sveta u ovome je dokazana kroz vekove.
    (Pata Negra, 30. jul 2014 20:13)

    # Link komentara

  47. Cenu diktira trziste, ne daje niko nista mufte ni Rusima.
    (Borko, 30. jul 2014 20:02)

    # Link komentara

  48. Rusi će zavrnuti plin, ok! Narod u zapadnoj Evropi će se smrznuti, ok! Narod u Rusiji će onda umrijeti od gladi jer taj plin je jedino od čega žive i što izvoze, jel i sad ok!?Gospodo u kapitalizmu koji Rusi još treba da uče, kupac je uvijek u pravu i jedini koji može da diktira!Uvijek bilo i ostaće tako zauvijek!
    (dario, 30. jul 2014 19:39)

    Da ti ispričam jednu kratku priču. Dosao Zagrebcanin u Petrinju na otpad da traži sofersajbu za svoj stari Sevrolet. I vlasnik otpada kaže mu da ima tu sofersajbu i tražio mu 500 maraka. Ovome bilo mnogo da te pare i počeo da ubedjuje vlasnika da ima takva u Zagrebu za 200. Vlasnik uzme sofersajbu i razbije je i kaže da ima jos jedna i da ce je pridati 500 maraka ali da mora da plati i ovu sto je slupana. Vlasnik je znao da ne moze da nađje na drugom mestu, jer da moze ne bi dosao kod njega u Petrinju da kupi.
    (Zole, 30. jul 2014 20:02)

    # Link komentara

  49. @dario: hrana moze da se uzgaja,kupi na drugoj strani sveta ,dok energenti ne mogu da se reprodukuju. Ako neko ima zemlje za pravljenje hrane,to je onda Rusija. TO su odavno trebali da urade.
    (Petar, 30. jul 2014 19:59)

    # Link komentara

  50. I kad im poskupi gas (EU), bice im jeftiniji nego Srbiji sto "prijatelji" naplacuju sada.
    (Gradjanin, 30. jul 2014 19:56)

    # Link komentara

  51. Pa nek zavrnu. EU i onako treba da shvati da mora biti energetski nezavisna. Smrzavace se par godina pa ce se i to resiti a Rusi nek prodaju Kinezima samo ce se tu malo zeznuti. Kinez nista ne radi uzalud ima da od njih napravi legoland kineskog djubreta. Kasnije mogu da dobiju i po p$$&& kad shvate pa pocnu da se izvlace. Rusa ima malo, Kineza mnogo a ruska zemlja velika i blizu. Nece se Kinez siriti teritorijalno na EU ili USA nego gde mu je zgodno.
    (Tpm, 30. jul 2014 19:55)

    # Link komentara

  52. Kako gospoda Ameri kazu tako ce i biti,zar mislite da su Nijemci zaboravili zracni most u Berlinu i zar mislite da Nijemci nisu zaboravili Rusku okupaciju i silovanja po DDR gospodo.
    (pamti pa vrati, 30. jul 2014 19:27
    Nisu ni Rusi zaboravili preko 20 miliona mrtvih.
    (pamtićemo i vratićemo, 30. jul 2014 19:55)

    # Link komentara

  53. Русија је увек покушавала не да освоји Запад, него да се одбрани и обезбеди. Тако је после Другог светског рата Совјетски савез понудио уједињену и неутралну Немачку као бафер државу. То није прихваћено, увек је био циљ да асе Русија уништи и преузму рудна богатства.

    Наук - да Руси заврну славину не би пале владе по ЕУ, него би дали подстрек неонацизму који је само добро сакривен у целој ЕУ.

    На жалост, црно се пише свима.
    (Перица, 30. jul 2014 19:44)

    # Link komentara

  54. Ne razumem komentare poput onih koji kritikuju EU da slusa Ameriku.Ne radi se ovde o obicnim stvarima,nego o otimanju teritorije od Ukrajine,sta treba da cute i mirno posmatraju kako Putin manipulise i otima?Fakt je da on naoruzava i ubacuje specijalne jedinice iz Rusije da zauzme jos neke delove Ukrajine,a potom destabilizuje ceo Region,sa ciljem da pokori Ukrajinu i Moldaviju.Cena koja ce se platiti je mnogo manja u odnosu na onu koja ce se placati ako mu se odlucno ne stane na put,to vazi najvise za EU,jer su zarista u slucaju da mu se popusti iz interesnih razloga,programirana.
    (master, 30. jul 2014 19:40)

    # Link komentara

  55. Rusi će zavrnuti plin, ok! Narod u zapadnoj Evropi će se smrznuti, ok! Narod u Rusiji će onda umrijeti od gladi jer taj plin je jedino od čega žive i što izvoze, jel i sad ok!?
    Gospodo u kapitalizmu koji Rusi još treba da uče, kupac je uvijek u pravu i jedini koji može da diktira!
    Uvijek bilo i ostaće tako zauvijek!
    (dario, 30. jul 2014 19:39)

    # Link komentara

  56. Sta poskupiti....zavrniti slavinu skroz...pa nek ih grije Obama I "Chocolate King". Gorivo se moze izvoziti Kini, Indiji, Brazilu, Korejama, Iranu, Turskoj itd....ja bi EU uveo sankcije samo tako...da se malo probude
    (Kola, 30. jul 2014 19:35)

    # Link komentara

  57. Pametnjakovići koji misle da će Evropa propasti ako Rusija "zavrne gas" ne shvataju da ruski gas u evropskoj potrošnji učestvuje sa oko 20%, dok ruski izvoz gasa u Evropu čini oko 80% izvoza gasa. Evropa će mnogo lakše nadoknaditi 20% nedostajuće energije, nego što Rusija može da nadoknati 80% novca koji je dobijala.
    (Bole, 30. jul 2014 18:49)

    Rusija je isporucivala gas zapadnoj Evropi i u vreme hladnog rata. Svi ovi gasovodi kroz Ukrajinu su iz tog vremena. Da je tako lako nabaviti gas i jos po povoljnim cenama, Zapadna Evropa ne bi kupovala od SSSRa. Iz ove izjave se vidi da Rusija uopste ne zeli da zvaće ventile, vec ce da poveća cenu gasa,na primer, kao ukrajini za 70%. Znaci nemacki gradjani ce na kraju placati gas ove zime za jedno 30% nego sto su ga placali prošle zime. Jos da dodam, Rusija ne živi samo od prodaje gasa.
    (Zole, 30. jul 2014 19:28)

    # Link komentara

  58. Kako gospoda Ameri kazu tako ce i biti,zar mislite da su Nijemci zaboravili zracni most u Berlinu i zar mislite da Nijemci nisu zaboravili Rusku okupaciju i silovanja po DDR gospodo.
    (pamti pa vrati, 30. jul 2014 19:27)

    # Link komentara

  59. Ovo je igra pokera, svi blefiraju. Rusi od gasa i nafte zive, ako im smanje porudzbine narod ce platiti cenu, koji inace tesko zive.
    Plus ce oligarsi poludeti kada im se umanje prihodi. Jos ako im otkazu EP u fudbalu, gradjevinci (mafija) ce napraviti haos. U Sociju su milijarde zaradili, isfuserili, tri puta pojacali cene.....
    Nikome nece biti dobro, a naravno mi cemo dobiti po nosu kao i uvek i od jednih i od drugih.
    (sasa jokic, 30. jul 2014 19:25)

    # Link komentara

  60. pocelo je. ako se amerika ne iskljuci nego nastavi da zaostrava i huska EU protiv rusije, na prolece nece biti eu. mozda pozivi malo duze ali bas bih voleo da se rasture. samo zbog naseg dobra,a za ostale sto ih eu opustosila sami su trazili.
    (vlada, 30. jul 2014 19:19)

    # Link komentara

  61. Europa će kupiti manju količinu plina za isti iznos kao i do sada. Ostatak koji će odgovarati poskupljenju će nadoknaditi na drugom tržištu. Platit će se više, ali se neće dozvoliti da višak cijene ubere Rusija.

    Ovo je samo dokaz da treba diverzificirati ponudu plina jer Rusija monopol koristi kao sredstvo prisile. Južni tok treba upotpunosti zaustaviti.
    (država, 30. jul 2014 19:06)

    # Link komentara

  62. @Bole: kad uključiš Englesku, Francusku, Portugal u statistiku, verovatno si u pravu. Uzmi u obzir da 30% potreba za gasom Nemačka zadovoljava iz Rusije, a neke zemlje i do 90%. Tada tvoj komentar prestaje da bude validan. Neke zemlje EU ne smeju tek tako da dozvole deficit ovog energenta. Zato je lako Englezima da se udaraju u grudi i slede politiku Vašingtona...
     (Ekonomista, 30. jul 2014 18:59)

    # Link komentara

  63. @laik: plašim se da je tražnja slabo elastična u ovom slučaju.
     (Ekonomista, 30. jul 2014 18:54)

    # Link komentara

  64. Pa Rusija nece prihvatiti ogranicenja samo u sektorima za koje EU naivno misli da ce da se zadrzi (nafta, vojska). Rusija ce naftu, vezati sa gasom, jer ce sankcije tumaciti kao udarac na energetski sektor, a to EU hoce da izbegne. Dalje, nastradace bazicna proizvodnja u EU, poljoprivreda pre svega (sto ce biti i najbolnije a za mnoge i pogubno), zatim masinogradnja i procesna industrija. Sto sami Nemci dozivljavaju vec kao katastrofu, jer "kada se Kinezu ubace u megaporjekta na istoku u Sibiru, nece Kinezi da doteraju nemacke masine, nego svoje". Isto razmisljaju i Juzno Korejci, bez obzira na ritanje Kerija i klike. Evo Rusija i Kina su vec usli u projekat izradnje Kercenskog mosta prema Krimu, delovi se prave intenzivno i u Rusiji i u Kini. A Austrija je bila veoma zainteresovana za taj gradjevinski poduhvat.
    (Krkobaba, 30. jul 2014 18:54)

    # Link komentara

  65. Zbog vazalskog odnosa prema SAD, EU ce platiti visoku cenu sukoba izmedju SAD I Rusije. To sto ste trazili to cete I dobiti.
    (Dejan, 30. jul 2014 18:54)

    # Link komentara

  66. Konacno pravda! Truli zapad ce poceti da placa gas kao i mi. Jos da im posaljemo Bajatovica pride (da se revansiramo sto imamo status kandidata).
    (scoby, 30. jul 2014 18:51)

    # Link komentara

  67. Rusija će da poveća cenu, smanji tražnju i puca sebi u nogu? (Tražnja je elastična u ovom slučaju.)
     (laik, 30. jul 2014 18:51)

    # Link komentara

  68. @Александар Џунић

    E, prijatelju!
    Nemoj da mislis da su Merkel, Cameron, Hollande & co. od juce!
    Znaju oni sta rade.
    Pa i Rusi moraju da jedu nesto!
    Ako samo zatvore slavinu na mesec dana, eto haosa u Rusiji, gas i nafta su njihov najveci i jedini izvozni adut.
     (mn, 30. jul 2014 18:50)

    # Link komentara

  69. Rusija ne preti, nego je to neminovno jer su joj nametnuli sankcije. Nema vise pljacke.
    (Jordanka, 30. jul 2014 18:49)

    # Link komentara

  70. Pametnjakovići koji misle da će Evropa propasti ako Rusija "zavrne gas" ne shvataju da ruski gas u evropskoj potrošnji učestvuje sa oko 20%, dok ruski izvoz gasa u Evropu čini oko 80% izvoza gasa. Evropa će mnogo lakše nadoknaditi 20% nedostajuće energije, nego što Rusija može da nadoknati 80% novca koji je dobijala.
     (Bole, 30. jul 2014 18:49)

    # Link komentara

  71. Logicno. Pa to bi i svaki mali trgovac ili proizvodjac uradio. Oni njima rade sta hoce i onda ocekuju da Rusi ne reaguju? Svasta. I to sve zbog SAD-a. EU i Rusija u privredi imaju sjajne odnose, prosla godina najveci reyultat imala, Nemci bsprekorno saradjuju sa Rusima i onda neki Obama i neka budala Mekejn (jaoj, ljudi, vidite samo prostacku facu - pa ni kod nas takve bukve ne sede u parlamentu)naredjuju celoj EU sta da rade (zbog NATO-a). Svasta, EU je ne zna sta radi. Oni koji misle da je to ozbiljna organizacija grese jer nije to ona ozbiljna oranizacija od pre, sad je vode dileje bez vizije. Stapanje EU i Rusije je jedini put da EU opstane i to svako ko iole nesto zna o EU razume.
    Ovo je odlican potez jer ce to osetiti svaki gradjanin Nemacke ili Poljske, to nije nesto sto zahteva analizu, vc ce svaki gradjanin i privrednik to osetititi. Stalno se setim kako je neki Englez napidao u komentaru nekih nritanskih novina: pa jesmo ludi da idemo u rat sa Rusijom zbon nekih plavih teta sa smesnim frizurama (Ukr).
    (djole, 30. jul 2014 18:47)

    # Link komentara

  72. nek slusa evropa ameriku....zavrsice kao mi na kraju...samo mi smo navikli na nemastinu.
     (Sale, 30. jul 2014 18:46)

    # Link komentara

  73. Stop Americkom uticaju u Evropi!
     (neutralan, 30. jul 2014 18:41)

    # Link komentara

  74. ovo su samo carke,nece rusi nikad zaustaviti dotok plina,nafta,nikla(da nikla 95% novcica eura se prave od ruskog nikla,inace niklnoriljsk ima ubedljivo najveci berzanski indeks medju ruskim firmama)dok god devize stizu na ruski racun oni ce pustati gas.
    ovo vam objasnjenje celog biznis plana zauzimanja krima
    gasprom je prosle godine zaradio negde oko 150 milijardi dolara uz pomoc crnomorske flote koja snabdeva sirijsku drzavu oruzjem koja ne dopusta prolazak gasovoda iz katara i saudijske arabije do evrope.
    cela crnomorska flota vredi nesto oko 50 milijardi dolara pa vi sami zakljucite koja je to zarada u pitanju
    (mladen, 30. jul 2014 18:39)

    # Link komentara

  75. logičan potez rusije,razlika u cijeni će nadoknadit eventualnu štetu koju će uzrokovat sankcije
    (inter milano, 30. jul 2014 18:37)

    # Link komentara

  76. Rešenje je prosto : da V.Putin povuče svoje ljude iz Ukrajine, i da vrati Krim.
     (bgd, 30. jul 2014 18:33)

    # Link komentara

  77. * Постоје два решења, а прво је да Европа не узима гас од Русије, баш као што га није ни узимала педесет година, што би за Русију било погубно. Њој не треба гас, њој требају долари или макар еври, мада Русија више воли долар.
    Друга комбинација је да Европа узима гас, нека поскупи колико хоће, јер не загађују своје земље и чувају ресурсе, а ионако ће робу коју купује Русија од њих поскупети, пошто ја не знам ни један руски производ, и тако ће опет бити Руси на губитку. Зато не верујем да ће Руси нешто по питању цене смети да дирају, јер су од своје земље направили колонију за црпљење нафте и гаса.
    (repus, 30. jul 2014 18:31)

    # Link komentara

  78. Sankcije su, naravno, obostrane.
    EU opet igra stjupidno.
    (marija, 30. jul 2014 18:26)

    # Link komentara

  79. da su pametni shvatili bi i sami
    a posto nisu ni ovo im nece pomoci
     (Dejan67, 30. jul 2014 18:21)

    # Link komentara

  80. Ништа ја њих не бих упозоравао. А онда негде у децембру бих само заврнуо гас до пролећа, па да видим само када буду почеле владе да падају по ЕУ ко труле крушке. Немачка привреда 30% енергената увози из Русије - чиме ће то да надокнади? Можда инвазијом на Холандију или Норвешку? Ако ништа више, руски народ је преживљаво и веће немаштине од ове, којом им запад прети, али ова размажена европска д***** има да цикну од муке, јер им банке неће моћи штампати бензин, ако већ принтају те евре ко Амери доларе.
    (Александар Џунић, 30. jul 2014 18:19)

    # Link komentara

  81. Idem ja da spremim desetak kubika bukovine, za svaki slučaj...
     (Moscow boy, 30. jul 2014 18:15)

    # Link komentara

  82. Nesposobna matora Evropa. Vodi je jedna dekadentna imperija na zalasku...
     (Hromi, 30. jul 2014 18:11)

    # Link komentara