- Komentari -

Koja je cena zabrane trgovanja akcijama Telekoma?

Svaki put kada se saopšti da je Srbija napredovala na nekoj od (belo)svetskih listi napravljenih prema uslovima poslovanja, ovdašnji građanin se uštine za obraz. Nije li to ona ista zemlja koja ne poštuje sopstveni ustav koji bi, između ostalog, trebalo da jemči i vlasnička prava i slobodu raspolaganja imovinom.

Pošaljite komentar
  1. "Kotiranje na berzi svih većih državnih sistema privuklo bi značajan broj profesionalnih portfeljnih investitora čije bi iskustvo moglo biti od višestruke pomoći u povećanju efikasnosti ovih kompanija."

    Poslednje šta od ovih na vlasti trenutno možemo očekivati to je da dozvole ozbiljnim investitorima(portfeljnim) da im se mešaju u posao koji se na asfaltu naziva "muljačina"! Na kraju, takvi i ne dolaze ovde, to je barem jasno.
    (Zoran, 23. decembar 2017 14:39)

    # Link komentara

  2. Nadam se da g-din Gujaničić zna, ali je slučajno prevideo, da je izlaskom na berzu moguć da se desi i sasvim nepovoljan razvoj cene po akcionare. Svedoci smo obezvređenosti akcija nekih naših firmi listiranih na beogradskoj berzi pa je tako npr. obračunska vrednost akcije NIS-a 1319 din, a na berzi 701; Tehnogasa 13657, a na berzi 11517;Komercijalne banke 3223, a na berzi 1830 din; kompanija Takovo 281, a na berzi 85 din itd. Čak je zakon na strani mešetara. Malim prometom akcija po ceni, koja njima odgovara, diriguju cenom akcije i na kraju, kao u primeru komapanije Takovo, kupe paket akcija po 3 puta manjoj ceni postanu vlasnici preko 90% akcija i prinudno otkupe ostatak akcija od preostalih akcionara, te postanu 100% vlasnici kompanije. Znači, moguće je da akcionari Telekoma izlaskom na berzu, nikada ne dostignu cenu po kojoj trenutno van berze, ugovorima, prodaju svoje akcije, a imajući u vidu mogućnost da na beogradskoj berzi malim ulaganjima i velikim mešetarenjem možete kontrolisati cenu akcije. Ja lično ne bih patio za što ranijim izlaskom akcije Telekom na istu.
    (Somina, 26. novembar 2017 19:40)

    # Link komentara

  3. Prvo, odličan tekst, u stvari svojevrsno podsećanje na to što se ovom narodu radi 20+ godina.

    Naravno, sve je tačno.
    Sve vlasti od 2001. su na berzu gledale kao nužno zlo uslovljeno zakonima o privatizaciji.
    Najbolji pokazatelj je Zakon iz 2001. kreiran od strane Đunića i Vlahovića. Taj zakon je postavio temelje za vanserijsku korupciju u okviru Agencije za privatizaciju - naročito za tendere.
    Sad je to sve istorija.
    Telekom je partijska prćija, sada SNS, ranije DS, G17, DSS,...
    Kao i Pošta i ostala javna preduzeća.

    Za EPS ne smem ni da napišem.
    (Dejan, 24. novembar 2017 14:31)

    # Link komentara

  4. Bravo za strucan tekst i lepo i realno pojasnjeno stanje oko akcija Telekoma u zadnjih 5 godina
    (akcionar, 24. novembar 2017 13:42)

    # Link komentara