- Komentari -
  1. Nije to sve tako crno-belo. Dobar majstor-zanatlija može da zaradi mnogo više od prosečnog menaĐera. Kada smo pre par godina renovirali stan i moler i vodoinstalater i parketar i keramičar su za po par dana rada "za ruke" uzeli više od pola moje mesečne plate. Pre neki mesec počela veš-mašina da krklja - za sat posla uzeo čovek 3500 čisto.

    Sa druge strane, ima nešto u našem mentalitetu.
    Preporučili su mi nekog električara, menjao sam raspored faza, jedna je bila preopterećena, a druge dve "bleje". Čovek završio za pola sata - sat, da platim - traži 300 dinara. Mene bilo sramota, dao sam mu 1000. Pričamo posle uz kafu - čovek je u penziji, ovo mu dođe kao hobi. jefnino radi pa ga zovu za svaku sitnicu. Ordinira po kraju, svaki dan 2-3 poslića, popije kaficu, negde mu ponude i ručak, kolače, malo flertuje sa babama...
    Komšija auto-mehaničar je godinama išao na redovan državni posao za smešnu platu, a za jedno popodne u svojoj radionici zaradi isti taj novac. Opasuljio se posle 5-6 godina, ali velika većina i danas tako radi. Vole ljudi "siguran" posao, socijalno i zdravstveno, pa makar i bez plate.
    (Milan, 20. novembar 2017 16:49)

    # Link komentara

  2. Da, prosto neverovatno da prosečan čovek više voli da sedi u kancelariji i dobija 1000-1500 evra, rizikujući da se eventualno poseče na papir, umesto da lepo radi deset sati dnevno na -2 ili +42 stepena Celzijusa, za 35 hiljada dinara, rizikujući da ostane poluslep od zavarivanja... Jako čudno.

    U majstore su nekad išla prosečna deca; završe srednju, odu u fabriku, nauče zanat i žive normalno. Danas, ni natprosečna ne mogu da nađu posao, fabrike ne postoje, nema ko da ih nauči, niti ima zbog čega. Tek ćemo da propadamo, ovo danas nije ništa. Ostaje nam da trubimo po komentarima.
    (Tja..., 20. novembar 2017 13:40)

    # Link komentara

  3. Zanati više nisu zanimljivi jer su slabo plaćeni.zato svi hoće da budu menadžeri.developeri itd.Nije prljav posao i lepo se zaradi.Znači zanati se ne cene i zato nemamo zanatlija a ako se tako nastavi imaćemo iste probleme kao i zemlje u okruženju koje su ušle u EU.njihovi radnici,majstori svih zanata su napustili svoje zemlje i otišli u visoko razvijene zemlje EU zbog veće zarade i boljeg životnog standarda.To je i naša neminovnost jer su se ovdašnji poslodavci pretvorili u robovlasnike i traže jeftine ali dobro obučene radnike ali niko neće da traći svoje znanje za 250 ili 300e koliko je maksimum koji oni nude. Probajte da napravite istraživanje među poslodavcima ili bolje među zaposlenima da vidite kolike su stvarne plate po zanimanjima pa će vam biti jasno zašto nema zanatlija a koliko vidim i sa ovim dualnim obrazovanjem neće biti mnogo bolje jer će opet obučena radna snaga odlaziti put EU za boljim životom.Tako dok se i država i robovlasnici ne odreknu velikog dela kolača u korist radnika bićemo u problemu sve većem.
    (Goran, 20. novembar 2017 13:35)

    # Link komentara

  4. Zanatlija se ne postaje u skoli nego kod majstora segrt.
    (Lele, 20. novembar 2017 13:24)

    # Link komentara

  5. Radio sam pet godina po gradilistima za "dzabe" i vise mi nepada napamet dok su ovakve plate i cene majstorskih usluga.Sada radim sitne poslice cisto da imam za trosak kao penziner sam i tako ce biti sve dok cene ne skoce a nije iskljucen ni odlazak odavde.Pozdrav za kolege majstore koji cene svoj rad.
    (Dusan, 20. novembar 2017 12:47)

    # Link komentara

  6. Pa od Srbije bi bez problema ispala ozbiljnija i prosperitetnija zemlja kad bi se manje pricalo o nekim svetskim pitanjima a sastavila lista lokalnih problema - zanatlije, putevi, skole, zdravstvo, komunalne usluge, ciscenje zgrada i grada itd - sve to prizemno drzi ekonomiju, ne pitanje koji ce turci sledeci da dodju (nece ni jedni).
    (Petar Golubovic, 20. novembar 2017 12:24)

    # Link komentara

  7. - za razliku od evrope mi nemamo dualno obrazovanje. furamo svoj fazon.
    - gde buduci strugar, glodac, livac ... ucenik metalske struke da uci zanat? mi nemamo fabrike!
    - sa stolarima, elektricarima i drugim zanatima ista stvar . nema preduzeca za ucenje prakse.
    - ono sto se uci je zastarela tehnologija.
    prizvode se nazovi menadzeri koje cega.
    da bi neko bio menadzer treba da je vrsan strucnjak svoje struke koji je znanje stekao u paksi.
    nas menadzer dodje bez prakse na gradiliste, fabriku, radionicu bilo gde,bilo koji strucni radnik ima da ga ispreskace sto se znanja tice.
    - i da uspe neko da dobije dobro obrazovanje i da se zaposli shvatice da je to uzalud. pravice beton, mesati lek, mesiti hleb po receptu nekog polupismenog , partijski podobnog koji ce mu odrediti smesu kako bi se i on i partija omrsili.
    (kerefeke, 20. novembar 2017 09:29)

    # Link komentara

  8. Otvoriti ponovo ŠUP-ove...
    (keja, 20. novembar 2017 09:17)

    # Link komentara

  9. Pa sto onda mesari nemaju platu od 1000 evra kad ih je vec u deficitu. Nego i dalje rade za 40.000.
    (Ironichna, 20. novembar 2017 09:07)

    # Link komentara

  10. Tek će da bude veselo... Nažalost se radujem što imam zanat u rukama mada nema veze sa metalurgijom, tekstilom i pločicama. Zašto nažalost? Pa zato što mlađe generacije odlaze, i moji klinci će uskoro. Dugo ovde neće biti smena generacija u raznim strukama. Biće ovo zemlja u kojoj mnogobrojni menadžeri i pravnici cugaju "zidarsko" ispred diskonta jer nemaju koga da menadžuju i brane, a u prolazu će ih pozdravljati vredni majstori iz dijaspore koji su došli da obiđu imovinu preko leta ili za Božić...
    (Vlajko, 20. novembar 2017 09:04)

    # Link komentara

  11. Imam zanatsku radnju od 1992. godine. RAdnja je preživela sve nedaće koje su u tim godinama opterećivale sve nas u državi. Preživela je i sve posle do dana današnjeg, ali ovo danas ... ne može. Pošto su paušalcima od 2014. godine do kraja 2016 zaračunavani dupli porez i dažbine, a poreska uprava neće ništa da vrati, već je sve uračunato akontativno, sada čekam da mi se taj novac istopi u vidu plaćenih obaveza i kada se to desi i pojavi se mali dug, zatvaram radnju, pokrivam dug i nikada više neću otvarati. U radnji radim sam, ali da danas nemam tog više uplaćenog novca radnja bi poslovala u minusu. Jedva da zaradim za osnovne potrebe porodice. Živim i radim u manjem pograničnom mestu u Banatu gde ni jedna fabrika od mnogih koje su ovde radile više ne postoji. Jedini prihod ovdašnjem stanovništvu je poljoprivreda, a svi vrlo dobro znamo kako poljoprivredi danas dobro ide. Sramota nas je kako nam dobro ide. I da na kraju još jedno kažem - ponovo su počeli sa nedostavljanjem poreskih rešenja paušalcima i neobrađivanjem podataka od prethodnih godina. Još uvek nisu obradili 2016, a rešenje sam 2017. je stiglo samo za prva 3 meseca, a evo decembar nam već kuca na vrata. Pa kako da čovek radi u takvim uslovima? Na osnovu čega da formiram cenu kada mi su najviša stavka u poslovanju ( pored repro materijala ) dažbine za koje ne znam kolike su, jer državu nije briga za poslovanje zanatlija. Kao da im je cilj da svi propadnu.
    (Siniša, 20. novembar 2017 08:55)

    # Link komentara

  12. Pare su glavni i osnovni problem. Niko nece da radi za 20-40 iljada.
    Dalje nije samo plata, tu su; uslovi rada, srpski poslovicno "dobri" odnosi prema radnoj etici i kvalitetu zavrsnih radova, potom mogucnost napredovanja...
    Nikada se mi necemo osloboditi sujete "gazdi",lokalnih djilkosa, da kada se nesto u proizvodnji ili manufakturi predlozi kao poboljsanje bude i prihvaceno od strane "menadzmenta".O nagradi za zalaganje ni da ne pricamo.
    Nama se moze tako jel zivimo od MMF-a i stranih investitora koji daju 200-300 evra plate.
    Kada mi budemo zaradjivali koru hleba svojim radom i prodajom SVOJIH licno osmisljenih, razvijenih i ISPITANIH proizvoda koji ce imati adekvatan lanac prodaje i servisnu mrezu, onda ce biti bolje.
    Za tako nesto treba vise decenija da bi se stalo na noge.

    Sta nam sve to treba, kod kineza ce uvek sve biti 10x jeftinije a kod Nemaca 10x bolja plata, tako da pasos i dovidjenja.

    p.s
    U stanju nismo hleb "sava" da napravimo koji nebudja posle dva dana i da iznivelisemo sahtove na novim ulicama.O kakvim mi zanatima, bolonjama, dual-obrazovanjima pricamo.Ne mozes kupiti salamu koja se ne kvari posle tri dana, kobasice su sve od mesa od "prekolanske" godine bilo koja, i da ne nabrajam dalje.
    (nick, 20. novembar 2017 07:48)

    # Link komentara

  13. U clanku samo trebalo bi, da smo, kad bi, ... Pa nismo zato smo tu i gde smo, zato i imamo menadzere i pravnike, obrazovanje je pusteno niz vodu i dozvoljeno gomili privatnih fakulteta da uzmu brze pare od partijskih kadrova koji su pozavrsavali te skolice za diplome i udomili se na mesta u drzavi. Nisu samo zanatlije nestale, nestaju sva malo teza i ozbiljnija zanimanja, jer zahtevaju trud i rad, a dobit nikakva. Decenijama je seljaka, poljoprivrednika sve manje, sada kao malo se po neko vraca na selo, ali to je smesno, jer svi imaju ideju da budu Miskovic, a ne poljoprivrednik, nestaju zanatlije, nestaju lekari, ... Da smo, kad bi smo, trebali smo nisu recenice koje bilo sta znace, to svi znamo, glavno je kad cemo, barem mrvicu da se pokrenemo i da li uopste vredi, jer deluje da je prekasno i da nema nazad.
    (who cares, 20. novembar 2017 07:36)

    # Link komentara

  14. Evo ja već godinu dana dajem oglase za tapetara i krojača, i ne mogu da ih zaposlim.
    (Miki, 19. novembar 2017 20:35)

    Realno zanat se i ne uči u školi. A što se tiče tapetara i krojača, neko moje vidjenje je da bi ih našao kad bi im dao platu 700-800eur i da su prijavljeni na tu platu. Ali verovatno to ne možeš da im priuštiš jer oni ne bi mogli da pokriju svoje troškove, a kamo li da nešto ostane za tebe.
    (mkd, 20. novembar 2017 07:25)

    # Link komentara

  15. E to je posledica našeg mentaliteta, ako nemaš faks nisi normalan. Prvo bi trebalo da se napravi neka strategija da se leči sujeta, usiljenost i da se pojedincima objasni kako se ljudi poštuju.
    (Real, 20. novembar 2017 07:12)

    # Link komentara

  16. Imam 40 godina.
    Popravljam i uradjujem sve vrste podova od drveta.Do pre nekoliko godina,u mom gradu na severu,bilo nas je (majstora) 20-ak.Sad sam u situaciji da me ljudi cekaju i po mesec dana.Nekoliko kolega sad radi u nemackoj,nekoliko je u penziji,ostali imaju problem sa FLASOM ?
    Sta reci,a nezaplakati.
    Tako je i sa svi ostalim zanatima u Srbiji.
    Tuga do neba.
    (Trnovac iz Trnova pokraj Šipova, 20. novembar 2017 06:40)

    # Link komentara

  17. Bavio se privatnim nekim poslom, stari zanat, koji je uvek trebao. Tezak je ali ne bas toliko. Nekad se moglo od toga lepo ziveti(placati dazbine, otici sa porodicom na letovanje, ne razmisljati da li ce se imati za prodavnicu, kupiti neku novu alatku ali ne i ustedeti) a sad od tog posla profitiraju samo uvoznici. Ja sam odskolovao, da tako kazem, pet ili sest radnika iako sam i sam mlad poceo da se bavim tim poslom. Od njih, dvojica se jos uvek jedva rade taj posao a ovi ostali su otisli odavde. Pre par god mi dodje trzisna, ubili su me kao zmiju. Rekoh im tada, ja cu ovo zatvoriti, necete imati vise nista od mene, a vama i vasima ce kinezi praviti spomenike. I tako ce i biti svima nama. Sve sto je mogla ova zemlja da uveze, uvezla je uglavnom iz Kine i uglavnom loseg kvaliteta. Jos su ostali da uvezu molere, keramicare i kopace raka, posto nas sve vise umire. Oni sto ne umru, pobeci ce odavde.
    (The Spatula, 20. novembar 2017 06:16)

    # Link komentara

  18. "Školujemo menadžere, ekonomiste i pravnike koji na tržištu rada odmah postaju viškovi, a nemamo građevinaca, varilaca, tesara, čak ni mesara"

    Možete vi da školujete samo varioce (pravilno je da se kaže "zavarivače", jer svi ljudi na svetu vare, samo neki zavaruju, a mnogi, nažalost, zavaravaju i sebe i druge) 100 puta više nego menadžere. Ali, uzaman. Odličan varilac, sa iskustvom lako će postati i dobar menadžer (poslovođa ili šef pogona), dok loš menadžer neće postati ništa, niti će doprineti bilo čemu, nego će samo doneti štetu. Isto tako preterana birokratizacija profesionalnih, zanatskih znanja i umenja donosi više štete nego koristi; majstorsko pismo, izvorno, predstavlja priznanje i svedočanstvo zanatskog esnafa da je neko postao majstor svog zanata, tako da ne može to da zameni nekakv sertifikat ili licenca kojo izdaje nakakav pardržavni ili kvazi-državni organ sačinjen od raznoraznih piskarala i/ili promašenih i neuspešnih zanatlija koji su volšebno postali nastavnici u nekadašnjim ŠUP školama, abudućim centrima ua dualno obrazovanje (o, kako to dobro zvuči, kao koncept dualizma u filozofiji!).
    (Variti: za, uz, pre, na, od, s, post, ost, 20. novembar 2017 03:22)

    # Link komentara

  19. Сви хрле да инвестирају у Србију, док Србија незадрживо срља у прогрес!!! Странци који улажу у Србију, то раде само зато што их је држава подмитила са 10.000€ по запосленом и само зато што 80% запослених ради за МИНИМАЛАЦ!!! Па нико није луд да се школује за нпр. тесара и виси са крова за сићу...или металостругар који ради на машини од 100.000€ да прима 15-20.000 дин., нема ништа од тога, ПРОПАЛА СТВАР!!! Зато је најбоље, или чланску карту или пасош у џеп, треће опције нема!!! Тамо негде код ових са пасошем, знаће да цене и месаре и тесаре и завариваче и браваре и механичаре и водо и електро инсталатере и фасадере...кад их у Србији нико не цени!!!
    (Бојан, 20. novembar 2017 02:23)

    # Link komentara

  20. Sad ste se setili. Hocete da vamntesar za 25000 radi na cici zimi i vetru? Tek cemo kukati za zanatlijama, jos nije kako ce biti. Naopaka zemlja, ovo su samo posledice
    (trece oko, 19. novembar 2017 22:49)

    # Link komentara

  21. Pa bitniji su šoping molovi...od svega.
    (06....3450765, 19. novembar 2017 22:40)

    # Link komentara

  22. Pre 6-7 godina uredjivao sam stan i tražio majstore raznih struka, a i sada sam u situaciji da uredjujem drugi stan. Danas je u odnosu na period pre 6-7 godina osetno težze doci do kvalitetnog majstora. Svi su prezauzeti, ceka se nekoliko dana ili nedelja a i usluge su im poskupele. Da ne govorimo o tome da su i svi ti majstori danas stariji nekoliko godina a mladjih uopste nema. Dok Vučićeva Srbija galopira ka EU, sustižući i čak prestižući u svom razvoju jednu Nemačku, dešava joj se to da nepovratno iz nje odlaze svi koji su iole sposobni da nešto urade. Ostaju samo školovani po državnim programima, nesposobni da se zaposle bilo gde sem u državnoj upravi. Ni bogate evropske države nemaju strategiju protiv ubrzanog starenja stanovništva, bele kuge i deficita radne snage, a kamoli mi koji još imamo problem emigracije i hiljade nerešenih drugih problema. Zato bogate države otvaraju svoja tržišta rada svim stručnim radnicima za pristojne plate i tako rešavaju problem. Mi to isto pokušavamo otvaranjem subvencionisanih radnih mesta u privatnom sektoru za plate od 200 evra ali očigledno je da je takva politika ne daje rezultat. Već sada mislim da je situacija u tom smislu nepovratna i ne može da se okrene u korist Srbije.
    (M, 19. novembar 2017 22:04)

    # Link komentara

  23. Mogu da usvoje jos 100 zakona ne vredi. Ono sto danas vredi od zanatlija odlazi u inostranstvo. Zasto bi doyvolio sebi da ga mocnik trule elite a i stranih investitora trose za sitne pare.Srpskoj eliti nikad nije bilo stalo da plate dobrog majstora .Slucaj sfajcarska gde dobar majstor zaradjuje vise od profesora na fakultetu au drustvu je uvazen kolko i sam profesor.Svako postuje tudju delatnost.Ponor tek sledi jer majstora ne proizvodi skolstvo ni skola,vec velike firme i decenije rada.Ovim skolovanjem duelnog obrozovanja stvorice moderne robove gde razlike izmedju onih u 3 i 4 veku itd i ovih sad nema nikakva razlika. U kolonijama stvari stoje tako radice nam deca ko robovi za 1 evro po satu
    (Srba, 19. novembar 2017 21:25)

    # Link komentara

  24. moj matori u ns radio keramiku za 8 evra po kvadratu i slucajno sretoh coveka naseg u Minhenu koji me pitao znam li dobre keramicare. Dosao moj matori i placa ga taj covek od 25-29 evra po kvadratu neto.
    (Elektras, 19. novembar 2017 20:50)

    # Link komentara

  25. E da je to jedini problem... Ova izjava je čist populizam i nema veze sa realnošću jer se ne zasniva na nikakvom istraživanju niti je potkrepljena nekim podacima/činjenicama. Zemlje koje imaju dobrostojeću ekonomsku situaciju lako rešavaju deficite radnih mesta uvozom radne snage u svim oblastima. Srbija još ima tu "sreću" da mnogi nisu u stanju da odu iz zemlje i da rade legalno duži vremenski period u inostranstvu zbog situacije u kojoj se nalazi, ali doći će i taj period i kad bude došao, čak i ako reformišemo naš obrazovni sistem i okrenemo fokus ka zanatima, jedino što ćemo time dobiti je školovanje kvalifikovane radne snage za izvoz u inostranstvo, jer nećemo biti u stanju da konkurišemo sa uslovima rada i platama koje nude razvijenije države, a to je problem menaďžmenta ove države.
    (Luka, 19. novembar 2017 20:47)

    # Link komentara

  26. Ja sam rucni graver, ovde taj posao ne mogu da naplatim, pa moram da radim i ostale usluge vezane za graverstvo. U zapadnoj evropi bi se bavio samo rucnom gravurom i od toga bi mogao pristojno da zivim jer se to tamo veoma ceni. Gospodina Novakovica poznajem licno drzi malu krojacku radnju, godinama je predsednik udruzenja zanatlija i sve sto je rekao je tacno, samo mislim da vlast bas briga za male zanatske radnje.
    (Ivanns, 19. novembar 2017 20:41)

    # Link komentara

  27. Evo ja već godinu dana dajem oglase za tapetara i krojača, i ne mogu da ih zaposlim.
    (Miki, 19. novembar 2017 20:35)

    # Link komentara

  28. Сертификована радна снага неће донети квалитетне мајсторе. Донеће само незналице "покривене" папиром и убеђене да знају оно што у ствари не знају. То говорим као неко ко је одрастао уз деду, оца и тетке занатлије, а сваки распуст проводио радећи са њима. Занат се учи у радионици, не у школи. Моји су редовно имали ученике на пракси из дрвно-прерађивачке (деда, тапетар) или електротекничких школа (отац, електроинсталатер). Мало ко од те деце је заиста постао мајстор, јер нису ни имали жељу да те занате науче, него су силом уписали те школе зато што нису имали довољно јак просек оцена за неке боље. Број часова практичне наставе апсолутно је био недовољан да се заиста овлада занатом. То је пошло за руком само онима међу њиховим ученицима који су добровољно долазили да свакидневно раде и у току летњег распуста, а онда након завршене средње школе, остајали код њих као радници, најмање још две или три године, па се потом осамосталили. Таквих је било веома мало. Мој деда је говорио да тајне заната морају да се "украду" (тако што шегрт посматра мајстора док ради и касније покуша да самостално понови неке од његових финеса) и да то може урадити само онај ко истински жели да постане мајстор. А ако ученик чека да га мајстор "вуче за рукав" и сипа му знање у главу "као левком", онда од тог посла нема ништа. Он је учио занат у Краљевини Југославији. Као шегрт је радио намештај за председника краљевске владе Милана Стојадиновића, а као мајстор деценијама за Тита. И одар му је направио.
    (Pantagruel, 19. novembar 2017 20:28)

    # Link komentara

  29. Nego pustite vi to, jedina skola koja je trenutno neophodna je skola nemackog jezika!
    (Oliver Nedeljkovic, 19. novembar 2017 20:17)

    # Link komentara

  30. ...će imati...!?
    (Oliver Nedeljkovic, 19. novembar 2017 20:15)

    # Link komentara

  31. Ima ovde glodaca i strugara, sto na konvencionalnim, sto na CNC masinama. Samo sto rekose, polovina otisla a ova druga polovina se sprema.
    (Nemanja, 19. novembar 2017 20:09)

    # Link komentara

  32. Evo standardni primer za Srbiju.Ja sam školovani avio-mehaničar i radio sam u struci 8 godina,stekao sam ogromno iskustvo.Naopakim poslovnim odlukama "top menadžmenta" firme morao sam da odem iz firme.Sada radim u magacinu trgovinskog lanca,utovaram i istovaram kamione za 25k,a firma mi priznaje samo osnovnu školu.Moj šef je za 8 godina školovanja završio 6 razreda osnovne škole.Njegova plata je 75k i firma mu priznaje srednju školu.
    (acakrpa, 19. novembar 2017 19:54)

    # Link komentara

  33. na servisera gasnog kotla (ovlascenog-junkers) uglavnom cekam pola godine. sledece godine moguce da i taj majstor odlazi u nemacku. bez reci sam...
    (subotica, 19. novembar 2017 19:36)

    # Link komentara

  34. ima nas dovoljno nego radimo preko
    (era L2c, 19. novembar 2017 19:14)

    # Link komentara

  35. Radnici su u Srbiji skroz obespravljeni. Ljudi su u Srbiji skroz obespravljeni. Partijski sloj koji živi od politike parazitira na svima ostalima. Zato narod odlazi u zemlje koje pružaju normalne uslove za život i rad. Odlaze kako zanatlije, tako i visokoškolci. Kada se kritična masa ljudi iseli, država će se urušiti jer neće biti dovoljno poreskih obveznika, dovoljno lekara, dovoljno naučnika, dovoljno zanatlija... Ko će onda izdržavati parazitske partije?
    (Jovan, 19. novembar 2017 19:03)

    # Link komentara

  36. Svaka firma koja je došla u Srbiju suočava se sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

    Ovo je i sustina. Hoce da nas naprave robovima i da svi radimo za bedne plate za strance.

    Zar nije jednostavnije da imamo dovoljno novca koji bi uzeli od onih sto su krali u poslednjih 20 godina pa da svi lepo imaju velike plate, da otvaramo domace kompanije i pomazemo im. A da kao zanatlije zaposljeavamo jeftinu randu snagu iz okolnih zemalja.
    (Goran, 19. novembar 2017 19:01)

    # Link komentara

  37. Zanatlije su ubili drzavni nameti i opštinske takse. Mislite o.tome.
    (Moram da kažem, 19. novembar 2017 18:50)

    # Link komentara

  38. Moj drug je obucar treca generacija. Svi u kuci samo to radili. Ali nije bilo dana da mu ne dodje neka inspekcija, zahtev za donacije, sponzorisanje itd. Ustupio fabriku nekom talijanu koji neplaca ni struju ni telefon, radnike odjavio i niko mu ne dolazi iako su ga prijavljivali vise puta.
    (SASA, 19. novembar 2017 18:43)

    # Link komentara

  39. Imamo mi građevince, samo što su većinom u Nemačkoj i Švajcarskoj
    (Gabriel Grey, 19. novembar 2017 18:32)

    # Link komentara

  40. Pa kod nas poreza oslobađaju strane robovlasnike, a naše privatne preduzetnike i zanatlije zatrpaju raznim nametima i pre nego što počnu da zarađuju!
    (Mile, 19. novembar 2017 16:55)

    # Link komentara

  41. Kako da se srvori poslovni ambijent u kome ce zanatlije naci svoje mesto, kad je Stefan Krkobabic, sin ministra, bez imalo radnog staza potpredsednik Privedne komore Beograda, institucije koja je najpozvanija da resi ovaj problem.
    Umesto da Komoru vode pravi "vukovi", koji imaju znanja i iskustva u radu u privredi, ambijent u kojem ce raditi buduce zanatlije treba da kreira jedan 28 godisnjak bez ikakvog iskustva u privredi.
    Drzavo, molim Te ucini nesto. Postavi na odgovorna mesta prave ljude.
    (milan, 19. novembar 2017 16:46)

    # Link komentara

  42. Budimo realni, ko kaze da keramicari nisu adekvatno nagradjeni u Srbiji?!
    Za dobro fugovanje dobijaju i ministarske fotelje...
    (DR, 19. novembar 2017 16:42)

    # Link komentara

  43. Pa naravno da postaje zemlja menadžera kad imamo milion privatnih fakulteta sa tim smerom, a svi ti ,, menadžeri, bi trebala biti zanatlije, ali ne bih da vredjam tu struku jer za zanatlije trebaju vredni ljudi!
    (bla, 19. novembar 2017 16:42)

    # Link komentara

  44. Prvo, i da se krene sa dualnim obrazovanjem, ta deca neće imati od KOGA da nauče zanat - predavaće im tu praksu neki koji su davno završili neki zanat, a onda se ubacili u politiku. Evo, u mnogim gradovima imate da su bivši konobari, limari i sl. na funkcijama po gradskim upravama. Kao da time već nisu dovoljno loš primer mladima pokazujući da svi koji nešto uče i znaju beže iz ove zemlje, nego još samo fali i da direktno u školama podučavaju omladinu.


    Drugo, osnovna škola služi da se deca opismene, a srednja je priprema za fakultet ili zanat. Te srednje škole za zanate treba organizovati po principu kurseva, bez predemta kao što su matematika, hemija, istorija, geografija... Jednostavno, kao što sada deca uče za frizere, završe osnovnu školu, a potom 2-3 dana u frizerski salon na praktičnu "nastavu", a ostatak vremena se uči teorija vezana za frizerski zanat.


    Ako se postojećim predmetima u srednjim stručnim školama, kojih niko neće da se odrekne jer bi dobio otkaz, doda još previše praktične nastave, ubićemo decu u pojam. Ako se nastavnici pojedinih besmislenih predmeta preorjentišu na predavanje prakse, opet nikakve vajde, jer oni znanje nemaju.


    I prosto pitanje za predlagače zakona: KO će da uči decu praksi? Oni koji imaju znanje, rade za visoke dnevnice i nemaju vremena za to!
    (Veliki brat, 19. novembar 2017 16:34)

    # Link komentara

  45. Pa naravno, kad bi svi bili menadžeri... A za njih se i veštački stvaraju radna mesta. Ljudi su zaboravili da uzmu alatku u ruke.
    (beo građanin, 19. novembar 2017 16:16)

    # Link komentara

  46. I treba tako! Zanatlije neka povecaju cenu radnog sata na 10 evra. Pa kad dodje zanatlija da otpusi kanalizaciju kod negog menadzera u kucu, neka ga malo udari po usima!
    (Dwiht York, 19. novembar 2017 16:16)

    # Link komentara

  47. Kupatilo u Ch, keramicar uzme oko 1500chf.
    (c.willa, 19. novembar 2017 16:06)

    # Link komentara

  48. Osnovni problem je taj sto ce vecina sutrasnjih zanatlija raditi kod privatnika bez prijave ili u najboljem slucaju sa minimalcem uz doplatu u kesu, bez prava na placeni prekovremeni rad, bez godisnjeg odmora. Zbog toga su atraktivnija zanimanja sa kojima se moze zaposliti u javnom sektoru ili u javnim preduzecima. Tamo imas redovnu platu, redovno radno vreme, placeni prekovremeni rad, slobodne vikende i praznike i godisnji odmor i sto je najvaznije celu platu na racun (veoma vazno zbog proseka za penziju).
    (milan, 19. novembar 2017 16:03)

    # Link komentara

  49. Sta kaze gospodar na ovo ? Ili sta kaze prepametna Ana?
    (Umna destrukcija, 19. novembar 2017 15:51)

    # Link komentara

  50. Треба вам занатлија,мајстор за 30000 месечно....добићете га.Па зато их и нема.
    (јустин, 19. novembar 2017 15:44)

    # Link komentara

  51. Sve je rečeno u dve rečenice:
    "Kada su mladi majstori u moje vreme otvarali radnje, tri godine su bili oslobođeni svih poreskih davanja da bi mogli da razviju posao. Ne bi odlazili iz zemlje da je ambijent drugačiji."
    (antiprotivna, 19. novembar 2017 15:33)

    # Link komentara

  52. Kažem vam kao doskora a šef gradilišta koji je rešio da promeni profesiju, svoje dete ne bi dao u bilo koji zanat vezan za građevinarstvo, ovde u Srbiji, nema šanse. Vlasnici građevinskih firmi se na užasan način odnose prema njima, rade po 12 sati u svim uslovima, neadekvatno opremljenji, ne brine se za njihovu bezbednost,inspektori potplaćeni. I to rade za jad i bedu najčešće nažalost. Neki inženjeri, ne mali broj, rade i za manje od kvalifikovanog radnika u istim tim uslovima, pa pišite malo o tome a ne kako fali građevinaca, da to valja i malo, bilo bih ih.
    Varioci, pa oni su plaćeni zato što vrlo brzo unište sopstveno zdravlje, to mnogi prepoznaju pa ih nema puno i to je jedini razlog.
    Bavite se time, korenom problema, pa će se ostalo dovesti na svoje.
    Država je inače jedan od redovnih neplatiša građevinskim firmama, na naplatu radova se čeka puno, ljudima kasne plate zbog toga u slučajevima da je firma manja i ne može da kompenzuje.
    (bivšiŠef, 19. novembar 2017 15:22)

    # Link komentara

  53. Zanatlija ovde 200 e plata a u Nemačkoj preko 2000e. Treba li se pitati?
    (Mile, 19. novembar 2017 14:48)

    # Link komentara

  54. Da li mislite da ce zanatlija da radi za 200e po smenama u nekoj "banglades"firmi ili ce uzeti sertifikat i otici u neku zemlju skandinavije ili zapada i zaraditi 10x vecu platu!Proverena informacija znam ljude iz mog komsiluka postavljali keramiku u svedskoj i ne pada im na pamet da rade u Srbiji.Svrate da se odmore kada nije sezona i posle opet nazad.Srbija treba da ima sopstvenu proizvodnju i proizvodne kapacitete da bi ti ljudi eventualno ostali ovde da rade u suprotnom i deci u Nisu ne pada na pamet da rade kada su culi da ce posle trogodisnje skole poceti da rade u yuri za 200e!
    (nis, 19. novembar 2017 14:44)

    # Link komentara

  55. Ako cemo da budemo bogati i uspesni, trebaju nam tajkuni i menadzeri, a ne zanatlije. Svake godine nam je sve bolje, ili nije?
    (je-bote, 19. novembar 2017 14:43)

    # Link komentara

  56. Pa u Austriji za dobar dan automehaničar uzme €80, vodoinstalater pozvoni i to ti je već najmanje €100, meni su u lokalu u Beču zamijenili pola metra plinske cijevi za €800, da ne spominjem varioce, glodače, bravare, tesare, armirače, i da ne nabrajam, pa oni vani mlate ludu lovu!
    (Meister Jakob, 19. novembar 2017 14:36)

    # Link komentara

  57. Ovo treba da procitaju oni cuveni poslanici sto se bune protiv dualnog obrazovanja. Strah ih je da ce Srbija se toliko uzdici da za njih nigde nece biti vise mesta.
    (letece pero, 19. novembar 2017 14:27)

    # Link komentara

  58. ma neće evo kod nas kolje ko god stigne kakva škola ti tu treba ajd mante me fali ovo ono .Fali pameti i inteligencije a to se ne uči sa tim se rodiš ili ne
    (eeeee, 19. novembar 2017 14:27)

    # Link komentara

  59. A gde da rade? Kod privatnika koji će ih eksploatisati kao marvum, držati ih ilegalno i neprijavljene za mizernu platu.
    Zašto je u Jugoslaviji bilo zanatlija i to odličnih? A nije bilo dualnog obrazovanja.
    Srbija mora da se pozabavi pravima radnika i njihovom poštovanju od strane poslodavaca a ne da ih reklamira kao najjeftiniju (i najnezaštičeniju) u Evropi.
    Prst na čelo gospodo "vlast".
    Važno da imamo menadžere bez ikakve struke. Oni su menadžeri "za sve" - pekar, mlekar, apotekar....
    (stanislav, 19. novembar 2017 14:26)

    # Link komentara

  60. Примећујем задњих пет година да нас је све мање, ученици на пракси науче само основ и ништа, оду негде у трговину, лакше им...
    (omega, 19. novembar 2017 14:24)

    # Link komentara