- Komentari -
  1. Znate, pročitala sam u svom veku svakojakih gluposti, ali malo je onih koje bi mogle da stanu na crtu ovoj o radu od ponedeljka do petka... A šta bi on hteo? Da ne radi nikad? Odem kod sina na sever Evrope; tamo radna nedelja nije 40 sati, nego trideset i nešto (da ne slažem, ne mogu sada da se setim tačno, ali mislim 37 ili 38 sati). Službeni laptop i službeni mobilni ima - ali kući se ne nose. Maltene sva radna mesta (sem uslužnih, normalno) imaju i opciju "rada od kuće" - ne svakodnevno, normalno, ali uglavnom je moguće koristiti to pravo na nedeljnoj bazi. Ako si pod stresom, tzv. stress-leave iliti "odsustvo zbog stresa" ide do 15 dana. A da li si pod stresom ili nisi, to samo ti znaš, pa se samo ti i pitaš. Vikend i godišnji odmor su svetinja. Prednost u izboru termina godišnjeg odmora imaju oni koji imaju decu školskog uzrasta. Ostali uzmu šta ostane, početak i kraj leta, i niko se zbog toga ne buni, zato što je mera potpuno logična. Raspust traje koliko traje. Hrana je za naše pojmove skupa, ali u odnosu na tamošnje plate, procentualno odnosi mnogo manji deo primanja. Gradski prevoz takođe. Zdravstvena zaštita je besplatna. Osnovne stomatološke usluge takođe. Besplatno državno školstvo funkcioniše savršeno. Kompletan ručak u restoranu firme staje 3 evra. Za toliko u Bgd ne može da se pojede ni hamburger na ulici... Da, u kafićima u radno vreme sede samo turisti, penzioneri i domaćice. Strašno, je l' da?
    (Beograđanka, 17. novembar 2017 11:40)

    # Link komentara

  2. Ovde u Kanadi ima Balkanaca kolko hoces, ali mi vise prijaju Svajcarci, Nemci i Holandjani. Psa setam svaki dan. Jedino sto ne moram da vadim zub kad se pokvari, jer mogu da platim zubara da mi popravi.
    (Dragan, Ontario, 12. novembar 2017 23:06)

    # Link komentara

  3. Ostajte ovdje,

    sunce tudjeg neba nikad nece grijat

    ko sto ovo grije

    grki su tamo zalogaji hljeba

    gde svoga nema i gde brata nije...

    Mislim da je momak ovo hteo da kaze i naravno da je u pravu.

    Ko nije radio u inostranstvu nije kvalifikovan da diskutuje o ovoj temi.

    Kao sto rece neko ranije, kada legne 10000 zadrzi te ali to nije to.

    Nije sve u novcu mada je novac jako vazan.

    Ne moze se sve imati
    (pesma, 12. novembar 2017 17:31)

    # Link komentara

  4. U Nemackoj sam zavrsio osnovnu , srednju skolu...zanat...dalje kvalifikacije (tehnicka skola)i preko industrijske komore...
    Da ,radim od ponedeljka do petka... po potrebi i 10 sati dnevno i ponekad subotom ...ali u glavnom 35 sati nedeljno.
    brzina i efikasnost mog rada kao i spremnost za nove ciljeve i ponasanje prema drugima , to sve moj sef svake godine nanovo procenjuje i tako dobijam ,,nagradu" na osnovnu platu...
    konkurencija je svetsko trziste a ne kolega do mene...
    Ko je kako politicki (osim nacizma) ,ili seksualno orientisan... dali je sam ili u braku , sa decom ili bez dece... na to se ne trosi vreme i trac .Svaka diskriminacija je zabranjena ( po zakonu)i to se postuje.
    Slobodno vreme se ne trosi na ispijane kafe po kucnoj okolini - vec bude po najvecem delu izplanirano...
    Bez najave i dogovora (Termin)ne ide se skoro nigde i nikome.
    Disciplina se ocekuje i zahteva .
    Ja sam sa mojom platom zadovoljan i nezavisim od pomoc drugih .
    Imam sreden stan , solidno auto i 3,5metra sirok orman pun garderobe...
    Jeste da sam zbog posla cesto u stresu...ali to u slobodnom vremenu lecim sa sportom itd.
    Razumem kako funkcionise sistem i ne padam na jednostavne recepte i suplje price nekih populista i slicnih.
    To je sve sto mogu da kazem .
    (Dule, 12. novembar 2017 16:50)

    # Link komentara

  5. Kapitalisti.
    Dečko je u pravu radi se od poned do petak i to više od 10 sati ako zeliš dobru platu.
    Brata i Sestre i drugare vidiš jednome za 2 ned.
    Istina ima se pare za zivot al to je sve.
    Ja kad zelim da se vidim s drugarima Moram da pravim termin s nima a kad sam u srbi pozovem spontano drugare i odma se vidimo istog dana to je sloboda a ne robovanje.
    A ruzno je pročitati od hrvata kako psuju Po herzegovcima a mnogo su vredni i agresivni u posla od kazemo zagrebcanima gde su razmazeni i samo su ljubomorni na nihovu slogu a to ja Vama kazem kao Srbin Iz Knina isto Po nama pluju u srbi kako smo krali u hr i zato imao a istina je da smo mnogo agresivni u poslu i vredni i tako moraš kad tad doči do bogatstva ja lično ne Volim Te priče ovi juznaci su takvi novo sadani su ovakvi beogradani su ovakvi jer to je za mene znak niski komplexa i znak ograničenost a ko se previše bavi tučim zivotom taj zaboravi na svog zivot i sta bi sve mogao da uradi.
    Tako momak je u pravu on ne zeli da bude rob kapitalizmu niti ima komplexe i ja sam se vratio u jul u srbiju otvorio svoj posao i zaposlim 3 osobe to je istinska ljubav prema svojoi zemli!.
    Svi vi gde zivite van zemlje il u zemli i samo vredate druge probudite se i RADITE!..onda ce vas i bog pogledati i dati vam i moč i snagu i ljubav i napredak al ko samo gleda na druge i ogovara vreda taj nemoze da ima uspeh niti blagoslova od boga!.
    Znaci rad ljubav bog i sve ce biti Dobro u zivotu :)..pozdrav
    (Miloš, 12. novembar 2017 12:05)

    # Link komentara

  6. Ja sam se potpuno kulturološki našao u Evropi. Ko taj korak ne može da prevali, uvek će mu Evropa biti strana
    (Sigalović, 12. novembar 2017 12:01)

    # Link komentara

  7. Decace Marko ne brini za ovakve komentare, ljudi su u sustini zlobni i zavidljivi, malo je dobronamernih i svi bi da ti nesto popuju i da te savetuju u stilu "sta bih ja na njegovom mestu". Radi kako ti srce kaze. Lepo je na Zapadu, ali si veciti stranac, mozes da ustedis , ali ako se mnogo "stegnes" , bukvalno ako jedes margarin , krompir i hleba svaki dan, ne ides nikud i ne razbacujes se novcem na skupa odela, aute, putovanja. Zivim 30 godina u Svajcarskoj, surova zemlja, placas stan, lizing, porez, osiguranja, sve zive takse koje ti nakace. Ne ostaje puno i nemas kud, jos tu su mi sin ,snaja i kazu :"necemo da se vracamo" i unuci i oni verovatno isto kad porastu, svi bi da budu Svajcarci, a da izbrisu da su Srbi, a da i ovo dodam vezan si i moras da izdrzis do penzije i sve sto dole pomognes i ulozis nikom nije dovoljno i sto vise das i pomognes vise te tvoji najrodjeniji mrze i zavide. Radi mudro sa svojom porodicom tu gde te je Bog posadio, jer nemas nigde lepse, ni bolje i ne slusaj druge nedobronamerne i zavidljive ljude.
    (Rade, 12. novembar 2017 11:41)

    # Link komentara

  8. Tipičan Hercegovac, malo šverc-komerc, malo uhljebljivanje, rad im je noćna mora, barem ode u Hrvatskoj. Sigurno ima kojeg rođu pa će ga ugradit u koje ministartvo ili državnu službu u Zagrebu ili Splitu.
    (dragan, 12. novembar 2017 11:05)

    # Link komentara

  9. Radim od ponedeljka do subote,47 sati nedeljno,na putovanje do posla i nazad dnevno potrosim 2 ipo sata ,ali sve to prođe kad na 14 dana legne €3000 na račun,a ti jarane uzivaj setajuci psa i ispijajuci kafe sa drustvom
    (rale RSK, 12. novembar 2017 10:45)

    # Link komentara

  10. E moj "intelektualcu"... Za sada ti je super..dok ne potrosis to sto si iz nemacke doneo.. pitacu te posle
    (Bane, 12. novembar 2017 10:42)

    # Link komentara

  11. @Vladimir Taj bosanski" klipan" kako ga ti nazivas je u stvari hercegovacki " klipan" i kao takav ima HR putovnicu( kao i svi Hrvati izvan HR).Znaci da nema potrebe da radi na crno i u tu istu Njemacku moze ponovo otici da radi kad god pozeli.
    (Max, 12. novembar 2017 10:35)

    # Link komentara

  12. Opis života je prilično tačan. Radiš, kuca, ko ima decu vozi ih na treninge, pomaže u vezi sa domaćim zadacima..... i tako prodje sedmica. Vikend malo oduška ako nisi dezuran (zavisi od prirode posla). I Jovo nanovo...... para ima a život je takav kakav je..... pa ko voli nek izvoli. Glavna prednost je da ne gledaš i ne slušaš našu "elitu"! Vozi se dobar auto ali vremena za vozikanje nema, putovanje autom do otadžbine moguć ali ako ne živiš u Skandinaviji, ako si tamo nastanjen to znaci gubitak 3-4 dana odmora. Avion mi je mnoooogo bolja varijanta.
    (Hoho, 12. novembar 2017 07:30) # Link komentara


    Opis zivota je tacan za sljakera, kao svuda u svetu. Sta je kod nas drugacije? Znate rade tamo i skolovani ljudi. Lepo 8h pa kuci. U cemu je problem potrositi ostatak dana? Ispada da vi svi preko radite 12h i vise...
    (toni, 12. novembar 2017 10:34)

    # Link komentara

  13. Nema vise ovde para. Mnogi ce se razocaravati kada vide da se sa 3000 evra zivi isto kao u Srbiji sa 300 evra
    (Gastarbajter, 11. novembar 2017 11:28)


    Vidim, gospodo gastarbajteri od po 3000€, svi ste potrcali nazad u Srbiju da radite za 300€.
    (Darth Vader, 12. novembar 2017 10:23)

    # Link komentara

  14. Samo ti izlazi sa drugarima na kafu i “zivi zivot punim plucima”.

    U prevodu ispijaj dolijevuse i napusavaj se sa dve kutije laznog Marlbora po cijeli dan u basti kafica gde ispred turiraju izdrndane raspale aute uvezene sa nemackog otpada.
    A kladim se da ti je i pas nemacki ovcar, ako nije neki bulterijer ili slicno.
    (Fljs intu fejs, 12. novembar 2017 10:19)

    # Link komentara

  15. Vidim jos su u modi stare legende “ima tamo svega, samo nemaju dusu”, ili ipak si ti “ veciti stranac”.
    Pazi ozenjen sam engleskinjom, zivim u Skandinaviji, najbolji drug mi je Nemac, bavim se sportom, treneri su mi Amerikanac i Kinez. Radio sam u zdravstvenom sektoru, tri kolege lekara, Italijan, Rus i Zagrepcanin. Imam mali posao vise hobi sa strane, radimga zajedni sa jednim Skandinavcem, sjajan covek, proputovali smo pola Evrope skupa.
    Zezamo se lupetamo, idemo na kafe, deca nam se igraju, idemo na rodjendane skupa, pozorista.. Vodimo isti zivot kao sto bi ga vodili na bilo kom civilizovanom mestu, a sami smo izabrali mesti gde ne moramo da podmitimo,lekara, lizemo dupe sefu koji je clan neke partije, sutimo pred komsijom jer je nasilnik i gledamo kako se olos parkira pred ulazom u zgradu a murija ne sme da posne.
    (Evo zasto, 12. novembar 2017 10:14)

    # Link komentara

  16. Vidim jos su u modi stare legende “ima tamo svega, samo nemaju dusu”, ili ipak si ti “ veciti stranac”.
    Pazi ozenjen sam engleskinjom, zivim u Skandinaviji, najbolji drug mi je Nemac, bavim se sportom, treneri su mi Amerikanac i Kinez. Radio sam u zdravstvenom sektoru, tri kolege lekara, Italijan, Rus i Zagrepcanin. Imam mali posao vise hobi sa strane, radimga zajedni sa jednim Skandinavcem, sjajan covek, proputovali smo pola Evrope skupa.
    Zezamo se lupetamo, idemo na kafe, deca nam se igraju, idemo na rodjendane skupa, pozorista.. Vodimo isti zivot kao sto bi ga vodili na bilo kom civilizovanom mestu, a sami smo izabrali mesti gde ne moramo da podmitimo,lekara, lizemo dupe sefu koji je clan neke partije, sutimo pred komsijom jer je nasilnik i gledamo kako se olos parkira pred ulazom u zgradu a murija ne sme da posne.
    (Evo zasto, 12. novembar 2017 10:14)

    # Link komentara

  17. e moj brale ovde kod gazde radis svaki dan za 25 hiljada i nije problem sto nam je prazna Dusa nego i dzep
    (banacanin, 12. novembar 2017 10:04)

    # Link komentara

  18. Prazan covek iznutra, kaze...fale mu setnja sa psom i ispijanje kafe sa rajom. A ima i oca i dedu...pitacu te sine, kada budes imao i zenu i decu, uz to.
    A i ti Nemci, rade od ponedeljka do petka, ne interesuje ih ko si i sta si, ako dobro obavljas svoj posao...cccc, barabe jedne.
    Evo i ja sam se sazalio na momka...na njegov nacin razmisljanja.
    (Pera Magic Mitic, 12. novembar 2017 10:03)

    # Link komentara

  19. Prazan iznutra@Plata ti je druze tolika(mada sam siguran da nije tacna cifra) da ti sa dve godine rada mozes da se vratis kuci i otvoris neki mali biznis,toliko tek da imas cime da se zanimas i zivis zivot.Sa tolikom platom si sigurno vrhunski strucnjak u svojoj oblasti tako da i u Srbiji bi puno zaradjivao.Druze ozeni se ili nadji neku osobu da delis zivot i usvoji neko dete ako ne zelis svoju decu i bice ti ispunjen svaki slobodan trenutak,bice tu rodjendana i prilika za upoznavanje drugih porodica.....pa ces i subotom i nedeljom biti ispunjen a i imaces i zasta i za koga da radis.
    (Velicanstveni, 12. novembar 2017 10:03)

    # Link komentara

  20. Postoje neke male stvari koje novac ne može da kupi,i postoje ljudi kojima su te stvari najbitnije na svetu.
    Jer, život čine male stvari.
    (Raca, 12. novembar 2017 10:02)

    # Link komentara

  21. S onu stranu komentara o prednostima i manama života u inozemstvu, ostajem zblenut pri čestom naglašavanju ovostranog zadovoljstva u rakiji i rakijanju (?!) Baš otužno, makar i s kumovima!
    (alkoholičarski mentalitet, 12. novembar 2017 09:57)

    # Link komentara

  22. Očigledno je da dečko nema radne navike i osećaj obaveze i odgovornosti čim ovako priča... Ceo svet skoro tako funkcioniše, imas radnu nedelju i slobodan vikend, radiš za platu i to je to. Kako ces slobodno vreme da iskoristiš, isključivo je na tebi. U svakom slučaju, verujem da je imao bolje uslove tamo nego ovde gde se radi i subotom i prekovremeno za 30-35000, često i neprijavljen, bez zdravstvenog osiguranja itd. To je ovde dobro poznato i ne verujem da u bilo kojoj zapadnoj zemlji ima gorih uslova za radnike nego ovde. Ali ako je životni cilj "ispijanje kafe sa rajom", onda ok, sve mi je jasno.
    (Lincoln, 12. novembar 2017 09:50)

    # Link komentara

  23. Evo jos jedan intelektualc iz BiH
    (jony, 12. novembar 2017 09:26)

    # Link komentara

  24. Mala mala iz Tomislavgrada :-)
    (Zajedno smo rasli grade ti i ja, 12. novembar 2017 08:30)

    # Link komentara

  25. intelektualac!!
    (ronin, 12. novembar 2017 08:14)

    # Link komentara

  26. A kako se ovde radi? Moj suprug radi od ponedeljka do subote po 10 sati, nekada i duže, za 500e
    (i, 12. novembar 2017 08:11)

    # Link komentara

  27. I šta, sad je ovaj kao normalan? Ostavio hiljade evra mesečno da bi na Balkanu šetao psa i ispijao kafe...
    (Pera, 12. novembar 2017 08:10)

    # Link komentara

  28. Samo pun gas, ko god ima šansu da ode. Ja ću otići kad mi se ukaže prva prilika. Nema ovde boljeg života, ceo sistem je truo i to se nažalost neće nikad promeniti.
    (želja, 12. novembar 2017 07:50)

    # Link komentara

  29. Opis života je prilično tačan. Radiš, kuca, ko ima decu vozi ih na treninge, pomaže u vezi sa domaćim zadacima..... i tako prodje sedmica. Vikend malo oduška ako nisi dezuran (zavisi od prirode posla). I Jovo nanovo...... para ima a život je takav kakav je..... pa ko voli nek izvoli. Glavna prednost je da ne gledaš i ne slušaš našu "elitu"! Vozi se dobar auto ali vremena za vozikanje nema, putovanje autom do otadžbine moguć ali ako ne živiš u Skandinaviji, ako si tamo nastanjen to znaci gubitak 3-4 dana odmora. Avion mi je mnoooogo bolja varijanta.
    (Hoho, 12. novembar 2017 07:30)

    # Link komentara

  30. Nisu ovde toliki problem pare, možeš uvek da se aktiviraš politički par godina, ugradiš se u koji tender ili središ nekom radno mesto, kasnije se primiriš i eto para, problem ovde je u okruženju, u školi koja treba da ti nauči decu, a gde rade preko veze, u lekarima koji treba da te leče, a ne mogu da prežive od plate, u depresivnim facama po pijacama sa problematičnim zubima, u smradu sumnjivog duvana koji se sakriva po podrumima i švercuje, u nenormalnim redovima na šalterima, poremećen sistem vrednosti, gleda se samo kinta i to se poštuje, prihvata, izmislili smo reč starleta da ne bi deci morali da objašnjavamo zašto nije dobro da se bave prostitucijom.... Sad će neko reći svega toga ima na zapadu, možda i ima ali tamo lekari i profesori voze nove automobile, a ovde kriminalci (čast izuzecima) Sve ovo može da se promeni, naše društvo može da napreduje ali niko ne vidi dalje od sopstvenog života i ovo malo vremena koje provodi na planeti.
    (Prevarena čeljad!, 12. novembar 2017 07:12)

    # Link komentara

  31. Nadam se da se ovo nikada ne dogodi, ali kada budes zasnovao porodicu, kada budes ziveo za njih, panvam treba doktor, bolnica, hitna pomoc.... vi pozovete a oni vam spuste slusalicu.... ili kad pocnete da zivite kao porodica koja placa racune... pankad nema dovoljno, pa kad ti se zivot svede na rutinu, dovro je samo rata da nema... bice bolje...
    otac i deda nece biti zivi doveka... formiraj se ti prijatelju koliko hoces ali Balkan je osudjen na propast i to od strane medjunarodne zajednice i svih jacih zemalja ili ti tzv supersila....
    (Sale, 12. novembar 2017 05:56)

    # Link komentara

  32. Momak je radio najteži i relativno loš posao u Nemačkoj. Da, plata je veća nego ovde, ali za Nemačke uslove nije toliko velika, naročito jer kada dodje u pet sa gradjevine toliko je polomljen a nema ni snage ni volje za bilo sta drugo. Osim toga, verovatno je ostavljao love i sa strane. Zato je i otišao.
    Medjutim, pouzdano znam da je posao keramicara recimo DALEKO bolje plaćen i naporan od posla običnog gradjevinca. Ako ste mislili da se igde na ovaj planeti, bez ikakve škole ili zanata živi dobro i lagano, prevarili ste se.
    (reziel, 12. novembar 2017 05:50)

    # Link komentara

  33. Lepo,iskreno.Decko probao,shvatio da to ipak nije Raj na zemlji.A ja se onako,za sebe pitam da li bas mora toliko da se radi? Zivis kao zombi,a zivot prolazi pored tebe!
    (Ljiljana, 12. novembar 2017 05:00)

    # Link komentara

  34. Evo, pročitah ovaj tekst par puta i ne znam da li nešto nedostaje ili ja nisam razumeo poentu istog. Zapitah se da nisam možda funkcionalno nepismen.
    (XXX, 12. novembar 2017 04:13)

    # Link komentara

  35. ne kapiram kakva je ovo vest? I sta nas interesuje klipan izBosne koji kaze da je radio 6 meseci razne poslove u nemackoj? radio ih je na crno jer toliko sme da ostane u nemackoj kao i svako od nas. Da je mogao da ostane zaboravio bi i raju i psa i dedu i tatu sa kafom...b92 je svoje novinarstvo poslednjih godina sveo na blic...uzasnut sam informacijam koje nalazim na nekada najbljem tabloid sajtu!
    (Vladimir, 12. novembar 2017 03:04)

    # Link komentara

  36. Obožavam kad ljudi lupetaju o nečem samo zato sto misle da su pametni.
    Svaka čast momku skapirao je brzo da zapad nije za njega i rešio problem. Ja sam već mator konj i još uvek nisam skapirao da kulturološki ne pripadam zapadnom miljeu, a nisam šljaker. Broj sati rada nedeljno na prvom poslu, posle završenih post diplomskih studija, je bio između 70-80. Kinta je velika al dal vredi?
    (Milojko, 12. novembar 2017 02:49)

    # Link komentara

  37. A šta bi on da sedi i da neradi a da pare padaju sa neba . Pa to nema nigde na svetu.
    (Aleksandar, 12. novembar 2017 02:31)

    # Link komentara

  38. Veću glupost nisam pročitala,da ne znam kako se tamo živi pa i da poverujem. E moj prijatelju ja radim smenski rad u državnoj firmi i vikendom i praznikom.Ne baš za neku veliku platu. Žalosno što si prokockao šansu ali vremena za kajanje imaš...Kada dobiješ porodicu pa se od plate sabiraš za osnovne stvari a u međuvremenu se moliš da u klimavoj zemlji jos i ne dobiješ otkaz!
    (Ivana, 11. novembar 2017 20:25)
    Smenski rad u državnoj firmi u kojoj se radi vikebdom... Da možda ne uzgajate o jetije... Svi mi dobro znamo da vi sa budžeta sedite nama u privatnom sektoru na grbači
    (avagarda, 12. novembar 2017 01:49)

    # Link komentara

  39. @ja. Sve to što si nabrojao ti je stiglo sa zapada!!!!
    dovidjenja , prijatno.
    (slavko, 12. novembar 2017 01:45)

    # Link komentara

  40. Kakav lencov. On ne bi da radi al bi da šeta kera i da pije kafu. I onda kuka kako mu je teško.
    (Kole, 12. novembar 2017 00:16)

    # Link komentara

  41. Posto se prica o zivotu van posla, to je sve do VAS! Pustite price ‘dosadno, nema gde, kada, kako’. Naravno da svega ima samo je do vas da li zelite ili ne. Jeste malo komplikovanije ako dodjete sami, ali upznacete odmah neke ljude, pa posle nedelju, dve, moze i pice da se popije, izadje. Nego je problem kod nasih ljudi i uopste Balkanaca to sto zele sto vise da ustede da bi pravili kuce i lavove po Srbiji. To vam je prosta cinjenica koju vam ja garantujem jer zivim na zapadu i vidim kako zivi 90% Balkanaca. Zasto cesto i po 2 posla rade? Da ustede dovoljno da za 3 nedelje odmora preko leta naprave celu kucu da se vidi kako oni to odjednom. Meni tu nema poente. Zivim u Svajcarskoj, gradu od 200.000 ljudi, razlicitih vera, nacija, kultura. Nije sve u parama, vec i u sistemu, zivotu uopste. Upoznao sam npr ovde Etiopljane, Kenijce, Brazilce, Spanjole, Britance( kojih prema podacima ima oko cak 7.000 u Ch , Britanija tako jaka, a opet dolaze ovde), neke Amerikance itd, sve je to neko bogatstvo, neki plusevi za mene. Upoznajes druge kulture, narode. A, opet zivim super zivot, super plata kao i supruga, imamo nove automobile, izlazimo i preko nedelje, vikendom, nekad ni preko nedelje i vikenda jer eto nekad ti se ne izlazi, isto zivimo kao i u Srb sto bi smo, samo sto ne bi uspevali da odmore provodimo na Bahamima, Alpima, Tajlandu, Americi i sve tako po nesto svake godine, ne bi imali nove automobile itd, itd. Pritom ovo nije nemacko govorno podrucje, vec francusko. Pa je tako i opustenije, lepsa klima, francuzi dosta drukciiji od nemaca. Zakone svako postuje, propise. Ma mozemo mnogo, ali da ne nabrajamo sve. Ovaj decko je dosta mlad i nema nekih ciljeva, kasnije ce razmisljati ‘Kako opet do Minhena’? Poz
    (kako da ne, 12. novembar 2017 00:08)

    # Link komentara

  42. Radim odlicno plaćen posao u Srbiji, ali žalim sto nisam otišao dok sam bio mlađi. Jednostavno ne mogu da svarim navijače, političare, obrazovni sistem, toleranciju na krađu, toleranciju na bahatost, rijaliti i na, tv- u i u stvarnosti... Cesto putujem i zao mi kad vidim u kakvom mraku ovde ljidi u stvari zive, niko ne pita šta da uradimo da, nam bude bolje, nego stalno pricaju o siromašnim česima i mađarima za koje smo kulturološki vekovima iza, i ekonimski su nas prestigli da ih za, svih nasih zivota necemo stici.
    (ja, 11. novembar 2017 23:37)

    # Link komentara

  43. Postoje dva vida odlaska u inostranstvo.Sa završenim fakultetom na "intelektualni" posao.I kao običan radnik.U prvom slučaju imaš šanse da napredujes i na kulturnom planu,a i na poslu.Mada je i to vrlo teško zato što galerije, muzeji isl.uglavnom ne rade posle završetka radnog vremena.Mozda pozorište, opera, koncerti..Ali tu su ulaznice vrlo skupe.Onaj , ko se nije asimilirao, vrlo često gleda da uštedi svaki euro.
    U slučaju da se ide kao neki radnik, majstor i sl. život sne svodi na ponedeljak-petak(subota), i na pripremu za novu radnu nedelju.Obicno se radi 10-11 sati i kada se uračuna 2-3 sata za odlazak i povratak sa posla, tokom nedelje ostaje vreme samo za spavanje.Subota i nedelja su rezervisani za odmor,pranje veša i spremanje hrane za sledeću nedelju.Ovo je gola istina, i tako je u svakoj zemlji ,i na istoku i na zapadu.Neko to može da izdrži, neko nadje utehu u alkoholu i prostitutkama, a neko se vrati.
    (ja, 11. novembar 2017 22:19)

    # Link komentara

  44. @(NikadGastros, 11. novembar 2017 10:52)

    Naravno da mogu. Ja sam u Srbiji zarađivao više nego što zarađujem u Holandiji pa sam opet pobegao odatle. Novac je još i najmanji problem, mnogo veći problem je što je Balkan ispunjen likovima poput junaka iz teksta a i normalnom čoveku ne treba ništa više nego da samo pročita vesti iz Srbije da shvati da je trebalo da se spakuje još juče i pobegne odatle.
    (Aleksandar, 11. novembar 2017 21:55)

    # Link komentara

  45. Hvala Bogu, pa nas ima raznih! Zamisli državu u kojoj niko neće da radi pon-petak, a svi hoće zdravstveno osiguranje, penzije, dodatke na prihode, sniženja na račune za struju/vodu/TV...!?
    (EtoTi, 11. novembar 2017 21:10)

    # Link komentara

  46. Skroz razumem mladića. I sam sam proveo neko vreme tamo i ove osude po komentarima su samo reči ljudi koji to nisu iskusili.
    Radim i ovde 10 sati dnevno, manje sam plaćen nego što bih ikada tamo bio (iako daleko iznad proseka i ovde) i nikad tamo opet ne bih otišao. Stvar je mentaliteta i međuljudskih odnosa, razlikujemo se jako.
    Da se razumemo, niti sam alkos, niti neradnik, niti visim po kafanama.
    Jako bih voleo da mi objasne ovi što osuđuju, šta to vide u mrtvačkom radu za drugog, bez ličnih zadovoljstava, koristeći vikend da se prespava i opet vrati u točak kao hrčak?
    Nemate vi pojma ni o radu, ni o životu, a čim tako pričate verujem da ste u nekoj državnoj firmi, gde ste u 4 na vratima.
    (Petar, 11. novembar 2017 20:58)

    # Link komentara

  47. Nema vise ovde para. Mnogi ce se razocaravati kada vide da se sa 3000 evra zivi isto kao u Srbiji sa 300 evra
    (Gastarbajter, 11. novembar 2017 11:28)

    Posto ce ti neko poverovati u to sto pises, verovatno i vecina jer 80% ljudi nikad iz zemlje nije izaslo ne racunajuci Paraliu i Leptokatiju. Hrana u Nemackoj - jeftinija. Garderoba u Nemackoj - jeftinija. Obuca u Nemackoj - jeftinija. Hemija u Nemackoj - jeftinija. Gorivo u Nemackoj - jeftinije. Ono sto je skuplje u Nemackoj je luksuz, a to su cigarete, alkohol, kafici, restorani i zanati (frizeri, radnici...) i neki ce reci stanovanje, dazbine. Ja dazbine placam za stan od 100 kvadrata (infostan, telefoni, struja, tv, internet) skoro 300 evra. I mnogo se vode time u Nemackoj je stan za iznajmljivanje 1000 evra. Ali ti stanovi lice na stanove. I u Beogradu imate itekako stanove za iznajmiti za 500-1000-1500 evra a svi navikli na supe od 250 koje jedva sanitarije da imaju. Prosecna porodica u Nemackoj zaradjuje 5000-6000 evra, u Srbiji 500-600. I prosecna porodica u Nemackoj u svakom trenutku moze da kupi telefon, frizider, da plati dobro letovanje. U Srbiji se zbog toga ne jede druze, dizu se krediti za letovanja od 100 evra. Ja da imam papire otisao bih u Nemacku i ziveo i kao socijalni slucaj ako treba. Jer nije sve ni do para, vec i do sistema, funkcionisanja, postovanja.
    (drmr, 11. novembar 2017 20:46)

    # Link komentara

  48. Veću glupost nisam pročitala,da ne znam kako se tamo živi pa i da poverujem. E moj prijatelju ja radim smenski rad u državnoj firmi i vikendom i praznikom.Ne baš za neku veliku platu. Žalosno što si prokockao šansu ali vremena za kajanje imaš...Kada dobiješ porodicu pa se od plate sabiraš za osnovne stvari a u međuvremenu se moliš da u klimavoj zemlji jos i ne dobiješ otkaz!
    (Ivana, 11. novembar 2017 20:25)

    # Link komentara

  49. jok radices 2 dana u nedelji,koja glupost covece.
    (boško, 11. novembar 2017 20:02)

    # Link komentara

  50. Mali radio na gradjevini sto znaci i po 10-12 sati. Da je imao posao 9-5 i bez nocnih smena ne bi se on vracao. Stvar je do posla koji se radi.
    (sad ste ga ugasili, 11. novembar 2017 20:00)

    # Link komentara

  51. Zivim u Nemackoj vec 17 godina. Ne moram da se odvaljujem od rada i pored toga razumem ovog decka. Nece da zivi sa tolerantnim ali "praznim" ljudima.
    (Lemi, 11. novembar 2017 19:56)

    # Link komentara

  52. Hahahah 10 000 Netto.. kakva je ovo bajka molim vas...
    Sve se i ovde u Nemackoj moze kada se hoce. Prijatelji, ispunjen vikend aktivnostima, sve...
    Ko ne zeli da se integrise nece ni naci prijatelje kao u Srbiji zato sto ocekuje isto sto je imao u Srbiji. Toga naravno nema, zato se i dolazi ovde zar ne .. Da se u Nemackoj ne radi od ponedeljka do petka standard i ne bi bio pozeljan za sve nas balkance.
    Bas ovo njegovo razmisljanje potkrepljuje iluziju vecine koja misli da mi ovde u Nemackoj imamo puno para ,a “radimo” isto koliko se u Srbiji radi ( sa ispijanjem kafa po ceo dan, setkanjem, ogovaranjem) .. Sve same iluzije.
    Ko ne zeli da se pisveti radu za odredjenu sumu novca bolje da ne dolazi.. Ovde se nista ne poklanja.
    (mary, 11. novembar 2017 19:45)

    # Link komentara

  53. a za sest meseci je klinac ocekivao da ce upoznati raju i sve ce biti isto? Pa nek ide u Beograd i tamo ce biti stranac isto kao u Minhenu, bez raje i bilo koga, jedina razlika je jezik.
    (Profke, 11. novembar 2017 19:11)

    # Link komentara

  54. ovaj će uskoro da gleda kako da se vrne u Nemačku...već viđeno...
    (vaske, 11. novembar 2017 18:59)

    # Link komentara

  55. (Prazan iznutra, 11. novembar 2017 16:34)
    Pa ti akp zaradjujes 10.000 u cemu je problem svaki vikend da odletis do Srbije?
    Cak imas i Lowcost kompanije koje lete na ceo Balkan, i poznajem ljude koji idu tako redovno kuci.
    A ko je prazan iznutra bice svuda prazan..Mislim ipak da si samo trol. Jer da bi imao 10.000 netto ti moras da zaradis 20.000 bruto. A to nemaju ni plasticni hirurzi ovde.Jedino da imas neku jaku firmu na svetskom nivou ili da valjas ko zna sta.Ali ajde nek ti bude. Al ljudi uporno lupaju "preporucujem“. Bajke za malu decu
    (JeremeyLin, 11. novembar 2017 18:33)

    # Link komentara

  56. Pametan dečko. Video procenio i po srcu odlučio. Taj će postići puno ubedjen sam.
    (Dragi, 11. novembar 2017 18:25)

    # Link komentara

  57. Kome ne odgovara ne mora da ostane pa ni da pokusa inostranstvo.
    Meni licno je muka kada moram da dodjem u posetu u Srbiju. Ceo ovaj ambijent je nepodnosljiv.
    Da se vratim? Nema sanse cak ni sada kao penzioner.
    (nikada nazad, 11. novembar 2017 18:20)

    # Link komentara

  58. Brzo ćeš ti nazad kad shvatiš gde si se vratio.
    (Srba, 11. novembar 2017 17:50)

    # Link komentara

  59. Radi se od ponedeljka do petka??? Auuuuu, kakvo zlo... Dobro da si pobegao iz tog zla!
    (dex, 11. novembar 2017 17:50)

    # Link komentara

  60. Nije mi jasno sta buni ljude ovde. I ja sam bio u Austriji, posao izvanredan, inzenjer, vratio se posle godinu i po dana.
    Lepse mi ovde, nasao odlican posao i ne kajem se. Sta je tu cudno?
    Imam decu, da ne bude da sam neki klinac.
    (vlada33, 11. novembar 2017 17:42)

    # Link komentara

  61. To inostranstvo je zlatni kavez, imaš para ali nemaš ništa drugo. Stranac si ceo život. Sve ono što si voleo i radio u rodnoj zemlji toga tamo nema.

    Tamo si robot koji dobro zarađuje a nema s kim da porpiča u kafani za susednim stolom, našali se na pijaci, pozove društvo da gledaju utakmicu i napiju se do kraja.

    Sve ima svoje, tamo imaš para, ovde imaš život za koji se boriš..
    (Thilmo, 11. novembar 2017 17:25)

    # Link komentara

  62. Mislim da je ovaj decko jako mlad kad tako prica.Videce jednog dana kako je kad imas zenu i decu.Njemu je bilo bitno da zaradi neke pare pa da se vrati.Verujem da svuda mora da se radi ali barem znas za sta radis, ne ko ovde ubijas se od posla nizasta.Kad odes u inostranstvo znas da si osudjen na samog sebe i tu nemas izbora.Zavisi i gde odes i u kakvu kulturu.Ali dobro ako je on srecan u Bosni drago mi je zbog toga.
    (Tekvondo je zakon, 11. novembar 2017 17:15)

    # Link komentara

  63. Kome je ovde lepo ali samo nema para pa bi zato otisao preko....on ce stalno patiti za onim sto je ostavio ovde. Kome je ovde sve lose...i ljudi i kultura i mentalitet i sistem....njemu ce preko biti dobro. Ja sam bre otisao 50-60 km od kuce da bih kao iz sela otisao da zivim i radim u gradu pa sam se posle 7-8 godina vratio....jer kuci me ceka i porodica i verni prijatelji iz detinjstva sa kojima sam ja ja a u gradu posao, kolege, neki poznanik sa kojim mozes popiti neko pice al nije to to. Od ponedeljka do petka posle posla sedis u stanu kao gluva kucka, vikendom tek ne znas sta bi. Jos ja mogu kad god za sat i po da budem kuci....pa opet sam se vratio kuci jer hocu posle posla kada se vratim kuci da udjem gde ima ljudi, mirise vecera, cuje se TV, sestra te pita kako si.....kumovi zovu na rakiju....ja licno bi se ubio na zapadu za bilo koje pare.
    (Bane, 11. novembar 2017 16:50)

    # Link komentara

  64. Vratio sam se iz Nemačke zato što mora da se radi?! Jbt!
    (Ja, 11. novembar 2017 16:49)

    # Link komentara

  65. neka valjda je i njima dosta ovakvih krkana.
    (Antisha, 11. novembar 2017 16:44)

    # Link komentara

  66. Potpisujem svaku rec. Nisam mlad kao momak iz teksta, imam platu preko 10000 evra neto ali u petak popodne kad dodjem u stan ne znam sta cu sa sobom i cekam ponedeljak da opet idem na posao. Probao sam svasta, i da istrazujem grad i da putujem po okolini i svetu (sednem na avion pa malo u Spaniju, malo u Norvesku, malo u Nemacku), povremeno nadjem neku zanimaciju subotom sa kolegama ali nedeljom su svi po kucama.. ko nije probao nek cuti. Kad me pitaju zasto se ne vratim - kazem hocu, krenem da planiram i onda legne 10000 na racun, zacarani krug :(
    (Prazan iznutra, 11. novembar 2017 16:34)

    # Link komentara

  67. A kako se u Srbiji živi ako nemate para?Pa isto kuća-posao pod uslovom da taj posao uopšte imate.Kakvi izlasci,putovanja i bakrači,ja mislim da je bolje raditi više i imati novca za pristojan život nego sedeti kući bez prebijenog dinara.Ovim mladjim ljudima koje ima lo u SRB/BH ili odakle su već da izdržava normalno da je lakše da dzabalebare nego da rade.
    (EnaE, 11. novembar 2017 16:30)

    # Link komentara

  68. 23 godine u Bosni i 7 u Ch, prednosti i mana ima i jedna strana i druga.
    Prva i najvaznija prednost zivota u ovom slucaju u Svicarskoj su djeca.
    Ostavit cete nesto iza sebe djeci i imat ce mogucnost da zive u normalnoj i uredjenoj djeci.
    A to posao pon-petak, sasvim normalna stvar.
    Niko nama ovdje ne brani posle posla da izadjemo.
    Uzmes djevojku, zenu i djecu ko je ozenjen pa vanka, restorana na svakom cosku, kafana.Al kosta rodjaci pa se onda ne ustedi lova za kuce sa lavovima na kapiji dole kod nas.
    Meni jedino dole sto nedostaju su roditelji sestra i par drugova,al opet sam odavde im mogu pomoci a i nismo prekp svijeta da se ne vidimo 20 godina.
    Ovaj decko je jos zelen.
    (sarajevo.ba, 11. novembar 2017 16:27)

    # Link komentara

  69. Samo jako Marko! Nije Nemačka/Njemačka za svakoga! Ne zna mladi Marko šta bi neki dali da nađu posao u inostranstvu?! A tu su djed i otac ma milina! Duvno raju obećani!
    (komnen barjaktar, 11. novembar 2017 16:06)

    # Link komentara

  70. Nema vise ovde para. Mnogi ce se razocaravati kada vide da se sa 3000 evra zivi isto kao u Srbiji sa 300 evra
    (Gastarbajter, 11. novembar 2017 11:28)

    Zemljače ti očigledno nemaš pojma kako se u Srbiji "živi" sa 300 evra. Nemam pojma gde si na Zapadu, možda živiš u Monte Karlu pa plaćaš 2500e stanovanje u ostavi za metle, ali u Minhenu sa 3000 provereno možeš da pokriješ sve životne troškove- ili za skroman život 4člane porodice ili za raskalašan samački. Ni jedno ni drugo nije moguće u Srbiji sa 300 evra. Hrana jeftinija u Nemačkoj, gorivo jeftinije u Nemačkoj, možeš da se obučeš jeftnije ... o čemu mi pričamo? Ti dođeš iz Nemačke, potrošiš 300evra na splavovima i kažeš "ala super žive ovi ljudi u Srbiji sa 300e!" ... Jeste, super, kad ne bi od tih 300e morao i da jede i da se obuče i harače da plaća ...
    (probudi se, 11. novembar 2017 16:01)

    # Link komentara

  71. Eh bolan, tvoje "razmisljanje" je fantasticno!
    Ustekas kuci za pivo i ti dobar!
    (Dragan, 11. novembar 2017 16:00)

    # Link komentara

  72. Pisem ovo kao neko ko je bio na obe strane !I tvrdim da je bolje biti kuci ! Naravno bitno je da li imate odgovornost prema nekom , porodicu ...decu ,zenu ili ste sami , mladji kao ovaj decko iz Bosne !Ja sam neko ko je bio u i radio u zapadnom sistemu da bih zaradio i sa tim novcima ostvario biznis plan koji sam zamislio i od njega ziveo ne bogato vec pristojno u svojoj zemlji!Imam dovoljno godina da vam kazem kako je kafa u kladionici sa ortacima ,slave..proslave u kafani neceg lepog ili rostilj u prirodi sa rakijanjem i odlasci na basket , utakmice BOLJI od zivota isprogramiranog od ponedeljka do petka radis , vikendom kao zivis , od plate do plate sa ljudima koji te postuju ali nisu ni priblizno tvog tj.naseg temperamenta !Naravno opet je sve stvar izbora i nismo svi isti ..nemamo svi iste prioritete u zivotu ali postujem odluku ovog mladica !
    (Gospodin Pendula, 11. novembar 2017 15:56)

    # Link komentara

  73. Decko nema pojma o radnim navikama, to stoji...naucice vremenom, vidi se da je mlad...uostalom, njegov problem. Samo mi nisu jasni ovi sto odmah nadju razlog da pljuju po Srbiji, I ti isti kojima se kvalitet zivota ogleda iskljucivo stanjem na racunu...koga ste vi to uhvatili za onu stvar pa svima drzite predavanje kako je tamo extra a ovde ne valja. Nismo mi slepi pa da ne vidimo...ima nas koji imamo jake razloge sto necemo da odemo, a nemaju veze sa lovom, vec sa licnim izborom. Hajdete vi polako, pa cemo mi da vidimo kako cemo da se snadjemo u ovom "nekvalitetnom" drustvu...a ovoj snobini sto mu smeta svaki vid veselja posle 20h I koji je propatio bez muzeja I pozorista, preporucujem da od..be u skokovima sto pre ako vec nije.
    (Samo realno, 11. novembar 2017 14:59)

    # Link komentara

  74. Bitno je gde se čovek bolje oseća. Možeš biti srećan u Svrljigu, a nesrećan u Londonu...
    (Nebojsa, 11. novembar 2017 14:55)

    # Link komentara

  75. Hrvatska ima 760 tisuća imigranata, odnosno 17.6% stanovništva, što je među najvišim postocima u Europi. Odakle, pitate se (jer u glavi imate crnce, Kineze, Indijce...)? Pa ovakvi. To su, dragi komšije, najomraženija "manjina" u Hrvatskoj, a ne Srbi. Rođe i rodijaci iz Duvna, Trebinja i Oklen City kojima su desničari podijelili hrvatske pasoše da glasaju za njih (većina Hrvata glasa za lijeve opcije, i onda u 5 do 12 Dumbledore izvadi iz du*eta 900.000 glasova iz Mostara za HDZ i završimo sa Voldemortom na vlasti), i onda ih uhljebe za 2-3 tisuće eura mjesečno plaće sa svim mogućim privilegijama i dodjeljuju si međusobno multimilijunske poslove (raznorazni bandići, mamići i ini...), i stvaraju ogroman animozitet prema svim Hercegovcima od strane starosjedilačke populacije. Tako da, kad vam vaši političari počnu pričati o podijeli Bosne sa Hrvatskom, vjerujte, nema ništa gore što možemo zamisliti. Još takvih na državnoj sisi! Daleko im lepa kuća!
    (Susjed, 11. novembar 2017 14:36)

    # Link komentara

  76. Ko nije gasterbajterisao bar 10 godina, nikada neće razumeti zasti se ljudi vraćaju, ili zašto se ne vraćaju ali čeznu za rodnim krajem. Ja razumem obe strane i ljude koji su sa svojom familijom, prijateljima u svojoj zemlji a misle da mnogo loše žive, a razumem i one koji su negde daleko i čeznu da odu u kafanu i kao sto reče jedan komentator, i napiju se i potuku i jedu cevape i pipkaju pevačice.. Ali ipak mislim da su oni koji su okusili obe strane malo prigodniji da daju komentare o ovoj temi.. Ima ljudi kojima je želja da odu na krsnu slavu kod roditelja i ljudi kojima će roditelji živeti još 10 godina i koje će još maksimum 10 puta u životu videti.. Razmišljajte i na tu stranu.. Pozdrav svim Srbima i Jugoslovenima ma gde bili.
    (kulov, 11. novembar 2017 14:33)

    # Link komentara

  77. Ja bih voleo da svi ovi koji misle da je preko banja dodju i osete kako je kada posle posla nemas sta da radis i koga da vidis od rodbine i prijatelja kada izadjes da prosetas. 5 godina sam u Helsinborgu, plata ekstra, grad lep, uredjen, zakoni na mestu, sve funkcionise besprekorno.. ali nema topline u ljudima. Nema dobro jutro komsija kako ste, nema gde si prijatelju hoces da svratis sa klincima i zenom veceras. Zivis za odmor da dodjes u svoju zemlju na dve nedelje i bude ti lepo a onda se vratis u realnost i zemlju gde radis 5 dana i cekas subotu da se programirano nadjes sa poznanicima i nedelju da gledas utakmice. Decko lepo kaze da to nije za njega i vratio se. Ne kapiram u cemu je problem prihvatiti izbor nekoga da se vrati u rodni grad? Opet kazem, dodjite da vidite kako je 'lepo' preko kada kisa i vetar krenu u septembru i ne staju do aprila. Sunce dodje jednom u nedelju dana. Izvolte, ja cu da vas primim u goste. Ali nemojte kao ja da prodate stan u nadi da ce vam preko biti bolje i da nemate posle gde da se vratite..Pozdrav iz tople Svedske.
    (Bonera, 11. novembar 2017 14:32)

    # Link komentara

  78. Pa sta tako je i ovde, kuca-posao, samo sto radis za 300e. Kad dodje vikend ne odes do restorana , nego kupis kiflu i pekari, i opet kuci gledas Zadrugu.
    (gde ide ovaj svet, 11. novembar 2017 13:16)

    # Link komentara

  79. Nema raja bez rodnoga kraja. .
    (LalFan, 11. novembar 2017 13:13)

    # Link komentara

  80. Bravo momak živi život i nek idu koji gde hoće čuvaj što su ti stari stekli .
    (dijasporac, 11. novembar 2017 13:12)

    # Link komentara

  81. Za ovakve bi u Hercegovini rekli "e sjedi tele jedno" :)

    Ovo jeste za primer...kakvi ne treba da budemo.
    (dominus, 11. novembar 2017 12:44)

    # Link komentara

  82. Premlad je, za par godina ce drugacije razmisljati. Treba mu jos malo zivotnog iskustva. Zato mislim da se prvo treba odrasti, pa onda ici u svet.
    (qwerty, 11. novembar 2017 12:09)

    # Link komentara

  83. mozda nisu ljudi bas shvatili poentu. mislim da nije problem sto se rafi nego sto nemas s kim da podelis ni dobro ni lose. I mi ovde radimo I vise od toga ali imas ekipu, familiju. to je normalno I vise nego normalno je da decko hoce da bude kod svoje kuce I sa svojima. to misle svi gastarbajteri ili bar vecina, samo sto nece svi da kazu.
    (Marija, 11. novembar 2017 12:00)

    # Link komentara

  84. Sta to znaci:"Necu da budem prazan iznutra." Sta u Nemackoj nema biblioteka, nema pozorista, koncertnih hala, opera, nisi mogao da ides u galerije slika, muzeje? Poenta je da njemu i najvecem delu Balkanaca (citaj Srba) "prazan iznutra" znaci sledece: necu moci da se ponasam ko neko ko uziva sve blagodeti zivota u 21. veku a ponasa se i dalje ko neandertalac, necu moci da nadjem tip zabave koji podseca na vasar u Guci, necu moci da idem na svadbu pod satrom, necu moci da odem u kafanu na de nazderem i otkinem od alkohola, drpam kelnericu za dojku a kasnije da se potucem sa susednim stolom, da bi se za pola sata pobratimili ako nismo zavrsili u policiji, nece moci da mi dete slavi 18 rodjendan do 3 ujutru u stanu i da drzi moju i 5 susednih zgrada budnim do tada, pri tome da niko ne zove policiju jer ce i njihovo dete jednog dana slaviti 18-ti pa se tese osvetom da se nece spavati do 5 ujutru, nece moci da mu riba ili zena seta u stiklama po stanu, jer je videla u casopisu da se celebrity fotografisu u stiklama, necu moci da urlam u kaficu i kafani a da to niko ne primecuje, jer je svima normalno da se njihov razgovor cuje iz susednog kafica, necu moci da sedim u jednom ugostiteljskom objektu a da slusam muziku iz 4 susedna, necu moci da nadjem drustvo koje sve to razume..."

    Kada malo bolje razmislim stvarno je ta Nemacka nekako prazna, nema tu neke ljudskosti, toplitne, smisla zivota, duha pravoslavlja, vizantijskog nasledja...
    (RX, 11. novembar 2017 11:58)

    # Link komentara

  85. Arbajt nigde, a posebno u nemackom govornom podruciju, nije kao na ovim prostorima,jer ovde je sve mnogo opustenije.. Radi se tamo. Imas i pauzu ali se to ne placa.Ovde se i pauza placa.Ko nije spreman za posvecen rad taj treba da ostane ovde i da trazi drzavna jasla, nema vece ladovine..
    (C i n i k, 11. novembar 2017 11:33)

    # Link komentara

  86. Napunio 20, mlado-ludo, slusao je “jarane uz kahvu” kako divane o toj Nemackoj, pa je postao alav na pare. Onda je otisao i shvatio da pare bas ni Minhenu gradu ne rastu na drvecu, nego ima da savijes kicmu, bato! Pa se on, cedo dedino i tatino, vratio svojoj kucici. Pametno! Neka uziva dete dok moze, ima vremena da nauci da vreme leti, da dedica nije Hju Hefner da bi ziveo 100 godina, a verovatno ni tatica. Vec za par godina matori ce mu reci: sine, male su nam penzije, nemamo para. Pa kada bude lomio kicmu kod nekog domaceg “dahije”’od privatnika za 10 puta manje para uz 10 pita vise posla, radeci stvari koje mu i jesu i nisu struka i posao, vratice se on u Minhen grad, poso-kuca-kuca-poso ... svaka skola se placa! Poucan tekst, svaka cast!
    (Psiho, 11. novembar 2017 11:33)

    # Link komentara

  87. Nema vise ovde para. Mnogi ce se razocaravati kada vide da se sa 3000 evra zivi isto kao u Srbiji sa 300 evra
    (Gastarbajter, 11. novembar 2017 11:28)

    # Link komentara

  88. Mhm, hajte da pustimo momka da ispija kafe sa rajom jos koju godinu, pa kad dobije porodicu, decu, kad ih bude morao svakog septembra komlet opremiti za skolu, kupovati im hranu, garderobu, potrepstine obezbediti za kucu, ogrev, racune platiti...da ne nabrajam...a ta ista raja ce u to vreme verovatno biti kud koji mili moji, svako svojim poslom i sa svojom porodicom...a imace (nadajmo se) posao u bosni od Pon. do Sub. za nekih 300€ (nadajmo se).... Plakace za minhenom, o kako ce samo plakati.....
    Pozdravi iz Zapada, i mi ovde popijemo ponekad kafu sa rajom ;-)
    (Gagilly, 11. novembar 2017 11:27)

    # Link komentara

  89. Izuzetno cijenim portal B92 ali moram primjetiti da ste u zadnje vrijeme poprilicno srozali standarde odnosno da ste poceli kratiti tekstove koje preuzimate sa drugih portala.Decko iz Tomislavgrada ( nekad se to mjesto zvalo Duvno) je u originalnom tekstu rekao da je po povratku upisao fakultet i da paralelno sa tim intenzivno uci njemacki jer se zeli vratiti u Njemacku jednog dana.Deda ima njemacku penziju a otac je umirovljeni pripadnik HVO. Oni ga podrzavaju i finansiraju.U Njemackoj je zajedno sa jos dvojicom kolega iznajmljivao " stan". Zadnji posao mu je bio na mjestu nocnog cuvara za 1600€. Momak je mlad i neizivljen i ocito bez radnih navika i sa nerealnim ocekivanjima o zaradama u DE. Bolje da se vratio nego da je ostao tamo nezadovoljan.
    (Max, 11. novembar 2017 11:27)

    # Link komentara

  90. zato su te države "napredne" u ekonomskom smislu, kamo puste sreće da postoji razvijena svest o radu i kod nas u Srbiji, bilo bi svima bolje ali eto, "kod nas bi da se zaradi a ništa ne radi!'
    (francuz, 11. novembar 2017 11:27)

    # Link komentara

  91. cekaj sta tamo za platu mora da se radi?
    i to od ponedeljka do petka?
    strasno...
    (miki, 11. novembar 2017 11:26)

    # Link komentara

  92. Crni sinko sta bi ti Vucic rekao. Neradnice.
    (DEMOS, 11. novembar 2017 11:05)

    # Link komentara

  93. Cist primer razlicitosti. vecina se ne bi vratila, ali ima mnogo njih koji bi. Moj drug je radio kao autolimar u Svajcarskoj i zaradjivao 10 srpskih plata, ali je bio tuzan i usamljen. Posle 2 godine se vratio u Srbiju i ozenio i ima dvoje dece. I ovde radi isti posao i zaradjuje daleko manje, ali posle posla sa kumom pije rakiju i prica srpski, igraju se sa svojom decom, sa komsijama ide u lov itd. To ga ispunjava. Auto koji je kupio tamo je vec star i nece nikad vise moci da kupi takav, ali i ne zeli.
    Ja se ne bih nikad vratio. Posle napornog, ali dobro placenog dana bih uzivao u blagodetima takvih gradova. Pokusao da se integrisem u njihovo drustvo i deci obezbedim laksu buducnost.
    (Nikola, 11. novembar 2017 11:03)

    # Link komentara

  94. Pa, šta ako je dečko mlad? Nema pravo da kaze da to prosto nije njegov život?? To što se ovi stariji foliranju i govore kako je sve na zapadu bajno je tako jer imaju 100god i od sramote ne mogu nazad.Ovde je teško, mnogo teško, ali osoba ako je vredna i veruje u neku svoju ideju može da je ostvari, bio u Tunguziji ili u Nemačkoj ili na Balkanu. Nažalost, velika većina odustane i ode da arbajtuje tamo negde.
    (hm, 11. novembar 2017 10:57)

    # Link komentara

  95. Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje sa psom i kafu sa rajom. Nisam želeo da budem prazan iznutra

    Koji si ... i odlazio, al' 'ajde, guster si, sto bi rekli: Nema nigde Juge.
    (Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje sa psom i kafu sa rajom. Nisam želeo da budem prazan iznutra, 11. novembar 2017 10:53)

    # Link komentara

  96. Nadam se da ce ljudi shvatiti da pare mogu da zarade i ovde, ukoliko se potrude kao sto se trude kad odu u inostranstvo.
    (NikadGastros, 11. novembar 2017 10:52)

    # Link komentara

  97. Kakav naslov! Ima insinuaciju da smo mu generalno sa Balkana lenji, ali nije tako. Ako je neko vredan i radi naporno, to su balkanci.
    (Iskander, 11. novembar 2017 10:49)

    # Link komentara

  98. au kakva zivotna prica, prava drama...
    (cika toma, 11. novembar 2017 10:49)

    # Link komentara

  99. Mozda je covek hteo da radi i subotom? :)


    "Uz malo volje i truda mogu dosta toga i ovde da ostvarim." Momak prica o volji i trudu,a zali se na rad u Nemackoj od ponedeljka do petka. :) :)

    Ovo me podetilo na izjavu jednog politickog sportskog "novinara",koji je letos imao problema (mislim da svi pretpostavljate o kome se radi) koji je jednom izjavio da je ,ne znam kada, morao trampavajem da ide na posao "kao klosar u 8h ujutru" i da su u tramvaju bili "samo on i neki pijanci". Moguce je da covek nije primetio da je tramvaj u 8h ujutru u BGu (i u celom svetu) pun ljudi koji uglavnom idu na posao. :) :)
    (Slobodni Klikeri, 11. novembar 2017 10:46)

    # Link komentara

  100. Pd plate do plate? Ja mislio da je to samo ovde
    (blek stena, 11. novembar 2017 10:45)

    # Link komentara

  101. Ti si bre dete koje je neizivljeno.Kad prođe još par godina ispijanja kafa sa rajom shvatices...
    (kone, 11. novembar 2017 10:44)

    # Link komentara

  102. Svako ima pravo na svoj izbor.
    (Vojvoda, 11. novembar 2017 10:44)

    # Link komentara

  103. Vratio se zato sto se tamo radi 5 dana u nedelji a nije mogao da ispija kafe sa rajom.Hahaha niste stavili godiste momka ali ne verujem da ima vise od 20,jos je nezreo i ne razmislja o buducnosti,nema ciljeve i bitno je da ima oca i dedu koji mu verovatno daju dzeparac za te kafe sa rajom.Ovo nije za primer ovo je klasican primer omladine ne samo u BiH vec i u Srbiji,samo bi ispijali kafe po kaficima,visili na fejsu i instagramu po ceo dan a gorko ce se kajati za 10 godina sto nije iskoristio ovu priliku i bio pametniji i malo vredniji.
    (Logika, 11. novembar 2017 10:43)

    # Link komentara

  104. "Uvek sam razmišljao o povratku, na šetnje sa psom i kafu sa rajom. Nisam želeo da budem prazan iznutra"


    Taj zivot ce bas da te ispuni. Pivo ispred kantine i udri. Nema sta, sjajna buducnost, a sa druge strane bezbrojne galerije, biblioteke, muzeji, koncerti, pozorista, po Minhenu ne mogu da ti doprinesu kvalitetu. Generalno, ogromne mogucnosti za nadgradnju su tebi glupe...blejanje po ceo dan ispunjava. Jeza...
    (zoran, 11. novembar 2017 10:42)

    # Link komentara

  105. Ako onaj koji je napisao ovaj tekst misli da je pronasao nekog jako znacajnog mladica i opisao njegov put i misli da svi treba da se sazalimo na njega i da potvrdimo kako je zapad truo, onda nama kao narodu nema spasa. Pa jasno je da je u pitanju lencuga, kojoj je mnogo da radi 5 dana nedeljno i to za ekstra novac. Sta je ocekivao od zivota???????
    (Vasa, 11. novembar 2017 10:35)

    # Link komentara