- Komentari -

Rusi razbili Evropu, a Poljake lišili smisla

Sastanak lidera država EU, koji je održan 19. oktobra, trebalo je da postane poslednja i odlučujuća borba protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2“.

Izvor: B92, Sputnik
Pošaljite komentar
  1. Dragi poljaci, dovlačite vi brodovima gas iz SAD, a rusi će cevima, pa kome šta odgovara. Nema smisla da se podmeće. No čini mi se da je taj gas iz SAD nekako skuplji.
     (konkurencija, 22. oktobar 2017 18:51)

    # Link komentara

  2. "CNN JE OLIČENJE OBJEKTIVNOSTI ZATO STO JE U VLASNIŠTVU KOMPSNIJA."
    ---…--
    @Igor - promasili ste temu, sto i nije neocekivano posto je srbadija uglavnom ostala u nekom mentalnom bloku iz 1989. godine, gde jos uvek jednace McDonalds, Koka-Kolu i CNN sa Amerikom. Ne radi se o tome da li je nesto objektivno ili nije, nego da li mozes da objavis nesto sto je u suprotnosti sa zvanicnom politikom. Vodeca trojka u Americi to itekako moze (a MSNBC i CNN itekako cine, Fox News, inace vodeci medij po gledanosti, cini ponekad jer je u principu naklonjen sadasnjoj vlasti), glavni mediji u Rusiji to ne mogu. Dve glavne novinske agencije u Rusiji, Sputnjik i Russia Today su direktno u drzavnom vlasnistvu, a zna se sta to znaci, pogotovo u drzavi kao sto je Rusija. Pisi drugacije, pa te pojede mrak (samo u 2017. godini, u Rusiji su ubijena tri novinara, sva trojica su bili kriticari rezima).
    (hahaSputnjik, 22. oktobar 2017 18:09)

    # Link komentara

  3. Kakva poetika - razbijaju i lisavaju smisla, jos kad i sami ne bi bili na nivou Burkine Faso.
    (Diktatura No1, 22. oktobar 2017 11:59)

    # Link komentara

  4. Ni rusofil ni americki placenik, samo sopstveni interes, nasih porodica i naroda, korektni odnosi sa komsijama, i nema popustanja pred interesima velikih sila!!! Ko god pobedi u ovom III svetskom ekonomskom ratu, niko nama pomoci nece, jer ne zaboravite "Nema bespaltng rucka" i kraj!
    (Milan, 22. oktobar 2017 11:59)

    # Link komentara

  5. Ne znam odkud Poljska da je razbijena ova zemlja ima negativnu nezaposlenost rade po dva posla, a imaju upliv vise miliona Ukrajinaca... Da mi je da se Srbija ugleda bar malo na Poljsku gde bi joj bio kraj...
     (mile, 22. oktobar 2017 11:14)

    # Link komentara

  6. SPUTNIK/Tanjug/B92.ru.
    Cim vidite njihovo tekst ne citajte ga.
     (Lion, 22. oktobar 2017 10:54)

    # Link komentara

  7. A Srbi, naivno, hrle u propali i razbijenu Evropu...
    (nemanja.s, 22. oktobar 2017 08:18)

    Pusti ti Srbe... Mi srljamo tamo gde ima zakona tako da mižeš nastaviti da hraniš golubove
    (Made in Serbia, 22. oktobar 2017 09:49)

    # Link komentara

  8. Sudbina ima cudan osecaj za ironiju...
     (Mango, 22. oktobar 2017 09:46)

    # Link komentara

  9. Ni ne citam kad vidim ovakav naslov, cemu to?
    (LP, 22. oktobar 2017 09:36)

    # Link komentara

  10. @marko
    Normalno da je vest netacna. Sta treba da iznese kao dokaze? Propise EU o celiku? Procitaj te propise, donela ih komisija, pa reci da li su amiricke marionete. Ni jedan propis donet u EU nije antiruski (ni anti bilo ko), svi subdoneti u svrhu interesa EU ubskladu sa idejama donosioca.
     (jasdf, 22. oktobar 2017 09:33)

    # Link komentara

  11. Sputnjik je u drzavnom vlasnistvu - pametnome dosta. Pojedini komentari govore o naivnosti srbadije, a bilo bi smesno da nije tuzno i zabrinjavajuce.
    (hahasputnjik, 21. oktobar 2017 21:34)
    Hvala vam na glasu.
    CNN JE OLIČENJE OBJEKTIVNOSTI ZATO STO JE U VLASNIŠTVU KOMPSNIJA.
    (Igor, 22. oktobar 2017 09:27)

    # Link komentara

  12. @perica
    Kolika je potraznja za tim raketnim motorima? Koliko njih se izveze godisnje i ko su ti svi koji ih kupuju?
     (jasdf, 22. oktobar 2017 09:24)

    # Link komentara

  13. A juzni tok?
     (Dalibor, 22. oktobar 2017 09:03)

    # Link komentara

  14. A Srbi, naivno, hrle u propali i razbijenu Evropu...
     (nemanja.s, 22. oktobar 2017 08:18)

    # Link komentara

  15. Rusofili u ekstazi zbog samog naslova. Ali džaba vam, nećete uspeti Srbiju da privolite Putlerovoj zloj imperiji.
     (Botko, 22. oktobar 2017 01:14)

    # Link komentara

  16. Ne znam ko mi se više gadi, tramovizirani ameri ili rusi. Došlo opet doba da je švaba gospodin čovek. Kakva vremena!
     (But, 22. oktobar 2017 00:57)

    # Link komentara

  17. Увек ме одушевљавају они који причају о немачкој технологији и руским ресурсима...

    Најбитнија немачка особина је упорност и на основу ње организована производња. Колико им је добра технологија показује варање на мерењима издувних гасова.

    Са друге стране се упорно заборавља да скоро сви сада користе руске моторе за ракете. Руси итекако имају добру технологију, али им организованост није увек боља страна.
    (Перица, 22. oktobar 2017 00:35)

    # Link komentara

  18. Kakva KGB propaganda, a rusofili u transu!
     (Domaćin, 22. oktobar 2017 00:35)

    # Link komentara

  19. (sputnjik javlja, 21. oktobar 2017 19:49) OK. Neka je ovaj tvoj citat ruska propaganda, ali da li je tačna vest? Samo da si nam dokazao da je vest netačna mogao bi generalno ceo tekst definisati kao propagandu. Podsetiću te da je samo pre dva dana portparol State department-a izjavila da se Rusi mešaju u izbore drugih zemalja zato što imaju slabu ekonomiju i slabu vojsku. Onako, ''iz rukava'', bez i jednog argumenta, a voleo bih da ga je iznela. Da li je to istinito ili je propaganda? Da li je druga svetska armija slaba vojska? Da li američki ekonomisti greše kada tvrde da ruska ekonomija beleži rast i pod sankcijama? Na kraju, propaganda je sasvim legitimna, a na pametnima je da razluče šta je istina, a šta ne.
    (Marko, 22. oktobar 2017 00:03)

    # Link komentara

  20. Ljudi treba malo da citaju istoriju jer bi tada znali da od Petra Velikog Rusija stalno ima dilemu Da li da vise pridje zapadu ili da ostane izolovana i okrenuta ka istoku. Ka zapadu su se najcesce okretali zbog straha da ih zapad ne proguta. Prave opasnosti sa istoka (posle Mongola) nije ni bilo.
    Evropa je na putu da postane ekonomski i politicki patuljak a samim tim i vojni. Rusija je na istom putu (Putin malo usporio ovaj trend ali istoriski na kratko). U svetu gde postiloje Kina, Indija, SAD i gomila nacija sa velikim natalitetom, impotentna i uvek tragicna Rusija pojedinacno nemaju sansu.
    Ali zajedno Evropa + Rusija postaju igraci prvog reda. Zamislite samo Nemacko znanje i kapital +Ruski resursi. Pa tu ima projekata za 50 narednih godina. A da ne pricam o tome da bi takav savez prakticno postao vrhunska ako ne i vodeca vojna sila na svetu. To Ameri znaju i igraju na kartu razdora. Pa ne raste standard Poljacima najbrze u EU zadnjih 10 god. tek tako. I dok EU shvati svoj pravi put nestace pod talasom migranata.
     (N4, 21. oktobar 2017 23:13)

    # Link komentara

  21. Dobro je za promenu su "razbili" Evropu.Dosta je bilo da su Evropa i Amerika u "strahu, panici i ocaju".Sve je to trzisna utakmica.Ruska gasna i naftna kompanija je u vecinskom vlasnistvu Rusije, ali ne zaboravite visike procentne u vlasnistvu koje imaju evropske kompanije i investicioni fondovi sa zapada.
    (deda, 21. oktobar 2017 23:08)

    # Link komentara

  22. Antimonopol? Kakav je to monopol ako od Rusa kupuju jer su jeftiniji? Nek Amerika snizi cenu ispod Rusa i niko nece zeleti Severni tok 2. Nego bi da politicki izbace Rusiju sa trzista da bi Amerika imala monopol na prodaju gasa Evropi. To je monopol, kad ja (Amerika) tebi (Rusiji) zabranim prodaju da bih ja bio jedini ponudjac i prodavao po visim cenama.
    A Poljskoj se ne svidja Rusija ali im se svidja novac koji zaradjuju od njihovog gasa. E pa ne ide to tako...
    (Nele, 21. oktobar 2017 22:27)

    # Link komentara

  23. tuzniji od putinovih podanika samo su oni koji zastupaju njegove interese, a ne moraju.
    (nikad gubernija, 21. oktobar 2017 22:18)

    # Link komentara

  24. Amerikanci blokiraju Ruse, a još uvek nemaju ni planove, a kamoli infrastrukturu za snabdevanje Evrope gasom.
    (Dragan, 21. oktobar 2017 21:56)

    # Link komentara

  25. Kako moze 2 Severna toka, a Turski tok ne moze.
    Kako nas Nemacka pritiska da uvedemo sankcije Rusiji, a u isto vreme sa istim tim Rusima grade jos jedan Severni tok.
    (4. rajh, 21. oktobar 2017 21:52)

    # Link komentara

  26. Da bi parirali Severnom toku 2 Poljska i Hrvatska su pokrenule projekat “Tri mora” (Baltik, Jadran, Crno More plus terminal za gas na Krku. Tu je ukljuceno 12 zemalja Eu tj. istocna Evropa. Na sastanku u Poljskoj Tram ih je pozvao da kupuju skuplji americki gas i skuplje americko oruzje. Zasto ne norvesku naftu i francusko, nemacko itd oruzje. Kakve bre sve to ima veze sa ruskom propagandom. Amerika je izasla iz sporazuma o svetskoj klimi i iz transazijskog sporazuma, a preti da izadje i iz sporazuma sa Iranom sto svi razumeju da sa Juznom Korejom nece biti pregovara. Sad i Severni tok 2 miniraju. Po cemu sam ja antiamerikanac odnosno rusofil dok ovo pisem.
    (milorad, 21. oktobar 2017 21:43)

    # Link komentara

  27. Zamislite koliko staroevropske zemlje potrose plina, a sad zamislie koliko bi ih to kostalo da i cent placaju americki tecni gas.Ovo je cista ekonomska logika.Sada kad nema americkog satelita, Engleske, nema ni prepreka.
     (srle, 21. oktobar 2017 21:40)

    # Link komentara

  28. Sputnjik je u drzavnom vlasnistvu - pametnome dosta. Pojedini komentari govore o naivnosti srbadije, a bilo bi smesno da nije tuzno i zabrinjavajuce.
    (hahasputnjik, 21. oktobar 2017 21:34)

    # Link komentara

  29. Najfascinantnije u ovoj situaciji je to što neke zemlje podržavaju i veruju u to da postoji kapacitet da se parira ruskom gradu po količinama i cenama utečnjenim gasom iz Amerike koji treba da se dovozi tankerima. Ja bih rado pustio sve te zemlje da zavise samo od toga. Nisu džaba u Americi vicevi o Poljacima kao kod nas o Bosancima.
    (Mare, 21. oktobar 2017 21:04)

    # Link komentara

  30. A Usa da je iskreni prijatelj dala bi gas iz škriljaca duplo jestinije od Rusa i kraj priče.
     (Dragan Ziric, 21. oktobar 2017 20:52)

    # Link komentara

  31. I tek poslednje dve reči u članku objašnjavaju o čemu se ovde radi... 'Piše Sputnjik'... Mora biti da je istina, od reči do reči!
    (Gule, 21. oktobar 2017 20:22)

    # Link komentara

  32. Ovaj tekst je odlično opisao postojeće stanje u EU i razlike,koje postoje.Poljska je najžešći rusofob u EU,a u isto vreme najveći zaštitnik američkih inteteresa u Briselu.Međutim ugled i pozicija Poljske u EU je sve manja,jer zbog kršenja demokratije i vladavine prava je sve više na udaru Brisela.Rusija je politički i ekonomski suviše važan faktor i naslonjena je na EU i svaki pokušaj izolacije i nesaradnje nanosi štetu samoj uniji.Polako to uviđaju mnoge zemlje članice.Pogotovo što se Rusija sve više okreće Aziji,koja će u bliskoj budućnosti postati centar svetske ekonomske i političke moći.Rusija treba da bude most između EU i Azije.
     (jump, 21. oktobar 2017 20:13)

    # Link komentara

  33. "...Obično, politička podrška Vašingtona je u potpunosti dovoljna da se kroz Evropsku komisiju progura svaka anturuska odluka, ali ovog puta evropske marionete SAD nisu uspele, a Žan Klod Junker je sa žaljenjem izjavio da u EU nema jedinstva..."

    Klasicna "Izvor: Sputnjik" propaganda, u koju su Rusi osim sebe i svoj narod, uspeli da ubede jos samo nas i Beloruse. Rusi i dalje prodaju sebi propagandnu pricu kako je Evropska Unija vestacka americka antiruska konstrukcija ciji je pravi cilj borba protiv Rusije, a sve ostalo su sarene laze!? Pa cak i danas, kada u Beloj Kuci sedi predsednik izolacionista, i koji je prosle godine javno podrzavao izlazak iz EU druge po velicini evropske ekonomije i njene najjace vojske (UK), a koketirao sa slicnim snagama u Francuskoj ovog proleca na njihovim predsednickim izborima, gde bi pobeda Lepenove bila bukvalno kraj EU!

    Rusija preko tranzita nafte i gasa drzi u vazalnom odnosu Belorusiju, a godinama je na tu temu ucenjivala Ukrajinu, sa Turkmenskim diktatorom su svojevremeno potpisali za tu gasom prebogatu zemlju katastrofalan ugovor, a svog glavnog konkurenta u kaspijskom basenu Azerbejdzan drze u stalnoj sah-mat poziciji vojno podrzavajuci pobunjene Jermene tamo, pa i nas su zeznuli samo tako oko NIS dobivsi ga na ime neispunjenog obecanja o Juznom toku. I Rusi se sada posle svega iscudjavaju kako iko u EU moze da zazire od eventualne potpune energetske zavisnosti od Rusije!? Ma sigurno je u pitanju americka zavera...
    (sputnjik javlja, 21. oktobar 2017 19:49)

    # Link komentara

  34. Obesmislio SAD i njihove lobiste, geopoliticki velemajstor Vladimir Putin.
     (ikac klisa, 21. oktobar 2017 19:49)

    # Link komentara

  35. Fenomenalan članak. Istina izgleda bukvalno ovako, a i drago mi je da se stvari nazivaju pravim imenom.
     (djoledjole, 21. oktobar 2017 19:49)

    # Link komentara

  36. Ma da, evo ih Evropljani tumaraju na sve strane, razbijeni i bez smisla...
    (reljicb, 21. oktobar 2017 19:33)

    # Link komentara

  37. kakve gluposti blebeću poljski i baltički političari. dok oni pokušavaju gurati prst u oko rusima ostaće skrajnuti oko gasa, bez naplaćenog tranzita sa kupovinom kao krajnji korisnik. dok oni tamo preko bare ih lože na gluposti, eto zime sa brojčanikom za gas koji samo što nije poludeo.
     (ja sam, 21. oktobar 2017 19:30)

    # Link komentara

  38. Sve je to uredu, ali se mi (zbog svoje rusofilije) pravimo da ne primecujemo da je Rusija tokom celog svog postojanja bila diktatura i autokratska drzava. Uvreda i rasizam je reci da Rusi ne zasluzuju demokratiju i smenjivu vlast. Jedna tako velika i vazna drzava kao sto je Rusija ne sme da zavisi od jednog coveka, nego da ima izgradjen sistem i institucije. Britanija je i za vreme rata i najvece opasnosti imala slobodne izbore i cak smenila Cercila posle rata. Tako da Rusi treba da porade i srede svoje dvoriste, a ne da za sve traze izgovor u spoljnoj opasnosti.
    (Evropljanin, 21. oktobar 2017 19:17)

    # Link komentara

  39. Kako su samo glupi ovi Poljaci i ove balticke zemlje, pa zar oni zaista misle da mogu da sprece saradnju Nemacke i Rusije?pa ne mogu to ni u ludilu ...Da se razumemo Nemci sigurno ne vole Ruse zbog raznih istorijskih cinjenica, ali to sto ih ne vole im ni najmanje ne smeta da sa njima saradjuju u obostranu korist , na kraju krajeva opste je poznato da para (tj. bolje receno) interes vrti tamo gde burgija nece, i Nemci kao Nemci su jedan racionalan i praktican narod koji se ne vezuje previse za istoriju i na ono sto je bilo, njima je interes uvek bio na prvom mestu i sve dok je tako ne vidim nacin na koji bi Ameri mogli da uticu toliko da bi zaustavili protok gasa kroz Evropu a sa druge strane nametnuli svoj (daleko skuplji od skriljaca) jer sami Nemci to nikada nece dozvoliti koliko god bili pod (u neku ruku) Americkom sapom !
    (goran, 21. oktobar 2017 19:09)

    # Link komentara

  40. Odičan članak.
    (Kapetan Kuka, 21. oktobar 2017 17:38)

    # Link komentara