- Komentari -
  1. Što se tiče meteorskog uspeha Poljske ulaskom u EU, tačno je samo jedno. Do ulaska u Uniju nisu imali niti jedan kilometar autoputa, sada im je ta Unija dala pare i gradi se autoput ali ne za potrebe Poljaka nego za potrebe Unije koja drži ono što kod Poljaka ima vrednost, tešku industriju. Zato već postoji autoput prema Nemačkoj. Ja sam pričao sa nekim Poljacima, masovno, kao uostalom i iz ove države u kojoj živim na Baltiku, idu na rad u Englesku, Holandiju, Švedsku, Finsku i Norvešku. U Poljskoj koja je eto procvetala ulaskom u Uniju, nema posla. Oni koji rade rade za minimalac na primer, knjigovođa u firmi je radio za 300€ Moj prijatelj ovde na Baltiku radi kao visokokvalifikovani varilac i bravar, veoma deficitarna radna snaga. Dobija minimalac na račun, zvanično, a ostatak na ruke, keš kako mi to kažemo. Na taj način primaju svi svoju platu u celoj Uniji, nije to naš iszum, na protiv, mi smo to naučili od razvijene Unije. Pošto plata kasni po dra tri meseca, onaj deo koji je keš, nisi u mogućnosti da napustiš firmu jer taj novac onda nikada nećeš dobiti. Tako je i u naprednoj Poljskoj kao i ovde u komšiluku. Jedino čemu su se oni okrenuli i ja tu nemam šta da kažem je poljoprivreda. Veliki su proizvođači povrđa, voća i naročito mlečnih prerađevina. Imaju porodične kuće u kojima žive sve generacije, okolo imaju zemlju, drže stoku i jedino su oni mogli biti zadovoljni. Uvođenjem sankcija Rusiji, koja više ne kupuje od njih, njihova mržnja prema Rusiji je još veća.
    (petar, 21. oktobar 2017 14:04)

    # Link komentara

  2. Moje mišljenje i ne mora da bude tačno. Ne živim u Srbiji, često samu Poljskoj, a pošto živim u bivšoj članici SSSR-a mogu da dam komentar koji je "sa lica mesta". Prvo, govorimo od 21 veku, veku napredka, veku demokratije no mi vidimo, naročito kod bivših republika i kod bivših članica Warshavskog pakta netrpeljivost i mržnju premaq svemu što ima predznak Rusija. Prvo, to nije demokratija, to je revanšizam a ako je revanšizam, onda nisu naučili neke lekcije iz demokratije. To uostalom imamo svuda po svetu no kod ovih iz Istočne Evrope i bivšig republika SSR-a je naročito izraženo. I tako imamo nonsens, dok ih je sve zajedno, Hitler istrebio do granice opstanka, Nemce niko ne mrzi i niko ne spominje kao okupatore i zločince. To nije radila Nemačka, to je radio samo Hitler, mada nisam siguran da njega mrze više od Rusa.Rusija ne zavisi od isporuka gasa Evropi. Imaju oni veliko tržište na drugoj strani. Evropi je taj gas nužan jer je ekonomski ipslativiji od bilo kakve mržnje. Mržnja se ne isplati i to će Poljaci uskoro shvatiti. Gas je do sada išao preko njihove zemlje iz Ukrajine i to je bilo u redu i nikoga Rusija nije ugrožavala. Pošto je najvaljeno, a to što Putin najavi će i biti, da od 2019. zatvara gas prema Ukrajini zbog ogromne krađe Ukrajinaca i još većeg duga koji je nenaplativ pa će tako na osnovu otplate polovina Ukrajine pripasti Rusiji, Nemci su na vreme prepoznali svoju šansu i ušli u dil. Mogao bih o "uspehu" Poljske mnogo da napišem ali nemam više karaktera.
    (petar, 21. oktobar 2017 13:54)

    # Link komentara

  3. Ma da, kako da ne, pretnja za ceo svet. Odmah da reauguju UN ili još bolje NATO. Kad je neko toliko slep od mržnje, onda tu nema ni zdravog razuma, ni matematike, ni argumenata, već samo rizik od veće štete ,ali i od opasnosti.
     (žikica, 21. oktobar 2017 08:38)

    # Link komentara

  4. Kad sve drzave koje se bune a kroz njih prolazi gasovod iz Rusije smanje troskove koje naplacuju od drugih na minimum za odrzavanje onda ce imati moralno pravo da govore na ovakav nacin. Ovo sve je borba za zaradu koji imaju od gasovoda i nista drugo zato toliko i jaucu i brinu se o Urkajni. Jer ako Ukrajna ima veliku zaradu od tog gasovoda onda sigurno imaju i oni.
    Ono sto treba otvoreno postaviti pitanje toj gospodi je tacno ovo. Pitanje kad se vec bune nek odgovore zasto toliko zaradjuju na tom gasu, kad toliko brinu o uticaju Ruja nek se odreknu sve svoje zarade od tranzita i nek na sopstveni primer prestanu koristiti Ruski gas kad je to toliki problem ili nek se solidarisu sa svim zemljama kad su toliko dusebrizni i nadju nacina da im pomognu da imaju isto sto i oni tj. gas po istoj ceni time sto ce svima koji plate skuplje iz drugih izvora da nadoknade razliku tako da cela EU plati isto i to svaki gradjanin. E tada mozemo onda govoriti o moralnosti ovakvih izjava i ponasanju tih drzava....
    (Nev, 21. oktobar 2017 08:36)

    # Link komentara

  5. Po recima Poljaka je bolje da gasovod krene iz Rusije, pa preko Ukrajine, Bugarske, Grcke, Rumunije, Poljske, Madjarske, Slovacke, Ceske, Austrije, Italije, Francuske, Spanije, Portugala, pa malo morskim putem do Engleske, pa nazad na kontinent do Belgije, Holandije, Luksemburga, pa opet morem do Norveske, Svedske i Finske, pa nazad morem do Danske i konacno do Nemacke; i da Rusija plati izgradnju tog gasovoda a sve drzave EU da naplacuju tranzit. Po Poljacima ne valja imati direktan gasovod od nekoliko stotina km po morskom dnu nego treba prekopati celi evropski kontinent u duzini od preko 15 ili 20 hiljada km i sve to da ti drugi neko izgradi a ti da naplacujes tranzit. Jeste dobra ova biznis ideja Poljaka.
     (Jovan, 21. oktobar 2017 08:11)

    # Link komentara

  6. Kako direktan gasovod Rusija-Nemacka ugrozava energetsku stabilnost Evrope!? Kako?
     (Jovan, 21. oktobar 2017 08:06)

    # Link komentara

  7. Istorijska netrpeljivost Poljaka prema Rusima je potpuno opravdana, samo da smo mi malo pametniji.
     (jony, 21. oktobar 2017 06:50)

    # Link komentara

  8. Poljacima nije stalo samo do Tranzita, nego već do zamrznutnog Gasa iz Amerike. Kad je Trump bio pre par nedelja
    u Poljskoj pričalo se o luki preko koje bi Amerikanci trebali da uvoze svoj Gas (fracking) u Evropu. Uglavnom su to Nemci javili. Isto da ta luka treba da bude u Poljskoj. Čist ekonomski interes.
     (milu, 20. oktobar 2017 23:46)

    # Link komentara

  9. @andreas kisser
    Apsolutno netacno.
    Mi nismo ni sa kim, pa ni sa Rusima.
    Malo bi kod njih, ali malo i do USA i ... Ne sedimo mi na dve stolice vec ni na jednoj.
    I zato smo prosli kako smo prosli...
     (genije, pravi, 20. oktobar 2017 23:21)

    # Link komentara

  10. bolje je da Rusi zavrnu gas, nego da ti ga Nemci puste
     (subotica, 20. oktobar 2017 22:26)

    # Link komentara

  11. ma,baba dize samo prasinu bez veze,ovo je vec davno resena stvar:)
    (manje votke, 20. oktobar 2017 22:11)

    # Link komentara

  12. Poljaci su u pravu. A inteligentni Srbi prema komentarima izgleda vole da zavise od "brata" Rusa i "poštenjačine" Nemca, pa im ova farsa ne smeta.
    (boris, 20. oktobar 2017 22:08)

    # Link komentara

  13. Poljaci lepo naplacuju tranzit za postojeci gasovod za kojim nece biti svrhe kad severni tok 2 proradi. Naravno da nece javno da kazu da im to najvise smeta jer su do sad zaradjivali naplacujuci tranzit ruskog gasa ka Nemackoj a sad ce morati oni da placaju jer ce se transport prebaciti na severni tok 2 jer Rusi nemaju vise nikakav razlog da finasiraju Ukrajince a i Poljake.
    (Miloš, 20. oktobar 2017 21:43)

    # Link komentara

  14. Svatko ima svoje Hrvate.
    (I, 20. oktobar 2017 20:29)

    # Link komentara

  15. "Nastavak ove investicije ugrožava ne samo energetsku nezavisnost cele centralne i istočne Evrope, vec? i podriva energetsku sigurnost čitavog regiona", rekla je Šidlo.
    о-кеј, подрива. а како?
     (.орг, 20. oktobar 2017 20:18)

    # Link komentara

  16. Poljaci su nevidjeni jadnici. Ne razumeju da se igra drugo poluvreme
    i da im dadilja preko bare bas i nije neka sigurnost. U drugom poluvremenu ce uz Rumuniju biti totalno zanemareni
    (Kiza, 20. oktobar 2017 17:01)

    uuu, jeeeee! i... sta ce onda da bude!? da se igra i deseto poluvreme, oni su (i poljaci i rumuni) ono prvo tako dobro odigrali da mozemo samo da im zavidimo na ekonomskom razvoju u poslednjih 15ak godina. srbija sa jedne strane, poljska, rumunija i ostali sa druge strane - cist empirijski ogled gde je i sa kime bolje, sa rusima ili EU.
    (andreas kisser, 20. oktobar 2017 20:02)

    # Link komentara

  17. Kako severni tok ugrožava Evropu???
    Možda Poljsku jer ne ubire tranzit. Severni tok ne sprečava ni jedan drugi.
    A ako mislite da Nemci vole više geostrateške igre od para, tu ste pogrešili. Mislim, vole oni da opletu po drugom ali da ih ne košta.
     (disko nindža, 20. oktobar 2017 19:49)

    # Link komentara

  18. Netacno, Poljaci najvise mrze Nemce pa Ukrajince pa Ruse,a politicari Ruse. Jedno je narod drugo politicari.
    (., 20. oktobar 2017 18:46

    A iz kog naroda dolaze poljski političari?
    Znaci , cim pocnu da se bave politikom , poljaci promene misljenje pa zamrze ruse:-)
     (deki185, 20. oktobar 2017 19:48)

    # Link komentara

  19. Dok Nemci zveknu sakom o sto, imace da se cesu mesecima (a nece ni znati sta im je)! Koliko glup moras da budes da ne ukapiras da je to vec zavrsen posao cim nemcima odgovara...
     (svasta, 20. oktobar 2017 19:46)

    # Link komentara

  20. Mila majko kako ovi politicari sve mogu da upropastepa to je strasno... Poljaci i ostali Evropljani treba da shvate da sto se tice prirodnog gasa, Ruski (na zalost) nema REALNU alternativu. S tim da ovo na zalost ne kazem zato sto imam nesto protiv Rusa, vec zato sto ni jedan monopol nije dobar.Ko god mi kaze da Americki ili neciji drugi LNG predstavlja alternativu neka sam "izgugla" kapacitet najveceg trenutno tankera u svetu za prevoz LNG, pa onda posle toga neka potrazi kapacitet svih tankera u svetu koji mogu da prevoze LNG pa onda neka uporede to sa godisnjom potrebom za LNG male nase Srbije i bice im sve jasno bez da pominjem koliko kostaju postrojenja za likvifikaciju prirodnog gasa i koliko sam takav gas kosta na kraju kupca posle likvifikacije, transporta specijalnim tankerima, delikvifikacije,transporta gasovodima... Pametnije bi bilo svima njima i nama da se okrenemo drugim izvorima energije i da tako svi skupa smanjimo zavisnost od bilo kog dobavljaca ne samo gasa vec i nafte i svih onih sirovina koje nemamo.
    (vlado, 20. oktobar 2017 19:39)

    # Link komentara

  21. Poljaci su u Pravu.Nemačka sedi na dve stolice.Ako ne može Južni tok onda ne može ni Severni.
    Gospoda bi da se "bore" protiv Rusije preko grbače siromašnijeg dela Evrope a kod njih slavina odvrnuta.
    Poljaci samo neće da se prave da car nije go.
    (Komša, 20. oktobar 2017 19:38)

    # Link komentara

  22. Poljaci ne vole Ruse jer kazu da su bili okupirani 50 godina... Ali me ni ne cudi, evo ovde dolaze sada da rade I Spanci I Italijani , sto je bilo nezamislivo do pre 10god. Zahvaljujuci Zapadu Poljska postaje nova Nemacka... Mnogo su poleteli, putuju, uzivaju, a ako im se ne svidja Poljska eto ih sutra na Islandu da zarade 4puta vise.. Mislim da su najvise profitirali od okretanja Zapadu
     (mile, 20. oktobar 2017 19:25)

    # Link komentara

  23. (Petar, 20. oktobar 2017 17:28)


    Koliko ti imaš godina?
    Rusi nikome nisu braća.
    (s., 20. oktobar 2017 19:07)

    # Link komentara

  24. Ok, ali, skuplji USA gas ti ne smeta, mazala bi ga na hleb?... Grozota slušati frustracije i komplekse, u stvari, američka kolonija...
     (CMYK, 20. oktobar 2017 19:04)

    # Link komentara

  25. @Poljaci ne vole Ruse ni na slici da vide i toliko su protiv njih da to bode oci. Nesto poput mrznje Hrvata prema Srbima.
    (Cx, 20. oktobar 2017 16:53)
    Netacno, Poljaci najvise mrze Nemce pa Ukrajince pa Ruse,a politicari Ruse. Jedno je narod drugo politicari.
    (., 20. oktobar 2017 18:46)

    # Link komentara

  26. Хоћете у нато ??? Е видећете за 30 година како ће да стоје ствари !
     (леле, 20. oktobar 2017 18:41)

    # Link komentara

  27. Zamena za GB,sad oni iznutra rovare,ali Nemacka nije luda da placa trostruko skuplji gas Amerikancima.Osim toga ovaj im dodje na vrata,a americki?
    (Trojanski konj, 20. oktobar 2017 17:59)

    # Link komentara

  28. Blizi Poljacima anglosaksonci nego braca Sloveni, bolje da se opamete na vreme, ako vremena jos ima. Ako ta zavisnos mora da se bira, bolje biti zavistan od brata nego od zlih komsija.
    (Petar, 20. oktobar 2017 17:28)

    # Link komentara

  29. Mrtva trka ko je iritantniji, Rusija ili Poljska.
    (Kiko, 20. oktobar 2017 16:19)

    netacno ti si mnogo iritantniji
    (dovla, 20. oktobar 2017 16:59)

    Prica se po kuloarima da je dovla najgori od svih!
    (mali Perica, 20. oktobar 2017 17:26)

    # Link komentara

  30. ...neka uzimaju americke skriljce i puste druge da uzimaju sta hoce...
    ...kad donose zakone koji su u suprotnosti sa evropskim standardima, onda ne dozvoljavaju mesanje, u cemu je sad njihov problem....???
    ...necete ruski gas, ne morate, niko vas ne tera...
    ...i, vec odavno ste prestali da budete "poljska u mome srcu", jer, ja vas vise ne prepoznajem...
    ...ali, to je vec moj problem...
    (kraja, 20. oktobar 2017 17:25)

    # Link komentara

  31. Rusija je opasnost za svet ne samo za Evropu!
    (cast svakome veresija nikome, 20. oktobar 2017 17:21)

    # Link komentara

  32. кад треба да се забрани гас за Србе, онда имају законски основ. нека, нека, све то памтим
     (mile, 20. oktobar 2017 17:08)

    # Link komentara

  33. nemoj tako... ima poneki Hrvat i da voli Srbe... bar leti, od juna do septembra!
     (Bane, 20. oktobar 2017 17:05)

    # Link komentara

  34. Poljaci su nevidjeni jadnici. Ne razumeju da se igra drugo poluvreme
    i da im dadilja preko bare bas i nije neka sigurnost. U drugom poluvremenu ce uz Rumuniju biti totalno zanemareni
    (Kiza, 20. oktobar 2017 17:01)

    # Link komentara

  35. Mrtva trka ko je iritantniji, Rusija ili Poljska.
    (Kiko, 20. oktobar 2017 16:19)

    netacno ti si mnogo iritantniji
    (dovla, 20. oktobar 2017 16:59)

    # Link komentara

  36. Poljaci ne vole Ruse ni na slici da vide i toliko su protiv njih da to bode oci. Nesto poput mrznje Hrvata prema Srbima.
    (Cx, 20. oktobar 2017 16:53)

    # Link komentara

  37. Ovde je svak protiv svakog :#
     (cobo, 20. oktobar 2017 16:47)

    # Link komentara

  38. Mrtva trka ko je iritantniji, Rusija ili Poljska.
    (Kiko, 20. oktobar 2017 16:19)

    # Link komentara