- Komentari -

Brnabićeva priznala: Rast ne može biti 3%

Beograd -- Privredni rast ove godine ne može biti tri odsto, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, na konferenciji za medije u organizaciji Američke privredne komore.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Razlog je vrlo prost. Velika suša i zavisnost od neba desetkovali su prihode od poljoprivrede. Na žalost, još uvek smo pretežno poljoprivredna zemlja pa se vremenske prilike lako odraze na BDP. Drugi bitan razlog je podbačaj proizvodnje električne energije koji će uticati na pad BDP-asa oko 0,4 % na kraju godine. Ove gubitke drugi sektori ne mogu da nadoknade i biće dobro ako rast bude i 2,5%, Ana bi bila presrećna...
    (Niki, 20. oktobar 2017 20:14)

    # Link komentara

  2. Manji rast od očekivanog - znači da treba menjati uzorak, anketu i agenciju koja radi statistiku. Da, premijerka je rekla upravo to. Kad se rezultati poklope sa njihovim projekcijama i očekivanjima, to će, valjda, značiti da je sve u redu i da se ipak kupamo u medu i mleku.
    (Sandinista, 20. oktobar 2017 11:04)

    # Link komentara

  3. Ne znam čemu tolika kuknjava. Bit će puno gore za dve godine.
    (toro, 20. oktobar 2017 11:03)

    # Link komentara

  4. (svisteisti, 20. oktobar 2017 07:08)

    Izvinjavam se što moram da budem nevaspitan i prost prema nepoznatom čoveku, ali si više nego zaslužio: NE LUPETAJ GLUPOSTI!

    O kakvom to "međugeneracijskom dogovoru" pričaš?!!!

    Kad sam počeo da radim, NIKO me nije pitao da li hoću ili neću da se "dogovaram" sa ovom ili onom generacijom, ni prošlom, ni budućom, nego mi je država svakog meseca skidala toliko i toliko (ne malo) od plate i (navodno) uplaćivala u PIO fond. Takav je bio zakon (koji nisam ja izmislio) i kraj priče!

    NIKO me nije pitao da li ja hoću ili neću takav sistem i da li možda smatram da bi za mene bilo povoljnije da uplaćujem taj novac u banku. Država je takvim zakonom PREUZELA OBAVEZU da ću za taj moj novac dobijati penziju kad za to dođe vreme. Sad je za mene došlo to vreme i na državi je da vrati DUG koji ima prema meni!

    Jer penzija je DUG države prema penzioneru, a ne nekakva milostinja koju mu udeljuje u skladu s tekućim mogućnostima!

    Tako da, penzija JESTE stečeno pravo i OBAVEZA koju je države preuzela prema meni kad mi je uzimala novac od plate. Taj novac mi država duguje i kraj priče! To što je bila (i još uvek jeste) glupa, esposobna, kratkovida i rasipna pa raz**bala PIO fond i sada nema otkud da isplaćuje penzije NIJE moj problem!

    I ne lupetaj o nekakvom "međugeneracijskom dogovoru" jer niko se nije dogovarao ni s kim, ni o čemu!
    (Aldebaran, 20. oktobar 2017 10:55)

    # Link komentara

  5. Preterala je!
     (Superhik, 20. oktobar 2017 09:11)

    # Link komentara

  6. haha, ali drugi uzorak firmi :))
    genijalno
     (hm, 20. oktobar 2017 08:50)

    # Link komentara

  7. Eno, u Africi se valjaju od smeha.
    (Kiza, 20. oktobar 2017 08:18)

    # Link komentara

  8. Ja to gledam iz drugog ugla, a to su mali svakodnevni biznisi, sto usluge, sto proizvodnja, da li se radi o trafici, turistickoj agenciji, krojackoj radnji, kaficu, nekom poljoprivredniku koji prodaje na pijaci svoje proizvode... Svi do jednog, pricajte sa bilo kim iz raznoraznih profesija, svi do jednog ce vam reci da iz godine u godinu prodaja ide sve teze i teze, kupovna moc sve manja, musterija sve manje. Kako onda mozemo da pricamo o nekom rastu. Sta vise ja bih iz tih racunaci skroz iskljicio kompanije koje su otvorile neke proizvodne pogone u Srbiji, samo da bi imali jeftinu radnu snagu, a te proizvode i ne prodaju ovde, jer su one tu privremeno, i njihov doprinos sem za statistiku za spoljnu trgovinu maltene i ne postoji, jer ne angazuju za sirovine domace trziste, vec ih uvoze, plate daju relativno male, pa je to isti doprinos kao i domace firme prema radnicima i budzetu, a razliku koju na kraju naprave u tom uvozu sirovana, izvozu gotovih proizvoda zadrzavaju za sebe i trose van Srbije, a onog momenta kada izadjemo iz blata, tj ako, i kada se plate povecaju na neki pristojan nivo, eto njih kako pakuju kofere i idu u neku drugu zemlju. Pritom smo im dali silan novac kroz subvencije koji je morao neko drugi da zaradi, a veliko je pitanje da li ce doprinetu razvoju zemlje cak i u vrednosti tog novca koji smo dali kroz tako male zarade koje daju i tako malu angazovanost lokalne privrede.
     (who cares, 20. oktobar 2017 08:14)

    # Link komentara

  9. Pa da, sad moraš da ispravljaš laži svog prethodnika.
     (novica, 20. oktobar 2017 07:55)

    # Link komentara

  10. smeni ce direktora zavoda za statistiku i postaviti sega mega strucnjaka iz nazadne stranke i problem resen
     (delimir, 20. oktobar 2017 07:50)

    # Link komentara

  11. Bilo je bolje onomad jer se imalo šta prodavati. Većina kupljenog nije upotrebljena u svrhu proizvodnje i prosperiteta već u razbucavanje i bogaćenje onih koji su imovinh društvenih preduzeća pokupovali. Dobar deo zavrsio je kao gradjevinski placevi, jedan deo je zavrsio na otpadu (proizvodne mašine) a lokali pretvoreni u restorane i kafiće. Danas kada vise nema šta da se proda sedimo u istim tim kaficima i restoranima, kupili.smo.stanove i loslovne prostore (koke danas nema ko da iznajmi) novcima od otpremnina iz prodatih preduzeca, najveci poslovni domet onih koji su se obogatili su trzni centri. Sve se pretvorilo u trgovinu. Jedini poslovi kojih uvek ima su trgovac, čistač, obezbedjenje. Plata 200€. Kuda mislite.to da nas dovede?
     (Moze i ovako, 20. oktobar 2017 07:48)

    # Link komentara

  12. @Ilija
    Penzije nisu steceno pravo.Penzije su medjugeneracijski dogovor da ce penzionere izdrzavati njihova deca kad porastu.Da bi sistem bio odrziv mora da postoji dovoljno te buduce dece i ta buduca deca moraju biti zaposlena i to po mogucnosti ne u fabrici papuca.Za sad nijedan uslov nije ispunjen.Za neispunjenje prvog uslova su krivi sami penzioneri jer nisu napravili dovoljno dece i ne znam odakle im pravo da traze vece penzije,ko treba da stvori te njihove penzije?
     (svisteisti, 20. oktobar 2017 07:08)

    # Link komentara

  13. Dakle, treću godinu zaredom ćemo imati niži BDP od najnižeg iz vremena žutih. Među najgorima smo u regionu, gledajući BDP po glavi stanovnika od nas su neznatno gori samo Makedonija, BiH i Albanija. Od ex YU, Crnogorci nas dobrano šišaju, hrvatski je više nego duplo veći, a Slovenija je milijardu svetlosnih godina od nas... A narod slepo veruje da svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo i da živimo najbolje u novijoj istoriji ikad...(Šojka, 19. oktobar 2017 17:01)To jeste porazno više verujemo raznim političarima i njihovim novinarima,analitičarima,ekonomskim i političkim stručnjacima nego sopstvenom razumu.Jeste da su mediji pod blokadom,ali ne razumem da i narod živi u nekom virtuelnom(reality)svetu i ne razmišlja trezveno.A nije tako bilo nakon petog oktobra.Od 2001-e godine pa sve do 2008-e Srbija je imala rast BDP-a godišnje i preko 5%.Jeste startovano skoro od nule i bile su privatizacije,ali je ipak rast bio prilično realan i konstantan.To se vidi i po drugim ekonomskim pokazateljima,zaduženost države,strane investicije,standard građana,zaposlenost(2008-e godine je bilo preko 100000 više radnika nego danas),kupovna moć...Ipak svaka vlast(vlada)je na izborima imala loše rezultate.Pa su tako demokrate doživele poraz na izborima 2004-e,a DSS 2007-e,ali je uz pomoć DS opstao na vlasti još godinu dana.2008-e godine DSS ostvaruje još slabiji rezultat,a DS sa SPS-om uz obilatu pomoć zapada dolazi na vlast.To je bila prekretnica u srpskoj politici,kao i dolazak Miloševića(1988).Od tada kreće poniranje,ne samo politički,već i ekonomski,kulturno, u svakom pogledu.Istovremeno na scenu stupa politika medijske kampanje,kakvu je vodio Milošević.Opozicija se satanizuje,izmišljaju se afere drugih partija,a svoje prikrivaju,opozicionari se optužuju po medijima.Nezavisni novinari i ekonomski i politički analitičari se zamenjuju podobnima i lojalnima,a sve u dogovorima sa vlasnicima medija.I onda na izborima 2012-e dotadašnja vladajuća koalicija(DS,URS i SPS),prvi put od 2000-e,dobija na izborima preko 50%,međutim socijalisti po diktatu sa zapada prelaze u tabor naprednjaka.Na izborima 2014-e i 2016-e opet pobeđuje dotadašnja vladajuća većina pobeđuje.Znači imamo jednu šizofrenu realnost da nisu bitni rezultati politike,koja se vodi,već ko kontroliše medije.Ipak nismo daleko otišli od 90-ih.
     (depos, 19. oktobar 2017 22:14)

    # Link komentara

  14. Zamajavaju nas nekim istorijskim rastovima od 2%, 3%, a sa takvim rastom bi nam trebalo jedno 100 godina da dostignemo BDP iz 1989. godine. Nama su potrebni ozbiljni potezi da bismo uspeli da se iščupamo iz ove bede. Treba nam više demokratije, slobode, transparentnosti, solidarnosti, efikasnosti. Treba nam decentralizacija - opštine od 2.000+ stanovnika, gradovi od 20.000+ stanovnika, a od ostalih naselja formirati regionalna veća - 2/3 republičkog budžeta preusmeriti lokalnim samoupravama i dati im ovlašćenja da same regulišu i plaćaju prosvetu, zdravstvo, sport i socijalu. Naterati seljake da formiraju zadruge tako što će subvencije biti davane isključivo zadrugarima, a sve zarade se deliti ravnomerno, kao u Danskoj. Naterati sindikate da se ujedine i sadašnji doprinos za nezaposlenost preusmeriti ka sindikatima koji bi iz toga plaćali naknadu za nezaposlene i mogli da finansiraju borbu za status radnika. Reformisati poreski sistem - uvesti progresivno oporezivanje zarada da bi se smanjila socijalna nejednakost, vratiti PDV na 18 i 8%, da bi se oživela trgovina, ukinuti parafiskalne namete i lokalne komunalne takse, da bi se rasteretio mali biznis, ukinuti porez na dobit i zameniti ga porezom na dividendu, da bi se rasteretio veliki biznis, povećati porez na imovinu i uvesti neoporezivi deo od 50.000 evra - pa da vidimo koliko će investitori da tvrde pazar i čuvaju po 100 stanova zato što neće da spuste cenu kvadrata. Reformisati sistem socijalne zaštite tako što bi se forsirala pomoć porodicama sa decom - da li znate da su trenutna izdvajanja za socijalnu zaštitu dovoljna da se za svako novorođeno dete isplati po 100.000 dinara, drugom detetu plaća mesečno po 100 evra do punoletstva, svakoj majci 3+ deteta neto plata od 300 evra mesečno i svakom studentu po 100 evra mesečno dok se školuje? Samo su pare loše raspoređene... Reformisati sistem zdravstvene zaštite tako što bi svaki lekar postao privatnik i naplaćivao svoje usluge od RZZO, po jedinstvenom cenovniku - ne bi više bilo korupcije u zdravstvu i više administrativaca nego udravstvenih radnika, jer bi svaki lekar birao i zapošljavao samo onog ko mu treba, jer bi ga plaćao iz svog džepa. Reformisati penzije tako što bi se deo doprinosa preusmerio u privatne fondove, a od ostatka bi se delile jednake penzije svim trenutnim penzionerima - eliminisati dotiranje PIO fonda iz budžeta i vratiti mu imovinu koja mu je oduzeta. Penzioneri neka sami postave Upravni odbor i direktora. Ukinuti subvencije stranim investitorima - umesto toga ponuditi uređen sistem, pa neka dođu ako hoće. Eliminisati svaku mogućnost za diskreciono odlučivanje funkcionera o raspolaganju novčanim sredstvima - sredstva staviti na raspolaganje svima uz jasno postavljanje uslova koje moraju da ispune da bi ih dobili. Uvesti potpunu transparentnost u radu državnih organa tako što bi se sve sednice Vlade, Skupštine, opštinskih veća,... uživo strimovale na netu. Ponude na javnim tenderima javno objavljivati. Svaki ugovor koji zaključe predstavnici vlasti potpišu objavljivati na internetu u roku od 2 sata od potpisivanja - sa svim prilozima i aneksima. Odrediti termine 2 ili više puta godišnje za održavanje referenduma na kome bi se građani izjašnjavali o poverenju predstavnicima vlasti, ukidanju ili izmeni zakona i svim drugim stvarima za koje skupe dovoljno potpisa.
     (jozza, 19. oktobar 2017 21:30)

    # Link komentara

  15. 2016 5,348$ 4.3%
    2015 5,237$ 0%
    2014 6,199$ -2.1%
    2013 6,352$ 9.1%
    2012 5,656$ -4.4%
    2011 6,424$ 12.2%
    2010 5,354$ -2.4%
    2009 5,820$ -8.7%
    2008 6,689$ 15.0%
    2007 5,486$ 21.2%
    2006 4,145$ 17.9%
    2005 3,504$ 3.7%
    2004 3,315$ 8.0%
    2003 2,837$ 8.7%
    2002 2,157$ 25.5%
    2001 1,641$ 36.4%
    2000 1,239$ -41.5%
    1999 1,508$

    Pa pre 10 godina je bilo bolje, a cene samo skacu...
    (Neopterecen, 19. oktobar 2017 21:24)

    # Link komentara

  16. Odlično, a sad priznajte da ste potpuno promašili ekonomsku taktiku.

    Smanjenjem zarada ugasili ste domaću privredu, jer nemamo mi proizvode za izvoz u Dubai, već za domaću potrošnju i eventualno region.

    Spasa ima: prodajte 30.000 službenih vozila, smenite u RTBu Spaskovskog i dajte ga kvalitetnom menadžeru u ruke da spasi šta se spasiti može.

    Ukinite subvencije investitorima, smanjite porez na zarade, raspišite realne konkurse za rukovodioce u svim javnim preduzećima i prestanite da uvaljujete svoje simpatizere u državni sektor. Neupotrebljivi su.

    Sav uštedjeni novac uložite u puteve i subvencije MMSPu i poljoprivredi, i ne mesajte se u tržište više.

    Vaš posao su zakoni i pravni okvir, a ne intervencije u privredi. Nastavite li ovako, dogodine rasta neće ni biti.
    (To nije rast, to je statistička greška, 19. oktobar 2017 20:22)

    # Link komentara

  17. Zato sto bdp neide samo u plate javnog sektora ... genije! Postoji razlika u rashodu i prihodu u tekućoj godini. I to se zove suficit ili deficit .. Tesla...
    (Slav, 19. oktobar 2017 16:58)

    Po tvom komentaru vidim da ti je deficit i suficit nešto slično ko leukocit i antracit, a BDP filijala od BBC-a.
    Vožd podigne namete, skine s lista lekova na teret osiguranja sve osim Apsirina i C vitamina, smanji davanja za zdravstvo i školstvo i eto ti stotine miliona eura suficita, i to nema veze s BDP-om!
    (grrgrr, 19. oktobar 2017 20:15)

    # Link komentara

  18. Znaci, imamo najnizi privredni rast u ovom delu Evrope. Bravo.
     (Srba, 19. oktobar 2017 20:14)

    # Link komentara

  19. Od penzionera verovali ili ne ne zive samo penzioneri, kad smanjite prihode onima sa najvecim penzijama za po 15-20% smanjujete kupovnu moc a time i potrosnju ne samo njima vec i njihovoj deci i (pra)unucima. Vodja jeste smanjio potrosnju "samo" 35% penzionera sa najvecim penzijama sto kad se uzme ukupan broj penzionera i nije tako veliki broj ukupnog birackog tela khm pardon stanovnistva. Medjutim, kada se dodaju sve osobe koje zavise od tih penzionera taj broj se (barem) duplira sto na kraju i nije tako mali deo gore pomenute celine. Takodje, penzije su stecena imovina za zivota i ne smeju se, po najvisem zakonu ove drzave, dirati.

    Tako da BDP-ili jedna od njegovih interpretacija- agregatna potrosnja nema rast kakva bi mogla da ima da nije doslo do pada jedno od njenih sastavnih komponenti-licne potrosnje.
    (Ilija, 19. oktobar 2017 19:51)

    # Link komentara

  20. Sad je statistika pogresna? Uzorak nije dobar ? Lažu vas sopstvene oči kako nam je bolje, zato što niste mrdnuli dalje od centra Beograda. Ljudi nemaju sta da jedu, nemaština i beda... Pogledajte u kakvim uslovima zive, kakvog su kvaliteta te kuće, koliko je njih završava do kraja, pogledajte odeću kakvu nose, ono sto je kupovano 80-tih i 90-tih... Jos uvek se najviše voze vozila Zastava proizvodnje... To je prava slika 50% stanovništva Srbije, ne Beograda.
     (mucenik, 19. oktobar 2017 19:50)

    # Link komentara

  21. Manji prihodi=veća potrošnja=privredni rast.

    Kome je ovo nelogično taj se razume u ekonomiju i nije mu mesto u vladajućim strukturama ove , nazovi , zemlje.
    (Diktat, 19. oktobar 2017 19:16)

    # Link komentara

  22. Zar nije vrhovni vodja rekao cak 3.5?
     (Fredi, 19. oktobar 2017 19:04)

    # Link komentara

  23. Ostavka. Nama trebaju Ekonomisti, a ne politicari. Njih treba pohapsiti i vratiti sve sta su pokrali u zadnjih 27 godina
     (sloba888, 19. oktobar 2017 18:57)

    # Link komentara

  24. Draga Ana, zar ne vidiš da si ti zadužena za realne pokazatelje, a tvoj šef za one optimistične i mnogo veće!!
     (ljubomir, 19. oktobar 2017 18:48)

    # Link komentara

  25. Da nije što u Beogradu od kolapsa ne može ništa čovek da uradi?
     (Vlada M, 19. oktobar 2017 18:46)

    # Link komentara

  26. Kakvo licitiranje!? Postoji nekakav plan i onda postoji stvarni rast. To je sve. Zasto to ne moze da se objavi? Od toga zavisi standard miliona ljudi u Srbiji!
     (Bridge, 19. oktobar 2017 18:35)

    # Link komentara

  27. Ljudi ovo je katastrofa od rezultata.
    (Milan, 19. oktobar 2017 18:32)

    # Link komentara

  28. Zar nije rekao Aca da je rast veci nego sto smo planirali i mi i mmf?? To je rekao pre 2-3 mesec ali ko sljivi za lazi kad mi Srbi pamtimo 3 sekunde ko zlatne ribice.
     (Slon, 19. oktobar 2017 18:24)

    # Link komentara

  29. mnogo smo rasli zadnjih par godina i teško da može više, ovo je kraj Vučićeve ere, tu je da odradi prljav posao za amerikance, i da tetka da lovu
     (biće bolje, 19. oktobar 2017 18:17)

    # Link komentara

  30. Zato sto bdp neide samo u plate javnog sektora ... genije! Postoji razlika u rashodu i prihodu u tekućoj godini. I to se zove suficit ili deficit .. Tesla...
    (Slav, 19. oktobar 2017 16:58)

    Znam ja sta je suficit i deficit. Ono sto i dalje ne razumem jeste odakle drzavi koja je ukupnu privrednu aktivnost podigla za manje od 3% tog 'suficita' da digne plate za 10%. Odakle dolazi taj suficit tacno (pogotovo sto ni izvoz bas ne briljira) - a da nisu zaduzenja? Stoga opet pitanje: Odakle?
    (tesla ceka odgovor, 19. oktobar 2017 18:17)

    # Link komentara

  31. Mi ne možemo ni 3%, a Rumuni mogu 17% rast. Zašto?

    'Ovo se može videti u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku o veličini, strukturi i rastu domaćeg proizvoda i dodate vrednosti od 2013. do danas.

    Najpre, smanjen je udeo potrošnje. U 2013. finalna potrošnja je iznosila 93,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), sledeće nešto malo više, da bi se 2016. smanjila na 88,4 odsto.

    To je i najveća promena – čitavih pet procentnih poena manje nego 2014. U tome, najveći je pad lične potrošnje i to posebno domaćinstava – u ovom poslednjem slučaju za gotovo 3,5 procentnih poena u odnosu na 2014.

    Smanjena je, doduše relativno malo, lična potrošnja države, dok je ukupna finalna potrošnja države 2016. smanjena 2,2 procentna poena u odnosu na 2014. godinu.

    Povećane su bruto investicije u osnovne fondove za jedan procentni poen, sa 16,7 odsto bruto domaćeg proizvoda 2014. na 17,7 odsto 2016, ali je to mnogo niže nego u periodu pre 2008. godine.

    Ključno kod investicija je ne samo to što su značajno smanjene u poslednjih gotovo deset godina već se i ne oporavljaju naročito brzo i uverljivo.

    Ove, 2017. godine rast će takođe po svemu sudeći biti relativno spor, tako da se neće značajno povećati njihov udeo u ukupnoj proizvodnji.' Vladimir Gligorov
    (Objektivni novinari, 19. oktobar 2017 18:03)

    # Link komentara

  32. Sigurno ce biti veci od 3%, ali za dve, najdalje 3 godine...
     (branimir, 19. oktobar 2017 18:01)

    # Link komentara

  33. Pa i nemoze zadnjih 2 godine je raslo zbog gradjevinarstva a najvise zahvaljujuci divljoj gradnji. Sada ste je obuzdali pa je pao bdp.
    (Ducko, 19. oktobar 2017 17:53)

    # Link komentara

  34. Jesmo li jos bolji od Nemacke? To nam je vazno, pusti procente.
    (Goran, 19. oktobar 2017 17:49)

    # Link komentara

  35. A kako onda mogu plate 10 % a penzije 5 % ? Verovatno moze sve kada obecavaju ljudi koji vesto pricaju da ne kazem nesto drugo. Ili ce štamparija novca raditi u tri smene.
     (Alan Ford, 19. oktobar 2017 17:44)

    # Link komentara

  36. Pa sta bi sa Vuckovih 6 posto?Cvv
     (Mikan, 19. oktobar 2017 17:43)

    # Link komentara

  37. Gospođice ikebAna, parama građana Srbije,o našem trošku dižete sebi spomenike po Beogradu i Srbiji i taj način poboljšavate politički rejtig sebni dok građani jedva preživljavaju vaš ''veliki rad''. Oni pre vas su možda bili lopovi pojedinačno ali, vi ste kolektivno ipak mnogo gori od njih. Do dolaska SNSa na vlast i pored ''lopovluka'' predhodne vlasti u ovoj zemlji živelo se neuporedivop bolje nego sada sa vama ''poštenjacima''..
    (Goran, 19. oktobar 2017 17:43)

    # Link komentara

  38. Pa vi dalje nosite transkripte Rusima i kupujte avione od njih. Uz Rusiju, Severnu Koreju, Kirgistan i Jermeniju napredujemo rekordnom brzinom.
     (Xman, 19. oktobar 2017 17:40)

    # Link komentara

  39. Pa dobro.
    Sta ocekujete?
    Da ce ozbiljni ljudi doci da rade u zemlju u kojoj je PROPALI STUDENT MEDICINSKOG I PRAVNOG FAKULTETA, POSTAO DOKTOR NAUKA.
    I JOS PRIDE I MINISTAR.
    Pa nisu oni svoj novac ubrali sa grane.
    Cela ekonomija se svela na motanje kablova i pletenje carapa.

    Kakva je to katastrofa od ekonomske politike, kada dodje "investitor",
    zaposli 1000 ljudi i ulozi 20 000 000 evra, od cega mu pola da drzava.
    Pa to je tragedija.
    U Svajcarskoj u nekom selu, otvore fabriku od par stotina miliona evra i zaposle 50-100 ljudi.
    (MEGATREND ZEZANCIJA, 19. oktobar 2017 17:38)

    # Link komentara

  40. @rooty,Realna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Crne Gore, prema preliminarnim podacima Monstata, u drugom kvartalu ove godine je iznosila 5,1 odsto, dok je nominalni rast iznosio 7,6 odsto.
    Očekuje se da realna stopa rasta do kraja godine bude oko 6,5%.
    (budvanin, 19. oktobar 2017 17:37)

    # Link komentara

  41. Crna Gora 4,7%. Propali...
     (rooty, 19. oktobar 2017 17:23)

    # Link komentara

  42. Stoje dozvole ljudiiii. Može brže, nego ne daju!
    (dare 011, 19. oktobar 2017 17:10)

    # Link komentara

  43. Izvor: Svetska banka [link]

    BDP - žuti period:

    2007. - 40,29 mlrd $
    2008. - 49,26 mlrd $
    2009. - 42,617 mlrd $
    2010. - 39,46 mlrd $
    2011. - 46,467 mlrd $

    BDP - napredni period:

    2012. - 40,742 mlrd $
    2013. - 45,52 mlrd $
    2014. - 44,211 mlrd $
    2015. - 37,16 mlrd $
    2016. - 37,745 mlrd $
    2017. - 38,88 mlrd $ (ako bi rast bio 35)


    Dakle, treću godinu zaredom ćemo imati niži BDP od najnižeg iz vremena žutih.
    Među najgorima smo u regionu, gledajući BDP po glavi stanovnika od nas su neznatno gori samo Makedonija, BiH i Albanija. Od ex YU, Crnogorci nas dobrano šišaju, hrvatski je više nego duplo veći, a Slovenija je milijardu svetlosnih godina od nas...

    A narod slepo veruje da svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo i da živimo najbolje u novijoj istoriji ikad...
    (Šojka, 19. oktobar 2017 17:01)

    # Link komentara

  44. Prvo, kako moze biti rast plata 10% ako je privredni 3%. Odakle?Drugo: 'mi smo ih isplanirali, nismo objavili, ali ih implementriamo.'Sta???
    Zato sto bdp neide samo u plate javnog sektora ... genije! Postoji razlika u rashodu i prihodu u tekućoj godini. I to se zove suficit ili deficit .. Tesla...
    (Slav, 19. oktobar 2017 16:58)

    # Link komentara

  45. "mozda da promenimo uzorak kompanija..."
    dakle ako odaberemo deset kompanija koje su ove godine imale rast od 70 odsto onda mozemo da kazemo da imamo opsti rast od 70 posto
    da ne bude ovako i za izbore..ne svidi im se uzorak...
     (kofein, 19. oktobar 2017 16:57)

    # Link komentara

  46. ma sta kazes?!
     (Milan783, 19. oktobar 2017 16:50)

    # Link komentara

  47. Не живимо боље а Косово издали,пинковски заглупљени народ....а шта рећи о Синоду и Сану???
     (Миодраг, 19. oktobar 2017 16:46)

    # Link komentara

  48. Jel to ona hoce da kaze da podatak Velikog Vodje nije tacan!?
    (Sims, 19. oktobar 2017 16:45)

    # Link komentara

  49. Biće manji, kako bi nagodinu rekli da će biti veći, Alan Ford ekonomija
     (spin, 19. oktobar 2017 16:44)

    # Link komentara

  50. Sve mi jedno!
     (Goran G, 19. oktobar 2017 16:43)

    # Link komentara

  51. "Kako je moguće da već svi nismo na ulicama?
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Moj ugao, 19. oktobar 2017 15:57)"

    Na kojim ulicama kad je sve iskopano? Nema pet metara zdravog asfalta.
    (Bojan, 19. oktobar 2017 16:41)

    # Link komentara

  52. Ma dal je moguce? Izneverovao sam.
    (Bojan, 19. oktobar 2017 16:39)

    # Link komentara

  53. "...dosta smo licitirali, bilo bi neozbiljno..."
     (Au!, 19. oktobar 2017 16:38)

    # Link komentara

  54. Ljudi nikakvo da shvate da je nemoguće napredovati na šupama gde se lepe kineske papuče kao što imamo u Jagodini, na kineskim prodavnicama kao ona u Kraljevu zbog koje je čak i crvena traka presečena ili na motanje kablova! U Beograd koji bi trebalo da bude žila kucavica Srbije i da nas sve povezuje na svakih šest meseci otvaraju nekakvi tržne centre koji ne služe apsolutno ničemu izuzev da sirota raja sebi da oduška lakoj zabavi i da ostavi novce koji se iznose iz zemlje i da se po koji mučenik zaposli za 250-300evra! Tako se ne napreduje! Jedino što mogu da priznam Vučiću, koliko god se ja ne slagao s njim da nas je sve kolektivno do tančina proučio kako da politički lamentira nad nama da bi što duže ostao na vlast.
    (Nandorfehervar, 19. oktobar 2017 16:36)

    # Link komentara

  55. Da promenimo uzorak? Auuuu...
    (Miloš, 19. oktobar 2017 16:35)

    # Link komentara

  56. A ostavke?
    A odgovornost?
     (1€ satnica srpskog shljakera, 19. oktobar 2017 16:34)

    # Link komentara

  57. ma dal je moguce ....cccc
     (Inspektor torente, 19. oktobar 2017 16:30)

    # Link komentara

  58. Pa odakle onda dobro stanje državne kase ako nema rasta? A da, uzeli ste od naroda, naplaćujete ekspresno sve skuplje namete, a državne obaveze prema građanima i privredi (osim prema stranim firmiama) kasne... Tako može i moja baba da ostvari suficit
     (e moj druze, 19. oktobar 2017 16:22)

    # Link komentara

  59. Jel ona hoce da kaze da njen vodja opet laze ?? Da li je to moguce pa vodja je totalno bezgresan ??
    (Zagor te nej, 19. oktobar 2017 16:04)

    # Link komentara

  60. I 3% bi bila sramota, ovo je katastrofa. Ali znate, bila susa... jedino u Srbiji, okolo nije bilo sunca
     (rango_unchained, 19. oktobar 2017 16:02)

    # Link komentara

  61. Kako to sad,pa AV je tvrdio da će biti najmanje 3%.
     (Rade, 19. oktobar 2017 16:00)

    # Link komentara

  62. "Od tih projekata svakako ima nešto, mi smo ih isplanirali, nismo objavili, ali ih implementriamo." Drugim recima, ne radimo nista.
    (Mitko, 19. oktobar 2017 16:00)

    # Link komentara

  63. Kako je moguće da već svi nismo na ulicama?
     (Moj ugao, 19. oktobar 2017 15:57)

    # Link komentara

  64. Da podsetim, pre 11 meseci, 30. novembra 2017. godine, Vučić je na konferenciji za novinare zvanično izjavio da počilnje poboljšanje u Srbiji, da će rast u 2017. godini biti 4%, te da će prema tome Srbija biti među 3 zemlje sa najvećim rastom u Evropi.
    U to vreme je takođe obećavao i neke druge stvari, npr. da se neće kandidovati za predsednika, pa je i to prekršio.
    Kako sada stoje stvari, rast u Srbiji sigurno neće biti 4%. Ustvari, deluje da će biti između 1,5% i 2%, što je zaista katastrofalan rezultat.
    Koštuničina vlada, koju je Vučić tada pljuvao, je imala stope rasta preko 5%... a ova nas drži na dnu, u društvu Makedonije i Bosne.
    (Bojan, 19. oktobar 2017 15:56)

    # Link komentara

  65. MMF ће то натегнути на 3%, само да нам ували нови кредит, који ћемо, наравно, узети како би и даље били “лидери у региону”.
    А у ствари смо највећи лузери у Европи. Овај омамљени народ још увек ништа не капира...
     (+SAVO, 19. oktobar 2017 15:56)

    # Link komentara

  66. Prvo, kako moze biti rast plata 10% ako je privredni 3%. Odakle?
    Drugo: 'mi smo ih isplanirali, nismo objavili, ali ih implementriamo.'
    Sta???
    (ox, 19. oktobar 2017 15:55)

    # Link komentara

  67. Možete biti srećni s 1.3%, ako i toliko, ali zato je inflacija 3.2% a neki analitičari predviđaju do kraja godine i do 7%, više nego 5 puta veća inflacija od rasta!!!!
    (Sava Centar, 19. oktobar 2017 15:50)

    # Link komentara

  68. Vučić slagao?!
    Nemoguće!
     (dzara, 19. oktobar 2017 15:47)

    # Link komentara

  69. Sve ekspert do eksperta. Mnogo su stručni. Toliko da če zabeležiti najmanji rast u istoriji.
    (saša, 19. oktobar 2017 15:43)

    # Link komentara

  70. Samo se sali. Pa nas je sramota koliko nam dobro ide. Kakvih 3%? Od toliko investitora : fabrika nudli, plasticnih papuca, fabrika motaca kablova? Nebo nam nije granica. I bice ne 3 nego 33% jer mi smo lideri u regionu! A vlada ima ocigledne rezultate!
    (mills, 19. oktobar 2017 15:42)

    # Link komentara

  71. Zemlje u okruzenju bez silnih reformi imaju rast veci od 3%, mi sa reformama ne... Sada ce da se neko pametan nadje i kaze, da ali nas rast je zdrav, njihov nije realan, mi smo najbolji i te fore...
    (Polka, 19. oktobar 2017 15:42)

    # Link komentara

  72. Koliko god ne mogu da svarim Vucica, ovakve izjave su mi daleko bolje od Vucicevic obecanja. "Necu da licitiram i obecavam, radimo pa cemo na kraju videci konkretan rezultat" mi je daleko postenija izjava od onoga cega smo se naslusali od Vucica od "Za najvise 2 godine ce ljudi ziveti daleko bolje...".
    (Novosadjanin, 19. oktobar 2017 15:41)

    # Link komentara

  73. Ko prizna...5-10% mu se doda...
     (DunnyOnTheWorld, 19. oktobar 2017 15:41)

    # Link komentara

  74. najslabiji privredni rast u regionu ubedljivo!!
     (stefan, 19. oktobar 2017 15:37)

    # Link komentara

  75. Bas me briga,ja znam sta je rekao Veliki Vodja.
    (Boki, 19. oktobar 2017 15:35)

    # Link komentara

  76. Sećam se kako je do skoro neko mlatarao rukama, drao se, glumatao i najavljivao da će rast biti i preko 3,5%. Sada će da pronađe neki novi statistički podatak da nabija na nos, a rast bdp će elegantno zaobići.
     (Dusan, 19. oktobar 2017 15:32)

    # Link komentara

  77. nemoguce!!!!!
     (boot-am, 19. oktobar 2017 15:11)

    # Link komentara