- Komentari -
  1. evro nikad nizi akcize rastu plate u javnom sektoru rastu a privatnom sektoru stoje u mestu bez zastite radne klase i potrosaca penzionerima se manipulise kradja preko kursne razlike cveta a nece da uvedu evro ko platezno srctvo jer bi se videlo zasta radimo i za koju sicu radimo cela srbija je se preselila u beograd i novi sad i nis tito nas je unistio srpsku tradiciju od sejaka napravijo radnicku klasu ali ti sejaci nece da se vrate na selo nego i posvetese pojoprivredi i stocarstvu investitori dolaze u srbiju da ulzu posle kine najeftinija radna snaga
    (vadislav, 20. novembar 2017 11:48)

    # Link komentara

  2. U Srbiji ne postoji konkurencija i cene nikakve veze nemaju sa ponudom i potraznjom.Imamo dgovore izmedju trgovaca a ne cene bazirane na konkurenciji i ponudi i potraznji.Nezdrava je ekonomija. Pogledajte kakve su cene bilo gde u Evropi a kakve su u Srbiji. Ovde su cene kao da je prosek plata 2500 e a ne 400. Sto da prodajem za 100 kad mogu za 150? Svi se dogovorimo i zato imamo takve cene.Niko ne odstupa od dogovora taman evro sutra vredeo 50 dinara..
     (C i n i k, 25. septembar 2017 07:49)

    # Link komentara

  3. Zato što je "slobodno tržište", samo šarena laža. Bez jake države, koja će imati uticaj na formiranje cena, tako što će u državnim prodavnicama cene pratiti realno rast ili pad dinara i evra, ne možemo očekivati da će alavi trgovci sami obarati cene "po savesti". Šta je sa gorivom?! Kada je krajem 2014. barel koštao 164$, litra je koštala 152 dinara. Danas barel košta jedva 50$, a litra 146 dinara!
     (Mile, 25. septembar 2017 04:10)

    # Link komentara

  4. nasi privatnici su navikli na visoku marzu ,tek kad narod svojom.kupovinom.ih natera na marzu od par procenata onda ce spustiti cenu,i marzu od preko 300%
     (mozaks, 25. septembar 2017 00:39)

    # Link komentara

  5. Ne padaju, da bi mogle da skoce kad se evro vrati na staro, pa tako je od uvek, evro padne cene ostanu iste, evro se skoci, skacu i cene!
    (Milan, 25. septembar 2017 00:01)

    # Link komentara

  6. Stvarno, šta je problem?! Problem leži u dvovalutnom sistemu, u evrizaciji ili dolarizaciji domaće ekonomije, od toga dolazi i formiranje cena na osnovu kursa, što naravno dovodi do povećanog profita uz malecki promet. Ovo je posebno istaknuto kod domaćih proizvoda. Uvozni su još gora priča, jer se na tao formirane cene nadogradi država sa ludačkim carinama koje ovde ne igraju ulogu zaštite, jer i nema šta da se štiti, nego poreza, pa zatim transportni troškovi koji se opet formiraju na osnovu virtualnog kursa, i na kraju marže tregovaca i naravno pdv, a kod nekih proizvoda i porez na porez ili akcize. Država ćuti jer dobija pare, trgovci ćute jer su i oni u debelom plusu, kao i proizvođači koji za dobijeni novac idu i kupe veću količinu eura, dolara. Svima dobro, sem građanima. Dokle? Pa dokle ne dotaknemo dno i bankrotiramo. Onda ćemo se valjda opametiti, pa uvesti dradtzične kamate na držanje zaliha, što je recimo slučaj na zapadu, gde se iz tog razloga i proizvođači, i trgovci, naj alaviji deo lanca bore za svakog kupca i naravno imaju manje cene. Jer bolje je imati kakav takav promet, nego gubitke zbog zaliha. A da bi imali zalihe, mi kao kupci moramo da prestanemo da kupujemo kod njih. Kada udare glavom o zid, tada će i shvatiti. Do tada, draće nas gde stignu i kako stignu.
    (Darth Shone, 24. septembar 2017 23:28)

    # Link komentara

  7. Da li je neko primetio koliko je kojekakvih prodavnica zatvoreno u zadnje vreme? To je samo dokaz, da nema prometa. A kad nema prometa cene idu gore. Mogu u inostranstvu da imaju popuste, kada u toku godine imaju 10-20 puta veći promet nego nas, pa mogu da daju robu na velikim popustima, jer im je to jeftinije. A ako neko govori o našim velikim maržama. Moraju da budu velike i mogu da budu velike. Moraju, gde u svetu ima da neko da robu na 24 meseca na čekove ili na karticu (gde banka uzme 2.5% provizije). Mogu, jer da bi neko imao veliku trgovinu kod nas trebaju ogromne pare zbog onog prvog, takve pare ne može da ima svako i dobijamo monopole. A da ne pričamo o izboru robe. Nešto što je srednji ili bolji kvalitet ne može uopšte da se kupi za određene proizvode. Jednostavno nema dovoljno kupaca da bi se isplatilo da se uveze. Na primer za kojekakvu elektroniku postoji inicijalni trošak certificata koji izdaje država, ako ne može da se proda dovoljno primeraka, ne isplati se uvoz. Ja ću na kraju da kupim računar iz Mađarske, jer u Srbiji ne mogu da kupim komponente koje želim u računaru.
    (Uros, 24. septembar 2017 20:02)

    # Link komentara

  8. Postoji samo jedan način za nas obične da se borimo sa ovim halavim trgovcima. Pojedinačno se ponašamo kao mediokriteti i nema šta da se čudimo. Ja kupujem domaće kod domaćrg trgovca ali ne dam da me pljačka. Kad prestanemo da mislimo da su Ariel i Milka simboli statusa bice bolje. Dobto došao Lidle ala ćeš napraviti zemljotres. Jedva čekam. Kad shvatimo da je ukus važniji od omota idemo napred
     (Nikola, 24. septembar 2017 19:56)

    # Link komentara

  9. Nece biti pada cena, jer trgovci znaju da je ovo samo trenutno i na par meseci, i uhvatice tu extra profit.. Niko nece da pokusava da privuce musterije na nizu cenu, kad ce se sve to vratiti u roku od mesec, dva.. Zato sad uzimaj dok mozes..
     (jonas, 24. septembar 2017 19:41)

    # Link komentara

  10. zato sto smo mi lopovska zemlja
     (laki, 24. septembar 2017 19:21)

    # Link komentara

  11. To se resava prosto. Neka se donese zakon o marzama, tako da trgovacka cena sme da bude za 30% veca od proizvodjacke i sve je reseno. A ovako marze su po 200-300% sto je sramota. I zbog toga su cene u EU u trgovinskim lancima manje nego kod nas.
    (Vuk, 24. septembar 2017 18:43)

    E moj Vuče, pa kud bi stigao sa 30% marže?!
    Kupim robu na veliko, Kinezi traže velike količine da ti daju prihvatljivu cijenu, nije ko nekad, probahatili su se mnogo.
    Pa onda platim transport, porez, carinu, reklamu, prostor, ljude, poreze, doprinose, grijanje, hlađenje, telefon, inetrnet, hiljadu malih "zanemarivih" troškova, to su sve ogromna ulaganja s tih 30% ne bih ništa zaradio, morao bih žicati na ulici da skupim pare i kupim uže da se objesim!
    (Shopmaster, 24. septembar 2017 19:13)

    # Link komentara

  12. To se resava prosto. Neka se donese zakon o marzama, tako da trgovacka cena sme da bude za 30% veca od proizvodjacke i sve je reseno. A ovako marze su po 200-300% sto je sramota. I zbog toga su cene u EU u trgovinskim lancima manje nego kod nas.
     (Vuk, 24. septembar 2017 18:43)

    # Link komentara

  13. Pa kud bi stigli da svaki put kad dinar "ojača" 0.1% da idu mijenjati sve ceduljice sa cijenama, sad je u 9 mjeseci ojačao 3.4%, pa onda za mjesec dana padne 3.41% pa sve iznova, pa koliko se sjećam bio je nekad euro na 75 dinara!
    (Meister Jakob, 24. septembar 2017 18:24)

    # Link komentara

  14. cekaju da potrose zalihe....
     (kg, 24. septembar 2017 18:06)

    # Link komentara

  15. Cene konstantno rastu ali tako neprimetno da nam se čini da je sve ok .. npr juče redovna cena nekog proizvoda je 900din danas je ona 930 ali je na akciji 800 din posle akcije ona je skuplja za 30 dinara ..itd malo po malo neprimetno naš novčanik sve tanji ...trenutno na kvantaškoj pijaci imamo hemiju koja po prodavnicama ide skuplje i do 50% pa vredi bataliti kartice i pazariti za keš...
     (nisam ovca, 24. septembar 2017 18:01)

    # Link komentara

  16. Šta tek reći za dolar? Za pola godine kurs se sa 115 dinara za dolar popeo na 99 za dolar, a cene goriva i i tehnike nije mrdnula. Neko se lepo bogati ovih dana, a znajući ko je od pre dve-tri godine glavni uvoznik tehnike u Srbiji, ništa ne treba da čudi.
    (Zeka, 24. septembar 2017 16:38)

    # Link komentara

  17. Trgovci, pogotovo veliki se medjusobno dogovaraju
    Drzavi odgovara, veci je porez na dobit
    (zemunac, 24. septembar 2017 16:26)

    # Link komentara

  18. ...usladila se macku slanina...
     (djura, 24. septembar 2017 16:21)

    # Link komentara

  19. Ukoliko vas ovi fenomeni izludjuju predjite na Bitcoin. Za razliku od RSD, EUR, USD, on nema beskonacnu inflaciju ugradjenu u sistem. Od kada sam prešao na njega samo se nasmejem na ovakve clanke dok moj novac vredi sve više i više...
    (Skids, 24. septembar 2017 16:16)

    # Link komentara

  20. Zato što su alavi. A pri tom ne kažu da su za formiranja cena uvozne robe koristili kurs za bar 5 dinara viši od onog po kom plaćaju devize za inostrana plaćanja.
     (Dobro, 24. septembar 2017 16:13)

    # Link komentara

  21. Ko vama brani da otvorite trgovinsku radnju pa da korigujete cene kada pada evro.. Takodje je glupost da jak dinar utice na izvoz. Uzmite u obzir da je u nemackoj prosecan bruto radni sat 20e, a kod nas 3e. Problem je u tome sto njihov radnik zna za 1h da napravi 100e, a nas 15e. Nemamo kvalifikovanu radnu snagu, samo manuelnu radnu snagu koju u svetu za 3e mozete naci kolko hocete. A kod nas svako ko zna nesto ide u inostrastvo jer ce tamo raditi za boljim masinama i biti reproduktivniji i moci da zaradi 15e.
     (milan, 24. septembar 2017 16:06)

    # Link komentara

  22. Nije mi jasno zašto ljudi misle da je 124 dinara realan kurs a 119 nije. Ustvari, 119 je kurs koji je posledica odbrane, tj. direktno je kupljeno preko pola milijarde € da kurs ne bi bio 105.
     (Boot, 24. septembar 2017 15:59)

    # Link komentara

  23. Samo jaka konkurencija obara cene. Tacno, ali drzava namerno nista ne radi da se to desi, nego titra tajunima... jedan od razloga sto ne ulazimo u STO je i to (a ne famozni GMO kojim se pokusava javnost obrlatiti da ne udjemo u STO). Kada su pitali nase proizvodjace kako je cena nasih proizvoda u okolnim drzavama niza nego u Srbiji, odgovor je da je to jer se tamo bore sa konkurencijoj. A te oklane drzave mnogo manje nego Srbija sa 7 miliona stanovniska, Crna Gora sa 600 hijada stanovika, cela BIH oko 3,5 miliona, Makedonija 2 miliona, Kosovo oko 2 miiona. Pa onda bi ako se to gleda kod nas cene trebale da budu najnize i nase i strane robe jer iammo najvise stanovnika i trziste od 7 miliona stanovnika.
    (NN, 24. septembar 2017 15:41)

    # Link komentara

  24. Razlog zašto su nam hrana ,kozmetika,kućna hemija i mlečni proizvodi među najskupljim u Evropi je vrlo prost .Vlada ne sprovodi antimonopolski zakon i prećutno dozvoljava trgovačkim lancima da dogovorno podižu cene jer što je veća maloprodajna cena veći je PDV koji ide u budžet , a onda vlast novac iz budžeta preliva u javna preduzeća ,javne nabavke ,javne radove i slične stvari pomoću kojih namiruje privatne džepove svog kadra i njihovih kumova. Zaposleni preko stranaka onda od svojih plata vraćaju pare u stranke koja ih je zaposlila .Bilans ovakve rabote je da smo mi građani sve siromašniji,političari i njihovi rođaci sve bogatiji , a stranke na vlasti pune novca za medijske promocije i propagandu .
    (cicija u čudu, 24. septembar 2017 15:30)

    # Link komentara

  25. Zanimljivo je to u siromašnoj državi poput ove, gde ljudi ništa ne znaju. Evo i ja sam nikad sem na ekskurzijama nisam bio napolju, i odem kod rodbine u Nemačku. I malo gledam upoređujem, pa ljudi moji skoro sve je jeftinije ili slične cene, a skuplje su samo cigarete i izlasci ali koga briga za to. Dakle, i onda me pitaju kako vi tamo živite, ja nzm nemam odgovor. Ne razumem kako je moguće da na prosečnu platu od 350e imamo takve cene. Nema logike. Nešto ne štima, pa ko onda kupuje kod nas kako opstaju, kako se non stop otvaraju tržni centri sa skupljom robom nego na Zapadu? U čemu je fora, imamo veće plate nego što kažu? Šta...
    (janbo, 24. septembar 2017 15:20)

    # Link komentara

  26. Smejurija od države - uspeli su i devize da obezvrede. Pre 10 godina si sa 100 eur imao najmanje duplo veću kupovnu moć nego sa tih istih 100 eur danas. Ove godine inflacija će (kobajagi naravno) biti 2.5% a evro pao od početka godine skoro 3.5%. Ali u zemlji apsurda sve je moguće. Ovim se samo i dalje ubijaju oni koji nešto proizvode i izvoze a bogati uvoznički lobi koji i dalje ovde vedri i oblači. Svaki nezavistan ekonomista će reći da je realan kurs evra između 150-200 din/eur a ovako se čuva socijala. Samo sve dođe na naplatu kad tad.
    (Bojan KG, 24. septembar 2017 15:04)

    # Link komentara

  27. Alavost vlasnika prodavnica u Srbiji je ogromna. Radnike plaćaju minimalno, radno vreme nenormalno. Samo u Srbiji u outlet prodavnicama je sniženje 10%-20%( u Evropi je to 70-80%), samo u Srbiji stave sniženje 7 dana pa vrate stare cene. Samo u Srbiji proizvode iz prošle sezone vrate na rafove sa istim, ne sniženim cenama. U pojedinim sportskim"outlet" prodavnicama cene su veće nego u normalnim. Zato ko može levis pantalone kupi u Solunu za 30eur,NIKE patike za 20eur, jer je to u Beogradu nemoguće. Valjde grčki trgovci ne znaju da rade, naši bi za sezonu da kupe jahtu.
    (Aleksandar, 24. septembar 2017 15:00)

    # Link komentara

  28. Trgovci nisu dužni da se odriču svog profita da bi cene uvoznih proizvoda bile jeftinije, pogotovo ne u zemlji u kojoj će narod radije da kupi skuplje a tuđe nego jeftinije a domaće.

    Svako ko misli da može bolje ima punu slobodu da otvori svoju trgovinsku firmu i prodaje uvozne proizvode po kojoj god ceni da želi.
    (kap, 24. septembar 2017 14:58)

    # Link komentara

  29. Monopol.
     (crni bombarder, 24. septembar 2017 14:55)

    # Link komentara

  30. Kaubojska ekonomija u Srbiji, veze nema sa pravilima i zakonima ekonomije.
    (ekof, 24. septembar 2017 14:47)

    # Link komentara

  31. Kurs i cene su kao rucka na obrnutoj auto dizalici: kurs gore cene gore, kurs dole cene stoje. Pa tako u krug ....
    (zoran, 24. septembar 2017 14:46)

    # Link komentara