- Komentari -

Srpske firme povećale dobit 4,5x, rast i dvocifren

Najveća domaća akcionarska društva u prvih šest meseci 2017. godine zabeležila su rast prihoda od 20 procenata, dok su dobit povećala 4,5 puta, znatno nadmašivši skroman rast srpskog BDP-a.

Nenad Gujaničić Izvor: Wise broker
Pošaljite komentar
  1. vracamo se na potrebu da pravna drzava funkcionise. i ona pokrece i stiti malu i srednju privrede koje su motor zivotnog standarda u svakoj drzavi.
    nekoliko velikih navedenih kompanija su ili drzavne ili imaju povoljniji tretman (politicara i sudija) nego male firme koje su vecina pred bankrotstvom u Srbiji zbog reketa i nesankcionisanja privrednog kriminala.
    (Dushan, 15. oktobar 2017 17:56)

    # Link komentara

  2. Skroman rast BDP, neatraktivan poslovni ambijent. Sve su to mantre koje slusamo godinama. Ako je ambijent uzrok tome sto nemamo dovoljno stranih investicija, kako to da isti takav ambijetn ne smeta stranim bankama da kontrolisu domace trziste? Ili naprimer velikim trgovinskim lancima to ne smeta da posluju u Srbiji? Nije stvar u ambijentu, a nije problem ni u BDP. Lako je povecati BDP, uzmite par milijardi evra kredita, povecajte plate i penzije i povecacete BDP. Pa tako i region moze imati veliki rast. Ono o cemu bi neko konacno morao da pocne da govori je spoljnotrgovinski bilans. Koliko uvozimo i koliko izvozimo. Nas problem nije potrosnja nego proizvodnja. Oko 4 milijarde evra je godisnje veca vrednost uvoza nego izvoza. Kriza evro zone je bas to, veci uvoz od izvoza i odliv kapitala iz zemalja poput Grcke koji uzrokuje krizu. Godine zaduzivanja i uvoza svega i svacega stvorili su iluziju prosperiteta. Imat 500 evra platu i trosite mesecno jos 250 evra od kredita i naravno da zivite bolje. Ali kada imate istu tu platu i vracate tih 250 evra godisnje zivie losije, Celo vreme vi radite isto ali zivite gore, i tu je Srbija danas. Doslo vreme da se ne uvozi nego da se dugovi vracaju. I to je dobro sto je Vucic stabilizovao javne finansije. Ako sve to ne pokvari najavljenim povecanjem plata. Mada ko ista zna o ekonomije znace da ce to povecati uvoz, ili u boljem slucaju devalvirati dinar, tako da ce nam svima plate biti manje.
    (dragan, 7. oktobar 2017 13:04)

    # Link komentara

  3. Ja bih odma dao otkaz ovom analiticaru koji je ovakav zakljucak doneo. Pa zar ne vidite da NIS kvari ceo prosek. Izbacite NIS iz racunice I nista sto ste napisali ne vazi. Haos.
    (Sloba, 25. septembar 2017 12:40)

    # Link komentara

  4. Od 15 firmi, 2 su iz Uzica :)
    (Era, 20. septembar 2017 10:13)

    # Link komentara