- Komentari -
  1. Radim u IT-ju i moja plata je oduvek bila indeksirana u evrima, a tako je i sa svim mojim kolegama. Verujem da je tako i u mnogim privatnim firmama iz drugih branši. Ne znam nikoga kome je plata indeksirana u CHF. Zbog toga EUR i CHF ne treba posmatrati baš isto. Devizna klauzula bi trebalo da bude prihvatljiva ljudima kojima je plata bila indeksirana u toj valuti, za ostale bi trebalo da je neprihvatljiva.
     (IT, 22. avgust 2017 08:23)

    # Link komentara

  2. Za sve one koji spominju evro. Jedan od zahteva ljudi koji su podigli kredite u CHF je da se pređe na valutnu kaluzulu Euro umesto CHF na dan podizanja kredita. CHF nenormalno varira za razliku od evra. Ako se to isto desi i sa evrom po istom sistemu treba tražiti alternativu.
    Nije normalno nekom odrati kozu sa tela zato što je nekad davno potpisao neki ugovor
    Zakon se vodio time da ako neka firma potpiše kupovinu neke robe i ta roba odjednom nenormalno poskupi (rat, monopolski položaj prodavca) tako da dovodi u pitanje poslovanje firme. Pa neće valjda 2000 radnika da ide na ulicu zato da bi se ispoštovao ugovor.
    (Žarko, 22. avgust 2017 08:07)

    # Link komentara

  3. Зашто се нико од корисника кредита индексираних у швајцарским францима није жалио у првих неколико година, док су им месечне рате биле смешно ниске?
    Зар пораст евра од 80 до 123 динара у истом периоду није непредвидљива и изузетна околност?
    Ово објашњење суда је потпуна небулоза и отвара опасан преседан.
    Корисници кредита су слободном вољом и без принуде ступили у уговорни однос, тако да немају основа за жалбу по било ком основу.
    Једино што има смисла је да се сви кредити индексирани у страној валути прогласе незаконитим.
    Или сви или нико, основно је правило.
     (није важно, 22. avgust 2017 07:08)

    # Link komentara

  4. A zašto je kredit vezan za evro u redu, ako nije u redu kredit vezan za chf?! U čemu je razlika?! Ni evro ni švajcarski franak nisu važeće valute u Srbiji niti su ikada bile! Sa pravnog aspekta vezivanje kredita za evro je potpuno isto kao i vezivanje za švajcarski franak ili kineski juan i da bi se to razumelo ne mora se biti baš neki pravni ekspert. Prema tome ili su svi ugovori o kreditima vezani za indeksiranje u stranoj valuti ništavi ili nije nijedan! Sve drugo je pravno bezakonje!
    (dipl. pravnik, 21. avgust 2017 20:59)

    Zato što je Evro najstabilniji u odnosu na Dinar. Stabilniji od samog dinara. Problem je da se ovaj ringišpil sa frankom očekivao, a niko nije upozorio na to, nego čekao da iskoristi. Takođe, banke su se zaduživale u Evrima, ne u Švajcarcima, tako da se sada masno koriste situacijom. Ne mora da bude CHF, neka bude kredit u ovcama. Naiđe neka bakterije i pobije 90% ovaca i one postanu jako retke. Da li kredit i dalje treba da važi za isti broj ovaca? Tržište pre svega treba biti fer. Banka treba dobiti svoj deo, ali u granicama poštenog, da bi se omogućio dalji razvoj države.
    (Marqus, 22. avgust 2017 06:54)

    # Link komentara

  5. a da je bila obrnuta situacija, jel bi banka smela da se zali?
     (autoBOT, 22. avgust 2017 06:46)

    # Link komentara

  6. Kao sto rekoh, Sud stavlja tacku na ovaj slucaj, a ne pojedini likovi koji troluju na ovu temu. Tako je u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj. Otpor koji sada pruza nasa vlast, guvernerka, Dugalic ce puci, ako ne pre, onda kada ovo dodje do Strazbura. Sto rece sudija Slijepcevic, neka se i nas Kasacioni sud izjasni. Pa ako kazu da je chf kredit u redu, da vidimo sta na to kaze Strazbur, pa nek se nase pravosudje sramoti.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dipl.ecc, 21. avgust 2017 17:12)

    A zašto je kredit vezan za evro u redu, ako nije u redu kredit vezan za chf?! U čemu je razlika?! Ni evro ni švajcarski franak nisu važeće valute u Srbiji niti su ikada bile! Sa pravnog aspekta vezivanje kredita za evro je potpuno isto kao i vezivanje za švajcarski franak ili kineski juan i da bi se to razumelo ne mora se biti baš neki pravni ekspert. Prema tome ili su svi ugovori o kreditima vezani za indeksiranje u stranoj valuti ništavi ili nije nijedan! Sve drugo je pravno bezakonje!
    (dipl. pravnik, 21. avgust 2017 20:59)

    # Link komentara

  7. A sta mislite zasto AV, guvernerka i vladajuca klika cute povodom ovog pitanja? Valjda zato sto imaju neke koristi, dozvolili su da strane zelenaske banke deru kozu nasim gradjanima a profit iznose iz zemlje.
    (misko, 21. avgust 2017 18:54)

    # Link komentara

  8. Nista, to je populisticka pravda. Bice zalbe sve do Evropskog Suda. Ne moze se jednoj strani u civilnom predmetu staviti ceo teret. U pocetku ugovaranja bilo je 'consensus ad idem'.
    (Sevoistok, 21. avgust 2017 18:28)

    # Link komentara

  9. Ok, treba pomoći ljudima, ali sta sa zaduženima u evru? Ko će njima da pomogne kada evro počne da divlja a njih je 99 posto? Ako pomogneš jednima moraš i drugima po istom osnovu. Drugo svi oni, i jedni i drugi su kupili stanove i rešili stambeno pitanje a svi sada to treba da platimo. Država nema SVOJE pare pa da daje. Uzima NAŠE pare.
     (mmmmmmmm, 21. avgust 2017 18:08)

    # Link komentara

  10. Kao sto rekoh, Sud stavlja tacku na ovaj slucaj, a ne pojedini likovi koji troluju na ovu temu. Tako je u Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj. Otpor koji sada pruza nasa vlast, guvernerka, Dugalic ce puci, ako ne pre, onda kada ovo dodje do Strazbura. Sto rece sudija Slijepcevic, neka se i nas Kasacioni sud izjasni. Pa ako kazu da je chf kredit u redu, da vidimo sta na to kaze Strazbur, pa nek se nase pravosudje sramoti.
     (Dipl.ecc, 21. avgust 2017 17:12)

    # Link komentara

  11. bravooooo za sloveniju.
     (luka, 21. avgust 2017 16:15)

    # Link komentara

  12. Kod nas za razliku od Slovenaca vecina stranaka je na srtani banaka. I ovih u vladajucoj koaliciji a i ovih tzv. opozicionih. Samo je Bosko ponudio i trazi stalno da se bankama onemoguci neosnovano bogacenje.
     (Homer, 21. avgust 2017 16:11)

    # Link komentara

  13. Svet-srbija....
    (wagner, 21. avgust 2017 16:04)

    # Link komentara