- Komentari -

Rusi u šoku: Todorić ojadio, najveći fijasko ikada

Dug “Agrokora” veći je najmanje milijardu evra od prikazanog, procenio je neimenovani izvor iz ruske VTB banke za tamošnji ugledni poslovni dnevnik “Vedomosti”.

Izvor: Slobodna Dalmacija
Pošaljite komentar
  1. Sberbanka je konkretno finsnsirala kupovinu Mercatora, ne i kupovinu srpskih kompanija, kako je neko napisao.

    Nakon toga su odobravani dodatni krediti kako bi se pomogao poljuljani biznis (zastitio otplatni kapacitet), ali je ocigledno vec tada Agrokor bio na ivici kolapsa.

    Malo je cudno da banka svesno ulazi u takav plasman (iako taj udarac za Sberbanku na grupnom nivou nebi bio prestrasan - neto dobit u 2016. cca 8.7mlrd EUR), pa mi se vise cini da je scenario svesno pravljen da bi se kompanija prezaduzila, a onda "namestila" kupcu koji se, gle cuda, niotkuda pojavio.

    Medjutim, desava se Lex Agrokor, mesaju se karte i taj scenario, ako ga je bilo, pada u vodu. Bankama ostaje da tuze drzavu Hrvatsku za potencijalno nelegalne poteze pod kapom Lex Agrokora, kojim je omoguceno da banke ne budu poverioci koji ce se prvi naplatiti u citavoj prici.
     (asdf, 21. avgust 2017 21:07)

    # Link komentara

  2. @pravnik

    Pa upravo poanta Todorica je da je sve drzao na firmama da nebi placao porez.
    Tako su kuce, vile, jahte, helikopteri sve u vlasnistvu firme.
    On je da nebi placao porez na dobit, sve kupovao u ime firme i koristio osobno.
    Sada je sva ta imovina na prodaju, pa i njegov mercedes, helikopter, vikendica i kuca.
    Mogao je milijarde izvuci privatno ali nije htio platit porez, zato sad ostaje bez vise manje svega.
    (pravnik2, 21. avgust 2017 18:53)

    # Link komentara

  3. moguce da ja totalno lose ovo shvatam, ali ovo zvuci kao da su rusi(ovo su drzavne banke ), finansirali hrvatski otkup srpske privrede... bratski narod?
     (ajd, 21. avgust 2017 16:52)

    # Link komentara

  4. Од почетка се знало да иза ове преваре стоји хрватска држава.Када сам прије пар година то написао на овом истом порталу,добио сам хрпу минуса.Као,капитал нема нације,....Агрокор,Рода,Конзум,Идеа су служили да се на комлетном екс-Ју простору пласирају хрватски производи.Хрватска држава је свјесно пуштала лажирање биланса стања и успјеха,ревизори,порески инспектори,.....Немогуће је ово сакрити без дила с властима.
     (Ментор Момо, 21. avgust 2017 16:00)

    # Link komentara

  5. Ojadili Hrvati Ruse? Auuu bate.
     (poštar, 21. avgust 2017 15:31)

    # Link komentara

  6. Za one koji smatraju da je Todoriceva licna imovina bezbedna: u kompanijskom pravu postoji nesto sto se zove probijanje vela prave licnosti (piercing the veil) u slucaju da se ispostavi da su vlasnici na nezakotnit nacin isisavali kapital iz preduzeca a na stetu poverilaca, njihova imovina takodje moze da postane predmet izvrsenja.
    (pravnik, 21. avgust 2017 15:17)

    # Link komentara

  7. Problem je u alavim bankama,koje ce meni traziti krvnu sliku i poreklo pradede,za kredit od 10.000 evra,ali ce nekom koncernu koji je vec duboko u krizi,omoguciti kredit od 100 miliona evra i vise,na "dodjem ti".Na kraju ce opet sve platiti poreski obveznici,jer banke nikada ne gube.
    (mix, 21. avgust 2017 15:07)

    # Link komentara

  8. Agrokor je državni projekat Hrvatske, u paketu sa kupovinom kompletne agrarne privrede Srbije(Soko Štark, Dijamant, Frikom, itd.). To je bio cilj HR, zato je Todorić, Agrokor predao državi nakon bankrota a ovi opušteno prihvatili.
     (cmyk, 21. avgust 2017 15:01)

    # Link komentara

  9. napisite u uputstvu za slanje poruka da se ne smeju prozivati hrvati u negativnom kontekstu zabranio soros
     (abv, 21. avgust 2017 13:53)

    # Link komentara

  10. @Ne razumem se u ekonomiju ali mni se namece jedno logicno (za laika) pitanje,,,zasto se u duzniku (u ovom slucaju Todoric) ne zapleni i proda celokupna imovina pa makar ona bila i samo 1% vrednosti duga (dubioze). Tako bi se kaznili pocinioci a ne ovako da se baskare i da ih bas briga...(verovatno ima neka pravna caka)....
    (mlekadzija, 21. avgust 2017 11:25)kako bi mogli plijeniti nečiju privatnu imovinu? Subjekt kredita (dužnik) je poduzeće-koncern Agrokor, a ne privatna fizička osoba Ivica Todorić ? Osim ako sam nije stavio pod hipoteku svoju privatnu imovinu, ona mu ne moze biti oduzeta. Ne moraš biti stručnjak za ekonomiju da razlikuješ dva različita pravna subjekta.
    (My name is Zlatan, 21. avgust 2017 13:27)

    # Link komentara

  11. Izgleda da kada kupis sve moguce trgovinske lance i jos pride što šta to se ispostavi kao neunosan posao i ti budeš dužan milijardu nečega. Eto nam primer Todorića pa i Miškovića. Svi u minusu a ono kamioni,avioni,šoping molovi kod njih. Pa kako sad običan "mali" čovek da krene u privatne vode kada ovakvi "experti" su u buli?!
     (H.P.Montoja, 21. avgust 2017 13:25)

    # Link komentara

  12. @mlekadjija: ne ide bas tako, Firmi kao vlasnik dugujes samo u vrednosti svog kapitala. Prodaju se stvari koja kompanija ima da bi se isplatili dugovi, a tek onda ako se zna da su vlasnici radili kriminalne stvari o skodili firmu, tek onda se moze ici u sud da bi se uzimalo krininalno stecena imovina.
     (Toxic_PR, 21. avgust 2017 13:10)

    # Link komentara

  13. Jel zna neko da mi objasni kako nastaje dug u trange-frange biznisu. Kada oni kupe od dobavljaca (placaju sa godinu dana zakasnjenja) dodaju svoju marzu i odmah uzmu pare na kasi (imaju sav monopol i podrsku politicara) ? Ne verujem da se ovakav dug se pravi zato sto je paradajz istrulio ?
    (parx, 21. avgust 2017 12:25)

    # Link komentara

  14. @mlekadzija To sto predlazete nije nemoguce ali je tesko izvodljivo. Agrokor posluje kao akcionarsko drustvo tj. drustvo kapitala odnosno drustvo na akcije. Kod takvog oblika poslovanja postoji jasna odvojenost imovine vlasnika i imovine drustva. Za sve obaveze odgovara drustvo svojom imovinom a vlasnici snose rizik do visine vrednosti (realno trzisne) svojih akcija. Jedina mogucnost da je dugovi drustva naplate iz imovine vlasnika je institut proboj kroz pravnu licnost tj. Lifting the veil. E sad postoje zakonom jasno odredjene situacije kada se on moze primeniti, recimo u slucaju zloupotrebe drustva itd sto bi se moralo dokazivati a sto opet nije lako.
    (Milos, 21. avgust 2017 12:13)

    # Link komentara

  15. Ne razumem se u ekonomiju ali mni se namece jedno logicno (za laika) pitanje,,,zasto se u duzniku (u ovom slucaju Todoric) ne zapleni i proda celokupna imovina pa makar ona bila i samo 1% vrednosti duga (dubioze). Tako bi se kaznili pocinioci a ne ovako da se baskare i da ih bas briga...(verovatno ima neka pravna caka)....
    (mlekadzija, 21. avgust 2017 11:25)

    zato što su odavno izmišljena akcionarska društva, tj."društva sa ograničenom odgovornošću" (d.o.o.), koja garantuju poslovanje svojom imovinom, ali ne i imovinom akcionara. To je posledica odluke da firme, preduzeća mogu imati svojinu, mogu biti titulari za koje se imovina vezuje, a samim tim postaju i entitet, sličan ljudima, sa svojim pravima i obavezama. Još jedna davno implementirana prevara, da niko ne odgovara....
    (ja, 21. avgust 2017 12:12)

    # Link komentara

  16. Nisu pukli Rusi. Banka će sve da nadoknadi. Pukli smo mi. Todoric je drzao bar 6 velikih preduzeca u Srbiji.
     (Gradjanin pokojni, 21. avgust 2017 12:05)

    # Link komentara

  17. hvala Bogu, ovo nece uticati na srpsku privredu!!!
    (izadje na videlo, 21. avgust 2017 11:37)

    # Link komentara

  18. Ne razumem se u ekonomiju ali mni se namece jedno logicno (za laika) pitanje,,,zasto se u duzniku (u ovom slucaju Todoric) ne zapleni i proda celokupna imovina pa makar ona bila i samo 1% vrednosti duga (dubioze). Tako bi se kaznili pocinioci a ne ovako da se baskare i da ih bas briga...(verovatno ima neka pravna caka)....
    (mlekadzija, 21. avgust 2017 11:25)

    # Link komentara

  19. Verovali su, nisu znali, dobili su obecanje, revizori garantovali izvestaj...
    E drage stedise, na tome pociva danasnje bankarstvo i biznis.
    (Gille, 21. avgust 2017 10:44)

    # Link komentara

  20. Znaci pukose Rusi.
    (Dacha, 21. avgust 2017 10:13)

    # Link komentara