- Komentari -
  1. Dragi Pedja,
    Ako želiš da uradiš dobru stvar i ako poštuješ svog brata, daćeš mu pola od iznosa iz novčanika koji si uštedeo koristeći njegov ebanking.
    Ako je tekući račun nepotreban i svi te poslušaju, onda neće mnogo značiti da li imaš brata ili bilo koga, jer kad niko nema tekući račun, ni ti ne bi mogao da koristiš nečiji ebanking za plaćanje.
    Istina je da nije teško biti štedljiv, ali nije u redu da to radiš na tuđi račun.
    Istina je i da ako koristiš Starter tekući račun Telenor banke takođe nemaš proviziju za održavanje računa, takođe imaš na raspolaganju besplatan ebanking i ako koristiš opciju 'plaćanje na klik', nećeš imati ni proviziju prilikom plaćanja računa Infostana, EPSa, itd...
    Pozdrav i svako dobro.
    (Fibonacci, 20. jul 2017 16:36)

    # Link komentara

  2. Ako je banci jeftinije da placa sluzbenike na sallteru, nego da klijenti sami placaju online (radite njihov posao) onda im svaka cast.
    (Niko, 20. jul 2017 14:41)

    # Link komentara

  3. @Andreja

    Imam i za to lek. Visegodisnji vec.
    Moj brat,
    ( svako ima ili brata ili zenu ili shuraka ili svastiku :) ili ...)
    ima racun i sa njegovog racuna placam e- bankingom komunalne racune.
    Racune platim e- bankingom a njemu dam kesh koji sam potroshio placajuci.
    Tako vec 15- tak godina.
    Nema redova, u pravu si,
    nema provizije, na taj nacin za 15- tak godina,
    racunam, moja lisnica je deblja za priblizno 400-500 evra.
    Tekuci racun i kartice su ponavljam, nepotrebne i deo su potrosackog drustva u kome, trudim se, ne zelim da budem.
    Svako ima ponekog koga poznaje pa moze da radi sto i ja.
    Nije tesko biti stedljiv, ponavljam se.
    (Pedja, 20. jul 2017 14:37)

    # Link komentara

  4. pa ima sad mts banka,nema naplate odrzavanja...
     (joca, 20. jul 2017 14:24)

    # Link komentara

  5. radim u banci, i mogu samo jedno da kazem, kakav smo narod i ovo je malo sto naplacaju, treba vise da bude.pozdrav.
     (bobrock, 20. jul 2017 13:52)

    # Link komentara

  6. odrzavanje racuna je obligacioni odnos i nije za one koji ne mogu da izracunaju da li im se nesto isplati ili ne
     (kloniran, 20. jul 2017 13:50)

    # Link komentara

  7. Ja sam iz jedne pobegao zbog toga ,mogu i iz ove....
     (kg, 20. jul 2017 13:14)

    # Link komentara

  8. Osim sto umesto da platim banci odrzavanje racuna,
    pare zadrzavam u svojoj lisnici.
    12 meseci po 2.3.4 ... evra
    to je moja lisnica deblja za
    24,36,48 ... evra.
    Nije tesko biti shtedljiv.
    (Pedja, 20. jul 2017 10:54)

    Prijatelju moj dragi.Ti odes u postu ili banku da platis racune i platis vecu proviziju nego sto ja placam odrzavanje racuna.Placam online bez provizije do 50000din.mesecno.Tako da nema govora da ti nesto ustedis a da ne pricamo o tome sto se iscimas po redovima.Ja to vreme iakoristim u uzivanju a ti po redovima.Savet ti je beskoristan.
     (Andreja, 20. jul 2017 13:05)

    # Link komentara

  9. Istine radi i velika većina nemačkih banaka naplaćuje održavanje računa. Pošto sumnjam da nemačke banke imaju isti poslovni moral kao ove naše, očigledno je da postoji još neki razlog - osim bankarske pohlepe - da se naplaćuje održavanje računa. Neki komentarori su naveli trošak informacionog sistema kao razlog. To mi zvuči logično.
    (Frodo, 20. jul 2017 10:28)

    Istine radi.
    Imaš i troškove plate za bankarske službenike koji su kod nas 'alavi,traže i po 400 evra za svoj rad. Takođe IT održavanje i podrška traže mnogo o više od svojih kolega Nemaca za održavanje informacionih sistema koje si spomenuo. Čuvari, portiri po 200 evra. Zato je logično što su kod nas kamate više nego u istoj banci u Nemačkoj. Mislim da bi se radnici koji rade iste poslove u istim tim bankama u Austriji, Nemačkoj, Rusiji... trebali pobuniti i tražiti uslove rada koje imaju radnici u Srbiji. Doduše, i stanovništvu će u tom slučaju skočiti kamata... 'al šta ćeš, kapitalizam...
    (Asd, 20. jul 2017 13:04)

    # Link komentara

  10. @Botko
    Najbolje je da bankarstvo proglasimo industrijom od posebnog državnog interesa . Da oduzmemo dozvole za rad svim bankama na teritoriji Srbije po osnovu ne zakonite prakse ( dokazano nebrojeno puta ) i otvorimo nekoliko banaka ili samo jednu u mešovitom državno privatnom vlasništvu koje posluju po jasno zakonom i ustavom definisanim pravilima . Pri tome država ima 51% a gradjani Srbije ostalo bez prava prodaje.
    Onda raspišemo tender za licence privatnim bankama po unapred definisanim propisima i sa unapred zaprećenim kaznama . Pa ko hoće da radi neka radi . Ja kad vidim na banci radno vreme sa strankama od pola devet do pola četiri to mi je kao da su mi rekli daj nam pare i idi crkni da te više nikada ne vidimo. Realno banke očigledno nisu tu zbog klijenata to se vidi po radnom vremenu.
    (Rob Sinji, 20. jul 2017 12:31)

    # Link komentara

  11. tacno je, ne radi se o fasciklama vec o IT sistemu i to kosta, ali kosta i to sto moj novac ide preko mojih racuna. dakle, u najgorem slucaju smo kvit mada bi mogli oni da dodju meni bar koji dinar.
    (Jegulja, 20. jul 2017 12:30)

    # Link komentara

  12. Eh da, ta famozna stavka održavanja računa...
    Ja sam ove godine zatvorio račun u Komercijalnoj banci koji sam imao više od 15 godina. Osećao sam setu kad sam se potpisivao na zahtevu za gašenje računa.
    Evo nekoliko pitanja koje sam imao za šeficu ekspoziture tom prilikom:
    - Zar ne mislite da vam je skuplje da dolazim na šalter, nego da obavljam platne transakcije putem interneta?
    - Zašto ste posle 10 godina besplatnog ebankinga putem web browsera rešili da od 01.01. ove godine naplaćujete 120 din/mes za ovu uslugu za fizička lica?
    - Znate li da me niste obavestili da ste pre bar 6 meseci promenili mobilnu aplikaciju, ja još uvek imam nameštenu staru verziju čije korišćenje niste naplaćivali, a sada naplaćujete?
    - Zar ne mislite da je previše da naplaćujete održavanje ove Visa Clasic kartice 3.000 din/god, a za dodatnu karticu još 1.500 din/god, bez obzira da li sam imao promet novca ili ne preko ovih kartica?
    - Ako vam kažem da u drugoj banci umesto ovih 7 kartica dobijem jednu i za tu uslugu platim jednokratan iznos pri izdavanju iste i nemam troškove održavanja za sve vreme trajanja kartice, i da je korišćenje mobilne aplikacije i pristupa mom računu preko web browsera besplatno, šta ćete mi vi reći?
    Nakon gašenja svih računa u Komercijalnoj banci, izračunao sam da mi je mesečna ušteda 435 din/mes, odnosno 5.220 din/god.
    Moja preporuka je Telenor banka i Payoneer.
    (Fibonacci, 20. jul 2017 12:30)

    # Link komentara

  13. Platu koju primamo preko banaka po ustavu samo ako hoćemo (raspolažeš svojom imovinom po svom nahođenju u ovom slučaju plata).Nadoknada za održavanje bankovnog računa, svašta onda u opštini za izvode isto tako mogu da naplate pored redovne takse kao i u policiji za sva dokumenta.Jedino to može dok imamo ovakvo rukovodstvo u NBS.
    (posmatrač, 20. jul 2017 12:07)

    # Link komentara

  14. Banke treba da naplate svoje usluge, cifra od 100-150 dinara je prihvatljiva ako za nju dobijete uslugu elektronskog bankarstva, ovi što pričaju da treba ukinuti tekući račun, verovatno mesečno provedu po par sati u redu čekajući da plate račune, a na to dodajte i proviziju za uplatnice pa ćete dobiti iznos koji je duplo veći od održavanja računa. Ono što je bitnije da banke smanje provizije na prenos sredstava, i naravno kamate su i dalje previsoke za većinu kratkoročnih kredita.
    (biće bolje, 20. jul 2017 12:05)

    # Link komentara

  15. nije mi jasno šta tražite u bankama kakve potrebe imate da idete tamo kako smo mi živeli pre 60 70 80 godina bez banaka isto tako I danas sve neke izgovore imate da moraste da otvorite racun
    (repus, 20. jul 2017 11:26)

    # Link komentara

  16. Za ove sto kazu da odrzavanje kosta...
    kad kosta, sto banka ne plati sama???
    Moj novac im dam na raspolaganje pa nek zarade za odrzavanje kad se time bave. Dok je ovaca bice i vune.
     (AMG, 20. jul 2017 11:18)

    # Link komentara

  17. Pre par meseci udjem u banku sa namerom da uložim na štednju neke ne bas male pare . Imao devizni račun i dinarski koji su mirovali par meseci . Nula para nula prometa . Po narodnoj banci nema održavanja kad račun miruje . Rekoh da proverim prvo stanje kad ja u minusu oko 2000 din . Odakle to pitam pa kažu održavanje računa . Zar ne miruje pitam Ko vam je to rekao pitaju oni mene . Na moje pitanje kad ste mislili da mi javite da sam dužan samo su me bledo pogledali . Čekaju da cifra sa kamatama postane ogromna pa da me tuže i naplate sulude pare za nikakav rad . Ja lepo umesto ulaganja para zatvorim račune , tražim potvrdu da ne dugujem ništa kažu morate da dodjete za sedam dana ne može sad . Kao procedura za dalje maltretiranje . Naravno da sam otišao opet i uzeo potvrdu i kod njih nikad više .
    Nije toliki problem fiksni iznos održavanja računa , problem je što banke umesto stava javnog službenika ili barem trgovca imaju stav drumskog razbojnika . A ko im je to dozvolio to neka razmisle gradjani .
    (Rob Sinji, 20. jul 2017 10:58)

    # Link komentara

  18. Niti imam racun,
    niti imam kartice.
    Platu primam u keshu,
    keshom sve placam.
    Verujte mi na rec,
    nista mi ne fali.
    Osim sto umesto da platim banci odrzavanje racuna,
    pare zadrzavam u svojoj lisnici.
    12 meseci po 2.3.4 ... evra
    to je moja lisnica deblja za
    24,36,48 ... evra.
    Nije tesko biti shtedljiv.
    (Pedja, 20. jul 2017 10:54)

    # Link komentara

  19. Ma najbolje da se pohlepne banke odreknu svih prihoda i da bankarski službenici ne primaju platu, da dobijamo beskamatne kredite i još ako može i bespovratne.
     (Botko, 20. jul 2017 10:49)

    # Link komentara

  20. Uvek postoji resenje. Ne otvarati tekuci racun i onda sam poslodavac mora da Vam donosi platu na ruke ili da vas salje u banku sa nalogom da podignete svoju platu, sa ovlascenjem naravno. Takodje, ko koristi e banking zna da sada moze platiti sve racune preko svog kompjutera, od kuce i ne mora ici na saltere i cekati redove. Koliko ima pogodnosti, toliko Vam oni za sve te stvari uzimaju proviziju. Po meni je vrlo jednostavno. Sedne se, napravi racunica koliko Vam kesecno izme banka na razne provizije i izracunate. Ako sve to kosta zajedno do 1.000 dinara, ok. Ako jos dobijem karticu gde cu na rate nesto da placam bez kamate, odgovara mi.
     (Pufne za frezenkovanje, 20. jul 2017 10:41)

    # Link komentara

  21. @dule
    ako je mesecno 200 din onda je godisnje 2400din.
    (bare, 20. jul 2017 10:30)

    # Link komentara

  22. Istine radi i velika većina nemačkih banaka naplaćuje održavanje računa. Pošto sumnjam da nemačke banke imaju isti poslovni moral kao ove naše, očigledno je da postoji još neki razlog - osim bankarske pohlepe - da se naplaćuje održavanje računa. Neki komentarori su naveli trošak informacionog sistema kao razlog. To mi zvuči logično.
    (Frodo, 20. jul 2017 10:28)

    # Link komentara

  23. Svakog tromesecja NBS objavi bilans stanja i uspeha za sve banke, moze se videti na sajtu. Kada to pogledate, videcete da sve nase banke imaju tipicnu strukturu prihoda: na 3 dinara koje zarade od kamata, zarade jos jedan dinar od raznih nadoknada. To je potpuna besmislica, jer banke treba da zive od kamate i da u nju ukalkulisu sve svoje troskove.
    (Ex bankar, 20. jul 2017 10:13)

    # Link komentara

  24. @Hami
    To je fiksni trosak banke i to se ne amortizuje preko klijenata, morate nesto nauciti o troskovima.
     (KisaSunce, 20. jul 2017 10:12)

    # Link komentara

  25. Profesor na Ekonomskom falultetu a ne zna da se racuni odavno ne vode u fasciklama. Profesore, racuni se vode elektronski, postoje data centri koji kostaju, racunari, software i aplikacije trebaju da se plate, struja za racunare i hladjenje, zakup prostorija, ljudi koji sve to prave i odrzavaju. Postoje capex i opex, opex je mnogo veci nego kad su bile fascikle, zato naplacuju odrzavanje. Inace, ima banaka koje ne naplacuju odezavanje pa otvori racun tamo i ustedeo si 200 dindzi mesecno, 1200 godisnje, malo li je na ovu skupocu.
    (Dule, 20. jul 2017 10:09)

    # Link komentara

  26. Kada ce vec jednom ove lihvarske banke prestati da pljackaju gradjane? Svuda u Evropi postojji mogucnost da otvorite BESPLATAN tekuci racun...
    (Nesa, 20. jul 2017 09:51)

    # Link komentara

  27. Meni više smeta što neke banke naplaćuju održavanje i kad čovek ima NULA dinara, i kad nema prometa po računu (ni uplata ni isplata). Samim tim te odvlače u minus, umesto da stanu kad si na nuli i kad nemaš transakcije...

    Neke druge banke su tu poštenije, i - stanu.

    Trebe gasiti račune koji se ne koriste, jer Narodna Banka Srbije dozvoljava bankama da rade šta god "sve dok je naglašeno u ugovoru".

    Nekakvo "fer poslovanje" i "fer praksa" su - misaona imenica.

    NIKO NE ŠTITI KLIJENTE OD SAMIH BANAKA! Niko :-(
     (Marko, 20. jul 2017 09:50)

    # Link komentara

  28. Dok je bilo plate na ruke nije bilo odrzavanja. Ne kazem da treba ici u kameno doba, ali ovo je bezobrazno. Imaju moje pare sve vreme. Problem srbije je sto nema konkurencije ovoj bandi. U svakoj banci ima bar 20% viska ljudi.
    (bivsi radnik banke, 20. jul 2017 09:45)

    # Link komentara

  29. Ako čovek izgubi karticu, oni pritisnu jedan klik mišem u softveru i to naplaćuju? Izmišljaju troškove, svi naplaćuju podizanje para sa bankomata a to ih ništa ne košta, to je elektronska transakcija ili pristup nalogu i podizanje para. Prodaju maglu.
    (mile, 20. jul 2017 09:39)

    # Link komentara

  30. Cim mi to podignu kupim prnje pa u drugu banku sa, makar 5din manjom naknadom..pa neka vide da li im se isplati da tako gube stalne klijente..
     (Pera, 20. jul 2017 09:35)

    # Link komentara

  31. Peglamo magiju o kojoj se pise zadnjih dana.
    (bankar, 20. jul 2017 09:34)

    # Link komentara

  32. Legalizovana pljačka!
    (Jet Lee, 20. jul 2017 09:25)

    # Link komentara

  33. Dok beše domaćih, manje pohlepnih, banaka, vlasnici računa su dobijali i kamatu na "sredstva po viđenju". Neke od tih banaka i danas imaju aktivu koja sprečava njihovu likvidaciju. Sada nam naplaćuju to što se služe našim novcem. (NARODNA: Lako je biti čobanin kod mirnih ovaca.)
    (Ratko, 20. jul 2017 09:25)

    # Link komentara

  34. Porucite cika Ljubomiru da izgradnja i odrzavanje informacionog sistema koji "odrzavaju" fasciklu na koju fizicki ne pada prasina, kosta i to poprilicno. Da su cene za tu uslugu visoke, jesu, ali profa bi morao da se vrati u realnost jer ljudi veruju titulama
    (Hami, 20. jul 2017 09:23)

    # Link komentara

  35. Da su banke vrhunski manipulanti, pokazuje i primer odrzavanja racuna ! Umesto da one placaju nama sto smo otvorili racune u bankama, i na taj nacin omogucili dobru zaradu i kroz provizije od trgovaca kod kojih koristimo kartice, banka uzima i od nas?!? Proslogodisnji profit banaka je bio oko 200 miliona eura, pa im malo! Sada zahvataju jos vise ! Da je pameti, oni malobrojni koji rade, vratili bi se na kess isplate, pa neka se onda banke pitaju sta ce sa odrzavanjem racuna ! Ma zelenasi par ekselans !!!
     (Kuka a Bogami i motika, 20. jul 2017 08:59)

    # Link komentara

  36. Najveći vrh je kad jedna od Banaka u Srbiji za pravna lica naplaćuje 500 dinara mesečno održavanje računa ako koristi ebanking, a 350 ako ne koristi ebanking. Pitanje je da li to Banke vole da im klijent svaki dan dolazi u banku ili im je lakše da on to sam radi iz svoje kancelarije? Mislim ipak je 2017. godina. Lično mislim da je ovde pravo pitanje: Koliko Banke od svojih naknada daju državi i zašto je država dozvolila da joj najveća Banka po broju štednih uloga u svetu (BNP Paribas) ode iz Srbije?
    (Marko N., 20. jul 2017 08:55)

    # Link komentara

  37. Ako sve banke to istovremeno urade znaci da je u pitamju dogovor, da se krsi trzisna ekonomija pa drzava treba da ih kazni. Ako samo neka poveca, pnda prebaciti racun u drugu ali posto one to znaju verovatno je u pitanju dogovor.
    (Alehandar, 20. jul 2017 08:49)

    # Link komentara