- Komentari -
  1. Volim i murale i grafite i mlade kreativne ljude koji vole svoj grad. Meni je vecina oslikanih zidova lepa jer razbija sumornu svakodnevnicu, koju ni sredjene fasade ne mogu da sakriju.
    (Ljubica, 20. jul 2017 14:17)

    # Link komentara

  2. Odgovorno tvrdim, kao arhitekta, da su ova dva grafita ukras ovog zida I da ga manje ruže nego klima uređaj I ono čudnovato crevo ! Trebalo je legalno uraditi mural, oslikati ceo zid, troškove bi snosilo zainteresovano pravno lice ili pojedinac ! Naravno da ne pidržavam "neartikulisano šaranje zidova navijačkim I političkim porukama" !
    (Boris Banović, 19. jul 2017 20:11)

    Odgovorno tvrdim, kao neko ko ima kućno vaspitanje, da je kriza visokoškolskog obrazovanja uzela maha čim neko ko je arhitekta, a tvrdite da ste arhitekta, podržava vandalizam. Da, dobro ste pročitali, ovo je vandalizam. Ako Vam se toliko sviđa a vi lepo angažujte nekog ovakvog "umetnika" pa neka crta po zidu Vaše kuće.
    (mislim na kuću u zavičaju, 19. jul 2017 22:55)

    Odgovorno tvrdim da Vi niste pročitali, ili barem niste PAŽLJIVO pročitali, šta je kolega napisao! I još nešto, a to VEOMA odgovorno tvrdim da vi, bez obzira što ste naglasili da imate kućno vaspitanje, nemate pojma šta je mural, šta grafit (kao umetnost) a šta "neartikulisano šaranje po zidovima navijačkim i političkim porukama".
    O četvrtastom odžaku od roštilja i o crevima za klima uređaje tek neću. Tu ste Vi ipak stručniji zato što verovatno na "kući u zavičaju" imate takve ukrase na fasadi...

    Pozdrav odgovornima... Pravda za murale i umetničke grafite (uz saglasnost vlasnika zgrade i konsultaciju sa nekim ko se razume u umetnost i estetiku a da nije Mali)
    (Zoran, 20. jul 2017 11:54)

    # Link komentara

  3. Pogresni komentari ljudi, murala odnosno grafita ce biti uvek ne samo kod nas negu i u svetu. Nego lepo da se raspise konkurs i da muralisti daju idejno resenje za zgradu u Pop Lukinoj. Najlepse resenje ce biti na zgradi i resena stvar. Pogledajte samo koliko celih kvartova ima po svetu gde su fasade oslikane i to izgleda prelepo. Zvrljotine tipa Cico volim te, ne podrzavam ali prelepe umetnice murale podrzavama. Zasto niko nije prekrecio murale nasim velikanima, Draganu Nikolicu, Bati Zivojinovicu i ostalima???
    (samo lagano, 20. jul 2017 08:08)

    # Link komentara

  4. Eh, tu je nekad bio najbolji mural koji kosta vise od nove fasade. Strasno je to sto se ne prepoznaje umetnicki rad samo zato sto je uradjen sprejem na zgradi.Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srce,plata,domine, 19. jul 2017 18:57) Hm, ocigledno si i ti jedan od tih "umetnika" ali nije to bitno. Nego, o kakvom ti umetnickom radu pricas?!? Pricamo o necijoj imovini. Sutra bi po tebi mogao da mi raspali neku mural po kolima, onako umetnicki. Ja bi to jos trebao da cenim, jer je dobro ispalo,a?
    (Fen na paru, 19. jul 2017 23:34)
    samo da se umešam posto sam slucajno iz kraja i zivim ulicu odatle, meni je mural krasio kraj svi smo ga voleli i niko nas nista nije pitao kad su ga krecili...toliko
    (Komšija Rade, 19. jul 2017 23:59)

    # Link komentara

  5. Ovakve stvari, grad može rešiti za jedno popodne. Uvesti zakon o društveno korisnom radu. Pa lepo prvo plati kaznu, pa nadoknadu štete pa onda aj lepo sa molerima da krečiš. Posle takvog tretmana sledeći put će dobro da se zamisli da li ga možda neko gleda. Veoma prosto, nema drame. Svima lepo.
    (Ivan S, 19. jul 2017 23:38)

    # Link komentara

  6. Eh, tu je nekad bio najbolji mural koji kosta vise od nove fasade. Strasno je to sto se ne prepoznaje umetnicki rad samo zato sto je uradjen sprejem na zgradi.
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (srce,plata,domine, 19. jul 2017 18:57)


    Hm, ocigledno si i ti jedan od tih "umetnika" ali nije to bitno. Nego, o kakvom ti umetnickom radu pricas?!? Pricamo o necijoj imovini. Sutra bi po tebi mogao da mi raspali neku mural po kolima, onako umetnicki. Ja bi to jos trebao da cenim, jer je dobro ispalo,a?
    (Fen na paru, 19. jul 2017 23:34)

    # Link komentara

  7. Naravno da treba kaznjavati ove koji zvrljaju gde im padne na pamet. A sta da radimo sa silnim plakatima politicara. Trebalo bi i politicare na drustveno koristan rad da skidaju. Verujem da bi to bila jedina korisna stvar koju bi uradili u zivotu.
    (Miki, 19. jul 2017 23:14)

    # Link komentara

  8. Porivi čiste površine, mada bi mogao da nauči šta je svojina i koliko je to drugačije od pristupa internetu.
    (kazna za upad na posed i nanošenje štete, 19. jul 2017 23:03)

    # Link komentara

  9. Ima ovde interesantnih radova, nije ni u redu niti je mesto za grafite ali nemojte na toj deci da se sada sve slomi. Barem nisu "delije"-"grobari" dubokomisaone poruke... sa izuzetno odvratnim sadržajem koje mi dete čita redovno dok se vozimo kroz grad (tek naučio pa čita sve). Vesiću po ovim crtačima je najlakše da se pojuri, kamere, snimci, čuda, privođenja. Prekrečite ako mora i tražite ove koji stvarno divljaju. Ako smete, mislim...
    (Saša, 19. jul 2017 22:56)

    # Link komentara

  10. Odgovorno tvrdim, kao arhitekta, da su ova dva grafita ukras ovog zida I da ga manje ruže nego klima uređaj I ono čudnovato crevo ! Trebalo je legalno uraditi mural, oslikati ceo zid, troškove bi snosilo zainteresovano pravno lice ili pojedinac ! Naravno da ne pidržavam neartikulisano šaranje zidova navijačkim I političkim porukama !
    (Boris Banović, 19. jul 2017 20:11)

    Odgovorno tvrdim, kao neko ko ima kućno vaspitanje, da je kriza visokoškolskog obrazovanja uzela maha čim neko ko je arhitekta, a tvrdite da ste arhitekta, podržava vandalizam. Da, dobro ste pročitali, ovo je vandalizam. Ako Vam se toliko sviđa a vi lepo angažujte nekog ovakvog "umetnika" pa neka crta po zidu Vaše kuće.
    (mislim na kuću u zavičaju, 19. jul 2017 22:55)

    # Link komentara

  11. Meni ovo izgleda skroz dobro.
    (Dag Kristi, 19. jul 2017 22:46)

    # Link komentara

  12. Zemunac sam, i retardirani debili su pre neki dan isarali sve fasade u centru Zemuna natpisima da je Zemun usao u prvu ligu! Stavise, volim fudbal, ali koliko moras biti malouman da isaras svoj grad? Jel zaista misle da ce neko doci na "derbi" protiv OFK Beograda jer su ga na to podsetili ispisom nepismenim na zidu kuce? Molim vlast ako cita, i tvrdi da je u sluzbi gradjana da hitno poostri mere po ovom osnovu - ne bitno dal su maloletnici ili mladji punoletni.
    (Vlado, 19. jul 2017 22:26)

    # Link komentara

  13. "Po gradskoj odluci, oni koji ruže fasade grafitima moghu da bude kažnjeni društveno korisnim radom kako bi čistili te grafite."

    Bilo bi lepo da takva odluka postoji u Novom Sadu,pa verovatno Pajtic ne bi pisao grafite protiv samog sebe.
    Mislim na sta bi to licilo,da narod gleda kako Pajtic brise grafit "Smrt Pajticu" :)
    (o boze, 19. jul 2017 22:17)

    # Link komentara

  14. Čitulje na zgradama...e moja Srbijo gde nam deca rastu i šta gledaju, za sve je vlast kriva što ne može i neće da napravi red.
    (vasa, 19. jul 2017 22:10)

    # Link komentara

  15. Ladno su skinuli Blu-ov grafit, i ne mislim na ova slova sada, nego na veliki grafit koji je stajao pre par godina na tom zidu. Blu je svetski poznat street umetnik i trebalo bi da budete ponosni sto ste imali jedan njegov zid. Mene je sramota sto grad ne zna da razlikuje umetnost od obicnog skrabanja i unistavanja zidova. Napravite razliku. Isto i u Novom Sadu.
    (neupuceni, 19. jul 2017 22:09)

    # Link komentara

  16. ovi grafiti sa slike nisu uopšte loši, čak šta više za njihovo iscrtavanje treba imati smisla...ja ove grafite ne bih sklanjao, za razliku od onih običnih švrljotina...
    (novikorisnik, 19. jul 2017 22:07)

    # Link komentara

  17. Obezbedite mesta gde mogu da iscrtavaju svoje grafite. Pored zidova IMT-a u Jurija Gagarina i zida NIS-ovog skladišta preko puta Ade ne postoji više ni jedno mesto koje može da se koristi u ove svrhe. A neki od grafita na njima su fantastična dela. Bilo je tu bombardera iz II svetskog rata iscrtanih do detalja, likova crnih muzičara, jednoroga, automobila, drveća čudnih oblika, fantastičnih stihova u svrhu izjava ljubavi .... Ali bilo je i kretenskih ispisa nekih glupih slova bez smisla i navijačkih grafita sa jos manje smisla. Da je vlast iole otvorena raspisala bi konkurse za murale i umesto jednolicnih fasada mogli bi da imamo umetnicka dela. Zamislite da umesto da kazete da zivite u onoj zutoj zgradi zivite u zgradi na kojoj je naslikan stari hrast, podmornica, konji u trku, vodopad, devojcica koja zaliva cvece ili nesto slicno. Prosto nedostaje kreativnosti gradskih čelnika.
    (Glupi saveti, 19. jul 2017 21:54)

    # Link komentara

  18. neznam sta vam je. od svega pravite politiku i borbu vucic protiv drugih. za mene to jeste bolesno. treba nam ostre kazne. ako zele da budu umetnici neka to rade kuci
    (boban, 19. jul 2017 21:53)

    # Link komentara

  19. Bio siguran da to žvrljaju klinci dok nisam video jednog bilmeza od 30+ na delu
    (Interstellar, 19. jul 2017 21:52)

    # Link komentara

  20. Браво мајстори , само наставите да пишете графите . Овде се ради о замени теза , кад сви ћуте што се наше паре троше на реновирање туђих фасада у приватном власништву .Кад је тако свако од нас располаже правом да ослика своје парче фасаде по нахођењу .
    (Pera, 19. jul 2017 21:41)

    # Link komentara

  21. Pustite ljude da budu slobodni i neka zivi umetnost!!!
    (Diploma, 19. jul 2017 19:14)

    Umetnost? Koja umetnost, covece? Meni su grafiti skoro pa identicni decijim bojankama. Za dete od 3 ili 4 godine to jeste umetnost. Za koga jos? Meni sigurno nije. Mozda ovom ****** sto skraba i boji po zidu.
    (Lars, 19. jul 2017 21:37)

    # Link komentara

  22. U Pragu je to reseno tako sto neko vidi se kako pise krafit.Taj isti ga prijavi policiji i dobije nagradu od grada.Onaj sto je pisao krafit mora da plati kaznu i obrise zid.Naravo lova zavrsi kod savesnog gradjanina.
    (resenje, 19. jul 2017 21:37)

    # Link komentara

  23. A da je pisalo ,,Ziveo Vucic"' da li bi ga prekrecili?
    (Ja sam, 19. jul 2017 21:18)

    # Link komentara

  24. radim za 150 eur i onda dodje vucic da mi kaze kako je to super, a u grckoj socijalna pomoc 600 eura
    (mile, 19. jul 2017 21:18)

    # Link komentara

  25. Pa Pablo je kriv, pise lepo.
    (WhiteNibba, 19. jul 2017 21:14)

    # Link komentara

  26. A kada mislite da operete bg vozove od silnih grafita?
    Neki su toliko isarani da nemas pojima da li prolazis kroz tunel ili ne.
    (putnik voza, 19. jul 2017 21:12)

    # Link komentara

  27. 90% grafita su "navijački", a to su vaši ljudi, oni protiv kojih nemate snage da se borite, tako da o tome ne vredi pisati.

    Za preostalih 10%, deo su samo škrabotine, deo je zaista umetnost. Za ove potonje treba odvojiti mesta po gradu koja su za to adekvatna, i da se rade pravi murali. Što se tiče ovih prvih, gradske službe moraju da se obavežu da će u roku od 24h uklanjati uvredljive natpise, a u roku od 72h sve ostale grafite i onda će sve to izgubiti smisao, jer autori žele da se to vidi. Ako se odmah obriše, neće se videti. A koga uhvate u pisanju grafita, ozbiljna novčana kazna plus društveno koristan rad u vidu skidanja istih tih grafita u trajanju od najmanje mesec dana.

    Ali, i dalje imamo onih 90% protiv kojih ne smete.
    (Miloš, 19. jul 2017 21:07)

    # Link komentara

  28. "Po gradskoj odluci, oni koji ruže fasade grafitima moghu da bude kažnjeni društveno korisnim radom kako bi čistili te grafite."

    Jel moze neka veca kazna, tipa 5 godina zatvora i to?
    (Igor, 19. jul 2017 20:41)

    # Link komentara

  29. Ocigledno nisu culi za boju koja "odbija"grafite, nazadno i neuko rukovodstvo. Kako u Savamaloj nigde nije bila ni jedna kamera, a cuvara svedoka ubili.
    (dr.kadzija, 19. jul 2017 20:39)

    # Link komentara

  30. Dobro ga ne sokiraju grafiti tzv navijaca i kriminalaca (pravda za ... pa aktuelni krimos).
    (+@?+*_, 19. jul 2017 20:33)

    # Link komentara

  31. @stevan obradovic
    Potpuno se slazem sa tobom. U Kaliforniji su taj problem resili onog momenta kada je ispisivanje grafita postalo krivicno delo sa drakonskim kaznama.
    (stefan prvovencani, 19. jul 2017 20:32)

    # Link komentara

  32. Zato sto se neki od nas osecamo kao gradjani sveta, nismo zatvoreni u 4 zida. Ne podrzavam saranje fasada ali me iritira vas komentar.

    @Zašto gradska deca imitiraju Američku hiphop kulturu..kakve veze mi imamo sa njima?
    (Gradski, 19. jul 2017 19:38)
    (MarkoNS, 19. jul 2017 20:31)

    # Link komentara

  33. Hoce li skinuti one odvratne, pateticne, crno bele karikature sa dorcolskih zgrada?
    (komsinica, 19. jul 2017 20:27)

    # Link komentara

  34. Pogledajte samo centar Zemuna našta liči,tuga.
    (zemunac, 19. jul 2017 20:26)

    # Link komentara

  35. Ovo nisu nikakvi umetnici. Svaki pravi crtac zna da se ne crta po privatnom vlasnistvu, a ni po zgradama koje su proglasene za spomenik kulture i slicno. Drugo, ovi veze nemaju sa crtanjem, ni sa ulepsavanjem nacrtanog, kao ni 99.99% crtaca grafita u Srbiji. Jedna dobro poznata ekipa je unakazila pancevacke fasade svojim smesnim grafitima. Jos tuznije je to sto ih odavno rade legalno, jer neko ocigledno misli da znaju da nesto nacrtaju...
    (Hegel, 19. jul 2017 20:25)

    # Link komentara

  36. Mrzim grafite ali jos gore mrzim pisanje po fasadama,ali gore od gradita su najlon kese u beogradu,kad ih vidim zakaceno za drvo uhvati me neka jeza,bio sam 5 godina u sijetlu u americi,kad sam dosao ovde dobro me slog nije strefio,mnogo nam je prljav grad,i za to smo samo mi krivi.
    (Mmmm, 19. jul 2017 18:37) takav nam je grad jer smo mi takvi a ne obrnuto... malo je ljudi koji stvarno voli svoj grad... nazalost...
    (Agent Coulson, 19. jul 2017 20:21)

    # Link komentara

  37. Menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone ..
    (menjajte zakone,

    Sprovodite zakone, sprovodite zakone, sprovodite zakone, sprovodite zakone...
    (sprovodite zakone, 19. jul 2017 20:19)

    # Link komentara

  38. Odgovorno tvrdim, kao arhitekta, da su ova dva grafita ukras ovog zida I da ga manje ruže nego klima uređaj I ono čudnovato crevo ! Trebalo je legalno uraditi mural, oslikati ceo zid, troškove bi snosilo zainteresovano pravno lice ili pojedinac ! Naravno da ne pidržavam neartikulisano šaranje zidova navijačkim I političkim porukama !
    (Boris Banović, 19. jul 2017 20:11)

    # Link komentara

  39. Stvarno sokantno da niste videli da je BGD ceo isaran poslednjih 30 godina, al'izjava je komicna: 'Dragana Kocić apelovala je na građane da čuvaju svoje fasade.' Ne znam da li treba da 'vrebaju sa prozora' danju/nocu, ili da svi imaju nadzorne kamere odnosno da rade posao policije i uzmu stvari u svoje ruke? Ovo poslednje je mozda i najefikasnije, obzirom da se zakon ne postuje. Ovde ako te uhvate na delu i ako nije velika steta £75 na mestu placas ili zatvor (moze do 10 godina) i do £10,000 odsteta. Isto tako ima odredjenih mesta koje opstina dozvoljava i podrzava gde grafiti mogu da se saraju. Pa sad ko hoce da bude Banksi, nek izvoli.
    (Ljiljana, London, 19. jul 2017 20:10)

    # Link komentara

  40. Ja sam arhitekta i ako mene pitate ja ne vidim nista lose u ovim grafitima. Ono lose sto vidim je npr. ovaj instalacioni kanal koji je oslonjen na fasadu. Pretpostavljam da to tako treba da bude. Sve je nekako naopako...
    (ljljana, 19. jul 2017 20:06)

    # Link komentara

  41. Naterati ih da okreče
    (e70, 19. jul 2017 20:03)

    # Link komentara

  42. Grafiti i nekako ali na tom mestu vidim pleKani, sulundar, kvadratnog preseka od neke pljeskavičarnice koji očito nikom ne smeta nego smetaju grafiti???. A ne smeta ni ta zgrada koja tu na zom mestu tako usamljena, tu na tom bregu pored benzinske pumpe deluje kao ona kuća iz čuvenog Hičakoka "Psiho"... Ta građevina je zaostala sa kraja pedesetih kda je rekonstruisana ulica Pop Lukina zbog obnove "Novog mosta" kako se tada zvao. Zaista nezgrapno deluje tako usamljena...
    A ne smetaju ni hiljade "spoljnih klima", sa sve onim odvratnim, nejčešće diletantski ispresavijanim debelim cevčugama bele boje na hiljadama beogradskih fasada i to i na zgradi Vlade, Gradske kuće i Letnjeg dvora, Narodne banke... Bruka!!!
    (Zoran, 19. jul 2017 19:59)

    # Link komentara

  43. Sad lepo gospoda muralisti da se radno angazuju da ociste sve fasade na opstini Stari grad. Alternativno moze im se pleniti imovina, ako treba i do penzije, u vrednosti nove fasade. Tako to radi drzava.
    (Ili po dzepu ili po radu, 19. jul 2017 19:49)

    # Link komentara

  44. Na taj način ćemo, nadam se, olakšati skidanje grafita, a nadam se da ljudi neće više ni pisati grafite kad vide da se grafit već narednog dana skloni vodom, nadam se da će ih to obeshrabriti da ulaze u prekršaj da crtaju grafit koji će već sutra biti uklonjen", poručio je gradski urbanista.


    Njih će obeshrabriti samo kad neko popije malo duži zatvor, u kome neće lenčariti, nego će mu dani prolaziti u ribanju grafita koje su napravile (još) neuhvaćene "kolege"! Naravno, među "umetnicima" mora da se pročuje da je stvarno postalo moguće da neko fasuje bar pola godine mardelja zbog uništavanja tuđe imovine!

    A inače, ovaj beli prazan zid izgleda stvarno glupo. Zar nije mogao grad da organizuje neki konkurs za izradu murala, a pobednik konkursa (nepristrasnog i nenamaštenog, ako je to kod nas uopšte moguće) ne bi dobio novac, nego bi mu grad platio samo materijal i stavio na raspolaganje skele i drugu opremu potrebnu za oslikavanje zida te veličine?
    (Papageno, 19. jul 2017 19:46)

    # Link komentara

  45. Тешко је наћи фасаду у центру града која није прекривена графитима!?!У Њујорку у време Рудолфа Ђулијанија као градоначелника,поведен је рат против оних који су исписивали графите!Сваки графит истог момента је очишћен,али они који су ухваћени да то чине- зажалили су!Казне су биле драконске. Сада је тешко у Њујорку наћи фасаду са графитом, осим ако то није легално урађено(мурал, и сл.).
    (Stevan Obradovic, 19. jul 2017 19:44)

    # Link komentara

  46. Postoji sredstvo za premazivanje fasada koje moze malo da oteza vandalima saranje po njima. Nije dugotrajno resenje ali moze da posluzi kao sredstvo odvracanja jer se o premazanu povrsinu bukvalno svaka (skoro svaka) tecnost odbija. Pogledajte NeverWet.
    (Dalibor, 19. jul 2017 19:42)

    # Link komentara

  47. Mladi moraju negde da zvrljaju. Možete stavite sve policajce na ulicu i lupati kazne ali to košta više nego skidanje grafita. Budite pametni pa policiju i kazne kombinujte sa zidovima gde je DOZVOLJENO crtati grafite i na taj način kanalisite energiju mladih.

    Ne može se sve silom i kaznama.
    (Starac i sprej, 19. jul 2017 19:41)

    # Link komentara

  48. Zašto gradska deca imitiraju Američku hiphop kulturu..kakve veze mi imamo sa njima?
    (Gradski, 19. jul 2017 19:38)

    # Link komentara

  49. Ne razumem potrebu da se neko potpiše na tuđ zid. Kupi svesku pa u nju crtaj.
    (Realno, 19. jul 2017 19:34)

    # Link komentara

  50. Beograd - grad NAJRUZNIJIH grafita.

    Neznalice koje misle da je grafit rec ispisana slovima od 10 metara.
    (GM, 19. jul 2017 19:34)

    # Link komentara

  51. Tuga ! Kako , sem drakonskim kaznama (plaćanje čišćenja fasada po " gradskim cenama " + zatvor i rad na čišćenju grada), objasniti ovim kvazi umetnicima , navijačima i sl. likovima pogubljenim u prostoru i vremenu da je ovaj vid " izražavanja " uzumro u svetu još pre 30 - 40 godina !!??
    ( P.S./ Ne računam Solun i Atinu / oni su isti čabar kao i mi ).
    Dakle , kalendar u ruke i otrežnjenje - a i policija da počne da šeta ulicama i radi nešto ,a ne da okreće glave na drugu stranu dok ovi nemaštoviti slepci štrcaju po mukom okrečenim fasadama !
    (Neće se leba najesti ovi umetnici, 19. jul 2017 19:33)

    # Link komentara

  52. bolje ruzan grafit, nego lep naprednjacki zid
    (ivan, 19. jul 2017 19:33)

    # Link komentara

  53. Zasto komunalci ne rade svoj posao?
    (Nostradamus, 19. jul 2017 19:28)

    # Link komentara

  54. Ako mogu da predložim sudiji adekvatnu kaznu za počionioce, da u pratnji komunalnog policajca svaki dan narednih mesec-dva sa kofom i četkom čisti i ostala škrabanja svojih i svojih kolega sa po dve pauza za ručak i wc. e da puno radno vreme! od 8 ujutru do 4 uveče!
    (filip, 19. jul 2017 19:27)

    # Link komentara

  55. Ovakve debiltante samo treba po dzepu. Dosta je vise umetnickog smetlista i bukvalnog smetlista. Novi Sad je postao ruglo radi ovakvih nazovi umetnika. Postoje prostorije u kojima mogu da se okupljaju i u grupi bave ovom umetnoscu ili da im se obezsbedi prostor u gradu. Svako vizuelno narusavanje grada mora zestoko da se kazni.
    (Slaven, 19. jul 2017 19:27)

    # Link komentara

  56. One koje boli dusa neka pozovu ove umetnike da im isaraju kuce i sobe.
    (Mirjana, 19. jul 2017 19:27)

    # Link komentara

  57. Menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone, menjajte zakone ..
    (menjajte zakone, 19. jul 2017 19:24)

    # Link komentara

  58. Svaki grafit treba da bude sklonjen, osim ako "umetnik" prethodno nije dobio dozvolu SVAKOG stana u toj zgradi za svoje sarene gluposti. To sto vi sve nazivate umetnickim delom nema ovde primenu, jer "umetnici" narusavaju ugled tudje imovine, a ne svoje.
    (###, 19. jul 2017 19:20)

    # Link komentara

  59. Za ove što brane ispisivanje grafita po zgradama imam pitanje:"Da ste vlasnik zgrade/kuće sa lepo uređenom fasadom, kako biste reagovali na ispisivanje ili šaranje iste od strane nekih nepoznatih individua?"
    Odgovor je poznat svakom normalnom čoveku koji voli svoj grad i poštuje tuđu svojinu.
    Da se razumemo, nemam ništa protiv grafita, ali na mestima predviđenim za njih, a koje postoje u svim civilizovanim društvima i svetskim metropolama.
    Ovde je nešto drugo u pitanju: kompleks malog čoveka koji svojim "velikim delom" želi da impresionira društvo istomišljenika u kojem se kreće, sticajući na taj način poene i lečeći kako svoje tako i njihove komplekse. A sve to nauštrb društvene ili tuđe privatne imovine.
    (Tokyo, 19. jul 2017 19:19)

    # Link komentara

  60. kad treba s ulice da sklone neku sirotinju koja prodaje da bi prezivela.odmah su tu ,ali kad treba da uhvate neke stetocine nigde ih nema
    (srb, 19. jul 2017 19:18)

    # Link komentara

  61. ne znam sta je lepo u grafitima i muralima. A a kad nahvataju te balavce lepo ispostaviti racun roditeljima pa da pocnu da ih vaspitavaju
    (mile, 19. jul 2017 19:18)

    # Link komentara

  62. Pustite ljude da budu slobodni i neka zivi umetnost!!!
    (Diploma, 19. jul 2017 19:14)

    # Link komentara

  63. A sta drugo da nadjes u getu nego psihologiju geta.
    (Boris, 19. jul 2017 19:12)

    # Link komentara

  64. Srbija je odvratna sa nazovi grafitima, tu nema ni pola promila grafita, sve su zvrljotine koje su apsolutno ruglo. Izgleda svako mesto kao najraspaliji deo Bronksa. Treba zestoko kaznjavati pocinioce, ako su maloletni, onda neka roditelji plate kaznu, ali ne malu. U hiljadama evra da se racuna. Ako nema novca da se plati karta - tu je mardelj u mesecima i drustveno koristan rad. Mora da se stane sa ovim, ovo je unistavanje javne i privatne svojine.
    (Dejan, 19. jul 2017 19:12)

    # Link komentara

  65. Kazna u petostrukoj vrednosti vraćanja u normalno stanje i dva meseca DKR (društveno koristan rad) u žutoj uniformi od 8 do 17 č, da svi vide. A DKR se sastoji od uklanjanja grafita i čišćenja smeća. Nikakav zatvor nije potreban...
    (gox, 19. jul 2017 19:10)

    # Link komentara

  66. Ma ne treba ovde ništa sređivati, graditi ni rekonstruisati. Treba sve da se raspadne i da se ugušimo u sopstvenom smeću. Izgleda da za bolje i nismo.
    (Bgd, 19. jul 2017 19:06)

    # Link komentara

  67. Nedavno je postavljen zid protiv buke duz auto-puta ispred Bezanijske bolnice. Pre nekoliko noci prolazim tuda oko 1h posle ponoci i vidim dvojicu kako skrabaju grafite. Koji to mozgovi imaju potrebu da nesto novo i uredno naruze??? Sta i kome to dubokoumno imaju da poruce sa par neartikulisanih nazvrljanih slova????? Tako rado bih ih naterao da operu sve i vrate kako je bilo i to tokom dana, a druge dovesti da ih gledaju, za primer.
    (Higsov bozon, 19. jul 2017 19:05)

    # Link komentara

  68. Eh, tu je nekad bio najbolji mural koji kosta vise od nove fasade. Strasno je to sto se ne prepoznaje umetnicki rad samo zato sto je uradjen sprejem na zgradi.
    (srce,plata,domine, 19. jul 2017 18:57)

    # Link komentara

  69. Ovi grafiti baš lepo izgledaju, radio ih je neko ko ima smisla. Umesto da kažnjavate te momke, dajte im sredstva da kupe materijal, izraze se kreativno i ulepšaju nam grad (umesto sivih sterilnih fasada).

    Pritom ne mislim na one polupismene žvrljotine fudbalskih navijača. Ovo je nešto drugo.
    (Gmaz, 19. jul 2017 18:56)

    # Link komentara

  70. Ne znam samo sto nisu napracvili konkurs pa da covek lepo i leglno nacrta grafit. Taj zid bio tako mnogo lepse izgledao nego kao velika bela povrsina, a niko ne bi crtao grafit preko grafita.
    (vampirbg, 19. jul 2017 18:56)

    # Link komentara

  71. Ove debile treba novčano kažnjavati,odnosno žvrljanje fasada treba uvesti kao prekršaj....kad im roditelji puknu 500 evra na to što su oni glumili šmekere,prestaće da ovo rade.
    (goke, 19. jul 2017 18:55)

    # Link komentara

  72. Ako cemo celog zivota popravljati fasade koje vandali ostecuju, bitka je unapred izgubljena. Jasan i precizan zakon po kome ce pisci po zidovima nadoknadjivati stetu u vrednosti popravke fasada, ako treba angazovaati i izvrsitelje da im plene stvari ako nemaju novca dace odmah rezultate, Naravno sve to mora biti javno publikovano i da se cuje. Ovih dana Zemun je ceo ispisan od strane navijaca Zemuna. PA DOKLE VISE
    (crth 1724, 19. jul 2017 18:54)

    # Link komentara

  73. Da bi se takav i toliki Grafit nacrtao ,potrebno je VREME.Ovaj je ocigledno radjen preko 1 cas.Nemoguce da ih niko nije viddo.Policije uBeogradu nema osim vikendom kada mere alkohol.
    O svesti ljudi koji zive,govori cutanje.
    Uzgred,Goran Vesic je poznat kao organizator DELIJA i navijaca uopste.On najmanje treba da bude ogorcen.
    (Beograd., 19. jul 2017 18:54)

    # Link komentara

  74. Pa zasto vlasti konacno ne preduzmu nesto protiv stetocina koje sprejevima zvrljaju po fasadama i zidovima? Kao da to nikoga ne interesuje i nikome ne smeta. Nisu toliko problem grafiti veci problem su zvrljotine sa crvanim sprejevima . Ceo Novi Beograd je izcrtan. Pogledajte samo nove zgrade oko Arene. Kada bi neka od tih stetocina bila poslata u zatvor na par godina sa prinudnim radom, tesko bi se ko odlucio da na takav nacin unistava tudju imovinu i ruzi grad.
    (Nauta Brodic, 19. jul 2017 18:53)

    # Link komentara

  75. pa zasto onda krece grafite kad se skidaju vodom??????
    (sasa, 19. jul 2017 18:52)

    # Link komentara

  76. Kuka kao da je to jedina zgrada po kojoj su izvrljani grafiti a istina je da u celom centru grada ne postoji ne jedna zgrada koja nije izvrljana.

    Sad su mislili da ce ako okrece da je problem resen, ocigledno nije.
    (eto, 19. jul 2017 18:51)

    # Link komentara

  77. Znam da ste sređivali, ali ovo dole uopšte nije loš rad... :)
    (mare, 19. jul 2017 18:51)

    # Link komentara

  78. Treba uvesti drakonske kazne.
    (Otto von Pannonien, 19. jul 2017 18:43)

    # Link komentara

  79. Podržavam! Muka mi je više od samozvanih "umetnika" koji su umislili da je baš svaka homogena površina pogodna za "ukrašavanje".

    Nemojte, ljudi, žvrljati i uništavati ono što imamo. Beograd nema ni novca, ni tradicije da bi mogao da izgleda kao Beč, Pariz, Barselona, Prag, London, Budimpešta.....ali ono što imamo, nemojte naruživati. Nemojte žvrljati pilon na mostu preko Ade; nemojte žvrljati stubove i zidove kružnog toka ispred Arene; nemojte šarati podzemne prolaze, pogotovo, ne one koji su popločani, a ne porsto okrečeni.

    Ne uništavajte sopstveno okruženje jer vaša "umetnička dela" u 90% slučajeva ne ulepšavaju, već baš naprotiv - naružuju.
    (Adam Jensen, 19. jul 2017 18:43)

    # Link komentara

  80. Ako nešto mrzim to su grafiti. Ok su zidovi koji su predvidjeni za umetnicke grafite,u svetu postoje mesta predvidjena za to i razni umetnici predstavljaju svoje radove na takvim mestima ali na zidu zgrade izskrabati neke nebuloze,pa ja bih njega vezao za kuglu i dao mu mer i sundjer pa dok ne oriba nema da ide kući.
    (Kalimero, 19. jul 2017 18:38)

    # Link komentara

  81. Ne treba tu da se sara.inace neka ih
    (kenjac, 19. jul 2017 18:37)

    # Link komentara

  82. Mrzim grafite ali jos gore mrzim pisanje po fasadama,ali gore od gradita su najlon kese u beogradu,kad ih vidim zakaceno za drvo uhvati me neka jeza,bio sam 5 godina u sijetlu u americi,kad sam dosao ovde dobro me slog nije strefio,mnogo nam je prljav grad,i za to smo samo mi krivi.
    (Mmmm, 19. jul 2017 18:37)

    # Link komentara

  83. Moram da pohvalim akciju i nemojte da se zaustavite Beograd ima još mnogo lepih ali sivih i oronulih zgrada.
    (Slavoljub, 19. jul 2017 18:35)

    # Link komentara

  84. bio je jedan od najboljih grafita u bg
    (pulenidundi, 19. jul 2017 18:31)

    # Link komentara

  85. А да уложите неки динар у анти-графити премазе?
    (миленце, 19. jul 2017 18:31)

    # Link komentara

  86. Aj sto crtaju nego nemaju pojma da je bar lepo to sto nacrtaju..grafiti su braco "umetnici" ostali u 90im i ranim 00
    Shvatite to braco da se ne brukate vise
    Moze crtez al uhvatite neki svetski trend
    Ili uvek su tu vagoni pa cepaj
    (Jeli, 19. jul 2017 18:29)

    # Link komentara

  87. Шта рећи ...искрено не занима ме ко сређује докле год нешто добро ради . А мислим да ни требало д се измени закон и да се терете у противредности изведених радова ако су малолетни на родитеље ако немају новца а имају за ауто лак друштвено користан рад ..
    (Салонски политичар, 19. jul 2017 18:24)

    # Link komentara