- Komentari -
  1. Zasto nikome nije jasno da cijena jednog ovakvog projekta nije jednostavno neka "zgubljena" svota. To je zalog za buducnost, cijena ucenja, cijena necega koja SVAKA drzava mora platiti ako zeli biti korak u korak sa najmodernijom tehnologijom. Amerikanci su krajem 90tih ulozili $66 milijardi u razvoj i proizvodnju oko 200 F-22, i skocili ispred rusa i kineza nekih 20 godina (Rusi jos nemaju operativni lovac 5. generacije, a Kinezi tvrde da ih imaju desetak operativnih). Prosle decenije pa do sada, Ameri su ulozili daljnjih $400 milijardi u razvoj i proizvodnju oko 300 (za sada) F-35 lovaca (totalka pod koju ova cijena od $400 milijardi spada je nekih 1200 komada) i skocili daljnjih 15-20 godina ispred rusa i 5-10 godina ispred Kineza. Rusi (za sada) nemaju odgovor na F-35 (PAK-FA T-50 je u klasi F-22), a kinezi imaju verziju u razvoju. Dakle - naravoucenije, kada Rusi i Kinezi dostignu sadasnju Americku tehnologiju za 10-30 godina, Ameri ce vjerojatno vec biti 2 klase ispred njih. Zasto? Jer su "bacali" pare? NE - zato jer su investirali u buducnost.
    (Hrvoje iz Zg, 18. jul 2017 23:22)

    # Link komentara

  2. " Mi platimo 200 miliina za 6 aviona koji su stari ko zna koliko i koji ko zna da li ce biti i borbeno sposobni, a dva ova najskuplja kpstaju 170miliona. Znaci moglo se za 200 miliona mozda kupiti i 4 malo gora. A sigurno su ova dva bolja od onih nasih 6 krntija, a platicemo ih vise."

    Pa da posle kupujemo i pilote.
    (milos, 21. jun 2017 16:39)

    # Link komentara

  3. @Leon "U zadnjih 20 godina u vazdusnim borbama aviona 4 generacije nije oboren nijedan americki avion."
    F/A-18C Hornet je oboren od strance irackog Mig-25 (17. januar 1991. godine)...
    Eto, toliko od mene i dovoljno o tvom kredibilitetu Leone...
    (Chris, 21. jun 2017 12:20)

    1991 je bila pre 26 godina, za tvoju informaciju. Covek je rekao u poslednjih 20 godina.
    (Samo da kazem, 21. jun 2017 16:17)

    # Link komentara

  4. čitam komentare nas stručnjaka pa i ja nešto kao da komentarišem.Koliko je neki avion dobar pokaže se tokom godina u eksploataciji i nikako ne može da se precizno odredi na početku proizvodnje .To vam je isto kao kod automobila kad neko izbaci nov model ,a novinari provozaju pa ishvale ili ne.Posle par godina kad procitamo na nekom od foruma mišljenja vlasnika možemo dati konačnu ocenu o kvalitetu ....
     (mika, 21. jun 2017 13:06)

    # Link komentara

  5. Mi platimo 200 miliina za 6 aviona koji su stari ko zna koliko i koji ko zna da li ce biti i borbeno sposobni, a dva ova najskuplja kpstaju 170miliona. Znaci moglo se za 200 miliona mozda kupiti i 4 malo gora. A sigurno su ova dva bolja od onih nasih 6 krntija, a platicemo ih vise.
    (ATG, 21. jun 2017 07:58)

    Da se samo nadovezem, mig29 će nakon remonta imati resurse 10 godina, a novi f35 ima resurse 30 godina i tu dolazimo do računice da za 30 godina 6 mig29 košta 45 milijuna eura više od 6 f35.
     (leptirica, 21. jun 2017 12:54)

    # Link komentara

  6. Kizo u pravu si potpuno s tim što nisu baš te cifre ali poenta je tačna. Novac je glavna razlika, Rusi imaju tradiciju i znanje ali džabe kad nemaju ni približno novca kao Ameri koji doduše iste štampaju ali može im se dokle god je dolar glavna svetska valuta. Sto puta kažem da je neverovatno da zemlja tolike veličine i populacije i prebogata svim prirodnim resursima kao Rusija ima ekonomiju sličnu Italiji na primer. To znači da je tamo nešto debelo trulo jer sve zavisi od nafte, gasa i ostalih sirovina. Ista priča kao i sa SSSR-om samo što je tada on imao ekonomiju duplo manju od Američke a danas je taj odnos katastrofalan. Zemlja koja je poslala prvog čoveka u kosmos ne ume da napravi ljudski televizor, kompjuter, automobil ... Neshvatljivo.
    (Pera Perić, 21. jun 2017 12:22)

    # Link komentara

  7. @Leon "U zadnjih 20 godina u vazdusnim borbama aviona 4 generacije nije oboren nijedan americki avion."
    F/A-18C Hornet je oboren od strance irackog Mig-25 (17. januar 1991. godine)...
    Eto, toliko od mene i dovoljno o tvom kredibilitetu Leone...
    (Chris, 21. jun 2017 12:20)

    # Link komentara

  8. ovih 11 drzava je jednostavno naterano da ga kupi,
    (xyz, 21. jun 2017 02:54)

    Ovih 11 drzava ucestvuje u razvoju kao i u izradi komponenti za ovaj avion.
    (glengeglach, 21. jun 2017 12:17)

    # Link komentara

  9. I sta cemo kad na to cudo od stelt tehnologije naleti raketa sa zemlje? Zaboravljate da S400 i pored toliko godina postojanja jos uvek nije operativno upotrebljen a S500 je tehnicki spreman za proizvodnju. F35 je pravljen da prodje S400 sto mozda i moze u odredjenom procentu ali S500 sigurno nece. I nemojte misliti da obe strane nemaju projektile koji nose EMP glave za detonaciju u vazduhu a jedno takvo "punjenje" bi oborilo na desetine aviona, bili oni stelt ili ne. I na kraju krajeva, najbitnije u celoj prici je to sta pilot zna i moze. A napadacki rat, ono za sta je f35 namenjen, i odbrambeni rat, ono za sta je S500 namenjen, nisu isto.
    (qq, 21. jun 2017 11:44)

    # Link komentara

  10. Za ove ste se na ovakve vesti uvek upljuju da dokazu da su ruski avioni bolji, shvatite da to nije pitanje pameti, vec resursa. Ako stavite 100 inzenjera da rade na nekom projektu, a neko stavi 10, sta mislite ko ce napraviti bolju stvar? Americki vojni budzet je 30 puta veci od ruskog. Plus Francuzi, Britanci, Nemci saradjuju sa USA i razmenjuju tehnologiju (usput, zato su ove sankcije bolne za Ruse, jer ne mogu da dopunjuju svoju tehnologiju sa zapadnom, briga ih za nemacke automobile ili voce).
    Dakle, jacina ekonomije direktno utice na snagu vojske, i na bilo sta drugo. Drugi svetski rat nije odlucilo naouruzanje, vec resursi. Amerika i SSSR su mogli da ratuju dovoljno dugo da se Nemacka iscrpe.
    Dakle, dok god je USA + EU ekonomija 48 mldr, a Ruska 2, Kineska 18, zna se ko ce da pravi nabolju tehnologiju.
    (kiza, 21. jun 2017 10:51)

    # Link komentara

  11. Leon@@@@

    Vidim da nemas nista protiv sto usa, kako sam kazes " veoma puno ratuje i veoma puno bombarduje"
    i da to radio veoma uspesno !
    I kazes kako im niko u tim sukobima ne obara avione jer su eto ti avioni "" superiorni""!

    Samo si zaboravio da dodas da USA te svoje ratove vodi protiv zemalja "trećeg svet" (inace nijedna od tih zemalja nije napala Ameriku vec ona njih radi otimanja resursa i geopolitičke kontrole)

    A sto se tice same njihove taktike napada na zemlje treceg sveta (i mi tu spadamo)
    Prvo podmite domaće izdajnike da koliko mogu onesposobe sopstvenu vojsku pre svega pvo,
    Onda sa velike bezbedne udaljenosti lansiraju krstarece rakete sa kojima unistavaju radarska postrojenja i pvo...

    Zatim oko zemlje postave avakse, satelite, i ostalu elektronsku opremu za ometanje
    čime potpuno zaslepe preostala radarska postrojenja i avione!

    U takvim uslovima je veoma lako obarati tudje avione (i to sa daljine od 100 i vise km ispaljuju rakete) i sačuvati svoje!
    To je kukavički rat!

    A sto se tiče manevarskih sposobnosti F35, PA one ne mogu vizualno da se odredjuju!!!!!!
    Pogledaj snimak naseg super galeba na akrobatskom mitingu u Londonu od pre par godina i uporedi to sa ovim f35... ispada da nas galeb ima bolje manevarske sposobnosti!!!

    Naravno da nema !!!!
    ali je zato vizualni dozivljaj takav!!!!


    A sto se tiče realnih borbenih manevarskih mogucnosti F35
    U januaru je izvedena živa simulacija F35 PROTIV F16
    f35 je izgubio sve simulacije protiv f16 u dog fajtu!!!!!!
    Pogledaj sta kazu za njega najbolji vojni piloti Amerike

    Ovo ne znaci da je F35 los avion!!!!
    Niakako nije los SEM za dog fajt!!!!
    ZASTO???

    Zato sto i nije dizajniran za dog fajt!!!!!!!
    Dizajniran je da neopazeno pridje i sa bezbedne daljine lansira raketu!

    A sto se tice broja narudzbina F35
    pa f22 je bolji od f35 i sa planiranih 2000 zavrsio je sa samo 200 napravljenih

    a f35 je planirano oko 2500
    a sa koliko ce zavrsiti....

    TEORETSKI. cak i kada bi Sirija imala F35 i F22 a da ih usa napadne sa nasim orlom :D, ni sa takvim avionim Sirija ne bi imala šanse jer bi bili potpuno zaslepljeni!

    A zasto ne napadnu S.Koreju?
    a da imaju nuklearno oružje
     (LaleGator, 21. jun 2017 09:47)

    # Link komentara

  12. Ja ne znam koji ste La Burze vi gledali. Na ovom poslednjem nije on pokazao nista posebno sto se tice njegovih manevarskih sposobnosti. Vertikalno penjanje nakon poletanja, let na minimalnoj brzini, nekoliko petlji, valjkova i forsiranih zaokreta. Nema tu nikakve super sposobnosti za dog-fight i nemojte da velicate taj nastup. Procitajte slobodno i komentare stranih strucnjaka.

    Medjutim, taj avion i nije namenjen za dog-fight. To je jedno izuzetno skupo letece cudo ciji je svaki kubni milimetar unutrasnjosti ispunjen elentronikom. I kao takav, u sistemu i nacinu ratovanja koji forsiraju Ameri, jeste najbolji na svetu. Nikad taj i nece ulaziti u blisku vazdusnu borbu vec ce svoje mete resavati sa najmanje 30-40km udaljenosti.

    Ovaj sto spominje to kako Ameri uvek obaraju ruske avione. Samo da te pitam u koju to iole ravnopravnu borbu su usli Ameri pocev od kraja Vijetnamskog rata pa na ovamo? Pa zamisli dodje 20 odraslih huligana sa motkama od po 10 metara i izlupaju goloruko dete od 7 godina. Posle kazes "Oni su odlicni borci". Ajde molim te.

    Nisu ulazili u sukobe sa Kinom, Rusijom, Indijom. Ostale drzave s kojima se ne mirisu im nisu nikakva pretnja. Pametno biraju svoje bitke i naravno da pobedjuju.
    (mikicar, 21. jun 2017 09:38)

    # Link komentara

  13. To, da valja nesto, imala bi ga samo americka vojska.
    (empty straw, 21. jun 2017 09:23)

    # Link komentara

  14. To je zver. Dve generacije ispred svih.
     (Sr, 21. jun 2017 08:32)

    # Link komentara

  15. mislim da ce drzave koje od amerikanaca kupuju ove avione ozbiljno pogresiti ako pre kupovine ne konsultuju komentatore sa nasih sajtova. nasi komentatori, posebno rusofili znaju performanse svakog oruzja, americkog vs ruskog i jednoglasni su u oceni da su americki avioni kante, dok su ruski avioni bolji od svega ikad izmisljenog. tako da drzave nabavljaci americkih aviona, pustite vi vase vojne budzete i vojne eksperte, pametnije je da slusate nase komentatore, su-123456789 itd. je nesto najbolje ikad napravljeno na planeti.
    (crni sin, 21. jun 2017 08:29)

    # Link komentara

  16. Najskuplji je razvoj aviona tj utrosen novac sve ove godine u razvoju, a ne sam pojedinacno avion kao proizvod.

    Odje ljudi prije svega mediji donose zabunu i spinuju kad je rijec o ovom avionu.

    F35 se razvija kao "lite" verzija F22 Raptor aviona jer je Pentagon zakljucio da je F22 preskup za odrzavanje (zato su i odustali od dalje nabavke ovog aviona, nekih 230 komada od najavljenih 1.100) pa su trazili jeftiniju soluciju, a da bude donekle podjednako mocan kao njegov stariji brat.
    Ujedno je trazeno i da avion bude ispod novia F22 po borbenim karakteristikama taman toliko da ga Pentagon moze prodati i drugim zemljama, a da ne ugrozi svoju vojnu nadmoc.

    E to je sva sustina nastanka F35 aviona.
     (UDBA, 21. jun 2017 08:13)

    # Link komentara

  17. Mi platimo 200 miliina za 6 aviona koji su stari ko zna koliko i koji ko zna da li ce biti i borbeno sposobni, a dva ova najskuplja kpstaju 170miliona. Znaci moglo se za 200 miliona mozda kupiti i 4 malo gora. A sigurno su ova dva bolja od onih nasih 6 krntija, a platicemo ih vise.
     (ATG, 21. jun 2017 07:58)

    # Link komentara

  18. Pozdrav iz Osijeka!

    Čitam komentare, pa zašto većina ljudi smatra da je pojam "vojna tajna" u međuvremenu ukinut?
    Neke stvari se objavljuju samo kupcima a neke stvari se koriste samo u borbenim uvjetima (konkretno znam za termičku zaštitu oko motora). Modovi rada radara, protumjere, mogućnosti praćenja ciljeva, to nigdje nećete dobiti potpune informacije.Plus, avion je napravljen modularno tako da će pojedine komponente naknadno poboljšavati i zamjeniti boljim sustavima.
    A da je preskup, definitivno točno...
    (PSYCRO, 21. jun 2017 07:37)

    # Link komentara

  19. verovatno najbolji avion na svetu ako se gleda tehnicki i po trenutnim vojnim doktrinama. nazalost besmislena cena ce ga svesti na male brojeve rasporedjene po svetu i za ocekivati da ce konkurencija da ga stigne za max 1 deceniju iako su mu vec na tragu, sto i nije za pohvalu obzirom na ulaganje.
     (ajd, 21. jun 2017 07:02)

    # Link komentara

  20. Ako se pogleda cena i broj narucenih aviona i upotedi sa ranije objavljenim troskovima razvoja aviona dobije se otprilike ista cifra. Ovo je prosto kupovina od strane saveznika po ranije preuzetim obavezama da bi se pokrili troskovi.
    (Break even, 21. jun 2017 06:37)

    # Link komentara

  21. Magija F35 nije u letnim larakteristikama već u elektronici i komunikaciji. Novi vid ratovanja koji se započeo Gripen, tu Migovi nemaju šta da traže. Suhoja jedino može da spasi radar ali i to je pod znakom pitanja zbog dalekometnih raketa i stelt osobina F35. Ruski avion pete generacije je bolji od F35 ali on je još daleko od serijske proizvodnje.
    Izraelci su izuzetno zadovoljni sa F35 i tvrde da nikada nisu imali bolji avion. Pa ko bolje zna domaći internet ratnici ili izraelski piloti?
     (Zoran, 21. jun 2017 06:30)

    # Link komentara

  22. Narudzbine su zasnovane na obavezama ranije preuzetim i clanstvu u NATO ili saradnji po pitanju 'odbrane' (bolje reci 'napada' kada se govori o zemljama u pitanju). Narucioci ne trose svoje pare nego pare poreskih obveznika u svojim zemljama. Avion je sigurno OK ali nista posebno osim kada je u pitanju cena koja je u nesrazmeri sa onim sta se za te pare dobija.
    (Vik, 21. jun 2017 06:29)

    # Link komentara

  23. Kod F35 nije naglasak na manevarski sposobnostima već na tzv BVR sposobnostima (borba na daljinu) sa vv projektilima 120 amraam i modifikacijama tih projektila. Naglasak je naročito i na nevidljivost mada iz Lokid Martina jasno kažu da nije na nivou F22. Nemojte prenaduvavati sposobnosti F35 ako niste stručni, a ovde koliko vidim niko od nas pa ni ja nije stručan. Drugo, Leon reče da ni jedan američki avion 4 generacije nije oboren. To nije tačno. FF 16 fighting falcon je oboren više puta i u Iraku i kod nas. F/A 18 je u Iraku oboren dva puta od strane MiG25 sa raketama R40. Niko nije "najbolji" ni Amerikanci pa ni Rusi.
    (Deki, 21. jun 2017 06:10)

    # Link komentara

  24. Ne lozite se razni Leoni i BG-ovi,ovih 11 drzava je jednostavno naterano da ga kupi,avion je kanta i u koliziji je sa nacinom upotrebe,zahteva visoko tehnoloske sisteme veza i umrezavanja koje mogu lako da se pokidaju u stvarnoj borbi od strane tehnoloski ravnog protivnika i nisu uopste ni rzvijeni koliko je zamisljeno (a to mu je glavni adut),sa druge strane toliko je napakovan mehanikom i elektronikom da bukvalno ne sme da pridje na domet bilo kojeg oruzja pa i pesadijskog (a treba da zameni A-10 kao podrska trupama na zemlji )Nesto kao operacija uspela pacijent umro..U sustini letece dobro ali u miru.Kukala je majka onim pilotima koji su u njemu a nalete na rusku ili kinesku EMP-odbranu.
    (xyz, 21. jun 2017 02:54)

    # Link komentara

  25. F-22 Raptor jedini avion na koji je americki kongres stavio apsolutnu blokadu bilo kakvog izvoza, dok F-35 pokusavaju da uvale bas kome god stignu. Gledajuci samo ovo i ne racunajucu TONU problema koje avion i ceo projekat poseduju, svako logicko razmisljanje vodi do zakljucka da F-35 nije najbolji avion na svetu (a planirano je da bude) niti je projekat ispunio ocekivanja. To sto ovde neko rece da su Ru avioni 4. generacije obarani u air to air borbi a americki ni jedan, nije skapirao izgleda da americke avione poseduju bogate drzave koje nikad ne dejstvuju same (NATO) i da sa takvom logistickom nadmoci/satelitima/radarima ulaze u borbu da strana koja poseduju RU tehniku, a to su zemlje bliskog istoka i afrike (sto se tice skorijih ratova) nemaju apsolutno nikakve sanse, i naravno da im avioni budu poobarani beyond visual range tj do susreta nikad ni ne dodje. Poenta je naravno da nije stvar u avionima nego u svemu ostalom sto dopunjuje avion u jednom vazdusnom sukobu. Rusija i Indija su jedine koje imaju ozbiljne RU avione i cisto sumnjam da bi se bilo ko sa zapada fino proveo u nekakvom sukobu sa njima. Ono sto je cinjenica je da je F-22 najbolji avion na svetu koji postoji u vecoj kolicini, odma iza je Su-35S, pa prazno mesto pa svi ostali i jedini avion koji se cini da bi mogao da narusi ovaj poredak je Suhojev PAK-FA projekat koji samo sto nije poceo da izlazi iz fabrike, 5 eksperimentalnih primeraka vec odavno lete...
    (Star Citizen, 21. jun 2017 00:59)

    # Link komentara

  26. Avion nije napravljen za izvodjenje akrobacije,da lepo izgleda,da ima najbollje performance.Zato je zaduzen Blackbird sa mach 3.5, F/A-18,F22,...Ovaj je napravljen da dobija borbu i pre nego sto ga protivnik primeti na radaru,u grupi.Kaciga ima elektroniku ,software ,da pilotu omogucava da vidi sta je iza,sa strane napred,na radaru,da pogledom i recima ,osvetli protivnika i ispali raketu.U isto vreme prima podatke od radar,satelita i deli informaciju sa drugim avionima da bi svaki mogao da ispali na cilj istovremeno a da svaki samo jedan ili 10 moze.Jedna verzija polece i slece vertikalno uz pomoc joystick ,da bi moglo dete da ga spusti,jer ga u stvari komputer odrzava a pilot samo odlucuje gde ce.Ima mnogo jos ,Skoro kao polovan mig 29.Kinezi mogu napraviti neki slican,kao sto prave cipelei ostalu markiranu robu sto kupujete,ali ,
     (alienware, 21. jun 2017 00:52)

    # Link komentara

  27. Veliki broj narucenih komada utice na pad cene.

    To sto ruski lovci kostaju manje je potpuno nebitno jer su ruske narudzbine novih lovaca znatno manje od americkih. Npr do sad su nabavili 60 Su-35 dok Ameri vec imaju oko 200 F-35.

    SSSR imao duplo manji vojni budzet od Amerike i zato je mogao da nekako odrzavaju korak jer su ga lovci kostali duplo manje pa su mogli da kupe isti broj.

    Rusija pak ima deset puta manji vojni budzet ali njihovi lovci nisu deset puta jeftiniji vec duplo, dakle mogu da kupe 5puta manje lovaca nego sto je mogao SSSR koji je jedva drzao korak sa Amerikom.

    Zato ako gledamo vazduhoplovstva Rusija ozbiljno gubi korak ne za Amerikom vec bogme za Kinom.

    Kina je ove godine krenula serijsku proizvodnju svoj velikog stelta, zavrsavaju razvoj manjeg stelta, i u zadnje dve decenije nabavili su stotine novih avion. Dakle ako pricamo ko je pravi konkurent Amerima to moze biti samo Kina.
    (budzet, 21. jun 2017 00:48)

    # Link komentara

  28. Jedina dva komentara kod kojih mozes nesto pametno da procitas su Leon i Milan BG. Sve ostalo blablabla. I Leon nahvalio avion (cemu u prilog idu i ove narudzbine koje ja nisam ocekivao jer su toliko pljuvali f35) i popije 300 i nesto minusa!?

    Pa ljudi, je l svi vi znate nesto sto Leon, Milan BG, ja ili svi oni sto su porucili avion ne znaju ili je to samo hejt prema svemu americkom?
    (Zmajognjeni, 20. jun 2017 23:55)

    # Link komentara

  29. Сви нато авиони су ми најдражи кад су оборени, било чиме, макар противградном ракетом.
     (Нишлија, 20. jun 2017 23:34)

    # Link komentara

  30. Ma ne valja ovo nista. Mi kad namontiramo nase migove pa novi akumulatori ima ceo svet da nam zavidi + niko nece smeti da udari na takvu silu.
    (sou ce da bude, 20. jun 2017 23:28)

    # Link komentara

  31. Nesumnjivo odlican avion, mada tipujem da ce i f22 raptor i su 35 da ga pojedu za dorucak.
    (Pametnom dosta, 20. jun 2017 22:34)

    # Link komentara

  32. 1 go f35 bez naoružanja = 3 su-34 sa ful kompletom najboljih aa raketa za iste pare
    velika dilema hahahahahah

    plus što motor f35 isijava toliko toplote da je baš termovizijski "nevidljiv"

    jedva čekam da mu koreanci (u prevodu rusi) obezbede sudbinu f117
    (seljadin maguire, 20. jun 2017 21:59)

    # Link komentara

  33. Da Leon-e . Pokazao je da leti kao cigla. Ali znas kako. Ameri kazu da u simulaciji F35 je cudo.

    Obara sve zivo. Mislim ako simulacija kaze da je tako, onda dabome da jeste. Doduse namena aviona nije da se uvija i ima dobre manevre, vec da bude "nevidljiv" . Videcemo kako ce to sve ici. Za sada mislim da avion ima potencijala.
    (Vuk Sev, 20. jun 2017 20:39)
    Pogledaj nastup na Le Burzeu. Sto se tice tvog sarkazma na njegove mogucnosti u realnoj bobi, ne zaboravi da se ovde radi o americkom avionu. U zadnjih 20 godina u vazdusnim borbama aviona 4 generacije nije oboren nijedan americki avion. Svaki ruski avion 4. genercaije oboren je van granice vidljivosti. Amerika jako puno ratuje, jako puno bombarduje i jako puno obara avione. Ako neka ima iskustva u tome, onda su to oni. Sigurno je da su ta iskustva pretocili u ovaj avion. Avion je vec operativan u Izraelu i Japanu. Izraelci avion zovu F-35 Adir. Adir na hebrejskom zbaci "Mocni". izraelska vojska ne daje epitet "mocan" svakom oruzju. Avion je trenutno najbolji na svetu. Tacka.
    (Leon, 20. jun 2017 21:50)

    # Link komentara

  34. Cena od 85 miliona je samo za zmaj aviona bez motora i sistema za upravljanje vatrom. Cena kompletnog aviona je 200 miliona
    (Ja, 20. jun 2017 20:41)

    Ne lupetaj.

    LRIP 10 Aircraft Costs (including jet, engine and fee) are: 76 F-35As CTOL - $94.6 million

    [link]

    Cijena za kompletan f35 sa motorima i svom opremom je 94.6 milja USD ili oko 85 milja Eura. Dal si igdje vidio da netko kupuje avion bez motora, novi ?!?
     (leptirica, 20. jun 2017 21:47)

    # Link komentara

  35. Avion je lep a koliko je dobar nisam kompetentan da procenim svakako je ako malo razmislimo bacanje para kao i svaki borbeni avion bilo čije proizvodnje.
     (Nebojša, 20. jun 2017 21:41)

    # Link komentara

  36. Ako se ne varam, avion je bio namenjen za samo par armija sveta (mahom SAD vazala), tj oni koji su primorani. Sad ga verovatno uvaljuju S. Arabiji, koja i pored stotina milijardi uloženih u vojsku ne može da pobedi jedno pleme u Jemenu. Koja ozbiljna armija prodaje svoju najnoviju tehnologiju na tržištu?! Dokaz da je projekat totalni fijasko i da pokušavaju povratiti bar malo para bačenih na glupost.
     (Милош, 20. jun 2017 21:33)

    # Link komentara

  37. Sad kad Kinezi izbace avion sa boljim karektaristikama za 15 miliona evra.
     (laki, 20. jun 2017 21:16)

    # Link komentara

  38. Jutros sam gledao demonstraciju njegovih performansi na Buržeu. Sve deluje impresivno mada dojam kvari nedolazak Suhoja...
     (Milan BG, 20. jun 2017 21:15)

    # Link komentara

  39. Cena od 85 miliona je samo za zmaj aviona bez motora i sistema za upravljanje vatrom. Cena kompletnog aviona je 200 miliona
     (Ja, 20. jun 2017 20:41)

    # Link komentara

  40. Da Leon-e . Pokazao je da leti kao cigla. Ali znas kako. Ameri kazu da u simulaciji F35 je cudo.

    Obara sve zivo. Mislim ako simulacija kaze da je tako, onda dabome da jeste. Doduse namena aviona nije da se uvija i ima dobre manevre, vec da bude "nevidljiv" . Videcemo kako ce to sve ici. Za sada mislim da avion ima potencijala.
    (Vuk Sev, 20. jun 2017 20:39)

    # Link komentara

  41. Odličan avion.
     (Delije Čikago, 20. jun 2017 20:34)

    # Link komentara

  42. A rusofili ne veruju svojim očima. Ma bolji su "naši" migovi (78 godište).
     (Pera, 20. jun 2017 20:31)

    # Link komentara

  43. @Leon
    e moj bajo, to što ovaj avion radi rade i svi pre njega i to već dokazano, samo su višestruko jeftiniji.
    (pitanje je reketa, 20. jun 2017 20:29)

    # Link komentara

  44. Magla nikada skuplja nije bila.
     (be real, 20. jun 2017 20:21)

    # Link komentara

  45. Plaćajte mi članarinu, i najskuplju opremu... Da budemo najjača ekipa.
    Ljubi vas vaš dril trener: Štamparija Dolara sa kamatom.
     (Potencijalac, 20. jun 2017 20:01)

    # Link komentara

  46. F-35 je pre dva dana imao fantastican nastup u Parizu, na Le Burzeu. Prvi akrobatski nastup ovog aviona zapusio je usta svima koji su sumnjali u njegove mogucnosti za blisku vazdusnu borbu. F-35 je stealth avion sa najmodernijom elektronikom i umrezenim sistemima koji ce gospodariti nebom na daljinama van vidljivosti. Medjutim, bilo je dosta skeptika o njegovim sposobnostima za blisku manevarsku borbu. Akrobacije koje je izveo pre dva dana pokazale su da je u samom vrhu po manevarskim sposobnostima. Naravno, situacije u kojima ce se ovaj avion boriti u bliskoj vazdusnok borbi ce biti izuzetno retke jer ce neprijatelje obarati sa daljine, ali je pokzao da je po manevrima za blisku borbu ispred lovaca 4. generacije. Fantastican avion. Na sajmu u Parizu bukvalno pljuste narudzbine. Zagospodarice nebom i zaradice velike pare.
    (Leon, 20. jun 2017 20:01)

    # Link komentara