- Komentari -

Nema nevinih, sahranili srpsku malinu

Beograd -- Niko nije nevin u priči koja se godinama ponavlja u vreme početka berbe maline i određivanja njene otkupne cene.

Izvor: Sputnik
Pošaljite komentar
  1. Ovo u vezi maline je bizarno,kao VEOMA zdravo voće NEDOSTUPNO je većini gradjana Srbije zbog visoke cene!!!!!Na inostanom tržištu jeftinija je od poljske maline a NIJE ništa boljeg kvaliteta,poseduje identična nutritivna svojstva!Ova kuknjava malinara,obraćanje državi,i sl.TO JE GLUPOST!Pa nemojte više da gajite to voće,ionako nacija NEĆE biti oštećena jer ne možemo to da kupimo,mnogo ste alavi,skupi ste do bola!!!TOLIKO!!!!!
     (pedja, 21. jun 2017 07:59)

    # Link komentara

  2. ostale im pune hladnjace? nisu je izvezli jer su mesali sa poljskom pa sami sebi zatvorili vrata trzista...a sad im drzava omogucava da problem koji su sami napravili resavaju preko ledja proizvodjaca, koji jedini rade i ulazu.A njima opet dobro, pokupise malinu za sitne pare, drzava prica i obecava kao i uvek i dok nesto konkretno preduzmu, berba ce se i zavrsiti, oni ce lepo plen podeliti, a proizvodjaci otici u bedu.
    (anj, 20. jun 2017 19:14)

    # Link komentara

  3. Hladnjacari i izvoznici su zasticeni od strane Drzave.Da nemaju podrsku nekog iz vlasti ne bi smeli da se tako bahato ponasaju.Mislim i da vecini hladnjacara ne odgovara ova cena jer ce doci do unistenja malinjaka pa sledece godine nece imati sta da otkupe.Ako drzava zaista ne moze da utice na cenu,treba da potpuno otvori trziste odnosno da dozvoli da bilo koji stranac ili nakupac moze da kupi malinu od proizvodjaca i da je izveze.Da stranci sa kamionima hladnjacama dolaze u malinjake i kupuju direktno od malinara pa bi sadasnji povlasceni izvoznici verovatno ponudili neku normalnu cenu.
    (Malinijan, 20. jun 2017 16:12)

    # Link komentara

  4. Malinare sada mogu da spasu jedino berači koji će po jakom suncu brati Gratis!
    (Beograd na vodi i buđavom lebu, 20. jun 2017 15:03)

    # Link komentara

  5. Ala volemo da se lazemo.
    Nije Srbija vodeca u svetu ni po proizvodnji ni po izvozu malina.
    U hiljadam tona
    1. Rusija 144
    2. Poljska 125
    3. SAD 100

    Lazite se koliko hocete al ja vam ne verujem.
    4. Srbija 62
    (nasa laz, 20. jun 2017 15:01)

    # Link komentara

  6. ne razumem se u ovu temu, u stvari ni u poljoprivredu, ali mi je jedna stvar jako zanimljiva: dok se DS bio na vlasti u periodu 2008-2012, seljaci su malo po malo svakog leta blokirali puteve, organizovali proteste i maltretirali ostatak srpskog gradjanstva. pritom svaki put kad procitam neku vest u rubrici 'agrobiz', ispada da je taj period, na prelazu dve decenije bio nesto poput zlatnog doba u odnosu na 1990te i ovo sto imamo sada. naprotiv, od 2012 se ne secam da sam negde procitao da se iko za ista pobunio, iako su izgleda u poslednjih pet godina uslovi za bavlejnje poljoprivredom gori nego ikad. ima naravno poslovicnog srpskog kukanja, ali sve je to vise u fazonu 'eto, kakvi smo jadni, niko nas ne voli'. pa me zanima - gde se to izgubi i zaturi u poslednjih pet godina kuraz neustrasivih srpskih seljaka!? na stranu to sto, kako su vec mnogi objasnili u prethodnim koemntarima, ako niste sposobni da se bavite ovim biznisom, a vi se preorijentisite da nesto gde cete imati bolje rezulatate; ili katanac na firmu, pa pravac u polje da radite kao beraci kod nekog ko je sposobniji. tako da dragi moji malinari, sto se mene licno tice svi mozete da propadnete jer je vise nego ocigledno da ste nesposobni. a malina ce uvek biti, sto na malo po pijacama, sto po marketima jeftinije iz uvoza, od nekih drugoh seljaka koji se u agro biznis ocigledno bolje razumeju od vas. samo nemojte da vam i na sledecim izborima DS bude ponovo kriv.
    (andreas kisser, 20. jun 2017 14:46)

    # Link komentara

  7. Ala je jak medijski lobi malinar, svaki dan clanak o njihovim mukama tj da niko nece da im plati cenu koju su oni odredil u svojim glavama mnogo pre sezone otkupa.
    (nn, 20. jun 2017 12:24)

    Potpuno ste u pravu. Najjači lobi u Srbiji je malinarski lobi. Pri tome jednostavno ignporišu prostu činjenicu da su u Srbiji zasadi maline 100 puta veći nego pre 10-15 godina. Jednostavno tržište je prezasićeno. Nikome ne treba tolika malina, pogotovu ne po toj ceni.
    (sd, 20. jun 2017 14:40)

    # Link komentara

  8. Viškovi maline???
    Ljudi mogu da pojedu mnogo više maline nego što se proizvede. Naravno pitanje je cijene. Platežno sposobna tržišta nisu prezasićena malinom već je nepravedna raspodjela novca, veći dio uzmu trgovci, hladnjačari, transport, država, a najmanje dobiju proizvođači. I to je tragično, onaj ko je najzaslužniji treba da dobije najviše. a dobije najmanje. Bez proizvođača trgovci, nakupci, prekupci, hladnjačari, transport, država, ne bi dobili ništa. Podržavam malinare, podržavam sve proizvođače jer oni su temelj. Svi u lancu moraju zaraditi a država treba da spreči mnopol, ucjene i sl. A ponekad svi 'plaču' više nego što treba, onako za svaki slučaj.
    (ceha, 20. jun 2017 14:39)

    # Link komentara

  9. eto resenja, pocnite preradu te maline, nades nekoliko gastarbajtera kao finansijere koji daju minikredite i pravis biolosku marmeladu i prodajes bogatim arapima, evropljanima. trazis Po internetu ko ti moze pomoci, Koji Fond eu, kine, emirata, privredna komora sta vec. rijesis Problem sam i obogatis se sa svojim kolegama u selu i zivite kao kraljevi.
     (džek i džoni, 20. jun 2017 14:36)

    # Link komentara

  10. U macvi je od 140 do 152din..
     (giiboni, 20. jun 2017 14:25)

    # Link komentara

  11. Dize se prasina oko malinara kao da je samo njima obecano i samo njima nije ispunjeno! Sta su sve ovi obecali, mene je sramota! Drugim poljoprivrednicima sve po dogovoru i jos preliva, jel'?
     (Lale, 20. jun 2017 13:37)

    # Link komentara

  12. ok, hladnjačari! Ako imam dva puna zamrzivača sa mesom, što onda kupujem tele i svinju? Gde ću sa njima? Kako onda kupujete malinu, svu malinu, nikoga ne odbijate a pune Vam hladnjače? Cirkus
     (Dragon, 20. jun 2017 13:31)

    # Link komentara

  13. šta (su) bi malinari mogli sami da učine da sebe ne dovedu u situaciju da im hladnjačari kroje kapu, a šta vlasnici hladnjača, odnosno izvoznici, da zbog alavosti ne rizikuju buduc?nost tog posla?

    hladnjačari kroje kapu....
    hladnjačari alavi...

    i svi su krivi?!
    kriva je država, koja ne obuzdava alavost, čak ga podstiče.
     (Kriket, 20. jun 2017 12:51)

    # Link komentara

  14. Prosle godine je bila ta cena zato sto je drzava intervenisala, kao i preprosle godine, kao i pre 5 godina. Sto ce reci da je cena nerealna.
    (Clover, 20. jun 2017 12:47)

    # Link komentara

  15. Malinari su stvarno dosadili: organizujte se. A zasto za vas ne vazi zakon ponude i potraznje? Ivanjica je nerazvijena opstina, a malinari puni para, kako to nikome nije palo napamet. Verovatno su ranije vishe zaradjivali, a sada im se zarada smanjila, ali josh uvek su odlicne zarade na malini, sto pokazuje i sve veci broj onih koji se bave uzgojem malina. Dosta bre vishe. Zasto bi drzava imala problem sa time sto njima izgleda mala otkupna cena, pa sve su to privatnici? Inace, malina danas na pijaci 300 dinara, a kome ja da se zalim sto je malina preskupa?
    (Petar, 20. jun 2017 12:44)

    # Link komentara

  16. Pre 70 godina Srbija je bila velesila u proizvodnji ribizle. Danas mnoga deca i ne znaju kako ovo voce izgleda. Isto ce biti i sa malinom. Sve ovo sto se desava je prirodno, i pomoci nema.
     (Adam, 20. jun 2017 12:43)

    # Link komentara

  17. Ne mirisem malinare narocito zbog kuknjave koja se ponavlja svake godine u isto vreme. I tako decenijama. Hladnjacare jos manje. Narocito njihov licemeran stav da se u trzisnoj ekonomiji drzava ne bavi odredjivanjem cene. I to jeste tacno ali drzava mora da reaguje kada postoji medjusobni dogovor hladnjacara da po odredjenoj ceni vrse otkup. Jer nemoguce je da svi otkupljivaci imaju skoro identican visak u neprodatoj malini pa im bas svima odgovara identicna cena, da niko od njih nije ugovorio neki posao za koji mu zalihe nece biti dovoljne i na kraju, po logici trzista, neko bi morao da ponudi vise od trenutne cene, neko i manje. Tu je posao za inspekcijske organe. Medjutim, kljucni deo clanka je u recenici: "U Fondu za razvoj smo odbijeni". Sto znaci da drzava podrzava dogovorene cene hladnjacara prilikom otkupa. I da je drzava protiv proizvodjaca bilo cega u Srbiji. Da je suprotno proizvodjaci maline bi morali da dobiju sredstva ako nista drugo zbog izvoza. Ali, licni interesi kao i pitanje ko se stvarno nalazi iza hladnjacarskih firmi imaju izglede da uniste nesto sto u Srbiji nije bilo lose a moglo bi da postanje jos bolje da postoji sluha. Doduse nije neka novost da se, umesto da se razvije, neki potencijal u Srbiji unisti.
     (ArtuDitu, 20. jun 2017 12:42)

    # Link komentara

  18. Kome ja da se žalim za niske cene u transportu robe? To je tržište - više kamiona, manje cene. Više maline - manje cene. Plus, imali ste godine da sami napravite hladnjače ako su vam one najveći problem. O tome da je kvalitet maline na jako niskom nivou, to sad ne vredi da se priča. Nemate pravo da blokirate puteve, pravite problem ljudima koji vam ni za šta nisu krivi. A nije ni država u ovom slučaju.
     (Mia, 20. jun 2017 12:38)

    # Link komentara

  19. Prestanite vise da pricate gluposti o preradjivackoj industriji jer za njene proizvode niko u Evropi nije zainteresovan.Zar zaista mislite da su Nemci toliko glupi da pospese razvoj nasih preradjivaca pa da njihovi ostanu bez posla? Od nas se, kao i od svake druge zemlje kolonijalne demokratije, samo traze sirovine koje ce oni sami preradjivati i dobro zaradjivati.Nase je da te sirovine prodamo po sto boljim cenama.Za neupucene ako je cena 1kg malina u otkupu placen kao 1kg griza od malina u izvozu hladnjacarima ostaje odlican profit.Trenutno se 1 kg griza izvozi po 1.93 evra tako da je svaka otkupna cena ispod 230 din cista pljacka
    (Milos, 20. jun 2017 12:29)

    # Link komentara

  20. @bojan
    Zbog cega je polana nekvalitetna? Briks kod polane je za dve velivine veci nego kod ostalih sorti na ovom podrucju.
     (jasdf, 20. jun 2017 12:25)

    # Link komentara

  21. Ala je jak medijski lobi malinar, svaki dan clanak o njihovim mukama tj da niko nece da im plati cenu koju su oni odredil u svojim glavama mnogo pre sezone otkupa.
    (nn, 20. jun 2017 12:24)

    # Link komentara

  22. Proizvodna cena je 1.8 evra???? Za vikend sam na jednoj pijaci u Beogradu (iz objektivnih razloga necu navesti ime) kupio malinu za 180 dinara za kg. Covek je doterao punu "FAP-cinu" maline i sve je prodao za manje od sat vremena. Covek tvrdi da je nije prskao a sa njim su bili i unucici koji su "tamanili" maline iz gajbi. Kako god, zao mi je sto sam kupio samo 10 kg jer je slatka smo tako...
    (Nikola, 20. jun 2017 12:22)

    # Link komentara

  23. Čekajte, po ovima, uspeli smo da proizvedemo toliko maline da smo zasitili čitav svet? Alo...širite tržište!
    (pusti zakletvu, 20. jun 2017 12:19)

    # Link komentara

  24. Stara dobra "srpska" malina skoro da ne postoji vec 10 godina. Sa ogromnom,cistom zaradom alavost je uzela danak pa je vecina malinara posadila nove "naprednije" sorte koje radjaju dva-tri puta godisnje,prskaju ih do besvesti raznim otrovima pa se sad cude zasto niko nece njihovu "zdravu" malinu. S
    (Posmatrac, 20. jun 2017 12:17)

    # Link komentara

  25. Ja se sećam cene višnja od 50 dinara... od čega dinar kosta osiguranje! berba 18, dinar za prevoz.... 12 za hemiju, 1,5 dinara transport radnika..... I 5.dinara da se proda preko čoveka . 38.5 dinara od 50 ode....... 11.5samo ostane......
     (nemanja, 20. jun 2017 12:10)

    # Link komentara

  26. Uh sto mi milo, radnicima daju bedu ne mogu ni 1500 din da zarade za 12 sati a oni sve dobiju na gotovo i sve im malo fuj!
     (Gool, 20. jun 2017 12:08)

    # Link komentara

  27. U znak protesta jednostavno svi treba da prestanu da proizvode malinu a zatim sami da se organizuju i proizvode i distribuiraju, recimo crnu ribizlu (koja se iz nekog razloga jako tesko nalazi) ili neku drugu isplativu kulturu.
    (Dalibor, 20. jun 2017 12:08)

    # Link komentara

  28. Neverovatno kako nema mesta u hladnjaci za cenu od 220 a ima za cenu od 120...
     (..., 20. jun 2017 12:07)

    # Link komentara

  29. dajte dosta vise o malinarima sta je sa ostalih 7500000 ljudi u srbiji sta je sa vise od 500000 koji zive na minimalcu od 22.500 dinara mesecno sto nije dovoljno ni za hranu a kamoli za racune sta je sa desetine i desetine hiljada ljudi koji uopste ne dobijaju platu mesecima pisite malo da se i to cuje malinari zarade za jednu sezonu kao radnik u trafici za 5 godina sto se to ne pise.
    (milena, 20. jun 2017 12:07)

    # Link komentara

  30. Доста бре више, ако нисте задовољни откупном ценом малина, преорите и засадите нешто уносније док буде доносило паре, а када и то "пресуши" и то преорите и тако, генерацијама, док се не удружите и почнете да радите за себе а не за хладњачаре и откупљиваче !!!
     (да да, 20. jun 2017 12:01)

    # Link komentara

  31. " Prica koja se godinama ponavlja" ...to je jedino relevantno u tekstu. Kada bi to bila jedina ' prica' koja se kod nas ponavlja. Vest je da nadjete primer koji predvidjen da se moze desiti sa negativnim posledicama pa preduhiten. To je vest u Srbiji pre nego dogadjaj da je " covek ujeo psa".
     (Ljubisa, 20. jun 2017 11:58)

    # Link komentara

  32. A neki intervju sa tim zločestim vlasnicima hladnjača? Da čujemo njihovu verziju, njihovu stranu priče, njihovu računicu?
    (Dule Astro, 20. jun 2017 11:57)

    # Link komentara

  33. Nikad više taj profit neće biti koji je bio. Prošlo, moraće da se zadovolje sa mnogo, mnogo manje.
     (But, 20. jun 2017 11:51)

    # Link komentara

  34. pravi tekst, uboli ste u centar sa njim.. dok je malina decenijama pravila dobre pare, malinari ćutali i trošili pare na sve i svašta, umesto da ulažu u proizvodnju, preradu, u hladnjače itd.. sad kad je došlo do problema, država "duradi" nešto! nema bato, kapitalizam, tržišna privreda, kakvi crni protesti i blokade puteva.. ako vam se ne svidja cena koju nude hladnicari, napravite svoju hladnjaču pa čuvajte malinu dok ne stupite u vezu sa izvoznicima. pozdrav
     (petar, 20. jun 2017 11:49)

    # Link komentara

  35. Svake godine ista prica. Čekaju da počne berba pa onda prete. Pritom ni jedan proizvođač neće ostaviti neobranu malinu, dakle, plaše ježa golom guz...m.
    A udruženje proizvođača, smešno samo po sebi, od predsednika do svakog člana
    ponaosob
     (rajko, 20. jun 2017 11:48)

    # Link komentara

  36. Navedite jedan privatni posao u Srbiji koji drzavni aparat nije unistio. Razlozi gradjanima Srbije nisu bitni.
     (Kira Popibara, 20. jun 2017 11:33)

    # Link komentara

  37. Napokon jedan dobar i analitican clanak u sekciji agrobiznis.
    (Joca S, 20. jun 2017 11:27)

    # Link komentara

  38. Odlicno pisano! Samo steta sto nasi uvek laksi put uzimaju. Nama jednostavno fali ta kultura. To nije samo taj koji krene da pravi djem ili sok to je od Banke do radnika. Ako uspemo da stvorimo klimu u drzavi da je mogucno, da te porez ne pojede, da imas sansu za uspeh i naravno da na kraju stoji bolji zivot, krenut ce i kod nas.
    (Petar, 20. jun 2017 11:07)

    # Link komentara

  39. Braćo!!! Osnujte zadrugu,kupite hladnjaču i sve unutra pa posle razgovaramo o ceni.Dok ne osnujete zadrugu ovi lešinari će da vas zavrću i uzimaju i kajmak i mleko a vama surutka ako ostane.
     (Roćevac, 20. jun 2017 11:02)

    # Link komentara

  40. Male hladnjače ne izvoze zbog nemogućnosti ispunjavanja zahteva kupca, a ne zbog monopola koji ne postoji, nemoj da vas lažu. Svako ko hoće može da izveze, ali neće kupac od svakog da kupi, zato sto ne ispunjavaju hasap, iso i ostale eu norme, a ne pada im na pamet da ulože. Malinari zaboravljaju da je socijalizam propao, malina je pre svega biznis i kome ne odgovara neka vadi malinu. Sreća vaša nisam vlast, sve bih vas pohapsio i za kaznu odveo da berete malinu za dnevnicu koju vi dajete, pa da vidimo čija muka veća. Da se razumemo, ja sam prizvođač 5 hektara jabuke i šljive, prosle godine prošao kao bos po trnju zbog kiše u berbi, a hektar jabuke u zasnivanju me kosta kao 10 hektara maline. Kukate kako ima mnogo posla, a ja kao nemam, a?
     (Brutus, 20. jun 2017 10:56)

    # Link komentara

  41. Totalni sam laik po ovom pitanju ali poslednjih godina sam cuo da su mnogi poceli da gaje maline i to u krajevima koji nisu tradicionalno malinarski.Cim se poveca proizvodnja onda cesto padne cena.Naravno cuo sam i za monopl hlanjicara i nerazumevanje drzave ali ako pola Srbije gaji maline tesko da se to nece odraziti na cenu.
     (BgHQ, 20. jun 2017 10:40)

    # Link komentara

  42. a zasto su sadili nekvalitetne sorte tipa polane? zasto se sad bune?
     (bojan, 20. jun 2017 10:35)

    # Link komentara