- Komentari -

Zaposlene čeka revolucija, za 10 godina potpuna promena

Tržište rada već se promenilo a ići će u narednim godinama ka sve većoj fleksibilnosti. Sa kakvim izazovima će se svet zbog toga susresti i koji su najveće pretnje na tržištu radne snage, govorila je za hrvatski Poslovni dnevnik Slovenka Melanie Seier Larsen, član menadžment tima za jugoistočnu Evropu Boston konsalting grupe.

Izvor: Poslovni dnevnik
Pošaljite komentar
  1. freelencer, ili bolje receno moderni kmet.
    sad je jos dobro dok se mogu zaraditi solidne pare, ali za 10ak godina ce se raditi za sendvic.
    zaposleni ce se tiho i bez mnogo buke i strajkova zameniti robotima i vestackom inteligencijom, pod parolom tzv "flexsibilnosti" radnog mesta. a nakon toga ces raditi za saku rize i pevati.
    (exbu, 1. jun 2017 18:17)

    # Link komentara

  2. Zarobljeni u radnom vremenu od 9-17, kod mene su ostali zarobljeni u radnom vremenu od 7-15 i uzalud ja objasnjavam da kada dodjem ujutru u sedam barem do 8h ne mogu sa nikim da saradjujem jer ne rade, a u vecini slucajeva to bude sve do 9h al zato kada se cela firma raspusti u 15h a meni se telefon usija od ovih sto rade do 17h al dzaba kada tada ne mogu nista jer su svi otisli. O kliznom radnom vremenu, o uopste besmislu radnog vremena kada su vazni efekti rada....to kao u vetar da pricas.
     (Bane, 1. jun 2017 18:10)

    # Link komentara

  3. Radim od kuce vec 5 godina, pa mogu da kazem neka svoja iskustva na tu temu. U pocetku je sve izgledalo kao prednost, fleksibilnost, tata-je-kod-kuce ... bla-bla-bla. Medjutim, ubrzo se pretvorilo u nocnu moru ... da ne kazem interpat na svakih pola sata:

    - Tataaaa, hocu da se igramooo ...
    - Opet nisi popravio onu cesmu, koliko puta da ti kazem, lenj si ...
    - Tataaaa, kako se radi ovaj zadatak iz matematike ...
    - Opet si zaboravio godisnjicu nasih prijatelja, tebi nije stalo do druzenja
    - Tataaaa, boli me stomak ...

    Na kraju sam morao da iznajmim flex-kancelariju u obliznjem gradicu, jer se ovako dalje nije moglo.

    A sto se posla tice - fleksibilnost najcesce znaci to da mogu da te cimnu u bilo koje doba dana, a ako su ti klijenti u drugoj casovnoj zoni tada i u toku noci.

    I kolicina posla je veca nego ranije. Vecina rutinskih poslica se sve vise automatizuje, ali niko ne moze zameniti coveka koji treba da pristisne dugme i kontrolise ono sto masina radi.

    Freelance znaci da si zaposlen kao radnik po ugovoru bez ikakvih benefita, mozda je para bolja nego stalno zaposlenima, ali zato mogu da te otpuste kad god hoce, bez prava na otpremninu. Nije bas zgodno ako otplacujes kredite, placas deci skolovanje, a ne daj boze da se neko razboli ... Znaci, super stvar za mlade samce, ali za starije porodicne ljude treba malo bolje razmisliti.
    (radnik od kuce, 1. jun 2017 17:50)

    # Link komentara

  4. Cime se baviti?

    Ja cu Robotima sipati ulje da ne zaribaju :D
     (radnik medju robotima, 1. jun 2017 16:56)

    # Link komentara

  5. Priče za malu decu, radiće se više, na korist poslodavaca. Plata neće biti veća.
     (Miloš, 1. jun 2017 16:31)

    # Link komentara

  6. Znam jednog, one je sve i zna SVE, bira i odlucuje o svemu, e sada jos da postane freelancer...
    Predlazem da sebe nazove prvi freelancer.
    (Jupiiiiii, 1. jun 2017 16:26)

    # Link komentara

  7. Znaci kod nas za 30 god.
     (Hanibal, 1. jun 2017 16:24)

    # Link komentara

  8. Ovo kao da je najava naseg vrhovnog vodje
     (ja, 1. jun 2017 16:04)

    # Link komentara

  9. Como no - kao u mexico tv novelama ...
     (XXL, 1. jun 2017 15:45)

    # Link komentara

  10. Što volim ove mendžere što pametuju iz svoje perspektive...

    A realnost je takva da je tzv. frilenser samo modernije ime za najamnika, što i ima neke logike kod zanimanja tipa umetnika ili saradnika na određenim projektima ali je krajnje pogubno za radnike u proizvodnji koji zaista učestvuju u stvaranju opipljivog, fizičkog proizvoda.

    Dalje, lako je menadžeru (šefu, upravniku) da priča o zaposlenju na određeno vreme iz ugla nekoga ko za 2-3 godine koliko je na nekom mestu u nekoj firmi u najgorem slučaju bude dobar, ako malo štedi, za 35-40000€ plus otpremnina u zavisnosti od potpisanog ugovora.

    Naravno, postavlja se pitanje da li njihov posao zaista toliko vredi i doprinosi boljitku neke firme alii to je već neka druga priča...
    (Insajder, 1. jun 2017 15:45)

    # Link komentara