- Komentari -

Hronika srpskog industrijskog groblja

Plasmanom nekoliko hiljada programabilnih kontrolera PA512 na rusko tržište, u velikoj meri je doprineo modernizaciji ruske automobilske industrije. Na ruskom tržištu su programabilni kontroleri PA 512 godinama bili bez prave konkurencije jer su decenijama uspešno obavljali upravljačke funkcije u industrijskim uslovima bez otkaza. Vrednost samo jednog ugovora iz 1988. godine koji obuhvata isporuku 263 programabilna automata PA 512 na tržište SSSR-a bila je 7,5 miliona USD. Isporuka se odnosila na 1988. i 1989. godinu. To je jedan od najvećih izvoznih ugovora koji je ikada zaključen za isporuku jugoslovenskih industrijskih računara. Snaga razvoja programabilnih automata u Loli Ribaru demonstrirana je i u Nemačkoj od 20-27. aprila 1989. godine, na Sajmu industrijskih dostignuća u Hanoveru. Tu su bili izloženi eksponati programabilnih automata PA512, a štand Ivo Lola Ribar je posetio i Helmut Kol, tadašnji kancelar Zapadne Nemačke.

Ljubomir Lukić, Dragan Jovančević Izvor: Danas
Pošaljite komentar
  1. Realno, mi smo industrijski mrtva zemlja. To sto cemo da sklapamo kablice, neki televizor, pravimo sedista, pa neka i cela zemlja radi u tim fabrikama i zaposlenost 100%, to je to za Srbiju. Cak ni svoj frizider vise nemamo a kamoli nesto ozbiljnije. Ponovo se ubaciti u tu pricu je skoro nemoguca misija.
    (milan, 19. jun 2017 06:15)

    # Link komentara

  2. A 27 godina kasnije ponosni smo na "futurističku" tehnologiju - motanja kablova!
    10 godina je uništila "mudra" politika SM a ostalih 17 su pojeli skakavci (ama baš ništa nije spaseno, a sasvim sigurno je moglo).
    (genije, 23. maj 2017 11:04)

    # Link komentara