- Komentari -

Kakvi smo trgovci? Izvoz veći 13,6 %

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prvom kvartalu 2017. dostigao je 8,1 milijardu evra, što je rast od 14,7% u odnosu na isti period prošle godine

Izvor: Tanjug
Pošaljite komentar
  1. Uvoz veci 15%. Deficit se produbljuje. Razlog? Skok cene nafte i jacanje dolara.

    Cinjenica je da ce u narednom periodu upravo biti ovako. Raduje skok izvoza. E sad, produbljivanje deficita negativno utice na rast GDP-a. Ipak, rasta ce biti. Zbog rasta investicija i potrosnje. Zasto? Zbog jeftinih kredita. Kada ce doci do problema? Kada poskupe krediti.

    Zato je sada kljucna stvar osim nivoa investicija, kakve su te investicije. Da li ce u nekom trenutku te investicije zahtevati da vise novca ode na amortizaciju ili ce te investicije doneti zaradu uz mala ulaganja. To su kljucne stvari. Dakle, prva stvar je da se obim investicija poveca, a druga je da se kvalitet investicija poboljsa. Recimo, ako se investira u put koji je los, a uzgred nije dovoljno ni isplativ, onda ce za odrzavanje tog puta u nekom trenutku ici vise, nego sto taj put donosi drustvu i drzavi.

    Ali ako investicija bude prava, onda ce i put doprineti rastu GDP-a, a ulaganja u put nece biti prevelika.

    Dakle, da rezimiram. Od nivoa investicija (sada oko 15% GDP-a, a treba nam oko 25% GDP-a) i kvaliteta tih investicija zavisi da li cemo za tri, cetiri godine imati rast ili novu krizu (tada se ocekuje rast kamatnih stopa u Evropi).
    (moje ime, 28. april 2017 18:22)

    # Link komentara

  2. Otvaraju se ikea trzni centri i slični objekti koji gase domaće male proizvodjače a podstiču uvoz i normalno da će uvoz da raste a izvoz da opada samo ne znam odakle nam ova 1 milijarada koju nismo zaradili samo za 1 tromesječe ako ovako nastavimo do kraja godine minus 4 milijarde mozete racunati slobodno i 5 milijardi jer svi umanjuju fakture zbog dadzbina.
    (Jovica, 28. april 2017 17:43)

    # Link komentara

  3. Jasno Kinezi pokrenuli čeličanu.
    (Dorič Aco, 28. april 2017 15:55)

    # Link komentara