- Komentari -
  1. Koristim TAG vec dugi niz godina, i mogu reci da stvar jako korisna. Brze se prolazi, ali samo na velikim naplatnim rampama, gde imate posebnu traku za ENP. Za vreme praznika cekao sam izlaz sa auto puta u Paracin oko 20 - tak miuta, jer jednostavno nemate traku za ENP, i onda ne vidim smisao elekrtonske naplate. Jos jedna po meni losa stvar. Trake za ENP u Vrcinu se nalaze skroz desno, tako da vi prodjete naplatnu rampu a onda secete 15 - tak traka da se vratite iako prolazite bez zaustavljanja. Moje licno misljenje, guzva ce u Vrcinu biti i nista se nije postiglo dodavanjem jos nekoliko traka. Bacen novac !
    (Bole, 21. april 2017 12:22)

    # Link komentara

  2. 10 min max? Ja pred uskrs cekao 30min na tim novim rampama...
    (Nikola, 21. april 2017 11:03)

    # Link komentara

  3. Koliko sam shvatila, VINJETA NEMA jer ne može da se KRADE!!
    (Bg, 20. april 2017 22:27)

    # Link komentara

  4. Na naplatnim rampama zaposleno je oko 1000 radnika čitaj 1000 porodica živi od toga.Trebali i te ljude ostaviti bez posla u mrtvoj Srbiji gde tek po neka firma radi.
    (Maja, 20. april 2017 20:25)

    # Link komentara

  5. A to sto na 5 prolazaka sa tagom bar jednom piše da nije ocitan? Pa onda izlazi radnik pa odnese, pa odradi ručno, pa vrati do kola... potraje. Jednom sam čekao 5 minuta jer tako mora, pa su onda ocitali, nije moglo ručno a mora da prodaje period od 5 min. I koja je poenta taga onda... Vinjete!
    (Neko, 20. april 2017 17:21)

    # Link komentara

  6. Nije tačno to za tag,koristim ga već godinama i može se dopunjavati sumom koju sami odredite tako da ako ga tek kupite može to da košta i 2600 din ako vam treba da idete samo do NS na primer
    (Goran, 20. april 2017 17:00)

    # Link komentara

  7. ..a bilo bi dovoljno samo da uvedu wignjete...ale nekom to ne odgovara. bolje se prikrije kradju. strasno i sramotno.ipak smo tranzitna zemlja..
    (maja, 20. april 2017 12:52)

    # Link komentara

  8. @pera kojot

    znači ova slika je "lažna", ja izbrojah više od 7-10 automobila...
    (nrk, 20. april 2017 11:14)

    # Link komentara

  9. @trener
    italija....francuska...
    (toma, 20. april 2017 11:06)

    # Link komentara

  10. Za ubacivanje i nekulturu nam nije kriva ova vlast, kriva je ona iz devedesetih. Tad smo se ispustili sto se kulture tice. Guzve na autoputu kroz BG su u 90% slucajeva samo posledica bahatosti pojedinaca. Pratio sam situaciju pre neki dan, kada je jedan auto divljao i menjao trake i zaustavio sve trake. Kad uleti auto, vozac iza refleksno malo prikoci, onaj iza jos vise itd. dok se 5. auto ne zaustavi skroz i jos 30 iza njega. Onda kada kolona krece, neko iz trake pored, koja jos nije krenula, misli da ce ustedeti ne znam koliko ako predje u traku koja je krenula i tako je ponovo zaustavi. I tako u krug zastoj koji traje, a kada prodjete napred, vidite da nema nikakvog sudara ni zastoja.
    (Nikola, 20. april 2017 09:07)

    Znate kako. Vlast iz devedesetih nije cinio samo Sloba. Bio je tu i neki Toma i neki Vucic i neki Vulin i neki Dacic itd...
    (Ime moje, 20. april 2017 11:04)

    # Link komentara

  11. ovo sa tagovima mi nije jasno skroz.
    ja zivim u zapadnoj evropi i koristim to.
    to je mala spravica nekoliko cm koja se zalepi na šoferšajblu i samim prolaskom kroz određenu traku ti naplate putarinu......

    (mate, 19. april 2017 22:30)

    Lepo ste nam objasnili kako je u EU. Usput, takav sistem imaju i u Turskoj. Sad da vam ja obkasnim kako je u Srbiji. Problem ovde je sto to nije nalepnica, nego masina. Verovatno kum ili burazer je to imao pri ruci, nabavio kad se u nekoj zemlji sistem izbacivao iz upotrebe. Red je svome da pomognemo da se resi tresa pa ga montiramo na nase puteve.
    (Pravo da znate sve, 20. april 2017 10:53)

    # Link komentara

  12. polovina sto pise komentare ide auto putem dva puta godisnje...na auto putu sam svaki dan zbog posla,bio sam skeptican sto se tice rampe ali ispostavilo se da je odlicna. ogromna je. uskrs je bio ispit,guzva je kao bila,a cekanje 5min!!! pa prosle godine je bilo 45min. nailazis na 14-15 platnih mesta odjednom, u najvecoj guzvi red od 7-10 automobila.ali u najvecoj guzvi.... ranije si imao red do transpeda,jer se pravio cep,imas 3 naplatna mesta,pa kad se provuces na drugi red rampe imas jos 5-6....tag je jedna od boljih stvari sto sam kupio,ako je nakom mnogo 2000din, neka pogledaju koliko daju mesecno na cigare,pice u gradu....
    (pera kojot, 20. april 2017 10:35)

    # Link komentara

  13. Vinjeta je najbolja stvar i koristi je cela Eveopa osim grcke i italije. Vinjeta čuva vreme i novac. Ja godišnje na putarine sa putničkim autom platim oko 700€. TAG ne koristim jer loše radi, teško čita i baguje takodje ne pruža značajne uštede a drži moj novac zarobljen.
    (Trener, 20. april 2017 10:31)

    # Link komentara

  14. @Nenad
    Koristim enp već više od 16 meseci i za oko 35-40 prolazak kroz rampu nije se desilo NI JEDNOM da se ne očita pravilno. Prolazio sam i sa 15 i sa 40km/h. Takođe se dešavalo da uđem i sa malim razmakom (10ak metara) od vozila ispred. Ni jedan problem.
    Jedino što često naiđe idiot koji ne čita oznake i hoće gotovinom da plati na rampi za enp.
    (zvezdarac, 20. april 2017 10:22)

    # Link komentara

  15. Vinjeta je vinjeta. Mozda je ona za Srbiju skupa, tj za gradjane pogotovo one koji retko kada izadju na autoput, ali uopsteno je vinjeta najbolji izbor. Ja zivim u CH i ovde postoji vinjeta samo na godinu dana. Da li si stranac ili domaci, samo na godinu dana postoji i kosta 40 chf. Kada pogledate u Srb ima da potrosite tih 40chf od Nisa do Beograda 2 puta da odete i da se vratite, jos malo. Ovde 40chf i vozis godinu dana. Nigde naplatne rampe, guzvi, samo ides. Zamisljam scenu ovde oko 17h da naidjete na auto putu kod nekog veceg grada poput Berna, Lozane, Zeneve, Ciriha, tada je haos guzva, ali haos, zamisljam jos da ima naplatnih rampi...Trebalo bi mi 6 sati da prodjem Bern, kao da sam na Horgosu u sred sezone, a ne da prolazim pored nekog grada. Plus ovde za tih 40chf imate mnogo vise auto puteva nego u Srbiji. U Srb imate onaj iz Zagreba, onaj iz Madjarske i onda od Beograda na dole sve do Leskovca taj jedan jedini. Ja ovde autoput imam pa da li krenuo za Zenevu, Sion, Lozanu, Bern, Bazel, Neuchatel...Cela zemlja povezana. U prevodu u Srb bi trebao autoput da hvata mnogo vise gradova sa strane. Mnogi okruzi su odseceni i autoput im je daleko po 50km. Ovde su racunali prosek da je svakom stanovniku autoput na najvise 10km. Jos nesto, ja razumem opet ajde nova rampa, ali zasto rade ljudi tu?stranacka zaposljavanja. To svugde sada masine rade. Francuska ima naplatne rampe ali naidjes, uzmes karticu, kad placas pise koliko treeba ubacis i ides. U Srb mora covek, znamo sto
    (Pa kako ne, 20. april 2017 10:09)

    # Link komentara

  16. Lupetaju da su povecali propusnu moc. Prebrojte staru rampu. Koliko je bilo ukupno rampi. Mozda su je povecali za dve ili cetri,mislim,ali to je nista. Neznam da li ste videli,novu naplatnu rampu u Hrvatskoj,ali tamo ima oko tridesetak rampi. A,ne ukrstaju im se autoputevi. Ovi nasi samo kake,kao se ceka oko deset minuta. Od momenta stajanja u koloni do naplate ljudima je trebalo oko pola sata. I kao i obicno,klasicno pranje para.
    (Nikola, 20. april 2017 09:49)

    # Link komentara

  17. Ovde niko ne napisa sta bi se desilo da si zaboravio novcanik nemas nikakav papir osim auta i tablica koje glase na tvoje ime.
    Nije u pitanju debilizam vec verovatno stres koji je uzrokivao da sam krenuo na posao i novcanik ostavio kuci disao na naplatnu rampu vidio nemam cim da platim i na interfon rekoh sta mi se desilo. Covek mi otvorio rampu i poslao na salter gde su mi uzeli podatke i broj tablice i marku auta. Dobio papir i kad sam se vratio kuci platio preko interneta.
    Ovo za tag dali vazi i za one koji imaju strano vozilo i normalno imaju Srpske papire i mogu ga dobiti. Posto sam penzioner i dolazm cesto u Srbiju gde boravim po nekoliko meseci i isplatilo bi mi se da imam tag.
    (Milic, 20. april 2017 09:34)

    # Link komentara

  18. Za ubacivanje i nekulturu nam nije kriva ova vlast, kriva je ona iz devedesetih. Tad smo se ispustili sto se kulture tice. Guzve na autoputu kroz BG su u 90% slucajeva samo posledica bahatosti pojedinaca. Pratio sam situaciju pre neki dan, kada je jedan auto divljao i menjao trake i zaustavio sve trake. Kad uleti auto, vozac iza refleksno malo prikoci, onaj iza jos vise itd. dok se 5. auto ne zaustavi skroz i jos 30 iza njega. Onda kada kolona krece, neko iz trake pored, koja jos nije krenula, misli da ce ustedeti ne znam koliko ako predje u traku koja je krenula i tako je ponovo zaustavi. I tako u krug zastoj koji traje, a kada prodjete napred, vidite da nema nikakvog sudara ni zastoja.
    (Nikola, 20. april 2017 09:07)

    # Link komentara

  19. Vest vam nije tacna, TAG kosta 2022rsd, ali minimalna dopuna nije 2500rsd, vec 800rsd ako uplacujete u AMSS-u, ako uplacujete na nekoj od pumpi koje saradjuju sa AMSS-om ne postojim minimalni iznos. Smatram da je bitno da vest bude tacna jer TAG nije skup uredjaj, a neverovatno profitirate koristeci ga.
    Pozdrav
    (A no kako, 20. april 2017 09:04)

    # Link komentara

  20. Veoma jednostavno resiv, postaviti jedno 2-3 policajca da uvedu red. Odlicno je iz vise razloga: prvo, policajci su na svezem vazduhu, zdravo je, drugo vozaci kada se dovedu u red radice efikasnije rampa, trece eto zarade budzetu koji je proizveden bahacenjem stanvnistva, ljudi, toliko toga ima u Srbiji, mogla bi drzava citavu privredu na naplati raznih kazni za bahacenje da napravi, cetvrto bahati vozaci mogu da se uvere kako je tag jeftin kada zbog svog bahatluka dobiju neku normalnu kaznu za bahacenje, recimo npr. 400 Evra, evo, jedna prosecna plata u Srbiji da bude kazna za bahacenje, pa da vidis kako se maniri odjednom pojave.
    (Pera, 20. april 2017 08:29)

    # Link komentara

  21. Kroz naplatnu stanicu kod Vrčina tokom uskršnjih praznika, od četvrtka do ponedeljka do 19 časova, prošlo je 178.197 vozila.
    Zarada verovatno 100.000.000 dinara za 4 dana.
    (milan, 20. april 2017 08:21)

    # Link komentara

  22. Umesto da uložimo u sistem vinjeta, potrošili smo novac na novu naplatnu rampu!
    1. Zato što je izgradnju rampe dobila neka kumovska firma pa se tu skinuo kajmak!
    2. Zato što smo i dalje partizani koji dobijaju platu čučeći u limenim kućicama!
    3. Zato što sa te naplatne rampe mogu da se uzimaju gotove pare za stranačke marifetluke!
    I NEĆE NAM BITI BOLJE DOKLE GOD KUPUJEMO VEŠTAČKI SOCIJALNI MIR. U današnje vreme da sedi neko na naplatnoj rampi...SMEŠNO! Na zapadu je sve automatizovano pa čak i za plaćanje kešom!
    (Dare 011, 20. april 2017 07:40)

    # Link komentara

  23. Kliker bi pokvarili....
    (ex cop, 20. april 2017 07:19)

    # Link komentara

  24. Ubacivanje mora policija da kaznjava, to se mora uvrstiti u bahatu voznju! Postoje kamere da se montiraju i takve vozace treba da ceka i kazna kada stignu do kucice.
    (Kiki, 20. april 2017 07:14)

    # Link komentara

  25. Najveca glupost sa tagom je sto mora vizicki da se odnese na dopunu. Zamislite da mobile karticu morate vizicki nositi na punjenje. Treba napraviti da kad uplatim fakturu automatski se dopuni tag. Ali mega strucnjaci vode javna preduzeca i drzavu.
    (Gorki, 20. april 2017 03:57)

    # Link komentara

  26. Pitanje "ubacivanja", odnosno prestrojavanja vozila u drugi red je pitanje kulture vozača i poštovanja saobraćajne signalizacij

    I? Hocemo li se dovesti u red?
    (Crossroads, 20. april 2017 00:02)

    # Link komentara

  27. problem je što ima malo pumpi na kojima ima uređaja za punjenje taga. U Nišu ni jedan. Samo na autoputu kod Naisa
    (Dejan, 19. april 2017 23:52)

    # Link komentara

  28. [link]

    Da, moze i tako!

    A moze i ovako, da imas koliko, neka bude 18 rampi. Smene su po 12 sati, dakle minimum 36 zaposlenih a realno ide na x3 zbog odmora, bolovanja i slicno. Dakle to je u startu 54 glasaca! Onda tenderi za nabavku i odrzavanje! Sve su oni to ukalkulisali ne brini!
    (Zemlja lopova, 19. april 2017 23:44)

    # Link komentara

  29. Imam TAG evo već dve godine i za mene gužve na naplatnim rampama ne postoje. Jel vama vrednije 2500 din (15ak litara goriva) ili vreme koje vaša deca i vi provedete zarobljeni u koloni vozila? Nervozi zbog bahatih seljačina koji obilaze celu kolonu pa se guraju preko reda? Vala tih 2500 din mi je jedna od boljih investicija u auto za ovih 17 godina kako vozim. E sad jeste nekome problem da iskešira maltane 5k din za njega, ali prošle godine do Grčke i nazad sam bukvalno samo prolazio kroz EMP rampe i nigde stao nisam.
    Grčka i nazad, još jednom do Niša, par puta do Inđije i eto potrošilo se 2000. Dosuo za još 2000 i miran sam.
    E da, ukoliko želite da vratite TAG vraćaju vam nazad 2500 din, pogledajte ugovor. Tako da, praktično ste ga dobili za džabe...
    (Pera, 19. april 2017 23:25)

    # Link komentara

  30. Koristim tag ali imam relativno lose iskustvo jer u 30% slucajeva ne dolazi do ocitavanja istog iako usporim na manje od 20km/h. Verujem da bi se mnogo veci broj ljudi opredelio za kupovinu ako bi recimo putarina bila 20% jeftinija jer nije potrebno zaposliti osobu koja bi vrsila naplatu. Na zalost, i sama cena uredjaja nije mala, a jos je i ogranicen rok upotrebe na 10 godina. Drugi problem prestavljaju mesta za dopunu tag uredjaja kojih ima jako malo.

    Sve u svemu nije lose ali moze i mora mnogo bolje!
    (Nenad, 19. april 2017 23:06)

    # Link komentara

  31. Sama ideja da treba da platim (tag) da bih plaćao (putarinu) je meni nerazumna. Tag je preskup, i da je pameti, trebalo bi da se dobija besplatno. Ipak, uzeo sam ga. Dobio sam "stari" tag, onaj "veliki". Nikada nije radio kako treba, u smislu jednom se očita, jednom se ne očita. Posle nekog vremena uopšte nije mogao da se očita i odneo sam ga na servis jer je bio pod garancijom. Umesto da drugi dobijem besplatno, doplatio sam oko 600 dinara za drugi uređaj, ovog puta noviji, manji, ali garancija na taj novi se nastavlja na garanciju starog, tj novi uređaj, za koji sam doplatio nema garanciju od dve godine. Nisam siguran koliko je ovo ispravno sa stanovišta zaštite potrošača. Sveukupno iskustvo je pozitivno, ali traljavo uvedeno i traljavo se sprovodi.
    (Srki, 19. april 2017 23:06)

    # Link komentara

  32. Pa nisu dzabe pre one naplatne bile onako podeljene. Da se ne bi svi istovremeno stapali u dve trake kao sada. Neko je tada jos imao mozga pa tako napravio. Ali tada je valjda jos bilo saobracajnih inzenjera i tehnicara. A ne kao sada sto nam vode drzavu sega-mega doktori menaDJeri...
    (Jbg, 19. april 2017 23:01)

    # Link komentara

  33. Moze da se uplati koliko hoces na tag. Kada uplacujes na samoj izlaznoj rampi, tada je minimum 2000 (nemas dovoljno kredita da prodjes i tada mozes da dopunis na izlazu).

    Tag nije vezan za tablice, tj. ako promenis tablice, u tagu ti ostaju stare, ali mozes najnormalnije da koristis taj tag sa novim tablicama. Znam iz prve ruke.
    (asd, 19. april 2017 22:44)

    # Link komentara

  34. Nije tacno. Mozes da uplatis koliko hoces para na Tag. Ja sam pre neki dan imao 510 dinara i uplatio jos 700. Jedino sto vam je tacno je cena Tag uredjaja 2022 din.
    (Marko, 19. april 2017 22:44)

    # Link komentara

  35. Znaci tag je fora i bezobraznici koji preticu kolonu inace sistem je sjajan.

    Bravo botovi. Ajde malo grickajte taj sendvic.

    Te proklete vinjete u Svajcarskoj kostaju 4400 din za GODINU dana. Dakle 5

    x Beograd Nis Beograd ili obrnuto.

    I nema nikakvih naplatnih rampi. I putevi su im nezamislivo dobri.

    Ali avaj, ovako 1 xx Beograd Nis kosta oko 600 din pa se preracunajte +

    guzva, cekanje + n + 1 zaposlenih koje drzava placa.

    Ali ti Svajcarci su bzvz

    AV samo jako, jasi
    (maki, 19. april 2017 22:40)

    # Link komentara

  36. Vama mozda dobro, ali nekome i nije bas. Saobracajni znakovi za staru rampu nisu uklonjeni, pa mnogo ljudi koci pa i staje bez veze. Kad sam se vracao u BG, jedan Svaba mi je uleteo na metar od auta ispred, zato sto je sasvim pravilno pratio neodstranjene zute trake na cesti. Ne konta, da ce one ostati tamo jos minimum 5 godina posle gradnje. Tagovi rade i ne rade, svakom 5om autu mora rucno da se ocita tag, a placanje kartcama je uvetovano kucanjem PIN koda, sto je SRB unikum jos jedan, i bas dodaje efektivnosti prolaza.
    (Slovenac, 19. april 2017 22:38)

    # Link komentara

  37. ovo sa tagovima mi nije jasno skroz.
    ja zivim u zapadnoj evropi i koristim to.
    to je mala spravica nekoliko cm koja se zalepi na šoferšajblu i samim prolaskom kroz određenu traku ti naplate putarinu.

    procedura je bila ovakva. prijavio sam se, uneo sam sve podatke o autu i o meni. na kućnu adresu mi je stigla koverta sa tagom i uputstvom za lepljenje. sve besplatno. lepo prolazim gde hoću na autoputu. u sledećem mesecu mi saberu sve putarine iz prethodnog meseca i za nekoliko nedelja mi skinu to sa tekućeg računa u banci. i to je to. a putarine su tu 1 ili 2 eura. nikad nism čuo da neko plaća tolike cifre kao u Srbiji.

    na nekim autoputevima je toliko moderno da nema nikakve rampe. nego kamere skeniraju registarske tablice. i posle platiš putarinu u bilo kojoj benzinskoj ili prodavnici; ako već nemaš tag.
    (mate, 19. april 2017 22:30)

    # Link komentara

  38. Mozes da uplatis i 100 dinara ako hoces. Nije tacno uopste da mora da se uplati 2500 dinara.
    (zarko, 19. april 2017 22:28)

    # Link komentara

  39. U Hrvatkoj tag mozes da dopunis na trafici ,karticom ,preko neta, na pumpi . U Srbiji na pojedinim pumpama. U Srbiji meni barem,tag nekad radi a nekada ne.Ako hoces da ga zamenis -plati. U Hrvatskoj se za koriscenje tag uredjaja dobija popust od 33% -u Srbiji nista. itd
    (tag, 19. april 2017 22:22)

    # Link komentara

  40. Znam kako je funkcionisala stara rampa ali ova nova stvarno ima neko usko "grlo" iako su rekli da joj je prop. moć veća za 40%.
    (Sporo - sporo, 19. april 2017 22:21)

    # Link komentara

  41. visoka cena TAG-a se drži da bi zaposlili stranačke poltrone na rampama jer šta bi oni radili kad bi TAG koštao npr.200 din? NISTA! Pokupili bi prnje, džedžali u stranci i klimali glavušama!
    Ej Srbijo propala,oronula,opljačkana..
    (deki, 19. april 2017 22:19)

    # Link komentara

  42. @milos
    za automobile moze se premestati iz auta u auto
    (srba, 19. april 2017 22:15)

    # Link komentara

  43. Za Milosa:
    Tag jeste vezan za registarski broj ali samo na ugovoru, jer mora neka registracija prilikom kupovine da se upise. U praksi, mozes da ga koristis na vise vozila dok god su vozila u istoj kategoriji. Pozdrav
    (patroclus, 19. april 2017 22:12)

    # Link komentara

  44. Nisu presiroke nego smo mi s..ka. Oni u drugoj ma uvek idu brze, ubacuj se, seci ga, psuj. Koliko si brzi jaranee?:) 2 min.?
    (Mislilac, 19. april 2017 21:56)

    # Link komentara

  45. nije tačno da mora da se uplati 2.500,00. kupio sam tag i uplatio 1.000,00
    (antihrist, 19. april 2017 21:44)

    # Link komentara

  46. ENP je jedna od boljih stvari koja mi se desila u poslednje vreme. Najgospodskiji nacin prolaska.
    (duki, 19. april 2017 21:40)

    # Link komentara

  47. Ja sam u ponedeljak oko 18h bio i čekao skoro pola sata....merio sam. Bio sam u redu do ENP trake.

    Problem je i lose obelezavanje puta jer 24 i koliko traka se nakon prolaska stopi u dve trake treba do izvesti.
    (Zzbz, 19. april 2017 21:28)

    # Link komentara

  48. Vinjeta se isplati samo onima koji koriste ceo auto put, onima koji idu Mladenovaca, Snefeteva, Požarevca, Velike Plane, Ćuprije i Jagodine to je neisplativo za većinu ljudi koji auto put koriste povremeno za vikende i praznike.

    Tag onaj ko je osmislio ovakav sistem dopune treba da ide u zatvor. Zašto bi neko trošio vreme tražio pumpe i mesta gde se to može uplatiti, to je gubljenje vremena. Zašto se to telefonom ne može dopuniti i trafikama?
    Cena od 2000 din je zelenaška. Ljudi koji privremeno koriste auto put a takvih je vikendom najviše nema šanse tek tako da odvoje 2000 din, a jedva skupe za benzin i samu putarinu. Ukoliko za par godina nemate oko milon registrovanih tag uređaja, onda je to potpun promašaj onih koji su to osmislili, ustvari su obesmisili takav vid naplate. Takva nam je i država obesmišljeba u svakom pogledu,imate policiju, tužilaštvo i sudove a oni ne rade ono što bi trebalo nego glume institucije a plaćamo ih.
    (BG, 19. april 2017 21:22)

    # Link komentara

  49. Sramota kako se šteluju podaci, i kako se zloupotrebljava sve u ovoj zemlji. Na naplatnoj rampi se u toku prazinka brze prolazilo, ali zato sto je stajao čovek na svakoj rampi i dodavao ljudima kartice, tako da se niko nije zadržavao duže od 10 sekundi na rampi. Normalni ljudi prave mašine da zamene ljude, a mi zapošljavamo ljude da rade na mašinama koje su predviđene da zamene ljude. Sve se fabrikuje i namešta u Srbiji počevši od ozbiljnih stvari do ovakvih nebuloznih. Plan za izmeštanje rampe postoji preko 20 godina, ali je u međuvremenu izmišljena vinjeta i rešeni su problemi čekanja. Samo gledaju na svakom koraku da uzmu koji dinar, a ti narode ćuti.
    (Petar Pan, 19. april 2017 21:19)

    # Link komentara

  50. Prošao sam rampu u ponedeljak kada nije bilo gužvi. Deluje ok, ali je i dosta široka tako da vozači neznaju gde će pre. Mislim da bi trebalo da bostave barijere izmedju traka jedno 50m pre rampe da ne bi prelazili iz trake u traku. Što se tiče tagova, rado bih ga uzeo samo da nije vezan za registarski broj auta. Ako jeste to je najveća glupost. Šta ako imam dva auta, ili prodam.... u hrvatskoj tag možeš da pozajmiš bilo kome. U čemu je razlika pozajmiti nekom keš ili mu dati tag za putarinu.
    (Milos, 19. april 2017 21:18)

    # Link komentara

  51. Vracamo se prosle godine sa mora i na granici iz Grcke ka Makedoniji kod Ohridskog jezera kolona. Svi cekamo i odjednom pametni Grci krenu da obilaze kolonu, kao njima se zuri. Rodja iz Srbije prepreci put i kaze im da i mi svi cekamo i da ne rade to. Izadju dva Grka i krenu ka njemu kao da ga sklone. Mi svi gledamo sta se desava i svi kao jedan izlazimo i krecemo u pomoc. Au al su se smrzla ova dvojica. Bas je bilo smesno za gledati.
    (Darko, 19. april 2017 21:10)

    # Link komentara

  52. Problem postaviti 2-3 saobracajca da redjaju kazne redom ili sta?
    (Igor, 19. april 2017 21:01)

    # Link komentara

  53. Nova naplatna rampa je zaista pomak napred u bezbednosti i kvalitetu. Nisam saglasan da je TAG skup. Njegova vrednost je manja od boksa cigareta osrednjeg kvaliteta, najmanja dopuna je gotovo jednaka da odete iz Beograda do Niša i vratite se, sasvim je logično da je to realan iznos. Pa ko bi recimo dopunio TAG sa 500 din ? Slažem se da je nedisciplina vozača velika, za isto tako bahato ponašanje u HR ili SLO policija naplaćuje kazne, a većina tih vozača prolazi i kroz te zemlje. Jednostavno, tamo gde smeju ljudi se ponašaju tako. Kod nas policija ruku na srce baš i nema neku volju da se umeša u zavođenje reda a trebalo bi. Međutim, miskim da je nešto drugo potencijalno mnogo veći bezbednosni problem. Normalno je da sve veći broj ljudi putuje i ako ste primetili (često idem auto putem ka Smederevu) vikendom i praznicima su uska grla naplatne rampe ka Mladenovcu i Vrčinu, ali dobro ova ka Vrčinu će se ukunuti zbog Ikee. Veliki broj vozila čeka u žutoj traci i samo je pitanje kada će se desiti neka nesreća. Dugo se čeka jer sve i da imate TAG radi samo jedna rampa i morate čekati. Mislim da su kod nad naplatne rampe preblizu auto puta, drugo, ne vidim ni jedan razlog zbog čega se na tim isključenjima ne dodaju po jedna - dve rampe za samoposluženje (ima ih u HR) na auto putu i tako bi se rešio problem. Ipak kako god a zaista zaostajemo u toj infrastrukturi za zemljama severno od nas, moramo priznati da se (mnogo sporo) i pod pritiskom stvari menjaju. Da nije došla Ikea ko zna da li bi bilo ove naplatne rampe a sada se svi rado slikaju i promovišu ispred nje. Pitanje - zašto to nije urađeno dosta ranije ?
    (Goran S., 19. april 2017 20:58)

    # Link komentara

  54. nisu trake presiroke, nego većina, a većina ne ume da vozi, ne ide po sredini trake, nego gazi neku od crta!
    (alo bre, 19. april 2017 20:57)

    # Link komentara

  55. @ (nekidr, 19. april 2017 20:06)

    Sta ce meni vinjeta kad u BG dolazim triputa godisnje a mozda ni toliko? U inostrnstvu (a verovatno i u Srbiji) postoji i nesto sto se zove elektronska naplata BEZ zaustavljanja za one koji cesto ili svakodnevno koriste auto-put. A U pravu su ljidi koji kazu da se najvise guzva pravi zbog nase sebicnosti, bahatosti i manjka kurtoazije.
    (takvi smo, 19. april 2017 20:56)

    # Link komentara

  56. Koristim ENP i nemam opisanih problema sa limitom uplate. Ne secam se da li je prva uplata morala da iznosi kao sto je opisano ali mislim da to nije ni bitno.
    Sto se tice toga koliko ce nova naplatna rampa ubrzati prolaz, za to treba sacekati najezdu gasterbajtera i turista u julu i avgustu. Ono sto je moja zamerka je:
    - Prekratka duzina trake rezervisane za ENP (elektronsku naplatu)
    Na Bubanj potoku duzina trake za ENP je bila solidna ali i tamo je tokom najezde gasterbajtera i turista tokom leta bilo nemoguce prici ENP prolazima, jer je i zaustavna traka bila zauzeta a ENP se nastavlja na zaustavnu traku.
    - Prilicno nepregledan prilaz rampi (iz krivine se ulazi na rampu),
    bez obzira na dobru vertikalnu signalizaciju.
    - Malo rastojanje od nizbrdice u slcaju vecih guzvi.
    Zaletece se neko niz Begaljicko brdo bojim se.
    - Lokacija naplatne rampe.
    Ranije smo u slucaju velikih guzvi, mi koji to znamo, mogli da koristimo izlaz Vrcin ili Transped pa onda ili avalskim ili smederevskim putem da nekako dodjemo do grada. Sada to ne mozemo i moramo da cekamo koliko god to morali.
    (Petar, 19. april 2017 20:35)

    # Link komentara

  57. Zasto je Vrcin- Mali Pozarevac sada 100 din, a bio je 50? Za 10km autoputa 100 din? Pa, vi niste normalni..
    (Slobodan, 19. april 2017 20:35)

    # Link komentara

  58. Rampa je super. Prošla sam u ponedeljak kad je bila najveća gužva. Max 5 min smo se zadržali. Inače bih čekala minimum 15 min.
    (nevena, 19. april 2017 20:07)

    # Link komentara

  59. ja dok sam studirao saobracajni u beogradu...dosao nam neki englez i sa njim smo merili saobracaj na mostaru i na naplatnoj rampi u bgu...kaze covek NIGDE MANJE VOZILA,NIGDE VECE GUZVE...NEGO OVDE.poenta,mozes da nam das deset raka,napravicemo dvadeset jer smo bahati...mozes da napravis ulicu od 15m u sirini,uvek ce neko voziti po sredini preko duple bele trake...
    (rookiiii, 19. april 2017 20:07)

    # Link komentara

  60. Bio pre dva dana, guzve i cekanje kao retko kad pre, zasto ne uvedu vinjete?? Prvi bih glasao za na referendumu za lex specialis da svake godine vladajuca partija(ko god da je posto je otpor za vinjete očigledno jedino sto je zajednicko svim strankama ) dobije odgovarajuci % od putarina cisto javno, tax free, sa mogućnošću da podele i potrose taj novac kako god da zele, samo da vise uvedu vinjete.
    (nekidr, 19. april 2017 20:06)

    # Link komentara

  61. -Pitanje "ubacivanja", odnosno prestrojavanja vozila u drugi red je pitanje kulture vozača i poštovanja saobraćajne signalizacije.

    Da, i ta vozačka kultura nalaže da pustiš onog ko se prestrojava, osim onih "pametnjakovića" koji sa strane prođu kolonu koja čeka i on bi onda prvi da se ugura, jer svi ostali su glupi pa čekaju a on je strašno pametan, ja takve nikad ne pustim!
    (Meister Jakob, 19. april 2017 20:04)

    # Link komentara

  62. Bitno da sve radite da kod Vašeg Beograda nema gužve, a kada krene sezona i kad Turci i ostali navale, na naplatnoj rampi Nais će kao i uvek biti kilometarske kolone, tu će čekati po nekoliko sati. Sećam se kada je pre par godina kolona bila do isključenja za Aleksinac i Sokobanju, što će reći nekih 6-7 kilometara...
    (Južno-tužno, 19. april 2017 20:03)

    # Link komentara

  63. Informacija za tag nije tacna. Moze da se uplati bilo koji iznos. Ja ga koristim
    (igor, 19. april 2017 20:02)

    # Link komentara

  64. U Hrvatskoj se TAG isplati za 2 odlaska na relaciji Bajakovo - Zagreb.
    Raspitajte se Putevi Srbije
    (realan, 19. april 2017 20:01)

    # Link komentara

  65. Nije tacno da za tag uredjaj mora uplata od minimum 2000din. Moze se uplatiti koliko god hoces, i zasto prva uplata mora da iznese oko 2500din? Pa ne idu svi celim autoputem pri svakoj voznji.
    (imam tag, 19. april 2017 19:57)

    # Link komentara

  66. idioti koji ne gledaju znakove i obaveštenja prave najviše problema. Ne jednom mi se desilo da genije ispred mene uđe na prolaz za enp a da misli da žetva da uzme karticu ili da e ti plaća u kešu. Pa onda rikverc jer ne može da prođe tu a već se napravio red i tako zbog gluperde izgubiš 5 minuta umesto da sam već 10 kilometara dalje.
    (zvezdarac, 19. april 2017 19:56)

    # Link komentara

  67. Vala bez problema uplaćujem po 1000 dinara na tag.
    (pero, 19. april 2017 19:50)

    # Link komentara

  68. Ja bih samo da pitam zašto je ostala ista cena putarine? Konkretno, Mali Požarevac bilo 24km, sad 12km, cena ista 100 dinara. Uzbrdo i nizbrdo, i samo daj pare.
    (40laki77, 19. april 2017 19:49)

    # Link komentara

  69. do sada nije bilo uslovljavanja sume za uplatu na tag tako da mislim da je to dezinformacija. svako može da uplati koliko hoće. Ja sam uplaćivao od 200 din pa na više i niko mi nikad nije rekao da postoji minimalan iznos. jedini problem je što nema više mesta (samo određene pumpe) gde može da se dopuni
    (nme, 19. april 2017 19:40)

    # Link komentara