- Komentari -
  1. Kupili smo mnoge stanove tokom godina i mislim da je samo jedna agencija zapravo nesto uradila u celom poslu. Svi ostali su gledali kako sto pre da uzmu proviziju i da nestanu. Vecina je cak trazila proviziju kod predugovora, sto smo naravno odbili. Cak nam se desilo da posle predugovora i kapare prodavac odustane, agencija nam vrati kaparu, i na komentar da po ugovoru treba da dobijemo duplu sumu nazad, oni kazu, to vam niko nece dati na sudu. Vodili su nas u stanove gde je kvadratura lazirana, navodno nisu primetili da stan ima 15 kvadrata manje. Pretili su prodavcima da samo preko njih moraju da prodaju, maltretirali ih, jer navodno imaju ugovor. Sve u svemu sto rece neko, za svoj rad zasluzuju 200 evra i kraj. Nikad nisu imali skicu stana, proveru legalnosti i vlasnistva stana, sve smo ivek morali sami. Verujte agencija vam ni za sta ne treba, sve mozete sami, bolje brze i jeftinije za obe strane. Posto stanove i izdajemo, iskustva sa agencijama su potpuno ista, sada im ne dajemo ni da nam dovode "svoje" klijente.
    (Smrki, 19. april 2017 21:08)

    # Link komentara

  2. Agent može da dobije do 200 evra provizije i da me vodi u 3 stana maksimalno koji odgovaraju svim zadatim kriterijumima sa moje strane. Kakva provizija u % ad valorem. Ne garantuje nikakvu pravnu sigurnost i nikakav rizik ne snosi shodno visini kupoprodaje cene. Ko želi neka im plati i 15%.
    (Bane, 19. april 2017 19:43)

    # Link komentara

  3. Jadni su to kupci stanova, koji gluvare po kraju i kupuju preko "Radio Mileve", a i pravno su obezbedjeni...svakako. Ovaj što spominje zakon, inspekciju, policiju je u pravu...Kupac prema zakonu nema nikakvu finansijsku obavezu prema agenciji, sve do trenutka dok ne odluči da kupi stan koji mu je ona ponudila i u koji ga je odvela, ako se posle vrati u stan i zaobidje agenciju...to je PREVARA...i to je krivično delo za koje se odgovara. Gospodju koja kaže da je provizija nepotrebna i visoka bih pitao da li to isto kaže i kada ode u poštu ili banku i tamo joj zaračunaju proviziju ili plati bez pogovora? Kada kaže da su to lako zaradjene pare, predložio bih joj da se prijavi da radi kao agent u neku od agencija i tako dodje do velikih para, na LAK NAČIN.
    (Janko, 19. april 2017 15:02)

    # Link komentara

  4. Nema sreće od ovih zakona ni za koga, osim za nečije kumove i burazere. Zaštita od prevare i kradje je OSNOVNI zadatak svake države i to je posao pravosudja. Umesto reforme pravosudja, donosi se milion zakona i propisa, koji ne valjaju ničemu, inače se ne bi menjali svake godine. Licence ne služe zaštiti gradjana, već isključivo sprečavajnu konkurencije, što je UVEK na štetu gradjana. Uvodjenje regulacija u svakoj oblasti dovodi do povećanje cena, na štetu svih (osim "nekih"). Kada se država umeša u odnose medju gradjanima, štetne posledice uvek preovladavaju. Kada gradjani pozovu državu da se umeša zbog konkretne štete, država je spora i neefikasna. Kada bi pravosudni sistem u razumnom roku rešavao sporove, prevara bi bilo neuporedivo manje nego sa ovim zakonima koji ih samo maskiraju i ne služe ničemu drugom, osim da osiguraju posao i zaradu onima koji ovakve zakone guraju. Konkurencija je najbolji način regulacije tržišta, pod pretpostavkom da država uredi pravosudje, umesto besmislenih pokušaja da uredi tržište.
    (Liberty, 19. april 2017 12:39)

    # Link komentara

  5. Mogu samo da kazem da je svaki zakon koji vlast u Srbiji donese karikatura zapadnog sistema koja kao krajnji cilj ima pljackanje sopstvenog naroda.

    Potpisujem!

    I još nešto, naplata usluge prema vrednosti stana ima opravdanja isključivo u slučaju da pružalac usluge garantuje za eventualnu štetu koju može da prouzrokuje a koja je proprcionalna ili jednaka vrednosti stana. U svakom drugom slučaju pravedno je da se cena formira proporcionalno troškovima obavljanja usluge - oglašavanja, broja izlazaka na teren, itd.

    U suprotnom bi i oglasi tražili cene ne prema utrošenom prostoru, nego prema vrednosti oglašene robe ili usluge.
    (sale, 19. april 2017 12:30)

    # Link komentara

  6. Mene nervira što ako probate sami da nadjete stan (a da nije novogradnja) na internetu gotovo je nemoguće naći stan za prodaju bez posrednika koji traži 2%.
    I ja sad njemu kao treba da platim 2% jer sam ja njega našao za samo taj jedan stan na sajtu koji nije uopšte njegov?!
    Dakle to što me tamo sačeka sa prodavcem treba da platim 2%.
    Ja razumem da treba platiti 2% čoveku koji ide sa vama okolo, obidje 50 stanova i radi isključivo u vašem interesu, ali ovo je bez ikakve veze.
    (M, 19. april 2017 11:43)
    Ovo je upravo deo "mešetarenja". Postoji siva zona i posrednici koji žele da se naplate s obe strane su sad počeli da stavljaju "provizija 2%" ili "provizija 3%". Ali oni već imaju ugovor sa prodavcem stana i na ovaj način hoće da se naplate i od vas. Oni imaju pravo da vam traže proviziju, ali nemaju pravo da vam kažu da "to mora" i da je "po zakonu", jer nije i ne mora. Ima nas posrednika koji ovo smatramo štetnim i da će dodatno uniziti imidž posrednika (koji je krajnje nizak, u rangu sa taksistima i šalter-radnicima). Problem je što ovo nije zabranjena praksa. Opcije su vam da ignorišete takve oglase, da se raspravljate s njima, da ih prijavite inspekciji. Kada bi njihovi nalogodavci znali šta oni rade, odustali bi od njih. Ali za sad im se može - kao što vidimo, neki od njih su i među komentarima i smatraju da je naplata sa obe strane prirodna stvar.
    (mile neimar, 19. april 2017 12:05)

    # Link komentara

  7. Mene nervira što ako probate sami da nadjete stan (a da nije novogradnja) na internetu gotovo je nemoguće naći stan za prodaju bez posrednika koji traži 2%.
    I ja sad njemu kao treba da platim 2% jer sam ja njega našao za samo taj jedan stan na sajtu koji nije uopšte njegov?!
    Dakle to što me tamo sačeka sa prodavcem treba da platim 2%.
    Ja razumem da treba platiti 2% čoveku koji ide sa vama okolo, obidje 50 stanova i radi isključivo u vašem interesu, ali ovo je bez ikakve veze.
    (M, 19. april 2017 11:43)

    # Link komentara

  8. Bavim se poslom agenta. A citam komentare i vidim da se mnogo toga ne uzima u obzir, namerno ili neznanje nije ni vazno. Od kada je zakon usvojen 2013 godine agencijama je dodat prilican broj obaveza kao i dodatnih troskova. Samo jedan da navedem je, iskljucivo stalni radni odnos za agenta. Ako ne proda tog meseca nista, samo na jednom agentu ste u minusu oko 350-400 eura. Ukoliko imate bar 5 zaposlenih kojima trenutno ne ide racunica je jasna. Tu su naravno i troskovi advokata, rezija, prezentacija, oglasavanja itd....nadam se da je svim ovim strucnjacima koji komentarisu a ne znaju o tome mnogo bar malo jasnije. Ukoliko imate dobrog agenta ni jedna provizija nije visoka, pricam iz iskustva. Ovi sto komentarisu kako je u Nemackoj, neka se sete razloga zbog kojeg su tamo pa tek onda neka se jave.
    (Dejan T, 18. april 2017 22:02)

    A zasto bi iko finansirao vas biznis koji vam trenutno ne ide? Verovatno je to i jedan od razloga zbog koga su oni tamo, a vi vamo.
    (samo tolıko, 19. april 2017 11:38)

    # Link komentara

  9. sta ce mi ovi pre par godina kupih stan bez agencija i nekih posrednika direktno od investitora. valjda toliko ima se mozga pozoves advokata notara i resis stvari u sudu. ovo samo da neko se nakaci i uzima proviziju a nizasta nam netreba.
    (d, 19. april 2017 11:36)

    # Link komentara

  10. Smešno.Zakoni su bili,menjali se,prilagodjavali.da li su uvek bili dobri-normalno da nisu.Zato se i menjaju i prilagodjavaju.Nije problem zakona već oboga koji treba da sprovede zakon.Da li iko sada sprečava one koji treba da sprovode zakon?Koliko svi znamo niko ih ne ometa u sprovodjenju zakona.Postoji drugi problem.Sam se javi i ukažena loš prethodni zakon,onda napravi opet loš zakon da bi sprovodiocu zakona omogućio da ne radi svoj posao,a samim tim i opravdava svoje postojanje jer se kao našao u poslu i menja zakone da bi kao neko "odahnuo".Od čega bi neko trebao da odahne?Zar nismo po samo ovom pitanju "desetine puta odahnuli i desetine puta namagarčeni."
    (Grunf, 19. april 2017 11:07)

    # Link komentara

  11. Evo da pojasnim posao agenta. Oglasavam stan, proveravam papire ujedno i ako neki nedostaje radim na istom, angazujem advokata ako treba, angazujem notara, posle svega toga zavrsavam poslove pred nadleznim organima. Sve to rade agenti sa licencom. Mene kao agenta placa me nalogodavac sto znaci kupac/prodavac koji ne zeli da ima ista sa vodjenjem stranaka u stan, bilo kakve veze sa Katastrom ili Poreskom upravom. Sve do notara i banke. Sve to za 2% od ugovorene cene stana. Agencije rade samo za one koji ih aganzuju taj ih i placa.
    (Totalno drugciji od drugih, 19. april 2017 10:41)

    # Link komentara

  12. Ja bih samo zeleo da neko od agenata koji se ljute na razlicite komentare odgovori kako dozvoljavaju sebi da oglasavaju stanove koji su pod hipotekom, sa neurednim papirima I sl I da to odmah ne predoce kupcu a ocekuju proviziju?
    Nije slucaj samo sa jednim agentom pre bih rekao da je to generalna pojava I da ih intresjuje samo provizija nista vise.
    (Prolaznik, 19. april 2017 10:33)

    # Link komentara

  13. Ja sam licencirani posrednik i ovo je smehotresno! Isti oni koji su do pre neku godinu najviše mešetarili kolo vode po pitanju provizije od 6%. Kolovođe prosto žele da legitimišu svoju lopovsku praksu da se naplate sa obe strane po 3%. Prodavac želi da proda skuplje, a kupac da plati jeftinije - kako neko može da zastupa obe strane? Gde je ekonomska logika? I svi čitaoci treba da znaju da, ako vide oglas od strane posrednika, on mora da ima ugovor sa nalogodavcem - znači, već ima obezbeđenih 2-3% i to mu je sasvim dovoljno. Ne smeju da vam podmeću ugovore da potpišete. Ako neće da vam pokažu nekretninu, prijavite ih inspekciji, imate na sajtu Ministarstva trgovine. E sad, kada bi bili malo moralniji i više od pomoći (da pomognu u vezi sa vlasničkim papirima, procedurom), onda posredovanje ima smisla. Samo spojiti dve strane i očekivati 4-6% jeste presmešno. Na zapadu je posredovanje obavezno, ali se zna šta se dobija za taj novac.
    (mile neimar, 19. april 2017 10:30)

    # Link komentara

  14. Slazem se sa izmenom i dopunom Zakona o visini provizije ali isto tako ako zelite fer i legalnu utakmicu na trzistu uvedite da se nepokretnosti mogu iskljucivo prodavati odnosno iznajmljivati putem licenciranih posrednika.
    Ovako ste uzeli pare za licence i prepisali nakaradni Zakon iz okruzenja loji nije ni priblizan nacinu poslovanja u svetu.
    Nikad ne mozete urediti trziste dok Agencije za promet nepokretnosti ne dobiju ,, ekskluzivno ,, pravo da rade svoj posao i dok drzava ne smanji namete.
    Ne trazi dzabe privreda smanjenje nameta sa 30% na 5%, pustite nas da disemo pa cete imati jak i stabilan privatni sektor koji zaposljava Srbiju.
    (Grant Nekretnine, 19. april 2017 09:25)

    # Link komentara

  15. Mene plaši samo da se ne uvede obaveza da se stanovi prodaju preko agenata. Sasvim mi je u redu da oni naplaćuju svoju uslugu.
    Ja sam stan prodao sam. Dao oglas, uzeo telefon sa novim brojem samo za to i javljao se. Vodio zainteresovane da gledaju stan i na kraju ga prodao. Nikakvih problema nisam imao sem što su većina poziva bili od agencija koje su htele da prodaju stan umesto mene.
    Kupac je moj stan kupio preko agenta što je sasvim u redu i to je njegovo pravo. Agent jeste pokušao da izvuče deo svoje provizije i od mene ali sam rekao da je moja cena ta a ako on želi da se na to ugradi kupcu da može da pokuša.

    p.s., sa overenim ugovorom i isčitanim LK kupca sam otišao u infostan i EPS i prebacio to na kupca (za svaki slučaj ukoliko on "zaboravi"). Ni to nije bio neki problem, po pola sata na svakom mestu.
    (Goran, 19. april 2017 09:14)

    # Link komentara

  16. Gradjani i nisu sigurniji od prevara vec su agencije sigurnije da ce naplatititi svoje. Ko sisa gradjane ne prave se zakoni zbog njih.
    Agencije su imale smisla dok nije notar uveden u igru sada ako uzmu za pokazivanje stana 1% i to im je previse, nisu ni za to neophodni znaju oni to zato i zele da uvedu da su neophodni i da se stan ne moze prodati direktno, uz notara i ugovor koji placa i ovako
    (hmm, 19. april 2017 09:03)

    # Link komentara

  17. @skakac

    Vise govori o tvom stepenu znanja, jer i dalje ne razumes. Agenciju nisi angazovao ti vec zakupodavac i agencija se u tom slucaju obavezuje da trazi treca lica za zakljucenje ugovora o zakupu, za sta ima prava na proviziju. Ta provizija nije tebi na stetu, ti bi svakako istu platio, da li zakupodavcu ili agenciji, isto ti je. Tu se samo zakupodavac odrice prve kirije u korist agencije jer ima ljudi koji ne zele i ne mogu da traze zakupce i pokazuju stan pa to prepuste agenciji koja obavi sve.
    (Ljubisa livac, 19. april 2017 08:49)

    # Link komentara

  18. @beogradjanin

    Kakve veze ima sud sa kupovinom stana? Da neces sudija da ti trazi oglase? Boze, kakvo prosipanje.
    (Ljubisa livac, 19. april 2017 08:43)

    # Link komentara

  19. Ако неко не уме да води посао, није до купца, а још мање до државе да га спашава.

    Увођење оволико великог процента ће спустити цене станова и зауставити тржиште.

    Још горе је мешати жабе и бабе! Услови пословања зависе од града до града, тамо где постоји економска активност тамо постоји и потражња.
    (Перица, 19. april 2017 08:41)

    # Link komentara

  20. Ja nigde nisam video po cemu su to gradjani sada sigurniji od prevara, sem sto pored toga sto ako uzimate stan na kredit na primer, dobru sumu dajete banci za dobijanje kredita, pa procenitelju, pa osiguranje, onda ovaj sada posrednik i jos plus i notar, na kraju dana kao i sve promene u Srbiji nista se zapravo sustinski ne menja, samo placate dosta vise nego ranije.
    (voodoo, 19. april 2017 08:39)

    # Link komentara

  21. @ Bojan "Niste u minusu nego na nuli".
    Dragi Bojane, bez namere da Vas uvredim mislim da je jedino Vase poznavanje teme u minusu. Kada nekom uplatite doprinose, poreze, platu, i obezbedite odredjene uslove za rad to je mozda samo u Vasem virtuelnom svetu besplatno, mi ostali smrtnici to moramo da platimo. Druga stvar, provizija ni sada nije 6% niti ce biti. U celom civilizovanom svetu je normalno da postoji ljudi koji se bave i znaju taj posao i naplacaju svoju uslugu samo je u Srbiji to nepotrebno. Svi oni koji kao rezultat vide samo kraj procesa u vidu agencijske provizije neka okusaju srecu i znanje, samo da znaju taj put je najcesce tezak, dugacak i neizvestan i sa sobom nosi određena ulaganja unapred bez ikakve garancije. Slazem se sa komentarima koji se odnose na posrednike koji su neprofesionalni, i ne znaju svoj posao, ali to je vec stvar onih koji ih angazuju!
    (Dejan T, 19. april 2017 08:35)

    # Link komentara

  22. Ovako ispadne kad diletanti prave zakone ili vlasnici agencija. Da im dam 5.000da pogledaju u spisak oglasa???? Pa to je godisnja plata u Srbiji. A sta kog djavola rade notari za tolike pare koje uzimaju za overu? Ili ne daj Boze sudovi, sa sve svojim togama, simbolima casti i plemenitosti? A niko se nije setio da poveze baze podataka, pa da bude besplatno kao u vecini zemalja? Eto sto smo poslednji u Evropi u svemu. Eto sto ljudi pobegose odavde. Bitno je samo da li glasas za Vucica ili Jankovica, zivot nije bitan. Modernije je bilo pod Obrenovicima. Pozdrav iz sveta.
    (beogradjanin, 19. april 2017 08:11)

    # Link komentara

  23. Na tržištu nekretnina je dovoljno kupaca i prodavaca koji žele sigurnost i da ne prodaju odnosno kupuju sto godina stan. Onaj prodavac koji ne želi saradnju sa posrednikom i kuka za proviziju obično ima b visoku i nerealnu cenu stana i prodaje ga dugo, dok kupci koji preskaču agencije imaju mali izbor stanova za gledanje i obično im je sve skupo. Svakako u manjini su i jedni i drugi. Bez filozofije treba svako da radi svoj posao, provizija od 3% je sasvim realna za ovu vrstu posla
    (Laik br.licence 2208, 19. april 2017 08:00)

    # Link komentara

  24. "samo mi nije jasno kako mene kao kupca nekakva agencija može da obaveže da joj plaćam bilo šta kad ih nisam ni angažovao
    (nidža, 18. april 2017 21:22)"

    Vidiš, još kada sam 2002. prvi put iznajmio stan, sam sam pozivao oglase, tražio, našao i na kraju mi kažu ali ovo je agencijski oglas, plaćate agenciji jednu kiriju. Na moje zašto agencija naravno nije imala odgovor, ali to je i očekivano. Zanimljivo mi je da su SVI prijatelji sa kojima sam pričao i to izneo kao nebulozu, kazali da ne razumem i da to tako mora, prosto tako je, takva je praksa. Meni je to puno govorilo o stepenu znanja i svesti čak obrazovanih ljudi u Beogradu. Tako nam je kakvi smo.
    (skakač, 19. april 2017 07:41)

    # Link komentara

  25. Da li su ovi ljudi iz teksta ikada prodali ili kupili nesto? Agencija ne radi nista, a pogotovu ne pomaze protiv prevara. Agencije samo oglase nekretninu, skupljaju pozive i ugovaraju gledanje. Ako se povecaju provizije tek ce ih onda ljudi izbegavati. Uvedite da kupac transferise pare na racun notara, da notar knjizi nekretninu, ne isplacuje prodavcu pare dok se nekretnina ne uknjizi na novog vlasnika i on/ona ne uvede u posed.
    (Dule, 19. april 2017 07:40)

    # Link komentara

  26. Prvo treba dobro pročitati tekst. Nije napisano obavezno 6 % nego od 2-6%. Znači nema povećanja nego ostaje kao sada-2%,a do skoro je bilo 3% što je svakako napredak.
    Varijanta sam svoj majstror je mnoge dovela do velikih problema, ali sretno svakom. Da li i kada Vam se pokvari auto idete u ovlašćeni servis ili sami popravljate sve ili sa kumom ispfred garaže eksperimentišete pa onda sa decom na put? Ipak je ovo ozbiljan posao da bi se tako neodgovorno ponašali prema njemu. Oglasite sami stan i vi ste "moguča meta" raznih ljudi još različitijih namera, bez provera ko vam dolazi u kuću, sa kojim apetitima ili afinitetima itd... Opet ako ste kupac, da li možete sami da se snađete u šumi oglasa, pola tačnih a pola netačnih informacija od raznih oglašivača, da gubite svaki dan po par sati na pregledanje oglasa i stanova, pa na provere dokumentacije pa tako par meseci, uz pitanje znate li vi bolje tržište od nekog ko je stalno na njemu ili ne?Dobar agent je tu da vam uštedi i vreme i novac. I na kraju krajeva ovo je potrošačko društvo i moramo da se naučimo da se sve plaća. Nema džabe usluge a ako je ima onda je loša.Dobar savet nikad nije skup, razmilsite koliko ste puta to pomislili.
    Na kraju da vam predložim da krenete da jedete ovaj agentski hleb, pa da se i sami obogatite kao naše koleginice i kolege. Imate mnogo oglasa za posao pa razmislite.
    Beogradski agenti
    (Zoran Jakšic, 19. april 2017 07:31)

    # Link komentara

  27. Da nije malo mnogo??
    (Hep.C, 19. april 2017 07:22)

    # Link komentara

  28. Tako je nema prevare ali bice duplo skuplje. Na i onako nerealne cene.stanova. Veliki napredak.
    (TNT, 19. april 2017 06:57)

    # Link komentara

  29. Ja angazovao agenta.. zena zove posle 2 dana “mukotrpnog trazenja“ stana, i nudi mi sve sto ima na jednom (da ne imenujem) sajtu za prodaju,nista vise ! Ja joj kazem, pa i sam mogu da gledam oglase.. ćao
    (realan_do_bola, 19. april 2017 06:20)

    # Link komentara

  30. Agencije? ko je to izmislio? 6%-budalastine...
    (xxxxxxccc, 19. april 2017 05:40)

    # Link komentara

  31. Eto kakav smo narod. Uvek neko hoce da nas zavrne, ne dam ja nikom nista itd. Ne radim u agenciji niti znam nekog go radi ali sam nedavno prodao stan preko jedne agencije uz provoziju od 3% i bio sam zadovoljam i nisam plakao zbog izgubljenog novca. Pokusao sam sam prodati svoj stan koji je bio u drugom gradu 50 km. Kad god je neko hteo da pogleda stan morao sam se cimati do tog grada. Mislio sam da ga nikad necu prodati. Na kraju sam zakljucio ugovor sa agencijom koja je prodala stan za godinu dana. Nemojte samo misliti da u Nemackoj ljudi rade nesto za dz ili od srca. Neprijatno biste se iznenadili
    (bionik, 19. april 2017 05:30)

    # Link komentara

  32. Prodavac placa proviziju agenciji, samo u slucaju da je angazuje da proda njegovu nekretninu. Kupac placa advokata koji ce da proveri je li sve regularno I po zakonu. Sve je to tako u normalnim drzavama. Na zalost ...
    (Dragan Stankovic, 19. april 2017 03:00)

    # Link komentara

  33. Australia 4.5% od prodaje i sve agencije to moraju da postoju posto je veliki izbor. Onda se agencije bore da pruze sto bolje usluge da bi dobile sto veci broj klijenata. Od tih 4.5% oni placaju marketing I sve ostale troskove koje imaju. Sto znaci da prodavac ili kupovaoc samo placaju ugovor kod advokata. Simple! Cela procedura traje max 4 nedelja od dana kad izaberes stan pa dok ne dobijes kljuceve od agencije.
    (Gordan, 19. april 2017 02:58)

    # Link komentara

  34. Svima vama što se iščuđavate zašto neko kupuje stan preko agencije... Pa pogledajte oglase na netu, ako nije u pitanju novogradnja, 99% stanova je preko agencije. Nazovete broj, javi vam se agent.
    (M, 19. april 2017 02:57)

    # Link komentara

  35. Kupila pre uvodjenja notara stan direktno od vlasnika, drugarica advokat mi uradila papire, sama išla u katastar, sve završila uz par dana cimanja i bez suludih agencijskih troškova.
    (Maja, 19. april 2017 02:09)

    # Link komentara

  36. Dejan T@ Jel Vi citate sta pisete, hocete da Vam gradjani daju platu, da placamo i privatne cinovnike pored drzavnih?
    (Hanibal, 19. april 2017 01:43)

    # Link komentara

  37. @dejan

    Ne moze notar da salje zabelezbu katastru da je stan prodat, jer se kod notara samo overava ugovor, a pare se isplacuju naknadno, u celini ili ratama. Stan je prodat tek kada se od prodavca dobije potvrda o isplacenoj celokupnoj ceni. Notar samo stavlja zabelezbu u drugi informacioni sistem da je stan u postupku prodaje. Zove se libra ili tako nesto.
    (garfild, 19. april 2017 00:29)

    # Link komentara

  38. 6% agentu, to je visestruko vise nego sto sam ja platio agentu da mi proda stan u Holandiji 2008. godine - tada je provizija bila 1.4% i samo sam je ja platio, ne i kupac... kupac placa samo ako on uzme svog agenta, ali zasto bi to radio kada moj agent odgovora za validnost transakcije? Trenutno je agentska provizija od 1% do 2%, plus notar koji uzme 500-1000 Eura na transakcije do pola miliona.
    Mogu samo da kazem da je svaki zakon koji vlast u Srbiji donese karikatura zapadnog sistema koja kao krajnji cilj ima pljackanje sopstvenog naroda.
    (ha, ha, 19. april 2017 00:07)

    # Link komentara

  39. ko je lud da plati 6%? kupaovace direktno od prodavca.
    (Ducko, 19. april 2017 00:03)

    # Link komentara

  40. A zasto se ne bi uvelo da je notar u obavezi da nakon svake kupoprodaje uknjizene nekretnine posalje zvanican dopis katastru i da se ta prodaja ubelezi kao zabelezba u katastru na toj nekretnini.
    Ovo je sitnica, ali bi se sprecile razne situacije da su ljudi zbog kasnjenja uksnjizbe, morali da placaju tudje dugove ili da ostaju bez stanova.
    Dakle, drzava bi preko katastra i notara (kao privatnika sa javnim ovlascenjima) evidentirala makar preko zabelezbe svaku kupoprodaju. Ostaje da je kupac duzan da ode do katastra i obavi sta treba da bi se on knjizio ali bi se uvek znalo da li je neki stan vec prodat, a takve nekretnine sa zabelezbom, izvrsitelji ne bi smeli da tretiraju kao imovinu (bivsih vlasnika).
    (Dejan, 18. april 2017 23:32)

    # Link komentara

  41. Kako bre napredak, za koje građane!? Sad je tri a biće šest! Ala ga uređuju...
    (Toma, 18. april 2017 23:28)

    # Link komentara

  42. Ljudi pa ovo nije normalno, dati agenciji od 6 do 10% a jedan ugovor ne znaju da sacine. Da ne pricam izbegavanje podnosenje zahteva poreskom i kom.preduzecima. Za stam od 80.000 e dati agenciji od 5-8.000 e je suludo.Za te pare moze garaza da se kupi.(sada je 2% svako svojoj agenciji).
    (dragan, 18. april 2017 23:25)

    # Link komentara

  43. @Dejan T: "Ako ne proda tog meseca nista, samo na jednom agentu ste u minusu oko 350-400 eura."

    Niste u minusu nego na nuli.

    Necu ni kao kupac ni kao prodavac da dam agenciji 6% da bi joj nadoknadio sto je imala los period pa nije zaradjivala. Dva posto puna kapa a jos boje direktno bez agencije. I jos, zasto procenti? Posao agencije je isti i za jeftin i za skup stan. Logicniji je fiksni iznos bez obzira na vrednost stana.
    (Bojan, 18. april 2017 23:16)

    # Link komentara

  44. 6% od vrednosti stana ide agenciji ?????
    (Srbija, 18. april 2017 23:15)

    # Link komentara

  45. Ljudi, oglasite sami stan koji prodajete, kakve agencije?! Objavite oglase na sajtovima namenjenim za to i zavrsen posao. Cemu agencije?!
    Zovem agenciju za stan koji sam sama nasla u oglasima. Ili me oni zovu da mi ponude stan koji vidim u oglasima. Potpuno su nepotrebni! Sve direkt sa vlasnikom.
    (lea, 18. april 2017 22:46)

    # Link komentara

  46. ja mislio da nameravaju da urede trziste, naprave registar nekretnina, urede knjige da nema vise muvanja, duplih vlasnika, kupovine vec kupljenog i visestrukog prodavanja istog. kad ono... ne, oni smislili da namlate 3x vise provizije za nista. bubanj potok ekonomija.
    (otac makarije, 18. april 2017 22:41)

    # Link komentara

  47. ok za zakon.. ali kako do tolike love za stan bez prevare, sa sadašnjim prosekom primanja, mislim!?
    (djuro, 18. april 2017 22:37)

    # Link komentara

  48. Ko je lud da plaća 6% agenciji, kad se jedva i za stan skupi novac, obično preko kredita. Procvetace sajtovi sa direktnu prodaju od vlasnika. Neko pametan treba da napravi dobru aplikaciju koja će razbiti nicim opravdan monopol posrednika.
    (Alek, 18. april 2017 22:22)

    # Link komentara

  49. Bavim se poslom agenta. A citam komentare i vidim da se mnogo toga ne uzima u obzir, namerno ili neznanje nije ni vazno. Od kada je zakon usvojen 2013 godine agencijama je dodat prilican broj obaveza kao i dodatnih troskova. Samo jedan da navedem je, iskljucivo stalni radni odnos za agenta. Ako ne proda tog meseca nista, samo na jednom agentu ste u minusu oko 350-400 eura. Ukoliko imate bar 5 zaposlenih kojima trenutno ne ide racunica je jasna. Tu su naravno i troskovi advokata, rezija, prezentacija, oglasavanja itd....nadam se da je svim ovim strucnjacima koji komentarisu a ne znaju o tome mnogo bar malo jasnije. Ukoliko imate dobrog agenta ni jedna provizija nije visoka, pricam iz iskustva. Ovi sto komentarisu kako je u Nemackoj, neka se sete razloga zbog kojeg su tamo pa tek onda neka se jave.
    (Dejan T, 18. april 2017 22:02)

    # Link komentara

  50. Kada prodajete/ izdajete stan i stavite na oglas istog dana ce vas zvati 100 agencija da vam nude uslugu 50 % od prve mesecne rente ili 2 od prodaje. Oni ce uraditi isto sto i vi. Reklamirace se na nekretnine.rs kao vodeci sajt, halo oglasi i sl. Dakle isto sto ste i pre toga uradili, samo sto ce te platiti u top formi oko 300 din. I oni kao uvek imaju nekog stranca dobar zakupac ( kao znaju ga sto godina) a covek jednostavno pozvao njih umeato vas. Ako dajete oglas kupite sim karticu da vam ne bih dosadjivali jer to je njihova taktika. Pozdrav i hvala.
    (Sasa, 18. april 2017 21:54)

    # Link komentara

  51. Izmislite agenciju zato sto drzava nije sposobna da sprovodi sopstvene zakone.
    (Zeljko, 18. april 2017 21:41)

    # Link komentara

  52. samo mi nije jasno kako mene kao kupca nekakva agencija može da obaveže da joj plaćam bilo šta kad ih nisam ni angažovao
    (nidža, 18. april 2017 21:22)

    # Link komentara

  53. u slovackoj je provizija 2000-3000€, zavisno od cene, vecinom je placa prodavac. u to ulazi sve, znaci od pred ugovora, ugovor, prevod vlasnistva, porez placa prodavac. kupio sam jedan stan I jednu kucu u rasponu 4 godine I nista ja nisam placao osim dogovorene cene prodavcu. kamata na hipoteku je oko 1.6%, zavisi od vise faktora. ja sam dobio 1.8 posto sam stranac.
    (janko, 18. april 2017 21:17)

    # Link komentara

  54. Aj ovako. Provizija sada je 2 posto od kupca i dva posto od prodavca. Znaci 4 posto za nista. E sad, ima 2000 agenata, koji prodaju 1 stan u 6 meseci prosecno. I svi imaju ISTU ovu proviziju. Kako se bar jedan nije dosetio da radi sa provizijom 1 posto? Ma i pola posto da uzme, prodace vise stanova i dobar je.
    (garfild, 18. april 2017 21:13)

    # Link komentara

  55. Provizije bi trebalo da budu od 1 do 2 posto a i to nije malo.
    (Vlada, 18. april 2017 20:58)

    # Link komentara

  56. Radim u agenciji i nikada nisam nikoga prevario. Takođe nikada nikome nisam uzeo proviziju da je nije dao od srca.
    Prevara je bilo mnogo više pre nego što su se posrednici uključili u posao.
    Država treba da pravno uredi posredovanje a za visinu provizije treba da se pita slobodno tržište.
    (Boris, 18. april 2017 20:56)

    # Link komentara

  57. Po Zakonu stoji i da je prodavac duzan da plati prenos apsolutnih prava, pa opet kupac i to placa. Treba zabraniti da kupac placa na mestu gde se radi to. A ovo za 6% provizije agenciji je suludo. Ovo treba zabraniti. 2% koliko i jeste je sasvim dovoljno. Na garsonjeri od 30000 evra, zarada 600 evra. Malo li je?
    (NoName, 18. april 2017 20:34)

    # Link komentara

  58. Kako se kod nas ,,novi "zakon uvek bavi perifernim stvarima ,a stvarni problem u kupovini nekretnina maskira i zanemaruje.
    Pravi problem kod prometa nekretnina nije posrednička provizija,nego pravna sigurnost kod kupovine.Čime vam agencija garantuje da ta nekretnina već nije prodana?Zakon treba jasno da reguliše ko će u slučaju prevare odgovarati i to u ekspresnom roku od 7 dana,a ne u građanskoj parnici koja traje godinama.Tu je srž problema.
    (Rumble, 18. april 2017 20:28)

    # Link komentara

  59. Neka mi neko objasni cemu sluze agencije. Vise puta sam prodao, kupio ili iznajmio nekretnine i uvek bez posrednika.
    (Adam, 18. april 2017 20:22)

    # Link komentara

  60. Provizija je obično 3% od prodavca i to je ok. Sa ovom pričom o 6% provizije samo će se smanjiti broj klijenata koji se obraćaju agencijama, više će biti onih koji će izbegavati da plate proviziju.
    (Olga, 18. april 2017 20:20)

    # Link komentara

  61. Sto vise "evropskih" zakona cene sve vece. Aj neki evropski zakon i o platama i radnickim pravima.
    (NS, 18. april 2017 20:20)

    # Link komentara

  62. Sredite vi zakon da čovek zna tačno status nekretnine koju kupuje. Dajte da neko garantuje i odgovara. A ne posle, nekretnina bila pod hipotekom, više vlasnika i sl.
    (Alek, 18. april 2017 20:16)

    # Link komentara

  63. Ja ne razumem poentu tog zakona, živim u Svajcarskoj, kupac ne placa ništa, prodavac ako ne želi sam da oglasi i pokazuje dogovara se sa agencijom pismeno o proviziji kao i periodu! Zašto ljudi ne pravite nešto sto je provereno da funkcioniše i sto ima smisla. Bolje da vaspitate i prodavce i kupce da daju ekskluzivnost ako ide preko agencije jedno vreme, a ne ko sada ista nekretnina je istovremeno kod više agencija, niti je cena niti me isti, pa kada tražite nekretninu gubite dosta vremena na takve gluposti. I još nešto htela sam da vidim jedan stan i došlo je 4 osobe plus vlasnik, stvarno komedija prava
    (Mira, 18. april 2017 20:14)

    # Link komentara

  64. Ja ovde sustinski vidim samo regulisanje provizije posrednika, odnosno brigu drzave da na to naplati porez. Nisam uspeo da zakljucim kako sam kao kupac zasticen od prevare.
    (neobavesten, 18. april 2017 20:13)

    # Link komentara

  65. Upravo sam izdao stan. Hteo sam i da ga prodam pa da vam podelim iskustvo. Prvog dana kad sam stavio oglas počele su agencije da zovu ko lude. Traže 50-60% kirije za rentu (isto toliko uzimaju i zakupcu). Ajd to donekle ali sam se zaprepastio kad su mi tražili 2-2,4% za prodaju?! A isto toliko uzimaju i od kupca. Za sta 4-5%?! To su sve nestručni ljudi (cast izuzecima) nemaju pojma nista o pravi, ugovor mora vas advokat da proveri i doradi njihov pelcer ne vredi nista. Niti ce vas niti kupca da zastiti. Samo ce da mešetari i proba da vam skine/naduva cenu zavisi odakle dosjete. Oglasice Vasu nekretninu tamo gde možete i sami zapamtite to. Na kraju sam izdao sam stan, dobar oglas sam zavrteo, javili se bas onakvi ljudi kakve sam zeleo. Dakle lepo dajte oglas, tih 4-5% koje bi agencija uzela ili jesna kirija je vas prostor za pregovore sa direktnim kupcima i to ozbiljnim. Ovako ce agencije da vam dovode svašta samo da se obezbede da ti ljudi ne dodju direktno na vas oglas jer zapatite: Ako dovedu kupca da vidi stan taj ne moze vise po ugovoru sa vama direktno da sklapa ugovor.
    (chrapann, 18. april 2017 20:08)

    # Link komentara

  66. 6 posto agenciji...6 POSTO...Prosto nemogu da verujem sta citam...U Nemackoj gde zivim provizija koja se placa jedino NOTARU iznosi 2,49 posto...za prevod knizenje sve cisto i sve na ruke...A stanove nudi banka zbog dobiti od kredita...Znaci ako prodajem stan dovoljno je da ga ponudim banci...a ako kupumjem banka se namiri preko kamate...koja je trenutno oko 2 proenta...do 4...najvise...Eto meine u Srbiju da registrujem ageniciju i prodam jedna stan od 100.000 Imam da zivim celu godinu...hehehehehe
    (sAJO, 18. april 2017 20:07)

    # Link komentara

  67. Jel to vi rekoste da će kupac agenciji za stan od 50000e morati da plati proviziju od 3000e? Hahaha, pa to će samo prodavci možda plaćati, kupci pored svih dažbina koje ih čekaju sigurno neće davati gramzivoj agenciji ni 50e...
    (nčf, 18. april 2017 19:58)

    # Link komentara

  68. Srbija je verovatno jedina zemlja u Evropi u kojoj kupac stana placa proviziju agenciji...
    (Nugi, 18. april 2017 19:43)

    # Link komentara

  69. Svasta, 2% minimum od prodavca i jos toliko od kupca, za sta? Za slikanje i pravljenje oglasa , za pelcer ugovora? 2% je mnogo i kupac ne bi trebalo nista da plati, ima za kupce dovoljno dazbina. Precenjena usluga odavno.
    (Spavac, 18. april 2017 19:42)

    # Link komentara

  70. Sta ako se kupac i prodavac nadju sami, bez posrednika? Jel to dozvoljeno zakonom u najavi?
    (Gale, 18. april 2017 19:38)

    # Link komentara

  71. Ko traži 10%? A i da traži koja budala bi to platila? U stvari, mogu da traže koliko hoće, ja im to sigurno neću platiti.
    (Mile, 18. april 2017 19:36)

    # Link komentara

  72. Ala su agencije alave, uzas jedan ! Guraju da u zakon udje visina posrednicke naknade. E ne moze, to je trzisna kategorija i mogu da dobiju ono sto se dogovore sa prodavcom, ni manje ni vise. A to da naplacuju proviziju od onih koji pozovu na njihov oglas, to ne moze, ne damo.
    (kupac, 18. april 2017 19:23)

    # Link komentara

  73. Šest odsto od vrednosti nekretnine!? Ne postoji usluga agencije za nekretnine koja bi ovo opravdala. Čista pljačka (kupaca na kraju).
    (Goran, 18. april 2017 19:02)

    # Link komentara

  74. Drzim agenciju za nekretnine i naplacujem 2% za prodaju stana. Isto tako i za kupovinu stana. Izdavanje 50% od prve mesecne rente. Svaki posao izdat racun. Druga je prica sto narod tesko krpi pare za stan pa jos treba i za agenciju. Ovo su nepisana pravila ili obicaji u poslu. Svi koji rade drugacije slobodno cu reci da deru svoje klijente. Istina da jedva poslujem i opstajem ali radim iskljucivo po preporuci svojih prijatelja i klijenata. Jedan dobar posao, zadovoljan kljijent, donosi novi posao.
    (Totalno drugciji od drugih, 18. april 2017 18:59)

    # Link komentara

  75. 6% provizija?!? Pa samo lud će koristiti usluge agencija pored stotina besplatnih sajtova za kupoprodaju nekretnina!
    (Domaćin, 18. april 2017 18:55)

    # Link komentara

  76. koja glupost, pa vecina njih uzima 2 odsto
    (Ivana, 18. april 2017 18:50)

    # Link komentara