- Komentari -
  1. Džaba punjači kad u Srbiji ne može da se registruje električni automobil (hibrid može).
    (Baki, 29. mart 2017 08:57)

    # Link komentara

  2. Isti problem je bio sa punjacima za mobilni dok se jedan covek (zaboravio sam kako se zove) nije setio da uvede usb kabl i olaksa svima punjenje telefona. Nadam se da ce se isto desiti i u auto industriji
    (Iuj, 28. mart 2017 20:50)
    Mogu li da te zamolim da ovo elaboriraš? Ne razumem kako ove dve stvari imaju veze jedna sa drugom? Nisam ni pomislio da predlažeš punjenje akumulatora elektromobila preko USB priključka, ali mi ni to ništa ne pomaže.
    Uzgred, uobičajne USB utičnice daju struju do 500 mA što znači da prazna baterija telefona mora da se puni nekoliko sati, zavisno od kapaciteta i do više od 6 sati. Novije matične ploče kompjutera to vreme u najboljem slučaju mogu da prepolove, ali to je nebitno, problem punjenja automobilskih baterija je najmanje pitanje standarda, već energetski.
    Energetski između ostalog i zbog toga što je kućna mreža na niskih 220 ili još nižih 110 volti, pa se transfer energije mora obaviti velikim strujama, mnogo većim od 16A tipične monofazne utičnice koja je za većinu drugih kućnih potrošača uglavnom dovoljna. Ne postoje takvi "genijalni trikovi" u energetici, naročito kad smo već čitav vek zakucani za taj zastareli standard 220/380V.
    Jedini mogući "trik" je povećati kućni napon na par kilovolti, sa direktnim izvodom za punjač elektromobila. Tada ostaje "samo" problem baterija koje tu energiju treba i da prime brzo, a da se fatalno ne zagreju pritom.
    Ako je to taj, takav "trik", onda znaj da nije neophodno da se bude ikakav "genija"...
    (Joca, 29. mart 2017 08:30)

    # Link komentara

  3. Vreme punjenja zavisi od kapaciteta baterije koja je u autu. Naravno i od jacine punjaca. Neke tesline modele ne bi mogli da se napune ni za 2 sata na brzom punjacu.
    (Neko iz daleka, 29. mart 2017 08:11)

    # Link komentara

  4. @4th july

    prijatelju, ako ne pravi guzve nigde po eu, veruj mi nece ni ovde. Mada, mi bi za pocetak mogli da uvedemo u proceduru nacin da se uopste registruju el. vozila. U vecini zemalja Eu, al. vozila imaju povlastice u vidu besplatnog parkinga, niske cene registracije, putarine i sl. jer nam svima cuvaju pluca. Dalje, Tamici i Golfovi dvojke bi trebalo da odu u penziju konacno, i da trovaci bi kao i u svim normalnim zenljama trebali da placaju sve skuplje. Ljudi, nije normalno da auto od 30 godina ima nizu cenu registracije od novog auta... ako je neko sirotinja pa nema za to, to je lose i tuzno, ali nije izgovor da truje 300 ljudi oko sebe.
     (planinas iz vojvodine, 29. mart 2017 05:05)

    # Link komentara

  5. Dok ne naprave baterije koje su kvalitetnije i ne traju samo po par godina nema od elektricnih automobila nista..
    To su litijum jonske baterije kao i kod telefona i laptopova koje se kvare nakon 2 godine.
     (sm, 29. mart 2017 04:07)

    # Link komentara

  6. posto zainteresovani za 2 dana uspeju da skinu 3km zastitne bankine duz novog autoputa, mogu da zamislim sta ce biti sa super punjacima
     (xyz, 29. mart 2017 00:29)

    # Link komentara

  7. Gospodine, ismevate direktora EPS-a cinjenicama koje su u najmanju ruku smesne. Brzina punjenja automobila je 20-30 min maksimum na brzim punjacima koji se postavljaju na pumpama. Vreme od 7-8 sati je potrebno da se baterija automobila napuni preko stekera iz Vase sobe na primer... Mi, Srbi, smo jako cudan narod, svi se u sve razumemo i teramo svoj stav ma koliko on bio pogresan. Srdacan pozdrav, Bojan
    (Bojan, 28. mart 2017 23:01)

    # Link komentara

  8. Isti problem je bio sa punjacima za mobilni dok se jedan covek (zaboravio sam kako se zove) nije setio da uvede usb kabl i olaksa svima punjenje telefona. Nadam se da ce se isto desiti i u auto industriji
    (Iuj, 28. mart 2017 20:50)

    # Link komentara

  9. Šef službe za pripremu novih ulaganja EPS-a Vladimir Šiljkut je suvi genije. Treba staviti što više tih punjača na benzinske pumpe ne bi li automobili koji se pune po 8 sati napravili haos na istim. Koji genijalci nam vode javna preduzeća, nije ni čudo što smo tu gde smo.
    (4th of July, 28. mart 2017 19:31)

    # Link komentara