- Komentari -

Stan 60.000 EUR, porez 1.500 i ne sme da čeka

Beograd -- U slučaju da želite da kupite stan u staroj gradnji koji je već bio u prometu, morate da znate da ste u obavezi da platite porez na prenos apsolutnih prava.

Izvor: Večernje novosti
Pošaljite komentar
  1. Ako je stan "na vodi" koliki je onda porez????
    (Gagi, 26. mart 2017 08:56)

    isti kao i za "stan u magli".
    (griz i jaja, 26. mart 2017 12:02)

    # Link komentara

  2. Za prvi stan ako ste mlađe od 35 oslobođeni ste 40 kvradata u porezu apsolutnih prava, ja to nisam znao, ali mi je advokat rekao.
    (alek, 26. mart 2017 06:42)

    ovo nije tačno!
    da bi se oslobodio poreza na apsolutno prava potrebno je da budete punoletni državlhanin Srbije i da nemate nekretninu na svoje ime od juna ili jula 2006 godine. Dakle nema ograničenja u godinama!
    (griz i jaja, 26. mart 2017 12:01)

    # Link komentara

  3. Ako je stan "na vodi" koliki je onda porez????
    (Gagi, 26. mart 2017 08:56)

    # Link komentara

  4. @Zasto se ovaj porez uopšte plaća? Šta dobijamo za ovaj novac? Ukinite ovaj porez i porez na imovinu!
    (Poreski obveznik, 25. mart 2017 23:18)
    A kad je narod nesto dobijao u zadnjih 30 godina sem listice za glasanje i pozive za rat? Taj novac, zna se ko dobija, ko deli. Sto, ulaze u nesto vlada, ova ili ona? Ulazi u kampanje, lazi, obmanjivanje. Doslo je ono vreme, sjase Kurta, uzjase Murta. Dok se narod ne opameti, uvede zakon da se premijer ili predsednik mora pridrzavati onoga sto je obecao u predizbornoj kampanji ili najstrozije da odgovara, nama nece biti bolje. Nisam protiv toga da se placa porez. Ali mi placamo porez astronomski, sto puta na istu stvar. Ne znamo gde je vecina tog novca zavrsila i otisla. Tj pretpostavljamo..
    (the Spatula, 26. mart 2017 08:08)

    # Link komentara

  5. Za prvi stan ako ste mlađe od 35 oslobođeni ste 40 kvradata u porezu apsolutnih prava, ja to nisam znao, ali mi je advokat rekao, a kada to resite, da bi godisnji porez redovno placali, morate ponovo u poresku, ali sada na nivou grada da bi prijavili stan i vas kao vlasnika, opsta glupost jer ove dve ustanove ne sarađuju, mislim na poresku na drzavnom nivou i gradskom. Ja sam mislio da sam sve resio, kada ono porez dve godine ne dolazi, kada sam se raspitao, prijavio sam, pa sad treba da mi stigne za 4 godine. Drzava juzno voce.
    (alek, 26. mart 2017 06:42)

    # Link komentara

  6. sunce ti procedura kao da kupujem podmornicu sa sedam nuklearnih bojevih glava dugog dometa. turtura stanodavca mi dodje kao erotska masaza stopala naspram ovog sto ste naveli.
    (zicer, 26. mart 2017 03:40)

    # Link komentara

  7. Da li neko zna zašto je povrat pdva moguće ostvariti samo ako stan nije bio već u prometu i to samo ako se kupuje od pravnog lica.
    (bananaland, 26. mart 2017 03:00)

    # Link komentara

  8. Hahaha. Odose cene stanova nanize vrtoglavo.
    Tek sada niko nece kupovati stanove.
    (Boban, 26. mart 2017 01:14)

    # Link komentara

  9. PS
    Vidim da ljudi brkaju pojmove i to bas.
    Porez na prenos aps.prava od 2.5 % ne podleze nikakvom oslobadjanju.
    Kupac moze od Poreske da trazi samo povracaj Pdv od 10% i to za novogradnju od prodavca pravnog lica,ako mu je to I stan kao i za svakog clana porodice i to po 15m2.Uslov je da su nasi drzavljani,i da nemaju svojinu posle 2006.g do dana kupovine.Sem toga kupac placa prodavcu i Pdv a onda trazi od Poreske da mu vrate ako ima uslova. Ne postoji zemlja sa ovakvim troskovima i porezima, na planeti zemlji.Pa u Sloveniji je overa ugovora 12 e i nema veze kolko vredi stan!
    (C i n i k, 25. mart 2017 17:30)

    apsolutno netačno!
    oslobađa se od porezna prenos apolutnih prava koji je 2.5% i to na 40m2 plus po 15m2 za svakog člana domaćinstva

    ili

    se ostvaruje povraćaj PDV-a koji je 10%, i to isto na 40m2 plus po 15m2 za svakog člana domaćinstva
    (griz i jaja, 26. mart 2017 00:24)

    # Link komentara

  10. Zakonom jeste propisano da prodavac plati porez ali je obicaj da to plati kupac iz istog razloga zbog kog vam kupac smanjuje cenu nekretnine.
    (ok, 26. mart 2017 00:12)

    # Link komentara

  11. Birokratija i zakoni iz doba komunizma. Nije mi jasno kako ste vi i zivi.Toliko zavrzalame,iuplati ,potpise,overi ,pa onesi negde za pecat ,pa u sud ,i na kraju vam oduzmu jer nisu uveli u neke knige i ispada da nije vas stan.Neka vam je bog u pomoc.Ja blage veze nemam,odabrali plac i tip kuce,dali 5 % kapare kad smo potpisali.Kuca napravljena,mi je pregledali,pre toga bili kod advokata i potpisivali se ni sam ne znam zasta ,i dobili kljuceve.Sve nase ,vodi se na nas ,i tacka.Cinovnici sve uradili ,ispekcije sve uradile,banka i izvodjac sve sredili medjusobno,...Poresko resenje za tekucu stize u Januaru,kalwendar dobijemo od grada za odvoz smeca i reciklazu ,pozoves ukoliko sijalica izgori ispred na ulici i sutradan vec zamenjena...
    (alienware, 26. mart 2017 00:10)

    # Link komentara

  12. Ono što vam niko neće reći je da pre nego što predate ppi4 obrazac u poresku, obavezno odete u mup i promenite mesto prebivališta na taj novi stan. Ako to ne uradite, godišnji porez za taj stan će vam biti 2x uvećan!
    Baš mi je drago što sam dobio priliku da ovo razglasim svom narodu.

    pobrko si porez na prenos apolutnih prava i godišnji porez na imovinu za koji se popunjava PPI2 obrazac i tada je važno da novi vlasnik koji je kupio stan promeni adresu kako mu ne bi računalu godišnji porez na imovinu za 50% više.
    (griz i jaja, 26. mart 2017 00:08)

    # Link komentara

  13. E sad bas u inat necu da kupim stan.
    (Sale, 25. mart 2017 23:39)

    # Link komentara

  14. Prvo, tekst ima puno netačnosti! Porez na .a.p. plaća prodavac, on je poreski obveznik po Zakonu, dok je kupac supsidijerni obveznik, ako prodavac ne plati, što znači da do njega poreska dolazi samo ako nije uspela da naplati porez od kupca, zatezna kamata teće tek od rešenja plus 15 dana koje glasi na KUPCA.
    Ukoliko je ugovorom predviđeno da kupac plaća porez na a.p. u tom slučaju prodavac i kupac su solidarni dužnici i poreska juri odmah oboje za porez.

    Porodičnim zakonom nisu izjednačene bračna i vanbračna! Ako vam nije potreban papir za vezu ok, ali sa svedocima nije moguće dokazivati brak. Ako vanbračni drugovi imaju toliko međusobnog poverenja, neka kupuju stan po pola, i u tom slučaju imaju sve beneficije za umanjenje poreza na ime izdržavanja dece, jer su bračna i vanbračna deca izjednačena Porodičnim zakonom.
    (aleksander, 25. mart 2017 23:34)

    # Link komentara

  15. Zasto se ovaj porez uopšte plaća? Šta dobijamo za ovaj novac? Ukinite ovaj porez i porez na imovinu!
    (Poreski obveznik, 25. mart 2017 23:18)

    # Link komentara

  16. Kupio stan. Prijavio se za porez za p.a.p jos u avgustu. Niko me jos uvek nije zvao niti su mi poslali resenje.
    Zvao nekoliko puta, niko se ne javlja. Izasao sa posla (rade do 14) nekoliko puta da bi mi rekli da nije gotovo. Digao sam ruke ali kakva smo drzava, bojim se da mi neobracunaju neku kamatu jer nisam platio na vreme...bez obzira nisam primio resenje.
    (boki, 25. mart 2017 22:09)

    # Link komentara

  17. Poreska uprava ima neki svoj vanvremenski cenovnik nekretnina koji je daleko veci od realnog,sami ste mogli procitati na B92 koliki je pad cena nekretnina,tako da ce ona ovih 60000 proglasiti za najmanje 80000 pa cete umesto 2,5 posto platiti 4 posto,to vam na osnovu mog licnog iskustva.
    (Peki, 25. mart 2017 21:18)

    # Link komentara

  18. Bitno je naglasiti i šta Poreska uprava vidi kao članove domaćinstva na koje se može ostvariti oslobođenje od 15%

    Dok je pred Porodičnim zakonom bračna i vanbračna zajednica izjednačena, RFZZO omogućava da se vanbračni partner osigura itd. - Ministarstvo finansija ima svoj pogled na stvari.

    Nema veze što su adrese iste, što postoje izjave, svedoci, ovo ono - oslobođenju podleže SAMO venčani partner.

    Dakle, pre kupovine stana, prvo kod matičara, svima najmanje dan pre overe ugovorima adrese moraju biti iste, pa onda bude i oslobađanja

    Nas je država diskriminisala po osnovu tih formalnosti, pa nam je poresko umanjenje bilo 45 posto, umesto planiranih 75.
    (Leopold, 25. mart 2017 21:16)

    # Link komentara

  19. Za prvi stan od 60.000 evra ako imate bračnog druga i dvoje dece porez,notar, uknjižba, ukupno manje od 700 evra.Nije tačno za razliku od auta, da vam poreska neće priznati cenu koju ste platili čak i kad je 10-20 posto manja nego u oglasima,advokat vam nije potreban, skinite ugovor sa interneta imate 100 varijanti,proverite bračnu tekovinu i da stan nije predmet izvršenja ili parnice i teraj.
    (NIKOLA, 25. mart 2017 20:51)

    # Link komentara

  20. Neko napisa da je rok za odgovor poreske 60 dana, ja evo cekam 9 meseci i jos nema resenja, a sve uredno predao advokat.Kad pitam advokata sto nema resenja kaze kud mi se zuri da dajem novac.Nadam se da ne mogu racunati kamate kad nije stiglo resenje.
    (slobodni strelac, 25. mart 2017 20:36)

    # Link komentara

  21. Evo moga iskustva: kupio sam stan, a prijavu PPI-4 za porez na prenos apsolutnih prava je podneo prodavac, tako je po zakonu. Par dana nakon potpisa ugovora podneo sam zahtev za upis u katastar i prilozio kupoprodajni ugovor overen kod notara i potvrdu banke da je isplacena celokupna ugovorena cena. Katastar je doneo resenje o upisu i upisao me kao vlasnika za manje od mesec dana. Prodavac jos uvek nije dobio resenje od poreske uprave o placanju poreza.
    Naravoucenije: nemojte verovati agentima ili glasinama sta je praksa isl, uzmite dobrog advokata za kupoprodaju, vrede svaki dinar koji im platite. Sprecice da uletite u bilo kakve probleme tokom kupovine i ostvarice za vas najbolju mogucu situaciju, npr ostvarice da prodavac plati porez na prenos kako je to zakon i propisao.
    (zoran, 25. mart 2017 20:20)

    # Link komentara

  22. @nesha možda oni imaju rok 60 dana, ali meni ni nakon 9 meseci nisu završili. Kad sam otišla da pitam, bilo je gotovo za pola sata (moglo je još da čeka da ja nisam tražila). A rok za plaćanje 15 dana
    (ovca, 25. mart 2017 20:20)

    # Link komentara

  23. Zaradim novac, pa na to platim porez. Kupim stan, pa platim porez, pa onda svake godine trebam placati porez za stan. 
    Kad ce se setiti da uvedu porez na porez?
    (mrak, 25. mart 2017 15:01)

    Porez na porez je neminovan, očekuj ga uskoro.

    1 800 000 penzionera, 900 zaposlenih na budžetu a u realnoj proizvodnji nema više od 250 000 radnika zaposlenih i kako oni da zarade svoje plate kad moraju prvo da zarade svako po 4 penzije i 3,5 plate za ove na budžetu a radniku šta ostane (obično to biva 200 eura). Tako sa porezi i akcize mogu samo da budu sve veći i veći.
    (berkut, 25. mart 2017 20:17)

    # Link komentara

  24. Porez po zakonu plaća prodavac, a ne kupac
    (Aleksandar, 25. mart 2017 19:00)

    # Link komentara

  25. (C i n i k, 25. mart 2017 17:30)Ako je prva nekretnina kupac se oslobadja placanja poreza na prenos apsolutnih prava,40+15 po clanu domacinstva.
    (Fcrs, 25. mart 2017 18:53)

    # Link komentara

  26. @Mikele
    I opet sve linearno.20% za Punta i 20% za Rols.Doduse nije osnovica ista,ali ja bi smanjio porez za Punta,a ako imas da das 100.000 e za auto,onda bi porez za to trebao da bude 300%.
    (Mita, 25. mart 2017 18:42)

    # Link komentara

  27. Koliki nam je standard porez ne bi smeo uopste da se placa na stanove vrednosti do 100.000€ a ovde se porez naplacuje i na one nekretnine koje su praktično šupe.
    (MGA, 25. mart 2017 18:18)

    # Link komentara

  28. svaki gradjanin ima pravo na oslobadjanje dela ovog poreza ukoliko nije imao nekretninu na svoje ime ili to pravo nije iskoristio njegov roditelj prilikom kupovine stana. Vec tri godine se vijam da dobijem olaksanje na taj porez i nisam uspeo, nikad nisam dobio adekvatan odgovor na zalbe koje sam pisao i ako sam morao da uplatim porez od 2000 eura jer zalba ne odlaze izvrsenje. Mrzim Srpsku birokratiju i fioke!
    (turista, 25. mart 2017 18:08)

    # Link komentara

  29. "Procedura za placanje poreza nije komplikovana" za uzimanje pare nista nije komplikovano.
    (m, 25. mart 2017 18:07)

    # Link komentara

  30. PS
    Vidim da ljudi brkaju pojmove i to bas.
    Porez na prenos aps.prava od 2.5 % ne podleze nikakvom oslobadjanju.
    Kupac moze od Poreske da trazi samo povracaj Pdv od 10% i to za novogradnju od prodavca pravnog lica,ako mu je to I stan kao i za svakog clana porodice i to po 15m2.Uslov je da su nasi drzavljani,i da nemaju svojinu posle 2006.g do dana kupovine.Sem toga kupac placa prodavcu i Pdv a onda trazi od Poreske da mu vrate ako ima uslova. Ne postoji zemlja sa ovakvim troskovima i porezima, na planeti zemlji.Pa u Sloveniji je overa ugovora 12 e i nema veze kolko vredi stan!
    (C i n i k, 25. mart 2017 17:30)

    # Link komentara

  31. To sve tako fino na papiru ovde a u stvarnoszi je drugacije Kod beleznika je maltretiranje jer ne veruju da je cena realna zato sto im je malo da napmate za iveru 300 nego bi 400 evra! Za taj posao u Sloveniji se overa placa 12 evra inace...Onda odete u Poresku koja kakvu god cenu da ste napisali postavlja svoju vrednost i uvek vam naplate vise,min. oko 400 do 500 e poreza. Potom odete u Katastar koji vam naplate 120 e za uknjizenje,sve u svemu kupac se odere kao ovca dok udje u stan. Dakle kupac plati drzavi 1200 e troskova ni za sta.To je valjda stimulacija za kupovinu stana,a ako se uzima kredit to je tek glavobolja i igranka.
    (C i n i k, 25. mart 2017 17:24)

    # Link komentara

  32. Manje nego kod nas u hr za prijenos, kod nas je bilo 5% sad su smanjili na 4%... al mi do sada nismo imali porez na nekretnine uvode ga od 2018. Čitam sve razumni komentari, onda se pitam zašto smo tako svi inertni kao narodi, deru nas kako i gdje stignu, zauzvrat nemamo nikakvu odgovornost i obveze s njihove strane. Uvode nove poreze ništa nema veze, nije vazno. Al price čiji je deda bio ustaša a čiji partizan i cijele nacije se dižu na noge i nasjedaju na uvijek iste stare prožvakane fore vladajućih.
    (My name is Zlatan, 25. mart 2017 17:14)

    # Link komentara

  33. @mrak

    Vec su uveli porez na porez. Pogledaj racun za struju, imas osnovicu, pa 7,5% akcize, pa 20% pdv-a na UKUPAN iznos. Sto prakticno znaci da placas pdv na akcizu. Pretpostavljam da isto vazi za svu akciznu robu. Lopovska drzava.
    (SamoJako, 25. mart 2017 17:14)

    # Link komentara

  34. Ako iskoristis dete/bebu da ti doda jos 15kvm bez poreza (npr. ti, zena i dete = 40+15+15), onda posle ni zena ali ni dete kada poraste nema pravo na odbitak poreza. Takodje, ako ste nasledili neku nekretninu do sada, (makar i mali deo) tada se automatski koristi ovo pravo na odbitak poreza pa posle nemate mogucnost...
    (Neb, 25. mart 2017 17:00)

    # Link komentara

  35. Zašto se samo stalno izbegava naglasiti da ovaj porez treba da plati prodavac, a ne kupac. U praksi je nažalost, obrnuto. Naravno, oni mogu da povećaju cenu za iznos poreza, ali proceduru treba prodavci da obave. Ako kupac ne plati, prodavac će imati problem, ne kupac. E sad ne znam kako je regulisano ovo oslobađanje, jer kakve veze ima poreski obveznik - prodavac sa tim što vi prvi put kupujete stan (jedino ako u zakonu piše da oslobađanje važi ukoliko stan prodajete nekome ko nema u vlasništvu nekretninu, i prvi put je kupuje, ali to ne znam).
    (TRt_Mrt, 25. mart 2017 16:59)

    # Link komentara

  36. @Mita
    20% PDV
    (Mikele, 25. mart 2017 16:59)

    # Link komentara

  37. Koliki porez placaju ovi sto ovih dana kupuju kola od 100.000 na sajmu?
    (Mita, 25. mart 2017 14:19)

    Pogresno pitanje! Pravo pitanje postavimo DRZAVI, zasto neko ni posle 20 godina postenog rada ne moze sebi da priusti nov automobil vise klase?
    (dejcha, 25. mart 2017 16:40)

    # Link komentara

  38. Ono što vam niko neće reći je da pre nego što predate ppi4 obrazac u poresku, obavezno odete u mup i promenite mesto prebivališta na taj novi stan. Ako to ne uradite, godišnji porez za taj stan će vam biti 2x uvećan!
    Baš mi je drago što sam dobio priliku da ovo razglasim svom narodu.
    (Pera Dobri, 25. mart 2017 16:25)

    # Link komentara

  39. Kupis Stan, platis porez na prenos apsolutnih prava odmah. Predas papire za uknjizbu koju cekas 1 godinu. Zakljucak: platis porez na nesto sto jos uvek nije tvoje 1/1
    (realan, 25. mart 2017 16:24)

    # Link komentara

  40. Hocu da kupim kucu bar 80 kvadrata. Zelim da osnujem familiju i ne smatram to nikakvim luksuzom vec osnovnom potrebom. Necu dobiti povracaj pdv-a jer kupujem od fizickog lica. Necu biti oslobodjen placanja prenosa prava jer prelazi 40 kvadrata ili 55 (15 na zenu). Hvala drzavi na nicemu i sto podstice ovako bracne parove da kupuju nekretnine. 1500 evra na nista obican papir a4... Ako je prva nekretnina oslobadjaj to administrativnih gluposti ionako smo se svi namucili da skupimo za ucesce a i robovacemo banci narednih 2 decenije.
    (ikac klisa, 25. mart 2017 16:04)

    # Link komentara

  41. Kad prenosite ovakve vesti onda istrazite do kraja sve cinjenice, a to je da ako prvi put kupujete stan, nemate ni jednu nekretninu i to vam je prva kupovina onda ste oslobodjeni placanja poreza za 40 kvadrata, a svaki clan vase porodice ako je u istoj situaciji kao i vi je oslobodjen za 15 kvadrata. Npr ako imate tri clana onda ste oslobodjeni poreza od 70 kvadrata (40+15+15)
    (Beli samo jako, 25. mart 2017 15:51)

    # Link komentara

  42. Za kupovinu prvog stana mozete biti oslobodjeni placanja poreza na prenos apsolutnih prava do odredjenog iznosa (40m2 za vlasnika + odredjeni procenat za clanove porodice:)
    (DrIfter, 25. mart 2017 15:50)

    # Link komentara

  43. Porez na prenos apsolutnih prava po Zakonu plaća prodavac, a ne kupac. E sad, druga je stvar što prodavci u Srbijani redovno na prevaru nagovore kupca da to plati.

    Čisto daa znate da ako plaćate Porez na prenos apsolutnih prava prvo morate od prodavca da dobijete ovlašćenje da u njegovo ime prijavite porez i vi ga platite.

    Ne nasedajte. Porez za prenos apsolutnih prava je obaveza prodavca!
    ((Ko) Lektor, 25. mart 2017 15:46)

    # Link komentara

  44. Placanje poreza za nesto sto je vec placen porez spasa u visestruko oporezivanje. Placeni porezi pri kupovini materijala za izgradnju, placeni drugi porezi, porezi na plate radnika, na zemljiste....aman, prekinite vise da se izdrzavate od nasih para....neradnici.
    (NoName, 25. mart 2017 15:36)

    # Link komentara

  45. zaboravili ste da napisete da ne uzimaju u obzir cenu koja stoji na kupoprodajnom ugovoru vec oni imju svoju skalu i naravno-kozu ti oderu!
    Na Banovom brdu kupih stan za 20.000e, star je, IV sprat bez lifta...ooodrali su me! Platih ovaj porez 1000e!!!
    al dobro, mora se zaboga budzet napuniti
    moree, jedva cekam izbore!!!
    (lezilebovicka, 25. mart 2017 15:35)

    # Link komentara

  46. "Tokom te procene može da se desi da stan vredi manje nego što ste ga platili, što automatski znači i manji iznos poreza..." Potpuno pogrešno! Ne shvatam novinare koji ne umeju da se dovoljno dobro i potpuno informišu i nakon toga prenesu tačnu informaciju. Procena Poreske uprave ne može biti niža od ugovorene cene bez obzira na to u kakvom je stanju nekretnina. Znači, poreznici mogu da vam utvrde samo veću vrednost nekretnine, nikako i manju!
    (Alex, 25. mart 2017 15:34)

    # Link komentara

  47. Zanimljivo je kako procenjena vrednost uvek bude drastično viša od realne.
    Ja bih u zakon uveo još jednu stavku, a to je da ako država proceni da je vrednost nekretnine viša od one navedene u ugovoru, da postoji mogućnost da je država obavezna da po toj višoj vrednosti otkupi nekretninu ako prodavac izrazi želju da je proda državi. U tom slučaju bi poreznici morali da se dobro zamisle kako će nešto proceniti. Ovako kako je sada ... mogu da procenjuju kako im volja i nikom ništa. Jedino što kupac sve to mora debelo da plati.
    (petar, 25. mart 2017 15:33)

    # Link komentara

  48. Koliko sam umanjenja dobio za stan u potkrovlju, gde ima vlage?

    0%

    Ali, poresko rešenje na 1200 EUR je stiglo ekspresno. Platite odmah jer su kamate sulude
    (Luigi, 25. mart 2017 15:29)

    # Link komentara

  49. jel neko zna dali ovako nesto postoji u evropi?
    (rada, 25. mart 2017 15:28)

    # Link komentara

  50. Imam rok od 10 dana da sam ti prijavim, a Poreska ima rok od 60 dana da donese resenje ?! Pa daaa.. ima logike.
    (nesh, 25. mart 2017 15:21)

    # Link komentara

  51. Sve je tačno, samo ste zaboravili da napomenete da je PRODAVAC taj koji mora da plati porez.
    (Prodavac, 25. mart 2017 15:18)

    # Link komentara

  52. Rok za podnošenje prijave je 30 dana.
    (Miki, 25. mart 2017 15:07)

    # Link komentara

  53. Dobar tekst, uz nekoliko sitnih grešaka.
    Naime, nema veze kolika je površina stana, jer ako ista prelazi 40m2, porez od 2,5% pošto se plaća na ostatak površine preko tih 40m2, dok do tih 40m2 dolazi do oslobađanja, naravno ukoliko su ispunjeni svi uslovi.
    Ako je cena na tržištu niža od ugovorene, poreska će za osnovicu uzeti ugovorenu cenu i na taj iznos obračunati porez.
    Na kraju, rok za plaćanje poreza je 15 dana, ali se može platiti u rate. Na žalost, posle 15 dana teče kamata, plaćali se na rate ili ne.
    (Lala iz Banata, 25. mart 2017 15:02)

    # Link komentara

  54. Zaradim novac, pa na to platim porez. Kupim stan, pa platim porez, pa onda svake godine trebam placati porez za stan.
    Kad ce se setiti da uvedu porez na porez?
    (mrak, 25. mart 2017 15:01)

    # Link komentara

  55. poreska uprava ne sme proceniti nizu cenu od one u ugovoru, tako jednim delom oni koji su ovo pisali nisu u pravu.
    (fenix33, 25. mart 2017 14:56)

    # Link komentara

  56. Kada buemo imali drzavu a ne partijki biznis, nece biti nikakvog poreza na prvi stan. Gde treba ljudi da zive? U Kartonskim kutijama?
    (Petar, 25. mart 2017 14:50)

    # Link komentara

  57. Ako platim porez pri kupovini stana zasto placam i godisnji porez a imam samo taj jedan u kome zivim?
    (pele, 25. mart 2017 14:49)

    # Link komentara

  58. Svi znamo nase obaveze ali bih voleo da jednom procitam clanak u kome ce se navesti obaveze drzave prema naciji. Na pr. sta ako drzava ne uradi to i to?
    Kakve su posledice, kako ostvariti pravo na zatezne kamate, kakve su kazne po drzavu itd? Znam previse trazim, cista iluzija kao i to da ce drzava ikada postati partner naciji, a ne ostati parazit. Zivot ovde, ne preporucuje se mladjima od 107 godina.
    (Zivela drzava, dole narod, 25. mart 2017 14:26)

    # Link komentara

  59. Od trenutka kad ste zaključili i overili kupoprodajni ugovor, imate rok od 10 dana da podnesete poresku prijavu.

    - 30 dana od overe ugovora a notar ima obavezu da dostavi overen ugovor u roku od 10 dana. čak neki notari u klauzuli ubacuju da je rok za prijavu poreza na prenos apolutnih prava 30 dana. i ne treba nikakav list nepokretnosti već ugovor predhodnog vlasnika - osnov sticanja prodavca i to u fotokopiji. naravno, ništa ne smeta i da se preda u roku od 30 dana.

    Ono što je važno za sve koji se oslobađaju poreza na prenos apolutnih prava je da prijavu podnesu što pre, jer poreska može da donese rešenje na ime prodavca (njemu šalje ako kupac ne podnese prijavu u roku) i to na pun iznos jer nemaju saznanje da kupac koji je preuzeo plaćanje poreza na sebe ina pravo na oslobođenje, i onda kuku lele.
    (griz i jaja, 25. mart 2017 14:26)

    # Link komentara

  60. Koliki porez placaju ovi sto ovih dana kupuju kola od 100.000 na sajmu?
    (Mita, 25. mart 2017 14:19)

    # Link komentara

  61. Ako kupite staru gradnju verovatno ćete biti u obavezi da zajednički nešto renovirate; da li fasada, krov ili lift...raspitajte se prvo, proverite... jer svakako nije zanimerljiv trošak; nisam upućen kako je zakonski regulisan ali očekujem svakako probleme prilikom renoviranja zajedničke imovine, neka bude samo iz finansijskih razloga; da ne tražim druge motive pa je dovoljno da se stvori nerešiv problem....
    (Bane, 25. mart 2017 14:09)

    # Link komentara