- Komentari -

Hrvati ogorčeni: Propada sezona, teraju nas

Zagreb -- I sindikati i poslodavci u Hrvatskoj kažu kako nova odluka o stalnim sezoncima uništava turizam, a radnici poručuju kako ih vlada tera u inostranstvo.

Izvor: Jutarnji list
Pošaljite komentar
  1. Da li ce ove godine Vlada HR odobriti usled nedostatka radne snage u ugostiteljstu radne dozvole za drzavljanje BiH tj ne EU zemalja ? Ako neko zna neka pise. Hvalaaa
    (baki, 21. februar 2017 15:41)

    Hoće. Kvote će ove godine biti za oko 20% veće nego inače. Mislim da se radi o 7000 radnih dozvola.
    (Dubrovčanin, 21. februar 2017 17:51)

    # Link komentara

  2. Da li ce ove godine Vlada HR odobriti usled nedostatka radne snage u ugostiteljstu radne dozvole za drzavljanje BiH tj ne EU zemalja ? Ako neko zna neka pise. Hvalaaa
     (baki, 21. februar 2017 15:41)

    # Link komentara

  3. o cemu pricate,hrvati ocekuju 17 miljuna turista,9-10 miljardi eura prihoda,kome prosipate suplje svake godine o hrvatskoj crnoj gori itd....svi bolje zive od nas,pogledajte obalu hrvatske,azurna obala je al pari s njima.pozdrav
     (kiki, 21. februar 2017 15:38)

    # Link komentara

  4. (Liberty, 21. februar 2017 13:21)

    Ovo nije miješanje države u privredu. Ovo je jedna od najboljih odluka Vlade od njenog početka rada. Dakle Vlada ovim potezom smanjuje naknadu sezonskim radnicima za tri neradna mjeseca. To je sto posto ispravno, a ako se poslodavci boje da će zbog te odluke doći do odljeva radne snage neka odvežu kesu i nadoknade tu razliku iz svoga ne baš malog profita.
    (Dubrovčanin, 21. februar 2017 14:14)

    # Link komentara

  5. Bojane, ne komentiraj stvari koje ne razumijes.

    Hotelijeri i restorateri radnike trebaju 9 mjeseci godisnje i ocekuju da ce ostala 3 mjeseca njihove uposlenike placati drzava. Pri tome svake godine ostvaruju veci profit i uzivaju povlastene stope poreza. To je smijesno. Poslodavac uposlenicima treba isplacivati placu tijekom cijele godine, a ne da se u ta tri mjeseca ljudi prijavljuju na biro i dobivaju naknadu kao da ih po isteku ta tri mjeseca ne ceka siguran posao. Ovo i jos mali milijun nelogicnosti i potkradanja drzavnog proracuna upravo i jesu razlog relativno visokog javnog duga u Republici Hrvatskoj. Dosta vise s tim socijalizmom i konancno shvatite i primijenite kapitalizam u kojem poslodavac cijeni i placa svog radnika zbog njegove strucnosti, radne etike i rada.
    (Zeko, 21. februar 2017 13:54)

    # Link komentara

  6. kod nas se neradi godinama pa nista
     (peki, 21. februar 2017 13:24)

    # Link komentara

  7. Svako mešanje države u privredu je pogubno. Sva nauka o tome je odavno napisana, ali šta vredi... Uvek je neko drugi kriv, a narod nastavlja da puca sebi u nogu.
    (Liberty, 21. februar 2017 13:21)

    # Link komentara

  8. Problem je malo kompleksniji. Pošto se ne radi o tome, da velike kompanije životare, nego svake godine imaju pristojnu dobit, postavlja se pitanje, žašto se same ne brinu za svoj personal? Ja sam predložio da kompanije uvedu godišnje radno vrijeme. Žnači, ako u devet mjeseci rada, napraviš još prekovremenih za dva mjeseca i osim toga imaš pravo na godišnji odmor od četiri tjedna, žašto tražiš pomoć od države, odnosno poreznih obveznika? I inače situacija će se za godinu dvije promjeniti, tako da će hoteli i resorti s četiri ili pet zvjezdica, svoj personal plaćati suhim zlatom, nuditi im stanove i ostale beneficije, da bi ih uopće zadržali. Konačno se vremena mijenjaju i to samo zahvaljujući članstvu u EU-u, slobodi kretanja, stanovanja i izbora radne sredine.
    (Spectator, 21. februar 2017 13:21)

    # Link komentara

  9. Plenkoviceva vlada, masovno tera hrvate u ekonomske emigraciju, sto je prosto cudo.Sta ce ostati od te zemlje ako svi odu?Vide li Hrvati ovaj problem uopste?
    (bojan, 21. februar 2017 12:04)

    A nasa "Vlada" je kao nesto bolja? Ja sam odavno "pobegao" i niti se kajem, niti imam nameru da se vracam.
    (Srbin, 21. februar 2017 12:34)

    # Link komentara

  10. Plenkoviceva vlada, masovno tera hrvate u ekonomske emigraciju, sto je prosto cudo.Sta ce ostati od te zemlje ako svi odu?Vide li Hrvati ovaj problem uopste?
     (bojan, 21. februar 2017 12:04)

    # Link komentara