- Komentari -
  1. Mi Srbi kao narod nikako da naucio da prestanemo da idealizujemo jedne a degradiramo druge, a to je put samo da se ponovo razocaramo.
    @ZokyNBGD, @bucko lazmisljam, Da pitas ove na Filipinima, u Vijetnamu jel Kina nekog ugnjetavala rekli bi vam drugu pricu cak bi u Vijetnamu rekli da im je USA prijatelj.

    Koja je poenta ovoga sto zelim da kazem, da je red da mi vise prestanemo da idealizujemo neke drzave i da krivimo takozavni zapad za nasu propast. Kina je napredovala zahvaljujuci jednom surovom sistemu koji bi da se ne lazemo i za vecinu nas bio neeticki. Licemerno je ovde kukamo za radnike u pelenama u Srbiji a ne primecujemo kako neki radnici u Kini spavaju u fabrickim kompleksima, dizu ruke da bi isli u wc, izvrsavaju samoubistva, dok sef tog kompleksa kaze u poseti zooloskom vrtu da razume taj posao jer on zaposljava ljude a ljudi su na neki nacin zivotinje. Nemojmo se lagati Srbin bi tesko izdrzao u takvom sistemu u kojem je sve konkurentnost.
    (Stefan, 3. decembar 2016 18:52)

    # Link komentara

  2. Jedini razlog što Kina godinama napreduje, osim ogromnog i gladnog unutrašnjeg tržišta, je njezin ekonomski model po kome stranci mogu imati samo 50% firme. Ostalih 50% iza kojih stoji država je više od pola tako da se nitko ne usudi varati na porezu od stranaca jer su u firmi i Kinezi, a postoji i smrtna kazna. Tako Kinezi dobivaju tj. usvajaju tehnologiju od stranaca, a sa druge strane stranci ne mogu svu dobit iznositi van. Prvo zato jer čine samo 50% firme, a drugo zato jer se i druga strana treba složiti da se sa tim novcima neće unapređivati firma.
    Sada, kada su Kinezi usvojili tehnologiju, više ne trebaju te iste strance. Novaca imaju i znanje imaju. Sada dolazi era povrata bumeranga SAD-u i Europi. Oni koji su do sada izvozili aute tj. tehnologiju za njihovu proizvodnju uskoro će se suočiti sa izvozom auta iz Kine u Europu i SAD. Do sada ih se držalo podalje izuzetno restriktivnim propisima o ispušnim plinovima koje (kako se pokazalo) ne mogu ispuniti ni EU tvornice i firme. Slična je stvar sa mobitelima koji preplavljuju tržište. Zbog kratkotrajne zarade u Kini su izvezli tehnologiju, a sada EU i SAd ne znaju kako parirati Kini u cijeni i tehnologiji. Još jedino u vojnoj tehnologiji kaskaju za SAD-om i Rusijom, ali ne zadugo.
    Ako stane izvoz Njemačke, EU će biti u ozbiljnim problemima.
    (Ivan, 3. decembar 2016 17:51)

    # Link komentara

  3. @seljadin, nivo korupcije u Kini i u USA ne moze ni priblizno da se uporedi. Ako nesto unisti kinesku privredu to ce biti korpucija. Razlog korupcije je vrlo jednostavan. Vecina ekonomije ukljucujuci najvece firme su u vlasnistvu kineske drzave. Kina je drzavna ekonomija. Drzavne ekonomije su prozete korpucijom. Pogledati primer Rusije. Drzavno vlasnistvo nad ekonomijom i bankama je ono sto takve drzave sprecava da postignu pun razvoj. Kina je vec dotakla plafon i njen rast usporava. Uz to, Kina ima neverovatan dug koji je ogromna pretnja ne samo za Kinu vec i za citavu svetsku ekonomiju. Sto se tice Amerike, americki rast je 3.2%. I americka ekonomija je kompletno privatna. U Americi nema drzavnih firmi. Tvoja izjava kako iz Kine beze nesposobni, treba da pogledas americke univerzitete (ja zivim u Americi). Puni su najpametnije kineske dece koja se vise ne vracaju tamo. Da li znas da kcerka kineskog predsednika zivi u Americi? Kina je napravila fantastican razvoj. Taj razvoj nikada ne bi mogla da napravi da zapad, a posebno Amerika nisu prebacili proizvodnju u Kinu. Kina je postala svetska fabrika. Ali Kina je dostigla vrhunac svoga razvoja i njen rast usporava. Jedini spas za Kinu i za Rusiju je da se ekonomija izbavi iz drazvnih ruku a posebno banke, ali to bi onda znacilo da partija na vlasti, despoti i oligarsi predaju svoju kontrolu nad fabrikama i bankama. A to se nikada nece desiti.
    (Lobista, 3. decembar 2016 16:18)

    # Link komentara

  4. Kini svaka čast,
    ali Mega Džon Nezbit Trend ;))))
     (disko nindža, 3. decembar 2016 15:22)

    # Link komentara

  5. bio sam u Kini poslom, vise puta, upoznao mnogo Kineza, ko ima fakultet i govori engleski, velika je sansa da ga uposle firme koje rade sa zapadom, a tu vam je plata brat bratu 10.000 $ mesecno pa navise.
    Kinezi koji beze iz Kine su ili manje sposobni jer je konkurencija ogromna u Kini, ili sklanjaju novac od korupcije, jer se zna u Kini - metak u celo za korpuciju, zato Kinezi imaju rast godisnje 7% decenijama, a USA u kojoj ne postoji korupcija vec lobiranje, imaju rast 0.5 do 1%.
    (seljadin, 3. decembar 2016 13:56)

    # Link komentara

  6. Za bolje razumevanje ovog teksta i razvoja Kine, nije naveden jedan veoma bitan podatak - u Kini postoji smrtna kazna za korupciju!
     (Zoran, 3. decembar 2016 12:50)

    # Link komentara

  7. Njihov sistem je ideološki interesantan. Kao bajagi komunizam a radnici im imaju krevete u fabrikama i ustaju u 2 ujutro ako stigne repromaterijal dok su tajkuni milijarderi. Zapravo se radi o nečemu najbližem fašizmu (ne mislim na nacizam) gde je ekonomija privatna ali dirigovana i sva u funkciji države koju vodi neizabrana klika. Mora se priznati da je sistem, kakav god da je etički, vrlo efikasan.
     (Vlada, 3. decembar 2016 12:17)

    # Link komentara

  8. ajde da se ne lažemo, pogledajte istorijuske činjenice i ekonomsk, Kina je počela da napreduje kada se prozapadnim "vrednostima" obračunala sa tenkovima na trgu nebeskog mira. Dakle dala je do znanja da neće da se proda i proguta žvaku
    (Čitalac, 3. decembar 2016 11:51)

    # Link komentara

  9. ako ovo izjavi strucnjak sa univerziteta "Dzon Nezbit" onda to ima posebnu tezinu!!!
    Pa na ovo istom sajtu ste pisali pre 15-20 dana kako se kineska ekonomija survava u propast!
    (izadje na videlo, 3. decembar 2016 11:44)

    # Link komentara

  10. Nema ništa od toga, procvat Kine je već gotov i vrhunac je već iza nje. Ona bi, ako hoće da postane moderna i uspešna ekonomija znanja i usluga, a ne više globalni centar šrafciger industrije čija jeftina radna snaga zbig rasta cena i standarda i pojeftinjenja automatizacije više odavno nije toliko konkurentna, da prvo reformiše političku sferu i postane slobodna država iz koje pamet i talenat neće bežati kao danas, kada su američki univerziteti i firme puni najbriljantnijih Kineza koji se nikada neće vratiti. To, međutim, razbojnička komunistička vrhuška nikada mirnim putem neće dozvoliti, a dok se taj problem reši, proći će svi vozovi, naročito kada se uzme u obzir da tamošnja valst već godinama veštački odlaže prirodnu i zdravu korekciju, tj. ekonomsku krizu koja bi reevaluirala promašene i neproduktivne investicije kojih je Kina puna, pa će kada to udari (a udariće kad-tad, i to uskoro) to samo biti dodatni otežavajući faktor. Ovaj članak je kalsična propaganda Sputnjika koji sa realnošću nema nikakve veze.
     (EU Citizen, 3. decembar 2016 11:40)

    # Link komentara

  11. Naš glavni problem je što mi nemamo ljude koji kad dođu na vlast pomisle šta bih mogao da uradim za državu, već samo kako da ukradem za sebe. Zato nam nikad neće biti bolje.
     (Bankar, 3. decembar 2016 11:33)

    # Link komentara

  12. Amerika silom i nazovi "demokratijom" ppd plastom ljudskih prava kojih najmanje ima u njihovoj zemlji pokusavaju svima da nabace omcu na vrat, Kinezi to rade elegantno. Srpska kaze para vrti gde burgija nece. Kinezi su to bukvalno shvatili. Novcem ce vise postici nego Amerika. Polovinu Amerike su vec kupili kada odluce polomice je finansijski ko pisaljku.
     (bucko lazmisljam, 3. decembar 2016 11:08)

    # Link komentara

  13. Ko je cinio "dosadasnju jeftinu radnu snagu"?
    (BetMan, 3. decembar 2016 11:05)

    # Link komentara

  14. Divim im se već dugo! i sve su to uradili ulaganjem u sopstveno obrazovanje, a pritom nisu ugnjetavali i kolonizovali nijednu zemlju...a to nisu radili nikada doduše!
     (ZokyNBGD, 3. decembar 2016 11:02)

    # Link komentara

  15. Tu je Tramp,dji ste posli Kinezi?!!
     (max%, 3. decembar 2016 10:40)

    # Link komentara

  16. A koja je to zona komfora?
    (Pacifista, 3. decembar 2016 10:25)

    # Link komentara

  17. Vrednim radom su to i zaslužili. Amerika i Evropa moraju da izađu iz zone komfora što pre ako žele da zadrže svoje pozicije
     (Milutin, 3. decembar 2016 09:42)

    # Link komentara