- Komentari -
  1. @Zemljoradnik, мораћу да Вас исправим. Укуцајте на интернету e-Dreams и добићете страницу кова Вам резервише летове за било коју дестинацију са параметрима које Ви изаберете (најкраћи, најјефтини, једна авио компанија, више авио компанија, само одређене авио компаније, без преседања итд.) и преко ње одмах вршите и плаћање. На једном месту уз помоћ пар кликова решите све па чак и лет од Београда до Лос Анђелеса преко Њујорка са Ер Србијом. Не живимо више у 20. веку па да вијамо услуге, сада услуге вијају нас ;-)
    (Светозар Марковић, 25. oktobar 2016 10:21)
    Nista zemljoradnik pogresio nije. Stvari se komplikuju kada ne letis partnerskim kompanijama. Na presedanju moras da pokupis prtljag i da se sam ponovo cekiras za naredni let. Kada je partnerska kompanija u pitanju to nije potrebno, a ukoliko prvi let zakasni i ne uhvatite konekciju, kompanija je obavezna da vam obezbedi alternativu, ili smestaj ili nesto. Sa dve nepovezane kompanije prepusteni ste sami sebi. Na to je mislio. I to je zaista stvar koja mene licno odbija da uopste kupujem takve kombinacije za bilo gde. Cini mi se da je zamljoradnik u 21vom veku i da zna vise o temi od vas ;)
    (Oslo, 25. oktobar 2016 16:30)

    # Link komentara

  2. @Aca, dešava se i drugim kompanijama da kasne. Dovoljno je da kasni deset minuta i već je izgubio slot, što znači mora da čeka dok ne dobije drugi itd. Mi smo u Singapuru kasnili (Singapure Airlines) vise od sat vremena. Naravno ako je ta pojava česta onda svakako da nije povoljna za putnike.
    (Danja, 25. oktobar 2016 15:22)

    # Link komentara

  3. @Zemljoradnik, мораћу да Вас исправим. Укуцајте на интернету e-Dreams и добићете страницу кова Вам резервише летове за било коју дестинацију са параметрима које Ви изаберете (најкраћи, најјефтини, једна авио компанија, више авио компанија, само одређене авио компаније, без преседања итд.) и преко ње одмах вршите и плаћање. На једном месту уз помоћ пар кликова решите све па чак и лет од Београда до Лос Анђелеса преко Њујорка са Ер Србијом. Не живимо више у 20. веку па да вијамо услуге, сада услуге вијају нас ;-)
    (Светозар Марковић, 25. oktobar 2016 10:21)
    - Ne sumnjam da postoje agencije koje će vam u paketu prodati odvojene karte i odvesti vas od bilo koje do bilo koje destinacije. Medjutim, ako putovanje nije sa partnerskim kompanijama to komplikuje stvari, počevši od čekiranja prtljaga do krajnje destinacije, do preuzimanja odgovornosti ako dodje do kašnjenja i propuštanja na povezanim letovima. Naravno, nije nemoguće, ali je komplikovano i rizično. Jednostavnije je kad je celo putovanje preko partnerskih kompanija koje imaju "code share". Na web stranicama Air Serbia i Etihad možete lako proveriti sa kojim američkim kompanijama postoji code share. Isto tako i za Croatia.
    (Zemljoradnik, 25. oktobar 2016 12:13)

    # Link komentara

  4. Meister Jakob@ Da,Croatia Airlines je toliko profitabilna da mora prodati slotove(vremena sletanja) na aerodromu Hitrou u Londonu za 20 miliona evra kako bi prikazala dobit u ovoj godini.
    (sa, 24. oktobar 2016 22:38)

    ne nego,ono sto je neprofitabilno prodaje se...da ti ne radi manjak...nazalost drzava ne moze i ne smije na kraju godine ubaciti neki novac da bi se prikazala dobit kao kod nekih (valjda znas kod kojih)...ili da drzava daje subvencije....brate nema toga ,ili poslujes pozitivno ili ne...a s druge strane zahtijev za Ameriku je bio odavno,samo sto Lufthansa neda...
    ali uskoro se ukidaju i vize za Ameriku pa ce tek tada biti u interesu direktno za SAD
     (wikipedija, 25. oktobar 2016 10:37)

    # Link komentara

  5. Croatia airlines ni za London nema dovoljno putnika pa prodaje slotove. Kakav crni Njujork. Nebitno koja kompanija.
    (pametnom dosta, 25. oktobar 2016 07:04)

    Pametan bi sagledao situaciju zašto je to tako,a ne izvukao zaključak napreskokce. Iz Hrvatske za London ima jako puno direktnih linija niskotarifnih aviokompanija,čak i sa manjih aerodroma Zadar,Pula,Dubrovnik.... i Croatia airlines nemogu to pratiti cijenom ,zato prodaje slotove. Ne radi se o tome da nema dovoljno putnika iz Hrvatske za London. Za NY se gubi puno vremena na presjedanja i zato postoji interes za ovu liniju. Nije da Hrvati ne putuju i nije nužno da bi tu liniju imala CA,sad pošto nema direktnog leta bitan faktor jedino cijena.
     (leptirica, 25. oktobar 2016 10:30)

    # Link komentara

  6. @Zemljoradnik, мораћу да Вас исправим. Укуцајте на интернету e-Dreams и добићете страницу кова Вам резервише летове за било коју дестинацију са параметрима које Ви изаберете (најкраћи, најјефтини, једна авио компанија, више авио компанија, само одређене авио компаније, без преседања итд.) и преко ње одмах вршите и плаћање. На једном месту уз помоћ пар кликова решите све па чак и лет од Београда до Лос Анђелеса преко Њујорка са Ер Србијом. Не живимо више у 20. веку па да вијамо услуге, сада услуге вијају нас ;-)
    (Светозар Марковић, 25. oktobar 2016 10:21)

    # Link komentara

  7. (Vuk, 24. oktobar 2016 21:23)

    Kad cemo vec o istini,koliko je air serbia duzna? I kada misle da pocnu placanje aerodromu koje ne izvrsavaju vec par godina? Ko to placa?
    (mm, 25. oktobar 2016 10:15)

    # Link komentara

  8. Najbitnije je da ni aerodrom ni Croatia Airlines mi ne plaćamo iz svog džepa. A to da li će oni letjeti ili neće nije ni tako bitno za mene. Sigurno je da bi otvaranjem te linije, bez obzira tko letio, došlo jako puno američkih turista u ZG i Hrvatsku. Amerikanci su komotni i ne ide im se na odmor u destinaciju za koju treba puno presjedati. Nakon prve godine u kojoj bi letili samo u sezoni sigurno bi u drugoj letili još više, a treće stalno samo rjeđe van sezone.
    Aerodrom ima svoj interes, CA svoj, a putnici svoj.
    (50 nijansi sranja, 25. oktobar 2016 09:26)

    # Link komentara

  9. Croatia airlines ni za London nema dovoljno putnika pa prodaje slotove. Kakav crni Njujork. Nebitno koja kompanija.
     (pametnom dosta, 25. oktobar 2016 07:04)

    # Link komentara

  10. Ključna prednost Star Aliance u kojoj je Croatia Airlines je što na teritoriji SAD imaju partnera američku kompaniju United Airlines. Unted ima impresivnu mrežu na teritoriji SAD. Tako da let Croatie do Nju Jorka automatski otvara gomilu drugih mogućnosti da se povežu i drugi američki gradovi letovima Uniteda od Nju Jorka do tih gradova. Na žalost, organizacija u kojoj su Etihad i Air Serbia nema za partnera ni jednu značajniju američku kompaniju. Sa Air Serbia možete doći do Nju Jorka, ali ako vam je krajnja destinacija neki drugi američki grad, to jedino možete u posebnom aranžmanu mimo Air Serbia, što znatno komplikuje stvari. Ako Croatia krene iz Zagreba u Nju Jork, ta linija će biti značajna konkurencija Air Serbiji, jer će putnicima iz "regiona" omogućiti jednostavnu vezu i sa drugim američkim gradovima.
    (Zemljoradnik, 25. oktobar 2016 02:17)

    # Link komentara

  11. Odgovor za Danju,da ostavimo po strani uslugu...jesi platio nisi platio...nije mi toliko zasmetalo koliko to sto sam cekao na aerodromu 1 sat se dolazi pre leta i jos 2 sata zbog kasnjenja u startu, kako smo posle bili informisani , radi se o preklapanju sa drugim destinacijama , i da cesto imaju to kasnjenje sto je neozbiljno...mogli su da informisu putnike o tim promenama na letu da ne bleje ljudi bez veze , a neki mozda zakasne na dalje letove ili sastanke...jednostavno nije poslovno .Ovo pisem jer volim Air Srbiju i Srbiju , pa u nadi da ce mozda neko od uticaja u kompaniji procitati i ispraviti ove losu organizaciju letova.
    (Aca, 25. oktobar 2016 00:10)

    # Link komentara

  12. toliko glupih komentara na malo mjesta, ovdje se ne radi o Croatia Airlinesu niti o Air Srbiji već o zračnoj luci Zagreb i njezinom managementu koji će dogovoriti dolazak u Zagreb kompanija koje njima odgovaraju... dakle nije riječ o odluci premijera već kao što u članku i piše o nezavisnoj studiji koja će pokazati da li uopće postoji potreba za takvim letom kao i ekonomska opravdanost a očito je da postoji i da li ce se pojaviti zainteresirana kompanija koja će to i odraditi a očito je da se pojavila.. vrijeme će pokazati
     (etizop, 24. oktobar 2016 22:51)

    # Link komentara

  13. E moj Zorane, da razjasnimo neke stvari. Croatia Airlines je jedna firma a zracna luka Zagreb druga firma.Nitko nikada nije rekao da ce CA letjeti do New Yorka vec ce Lufthansa,kao sto i sada leti do Toronta.CA ima male avione kojima je Dublin ili Moskva maksimala.Zracna Luka se otvara u travnju sljedece godine s pocetnim kapacitetom 5 mil koji ce se prosiriti na 8 ako za to bude potrebe.Utukli su 300 mil eura u izgradnju i na njima je da naprave strategiju koja ce im vracati te pare.Jedan let su dogovorili-onaj prema Pekingu koji ce obavljati neka kineska kompanija.Vlasnik Luke je francuski konzorcij koji sigurno nece gledati sto pase a sto ne pase CA
    (maksim, 24. oktobar 2016 22:42)

    # Link komentara

  14. Meister Jakob@ Da,Croatia Airlines je toliko profitabilna da mora prodati slotove(vremena sletanja) na aerodromu Hitrou u Londonu za 20 miliona evra kako bi prikazala dobit u ovoj godini.
    (sa, 24. oktobar 2016 22:38)

    # Link komentara

  15. 1) Radim za "LUFTHANSA" (LH) i verujte mi oni nikada neće dopustit da se sa " Croatian Airlines" leti direktni za New York.
    To bi uništilo Beč, Austrian Airline je njima bitni partner od Hrvata.

    2) Sumnjam da će se u mešat bilo koja low-cost kompanija pogotovu kad uzmete u obzir da Air Berlin i Niki pripadaju Etihad (oni i da nisu u Financiskim problemima nebi se mešali Air Srbiji u posao). Sa druge strane imate Germanwings koji pripada je
    STAR ALLIANCE = LH (28 Avio Kompania).
    Znači ostaje samo od low-cost samo još Ryanair oni kako znamo lete za London.
    Ostali su još Turske kompanije koje neće 100% da lete iz Zagreba i Easyjet.

    3) Visoko kvalitetnim Avio-Kompanijama se neidplati letit sa malih aerodroma (što manje putnika to veće troškovo po putniku)
    (Zoran, 24. oktobar 2016 21:49)

    # Link komentara

  16. Ma bravo!Nastavite vi da ratujete!Umjesto da otvore novu liniju,Toronto recimo ili Cikago,pa da srpski putnici lete sa Croatia Airlines a hrvatski za NY sa Air Serbia i ucine te letove profitabilnim,vi otvarajte letove do Francuske Polinezije cisto da komsiji krava dobije trigliceride!
    (Bla-bla, 24. oktobar 2016 21:46)

    # Link komentara

  17. @Aca, Ajde reci mi sta nudi Swiss na liniji Zirih-Beograd a da nemora da platiš?

    Leteo sam i Lufthansom i Euroeingsom, Austrian, Swiss... jedva dobiješ času vode gratis sve ostalo mora da platiš. Nemoj da širiš dezinformacije.

    Air Serbia ima dobar service u odnusu na ostale evropske avio kompanije.
    (Danja, 24. oktobar 2016 21:29)

    # Link komentara

  18. Prosle nedelje sam leteo ASL od za Njyjork odavde avion bio skroz pun do poslednjeg mesta a u oovratku skoro pun oko 80% usluga odlicna let tacno na vreme.
    (Voja Milutinovic, 24. oktobar 2016 21:28)

    # Link komentara

  19. @meister jakob


    Laz.. croatia airlines je u kolas.. da nije tako, ne bi trazila strateskog partnera.. Trenutno ne moze ni da se pored sa Air Serbia od kako su je preuzeli Arapi. Ti konstano ovde poturas masne lazi neobavestenima koji ti daju pluseve.. Citajuci tvoje komentare, covek bi rekao da nam je u susedstvu Danska ili Svajcarska u najmanju ruku... Prijatelju, nismo preko sveta, a postoji i internet.
    (Vuk, 24. oktobar 2016 21:23)

    # Link komentara

  20. Мали проблем... ово би била сезонска линија, пре свега намењена туристима. Туристи воле директан лет; и ја волим директан лет када идем да се одморим. Ако би могла директна линија од Њујорка до рецимо Дубровника, то би имало сваког смисла. Али за то нема довољне потражње. Уместо тога они ће покушати да све те туристе доведу у Загреб. Проблем је што ти људи не желе да буду у Загребу. Шта ће тамо у сред лета? ОК, леп је град (претпостављам), али то није то; поента је стићи на приморје. Значи други лет и конекција, или пак клацкање аутобусом или колима не тако кратко, и у том тренутку овај лет губи основни адут (директна веза). Ако се већ мора преседати, онда се може и негде у Европи (можда чак и у Београду, мада је то миноран играч у целој причи), нема ту неке разлике, и онда се враћамо на ситуацију у којој понуђач најниже цене побеђује, а то никада (ако се хоће профитабилна линија) неће бити директан лет за Загреб јер он једноставно нема ни економију скале ни попуњеност бизнис кабине који би оборили трошкове за економску класу. Тако да је цео пројекат проблематичан, и то је јасно свакоме ко размишља главом а не у категоријама да комшији цркне крава.
    (Djordje, 24. oktobar 2016 21:19)

    # Link komentara

  21. Kakav Njujork, Croatia i slicno.
    Linija na kojoj se takmice sa jeftinim kartama.
    Ovde recimo iz Italije, veliki broj Peruanaca leti ide kuci, cene oko 1500€ do Lime, konkurencija slaba, putnika dosta.
    Treba gledati dobre destinacije a ne atraktivne i ove komsije sto preko ograde prate sta radimo, pa ajde i oni.
    (A330-200, 24. oktobar 2016 20:54)

    # Link komentara

  22. @mozdapametujem: A sve to po grbači običnog čoveka pošto je i ovaj jedan let neprofitabilan i do-finansira se iz budžeta. Ma zašto za Ameriku, ajmo odmah na Mars ili barem Mesec.
     (dc, 24. oktobar 2016 20:07)

    # Link komentara

  23. Popunjenost prva dva meseca bila 80%? A gde su podaci za kasnije? Kako god, teško da će biti rentabilan let iz Beograda, a iz Zagreba još manje.
     (lapid, 24. oktobar 2016 20:05)

    # Link komentara

  24. Hrvatska je butik destinacija i ne može primiti još puno više gostiju od ovog što je imala u 2016. Letovi NY-ZG mogu biti rentabilni u turističkoj sezoni i u nekim blagdanskim djelovima godine ali u ostatku godine teško. Hrvatska ima veliku dijasporu ali i oni putuju u vrijeme godišnjeg odmora ili blagdana. Premalo je poslovnih putovanja, što i nije čudno obzirom na internet i obzirom na velićinu Amerike i Hrvatske. Baš planiramo sa jednim društvom malo skoknuti do NY i bilo bi jako lijepo da ne moramo preko Frankfurta, Londona, Pariza, Beča, već direktno.
    (Gordi, 24. oktobar 2016 19:59)

    # Link komentara

  25. Ljudi moji,nije vam dovljan samo jedan A330,treba vam još jedno 5,6 takvih aviona.I bolje vam da kupite koji Boeing 777-300er,pogotovo ako budete širili letove za Ameriku.A pritom,aerodrom vam liči na železničku stanicu,tu če vas Hrvati prešišati.Pogledajte samo kako su izgradili moderan terminal,liči na morsku školjku.Usluga na tako dugom letu mora biti bezprekorna i odlična,bez obzira što se leti u ekonomskoj klasi.
     (Rade, 24. oktobar 2016 19:44)

    # Link komentara

  26. Oni vec imaju direktan let za Toronto nekoliko godina
    (marko, 24. oktobar 2016 19:08)

    Sezonska linija u toku leta samo.
    (Igor, 24. oktobar 2016 19:31)

    # Link komentara

  27. Nije to nikakava konkurencija, u pitanju bi bila iskljucivo sezonska linija preko leta i letela bi strana kompanija. U svakom slucaju to je na dugackom stapu.
    (Igor, 24. oktobar 2016 19:30)

    # Link komentara

  28. Ja čuo Air Serbia otvorila liniju Ponikve-Čikago.
     (ringispil, 24. oktobar 2016 19:16)

    # Link komentara

  29. Oni vec imaju direktan let za Toronto nekoliko godina
    (marko, 24. oktobar 2016 19:08)

    # Link komentara

  30. Баш сви хоће да лете за Њујорк. Ок само наши новинари треба да напомену да би летови Њујорк-Загреб требали да буду сезонска линија, значи НЕ целогодишња. То и битно мења структуру клијентеле која користи летове. Ер Србији то неће бити конкуренција из пеостог разлога јер не циљају исти тип путника. Код нас су то пре свега домаћи путници плус транзитни из других земаља. Код Хрвата би зо углавном били туристи и нешто од Хрватских исељеника јер сезонски лет углавном не нуди повезаност(код шер) са осталим дестинацијама у две земље зато што у овом случају превозник ће бити једна компанија из Европе/Америке а главни feed Кроација ерлајнс што је лоше с обзиром да имају јако малу мрежу летова. А сама чињеница да Ер Србија од 8. новембра па све до краја марта смањује број недељних летова са 5 на 3 до Њујорка у току зимског реда летења, јасно говори колика је реална потреба за овим летовима на просторима ЕксЈу.
    Места за два играча нема.
     (Аник, 24. oktobar 2016 19:05)

    # Link komentara

  31. Ima jedna mala razlika između Croatia Airlines i Air Serbia.
    Croatia Airlines je rentabilna kompanija koja ne štanca dugove koje onda pokriva država, oni se u potpunosti sami izdržavaju bez ičije pomoći.
    (Meister Jakob, 24. oktobar 2016 19:02)

    # Link komentara

  32. Ovo se radi zbog velikog interesa americkih turista, no posto su fast food civilizacija, treba ih na rukama nositi do destinacije. Ne da im se mijenjati letove. Dobri su potrosaci i hrvatski turizam bi dobio jos nekoliko milijuna gostiju tijekom godine. Logika.
    (Hrvoje, 24. oktobar 2016 18:48)

    # Link komentara

  33. Izgleda da se samo u NY leti...
    (ZliDebeljko, 24. oktobar 2016 18:36)

    # Link komentara

  34. Putovao sam skoro za Cirih i nazad AirSrbijom , usluga solidna, hrana mala i nedovoljna , a sto je najgore avion je 2 sata kasnio u startu .Bilo je smesno od svih letova sa Ciriskog aerodroma samo za Beograd air Srbija kasni
    (Aca, 24. oktobar 2016 18:34)

    # Link komentara

  35. Što se tiče AirSrbije, mislim da nedostaju tri linije. Jedna je za Čikago, gde živi jako veliki broj naših ljudi, druga je Toronto i treća Peking ili Šangai.
    Što se tiče aerodroma, mislim da je neophodno razviti manje aerodrome i pokupiti prihod od putnika koji inače lete iz Sofije, Skoplja i Prištine.
     (Vladimir, 24. oktobar 2016 18:32)

    # Link komentara

  36. putovao skoro sa airserbia-om iz NY za Bg, usluga slaba, osoblje neiskusno, mlado i ne tako vredno. nisam bio zadovoljan sve u svemu
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Marko, 24. oktobar 2016 17:47)


    Osoblje je odlicno, ali uslzga jest slaba. Ali tako ti je to u ekonomskoj klasi prile. Zato je i karta 350 eur a ne 700 kako je do skora bilo.
    (Trile, 24. oktobar 2016 18:13)

    # Link komentara

  37. поента је цена а не са ког аеродрома летиш ...осим ако нису патриотски разлози:)
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (миле, 24. oktobar 2016 17:45)

    Sto se mene tice poenta mi je blizina i manji broj letova. A ako ja letim do Zagreba sta onda? Moram na bus do RS ili Srbije? Ili da me neko ceka u Zagrebu?

    Tako da ne znam sta bi me nateralo da letim na ZG, mozda da karta bude 600$ jeftinija od BG-NY pa da razmislim.

    Isto tako kontam da ce turisti koji idu u HR radje da lete na ZG nego BG.
    (Washington, 24. oktobar 2016 18:13)

    # Link komentara

  38. Ovo mi liči na "me too" biznis plan. Videćemo ko je bolji.
    (Rajko, 24. oktobar 2016 18:10)

    # Link komentara

  39. Ništa Beograd onda neka uvede letove za Čikago, Toronto, Majami, Vašington i druge veće gradove na istočnoj obali. A što da ne i letove za Vankuver ili Las Vegas ili Los Anđeles na zapadnoj obali. (Dobro Vegas nije na moru). Ili negdje u Teksasu samo da budemo bolji od Zagrebačkog aerodroma, oni su nama konkurencija i treba da budemo bolji od njih. Ne treba više od jednog leta sedmično za još 7-8. destinacija to bi mogli da odrade sa dva Airbus A330 aviona. Sada se za Njujork sa jednim avionom ide 5 puta sedmično tamo i nazad. Ovako bi rasteretili i taj avion i povećali broj destinacija i bili bi kako Vučko kaže pravi lideru u regionu.
    (mozdapametujem, 24. oktobar 2016 17:49)

    # Link komentara

  40. putovao skoro sa airserbia-om iz NY za Bg, usluga slaba, osoblje neiskusno, mlado i ne tako vredno. nisam bio zadovoljan sve u svemu
     (Marko, 24. oktobar 2016 17:47)

    # Link komentara

  41. поента је цена а не са ког аеродрома летиш ...осим ако нису патриотски разлози:)
     (миле, 24. oktobar 2016 17:45)

    # Link komentara