- Komentari -

“EUR bio 75, sad je 123 RSD, je li i to promenjena okolnost”

Prva presuda za raskid ugovora za stambeni kredit odobren u švajcarskim francima teško da će doneti rešenje tog problema, naprotiv – otvoriće nove. Banke za svaki raskinut ugovor mogu da traže naknadu štete a ne gubi automatski ni hipoteku, kaže prvi čovek Rajfajzen banke u Srbiji Zoran Petrović u intervjuu za B92.biz i ističe da je puka neistina da su banke ostvarile ekstra profit odobravajući ove kredite.

Jelena Stjepanović Izvor: B92
Pošaljite komentar
  1. Zašto Britanac ima pravo da uzme kredit za stan u funtama, a Srbin ne može u dinarima? Zato jer Velika Britanija nije nenormalna država koja je dozvolila da je okupiraju i da umesto domaće dovedu strane banke da mešetare i muzu građane. Šta će nama evro uopšte? Da li smo mi članica EU? Nismo. Pa šta mi onda imamo sa evrom? Platu primamo u dinarima, namirnice kupujemo u dinaraima, a kad treba da se uzme kredit, e onda mora u evrima. Dakle dvostruki aršini, kriminal i obmana. Ne moraš biti ni pametan, ni ekonomista ni analitičar da bi ti to bilo jasno.
    (Stevan, 28. februar 2017 03:02)

    # Link komentara

  2. @da se ne lažemo
    "Standard nam je duplo manji nego u periodu 2001-2012. Plate u dinarima bile veće, evro bio 70-80din, struja, gorivo sve bilo jeftinije...."

    Dok su se prodavala preduzeca, bilo je i za splavove i za besne automobile, ali jasno je da je tome morao doci kraj. Jos samo EPS i Telekom i mozemo da gasimo svetlo ! Ne znamo ni sibicu da napravimo a hocemo BMW !!! Od cega ? Od kladionica i igraonica ?
    (Sve cu da prodam samo da zaigram, 31. oktobar 2016 00:12)

    # Link komentara

  3. Ovde se samo označavaju klijenti kao glupi kockari? Potpisao kredit pa sad i pored enormnog kretanja kurseva mora da otplati kako je potpisao. Šta da je umesto početnih 20.000 rata skočila na 500.000 (namerno karikiram)? Jel treba klijent da se ubije? Banka je ta koja se isto, ako ne i više kocka od klijenta i sad je to došlo na naplatu. Ne vidim u tom nikakav problem. Pravna država funkcioniše i raskida ugovore koji su izgubili smisao zbog čega su izdati. To sud utvrdi veštačenjem (možemo ovde mi da pričamo šta hoćemo). Jednostavno i banka treba da vodi računa o ugovorima koje nudi klijentima. Postoje elementi kojima banka može da reaguje ali hoće da se kocka i da sve ovo traje što duže. Klijenti samo hoće na legitiman način da raskinu ugovore i svoj razlog da dokažu na sudu. Banka može slobodno da dokazuje suprotno, što ovde nije slučaj. Banke jednostavno ćute jer nemaju ama baš ni jedan protiv argument.
    (Vladimir, 24. oktobar 2016 23:05)

    # Link komentara

  4. Meni nije jasno prvo sta novinarka postavlja pitanja tipa sbbkbb kad vec postoji desetak drzva u kojima je sve odradjeno i odgovore ima na sva pitanja.

    Drugo, ako ne treba zakonski odraditi konverziju zasto je onda desetak drzava to uradilo.

    Bankarski olos. Najgore je sto ce za njihove grehe deca da im ispastaju a ne oni sljamovi.
    (Grasak, 24. oktobar 2016 09:32)

    # Link komentara

  5. Pa ne znam cemu rasprava, ako je sve na svom mestu i ako su sve to bili fer ugovori, onda jedno ponistenje ugovora nece banci napraviti nikakvu stetu. Podvuce se crta, isprebijaju medjusobna davanja i uzimanja i svako je na svom, RSD zatrzna kamata ce sve to da ispegla!
    ŠTA? Duguju banci 3 puta manje nego sto je ostatak kredita, ne ne ne...vratimo se na pocetak, sve su to fer ugovori i nije bilo promene okolnosti!!!
    (Razum, 23. oktobar 2016 19:50)

    # Link komentara

  6. @(Kobster, 21. oktobar 2016 13:13)

    Problem je, prijatelju, što sve i da država nađe način da natera banke da 'pomognu' CHF kockarima to ćeš i ti na kraju platiti jer uopšte ne sumnjaj da će banke raširiti svoj gubitak time na sve ostale klijente tj. na celu ekonomiju države.
    (Aleksandar, 22. oktobar 2016 17:16)

    # Link komentara

  7. Moj brat je uzeo od banke 2008 godine kredit u CHF u iznosu od 70.000 evra...
    (Aca, 21. oktobar 2016 12:41)

    Ali baš u tome je i problem - po kojoj to logici je tvoj brat uzeo kredit u CHF u iznosu od ne znam koliko EUR? Ili je uzeo kredit u CHF, ili je uzeo kredit u EUR. Zašto brkaš valute?

    Tvoj brat je mogao da pozajmi i kilo zlata 2008. godine koje je tada vredelo 27.966 USD a danas kilo zlata vredi 40.771 USD. No i tada, i sada, on bi dugovao kilo zlata nevezano za vrednost zlata u američkim dolarima. Ako on vrati ono što je pozajmio (zlato) kakve veze ima koliko to zlato vredi u dolarima, evrima, juanima ili gajbama piva na konecu?
    (Aleksandar, 22. oktobar 2016 17:11)

    # Link komentara

  8. @(Pod hitno, 21. oktobar 2016 12:06)

    Možeš i te kako. Ja sam u SAD uzeo kredit indeksiran u EUR zato što su mi u tom trenutku prihodi zavisili od te valute a uzimanje kredita u valuti u kojoj ne ostvarujete prihode je vrhunac ekonomske gluposti - zašto bi iko racionalan preuzimao na sebe rizik valutnog tržišta? Posle nekoliko godina sam taj kredit reindeksirao u USD, i to na svoju štetu, jer sam prestao da ostvarujem prihode u EUR.

    Onaj ko uzima kredit u valuti u kojoj ne ostvaruje prihode je ili glup, ili kockar, ili najlešće oba.
    (Aleksandar, 22. oktobar 2016 16:59)

    # Link komentara

  9. Ovde pola njih lupeta. Niko ovde nije uzeo ni EUR i CHF. Sve transakcije se vrše u dinarima i one su samo indeksirane u stranoj valuti. Klijent pokriva svojim uplatama, opet u dinarima sve kursne razlike. Svako, pa i banka, mora da vidi računa kad ugovara kredit, pogotovo indeksirane kredite, da na vreme reaguje smanjenjem kamate (zato postoji LIBOR, za kojeg banka ne haje!) ukoliko proceni da su nastale otežane okolnosti po drugu ugovorenu stranu. U protivnom (a to je ovde slučaj) će klijent lako dokazati da je kredit izgubio smisao i da je došlo do totalnog poremećaja obostranih davanja. Zato od doba rimljana postoji obligaciono pravo koje štiti ugovorne strane. Da tog nema nastala bi anarhija. Prema tome drage moje banke, što niste vodile računa i reagovale na vreme smanjenjem kamate (LIBOR je ispod 0!!!) ili aneksiranjem ugovora. BAš vas briga što su ovi krediti u Srbiji zabranjeni od 2011 godine, baš vas briga što su sve susedne zemlje konvertovale ovakve kredite. Pozivate se na to da je to neko potpisao. Pa potpisao je i to nije sporno. Nije sporna ni valutna klauzula. Ali je ovaj ugovor postao totalno besmislem i sam pogubnim posledicama po klijenta do te mere da bi svaki sud ovakav ugovor raskinuo.
    (Vladimir, 22. oktobar 2016 15:40)

    # Link komentara

  10. Заиста сматрам да је доношење закона који би регулисао конверзију и обавезе кoрисника најбоље решење.У супротном, чекајући да судови изграде праксу проћи ће најмање две године.

    И на крају морам да се запитам о особинама оних су против валутне клаузуле и прерачуна швајцарца при чему једновремено свој кредит валутирају у евро.
    (СВ, 22. oktobar 2016 08:24)

    # Link komentara

  11. Koliko je zauman komentar ovog bankara da se osetiti po tome sto istice manjak u kamati eurske opcije i visak u kursu chf opcije kao VISAK rezona u prvoj i MANJAK rezona u drugoj opciji. Uravnotezuje pritiske dve opcije hvaleci prve sto su ispali tako mudri da mu plate vise. Iako su ta dva proizvoda neuporediva. Sada je jasno ko je mobilisao eurske korisnike, podstanare, analiticare.. Nbs.
    (Balkanska ruta, 22. oktobar 2016 00:44)

    # Link komentara

  12. Koliko je zauman komentar ovog bankara da se osetiti po tome sto istice manjak u kamati eurske opcije i visak u kursu chf opcije kao VISAK rezona u prvoj i MANJAK rezona u drugoj opciji. Uravnotezuje pritiske dve opcije hvaleci prve sto su ispali tako mudri da mu plate vise. Iako su ta dva proizvoda neuporediva. Sada je jasno ko je mobilisao eurske korisnike, podstanare, analiticare.. Nbs.
    (Balkanska ruta, 22. oktobar 2016 00:44)

    # Link komentara

  13. Pa mozda ovako može da shvati i tih 90 odsto građana: kredit je u CHF, a ne u EUR.
    NISI uzeo 17.000 EUR, nisi platio 12.000 EUR i ne dugujes 15.000 EUR.
    Ja sam uzeo 20.000 EUR (EUR!), vratio 12.000 EUR i dugujem još 8.000 EUR.
    Ono što je istina je da ti JESI uzeo 22.000 CHF, jesi vratio 7.000 CHF i dugujes jos 15.000 CHF.
    Računice su čiste kao suza.
    (EUHF, 21. oktobar 2016 16:58)
    Samo si zaboravio kamatu bilo bi lepo da se vraca koliko se uzme ali to nema nigde
    (hehe, 21. oktobar 2016 23:04)

    # Link komentara

  14. Vidim da bi svi da raskidaju ugovore.
    Mene zanima, kad se to desi, CIJI JE STAN ?
    Vlasnik je svoj novac dobio, popio, pojeo.

    Dakle, CIJI JE STAN?
    (Pera, 21. oktobar 2016 15:57)

    Stan je tvoj (ako si ti taj koji je uzeo kredit i raskinuo ugovor).

    Jedini problem je sto moras da vratis banci ceo iznos koji ti je dala za kupovinu stana, a koji po definiciji nemas, jer ne bi uzimao kredit da si imao pare.
    Sad:
    - mozes da prodas stan, verovatno po manjoj ceni od kupovne (a mozda i po vecoj, ako si mag kupoprodaje).
    - mozes da dignes drugi kredit da vratis ovaj prvi, problem je sto nenamenske kredite od po 50 000 evra niko nece da ti odobri bez hipoteke na stan, a to je onda stambeni kredit. Ali ne mozes da uzmes stambeni kredit da otplatis nenamenski dug, vec samo da kupis stan, a stan je vec tvoj.

    Tako da je u celoj ovoj prici o raskidanju ugovora u stvari najveci problem to sto je stan zapravo - tvoj.
    (IT-jevac, 21. oktobar 2016 19:10)

    # Link komentara

  15. "Vidi prijatelju, možeš da sa stručne strane, koristeći izraze koje ne razume 90 odsto građana Srbije, objašnjavaš šta hoćeš i koliko hoćeš kada ljudima nikada neć biti jasno sledeće - kupim auto koji košta 17 hiljada evra, na kredit indeksiran u švajcarcima. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)"

    Pa mozda ovako može da shvati i tih 90 odsto građana: kredit je u CHF, a ne u EUR.
    NISI uzeo 17.000 EUR, nisi platio 12.000 EUR i ne dugujes 15.000 EUR.

    Ja sam uzeo 20.000 EUR (EUR!), vratio 12.000 EUR i dugujem još 8.000 EUR.

    Ono što je istina je da ti JESI uzeo 22.000 CHF, jesi vratio 7.000 CHF i dugujes jos 15.000 CHF.

    Računice su čiste kao suza.
    (EUHF, 21. oktobar 2016 16:58)

    # Link komentara

  16. Dakle, CIJI JE STAN?
    [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Pera, 21. oktobar 2016 15:57)

    Onoga ko ga je kupio i na čije je ime upisan u katastru.
    Hipoteka s tim nema nikakve veze.
    (Ja, 21. oktobar 2016 16:48)

    # Link komentara

  17. @ Vlajko

    Kako se zove ostecenje sto su ljudi stanove od 50000 DM otplacivali za 20DM 90-ih godina. Mnoga preduzeca su zbog toga propala. Da li je tu doslo do bitne disproporcije u ugovorima? Hocemo li da uradimo i tu reviziju? Ja licno ne bih imao nista protiv.
    (Mr. Good, 21. oktobar 2016 16:08)

    # Link komentara

  18. Vidim da bi svi da raskidaju ugovore.
    Mene zanima, kad se to desi, CIJI JE STAN ?
    Vlasnik je svoj novac dobio, popio, pojeo.

    Dakle, CIJI JE STAN?
     (Pera, 21. oktobar 2016 15:57)

    # Link komentara

  19. Sta gospodin ima reci onima koje je uskladio po "merama" ( 5% oprosta, zaposleni u bankama sa najmanjim primanjima) kada sada nudi jos 5% klijentima?
    (Balkanska ruta, 21. oktobar 2016 15:46)

    # Link komentara

  20. nit sam ja dobio CHF (a i kako bi kad nisu ni postojali), a rate plaćam u dinarima takođe.
    (MilanVG, 21. oktobar 2016 13:56)

    Ne razumem koja bi bila razlika i da si dobio CHF umesto dinare? Dao bi ih prodavcu i opet bi placao isto...
    Pa cak i da placas rate u CHF opet moras da ih kupis u menjacnici.

    Pravi problem je sto platu primas u dinarima a ratu placas u stranoj valuti (nebitno kojoj). Sledeci problem je sto ste se pravili blesavi tada, a bogami i sada, iako ste vrlo dobro znali i tada da radite za dinare a ne za marke/funte/dolare.

    90-tih je to prolazilo (cekovi i hiperinflacija), danas vise ne. Ono sto je bilo 90-tih je bilo nenormalno a ne ovo danas...
    (Dule, 21. oktobar 2016 15:39)

    # Link komentara

  21. Svi zajedno protiv najgoreg za na planeti. Banaka!
    (Paja, 21. oktobar 2016 15:36)

    # Link komentara

  22. Nema mesta ovakvoj panici, iako su u strahu velike oci. Na kraju perioda otplate kredita ce se videti da su zaduzeni u svajcarcima napravili pravi potez. Franak ce pasti i vratiti se na nakadasnju vrednost a cene stanova ce ponovo skociti. Zaduzenima ce ostati besplatna kirija za period na koji su uzeli kredit. Jos jednom, sacekajmo kraj perioda otplate kredita i videcet koliko sam u pravu.
    (Stanoje, 21. oktobar 2016 15:06)

    # Link komentara

  23. @дејан Пусти евре, колико си ти швајцараца отплатио ??? Какав је однос био тада и колико је сада се своди на пуко шта би било када би било а тиме се баве деца а не одрасли људи који ваљда схватају снагу правоснажног уговора ?
    (како, 21. oktobar 2016 14:57)

    # Link komentara

  24. niti branim one sto se zaduzili u svajcarcima niti ih napadam ali cinjenica je da ovi bankari u srbiji deru narod kao nista... osim svajcarske mislim da nema zemlje u svetu koja ima vise razlicitih banaka... ocigledno im dobro ide kod nas kad su svi dosli...

    a ovi direktori/menadzeri se javljaju sad kad nesto njima nije po volji a dok bijes narod po usima i sirotinju koja pokusava da spoji kraj s krajem onda cutis...

    ja licno imam srece sto sam nasledio stan, a u banci imam samo tekuci racun koji moram i to je sve... kad god mi nude neke povoljne kredite i opcije i dozvoljene minuse samo bezim glavom bez obzira... niko jos nije dobro prosao saradjivajuci sa bankom!
    (majstor, 21. oktobar 2016 14:55)

    # Link komentara

  25. Врло лепо написан и поштен чланак ! Ајд' сад наставите да отплаћујете кредите и да вам на памет није пало да раскидате уговор или тужите банку ! Желели сте да решите стамбено питање и мислили сте да сте паметнији од већине ? Е па видите да нисте !
    (да да, 21. oktobar 2016 14:50)

    # Link komentara

  26. Standard nam je duplo manji nego u periodu 2001-2012. Plate u dinarima bile veće, evro bio 70-80din, struja, gorivo sve bilo jeftinije....
     (da se ne lažemo, 21. oktobar 2016 14:45)

    # Link komentara

  27. Frapiran sam srećom nekih ljudi zbog problema korisnika kredita u CHF, i nerazumevanjem problema.
    Nije sporno da kredit košta, da na 50 hiljada €,platite za 20 godina 80 hiljada €,ali nije normalno da platite 120 hiljada €,š to je slučaj kod kredita indeksiranih u CHF. Valutnom klauzulom banka se obezbedite da negatuvnu promenu kursa preko10% automatski konvertuje u evre,ali ne i ako se kurs promeni u korist banke.To je sporna odredbe!
     (Nefer, 21. oktobar 2016 14:44)

    # Link komentara

  28. (John, 21. oktobar 2016 13:24)
    E moj John-e.. Evo ja sam pravnik i kazem ti da nisi u pravu.
    1. Presudu je doneo sud u NS-u, beogradski se jos ne oglasava po pitanju raskida i to je do sada jedna presuda.
    2. Zakon kaze da onaj ko trazi raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti mora na te okolnosti odmah da ukaze u suprotnom drugoj strani odgovara za stetu a steta je ovde lako dokaziva.
    3. Ne prestaje potrazivanje, ugovor je raskinut, samo je eventualno sporna visina potrazivanja.
    4. Ne moze se gledati prosto iznos koji si dao i koji vracas, to ne ide tako jer su ovo valutni krediti sa kamatom. Ili mislis da je ok da uzmes kredu na 30 godina, kupis za te pare stan, da kurs varira, a da ti vratis nominalni iznos u dinarima? Ajde molim te meni tako pozajmi pare.... Dakle, niko ne spori da su ljudi u problemu i da mora da se nadje resenje ali ovo sto radi Efektiva je dobrim delom cista propaganda od koje ce najvise stete imati korisnici kredita. Najbolje ce proci oni koji tuze za delimicnu nistavost i sticanje bez osnova. Tu je manje-vise sve jasno. Sve ostalo je krajnje neizvesno i problematicno.... Moj savet je da ako tuzite ne idete u Efektivu vec da nadjete dobrog advokata koji ce vam sve lepo objasniti a ne samo ono sto vam odgovara....
    (Pravnik, 21. oktobar 2016 14:42)

    # Link komentara

  29. @Dr H 
    U kakvoj zemlji živimo, sve je kocka. Ceo život je kocka. 
    A što se raksida ugovora tiče, mi dobijamo ono što smo uplatili, ali moramo i da vratimo ono što smo uzeli, a stan ostaje banci. Da nije tako, svi bi raskidali ugovor na polovini otplate, tj. čim uplaceni iznos postane jednak iznosu koji smo uzeli.
    (Dragoljub, 21. oktobar 2016 13:22)

    Pogresno! Stan ne "ostaje" banci jer ga banka ni ne poseduje. Stan, auto, stagod... ostaje vlasniku. Banka je duznicima dala novac i samo novac moze i dobiti nazad. Dobro koje je tim novcem kupljeno moze biti u vezi sa bankom samo kao sredstvo obezbedjenja. U slucaju raskida ugovora, banka gubi osnov po kome moze aktivirati sredstva obezbedjenja. Uprkos tome, ne mogu svi da traze raskid ugovora kad uplate pozajmljeni iznos, tj. mogu, ali ce sud odbiti zahtev ukoliko ne postoji valjan razlog (kao sto postoji u ovom slucaju).
     (stefan, 21. oktobar 2016 14:35)

    # Link komentara

  30. Zaboravite priče i o EUR i o RSD. Kredit ste uzeli, i vraćate u CHF. Ako se nešto drugo menjalo osim kursa (koji se uvek menja) onda je OK da tužite banku, sve ostalo je obdanište. Neko je pomenuo da su kamate 0% na stranu valutu. Ja imam u jednoj banci oročena devizna sredstva i kamata je 4%. Da neće možda banka da se pozove o promenjenim okolnostima, jer poslednjih godinu dana kamata je 0%? Problem je da se pružiš koliko si dugačak, sve ostalo je dečija igra. Pravite štetu budućnosti.
    (Ivan, 21. oktobar 2016 14:34)

    # Link komentara

  31. Pa naravno da jesu promenjene okolnosti. U kojoj državi valuta propadne 100 procenata za par godina govori o ekstremno izmenjenim okolnostima npr plate su mahom iste kao kad je euro bio 75 ili 80 jer je ovo Srbija i dinar je naša valuta.
    (dule, 21. oktobar 2016 13:16)

    Samo oprezno prepostena Srbadijo. Zakon ima dva kraja. Sutra ako dinar ojaca 75%, banke ima da tuze vas zbog "ekstremno izmenjenih okolnosti" i da se pozovu na "novu sudsku praksu" pa cete da placate odstetu bankama. Ako ne vi, onda vasa deca.

    Meni je jasno da svojom uzvisenoj inteligencijom proracunavate da nema sanse da dinar ojaca, ali isto tako ste mislili da nema sanse da Franak toliko skoci...

    Mislim, samo kazem. Vi radite kako mislite da treba, ja sam samo ubogi komentator...
    (Hm, 21. oktobar 2016 14:31)

    # Link komentara

  32. Zaista ne mogu da verujem da još uvek postoje ljudi koji izjednačavaju uzimanje kredita za kupovinu stana sa kockom! Ili čak sa špekulacijom na berzama!!! Nisu se ti ljudi išli u kockarnicu! Nisu trgovali na berzi! Uzimali su kredite da bi imali gde da žive! 
    A što se tiče mogućnosti da se raskine ugovor "Pravni savetnik" vam je sve lepo objasnio. Pročitajte njegov komentar i valjda ćete konačno nešto da shvatite.
    (Dr. H, 21. oktobar 2016 11:58)

    Kredit jeste kocka. Znas li zasto? Zato sto je zivot kocka. Danas imas posao, sutra ga nemas. Krediti za stan su sa dugim rokovima otplate. Ne mozes sa sigurnoscu da znas sta ce se desitiza 20 dana a ne za 20 godina. Kazes da su ljudi uzimali kredite da bi imali gde da zive. Gde su ziveli dok nisu uzeli kredit? Ispod mosta? Na stranu cinjenica da je vecina uzela kredite u svajvarcima misleci da ce bankare prevesti zedne preko vode. Ja da uzimam kredit od 30 hiljada evra citao bih tri puta ugovor od pocetka do kraja. Plus sto bih platio nekog ekonomistu da mi predoci rizike.
     (Mr. H, 21. oktobar 2016 14:29)

    # Link komentara

  33. Moram još jedan komentar, nije bilo mesta u prethodnom.
    Nije ovde poenta ni u francima, ni u evrima već - u dinarima. Stambeni krediti su isplaćivani u dinarima (bez obzira da li su indeksirani u EUR/CHF) i klijenti su vraćali rate kredita u dinarima.
    Sudu je samo to bitno. Srećom, slatkorečivost ovog gospodina nije nikakav faktor, niti to što uporno ponavlja jedno a sud je presudio nešto sasvim drugo.
    Dakle, šta su promenjene okolnosti? To su one okolnosti koje nisu postojale u trenutku zaključivanja ugovora, koje su nastale kasnije i bez krivice bilo koje strane, niti su se mogle predvideti. Da su tada postojale, strane svakak one bi zaključile takav ugovor.
    U praksi to znači ovo:
    Dobijen je kredit od X dinara. Po ugovoru, klijent treba da vrati X(glavnica)+Y(kamata). Ništa sporno, tako krediti svugde funkcionišu. ALI, kako sada stvari stoje X+Y iznosi mnogo više od X, X+Y=3X. Da li bi klijenti uzimali kredit da su znali da će morati da vrate trostruku vrednost onoga što su dobili? Svakako da ne. E, to su promenjene okolnosti. I ovo može da se primeni na bilo koji kredit (franci, evri, dolari, dinari...)
    "Politika" je imala jako dobru seriju članaka na ovu temu. Sa pravne strane, to je najbolje objasnio još prošle godine Oliver Antić (ignorišite ga kao političara, za obligaciono pravo kod nas nema bolji)
    (John, 21. oktobar 2016 14:29)

    # Link komentara

  34. "Dobro se sećam negde 2008. kako je tadašnji guverner Jelašić, nekolilo puta upozoravao da se ne uzimaju krediti u švajcarcima, da je to vrlo rizično i naveo razloge! Mnogi su to ignorisali i navodili neke teorije zavere i evo dokle su sad došli! Ja i dalje živim kao podstanar, dok moji mnogi prijatelji, za koje sam ja bio budala, sada demonstriraju ispred vlade i zapomažu, jer im rate, daleko prevazilaze primanja! Zaleteli se ljudi, jer ih ubi ta potreba za kvalitetnim životom, standardima, takmičenjem u imovini, prestižu, a zaboravljaju na onu narodnu, "noge ti se pružaju, kolki ti jorgan"!"
    Da nije malo kasno rekao posto je najveci broj kredita u francima podignut pre 2008 godine?
    (Milan, 21. oktobar 2016 14:25)

    # Link komentara

  35. Na temu prestanka hipoteke i Pravnog savetnika...Zakon o hipoteci jasno propisuje kada ista prestaje....Jasno pise da se uz zahtev za ispis podnosi pravosnazna sudska odluka koja utvrdjuje da je potrazivanje hipotekarnog poverioca prestalo...Iz toga sledi da duznik mora tuzbom za utvrdjenje da trazi od suda da utvrdi da je potrazivanje banke prestalo usled raskida ugovora te da trazi brisanje hipoteke. Vrhovni kasacioni sud u jednom od resenja kaze da "raskid ugovora nema za posledicu prestanak potrazivanja kao jedan od razloga za brisanje hipoteke". Elem sve i da se ista brise, raskid nema uticaj na primljene menice te istu banka moze iskoristiti radi naplate svog potrazivanja iz celokupne imovine duznika (ukljuciv i nepokretnosti) i po raskinutom ugovoru.
    (Pere, 21. oktobar 2016 14:21)

    # Link komentara

  36. Svojevremeno kupim nov peugeot 206 za 11000 € tj. u to vreme 22 moje plate od 500€. Posle godinu i nešto taj auto se prodaje za 9200 € , nov. Ja pomislim da sam ga preplatio i sednem da računam - auto jeste pojeftinio u cifri ali mi sada trebaju 24 plate za isti takav. U prevodu - nije pojeftinio. E to je ekonomija i rizik (a možda i profit) bilo kog poslovanja i kupovine.
    (stojadin 45, 21. oktobar 2016 14:15)

    # Link komentara

  37. Vise zamena teza u opticaju. U ovoj drzavi valuta je dinar. Niko nije dobio kredit u chf, vec u dinarima. Jos su ti dinari uplaceni direktno prodavcu nekretnina koja je pre toga vec bila opterecena hipotekom u ime banke. Banke nisu menjale chf u dinar vec su dinar emitovale po osnovu depozita kod NBS. Ti dinari su nastali klikom misa, a nisu banke menjale chf u dinare da bi isplatile kredite. Banke zele da nas ubede da su one uzele chf i prosledile ga klijentima, a to nije bio slucaj...
    (NStulip, 21. oktobar 2016 14:13)

    # Link komentara

  38. @Aca, 2008 kad je Tvoj brat uzeo dinare u vrednosti od 70 000EUR indeksiranih u CHF, to je bilo negde oko 5,4 miliona RSD ili oko 113-114 000 CHF. Danas ta količina švajcaraca vredi oko 105 000 EURa, jer je vrednost CHF u odnosu na EUR u zadnjih 8 godina skočila 50%. Ti (ili Tvoj brat) tvrdite da se za 8 godina redovne otplate glavnica izražena u CHF uvećala, jer kažeš da je glavnica 110 000 EUR?
    To je nemoguće, jer prilikom svake rate otplaćuje se deo glavnice i deo kamate. Ispočetka praktično se otplaćuje samo kamata (uz veoma mali deo glavnice), ali tokom vremena otplaćena porcija glavnice je sve veća procentualno. Negde na polovini roka otplate pola rate ide na kamatu, a pola na otplatu glavnice. Sa svakom uplaćenom mesečnom ratom glavnica se smanjuje (naravno izraženo u valuti u kojoj je kredit indeksiran), tako da je nemoguće da se glavnica poveća nakon uplaćenih skoro 100 rata...
    (Milan, 21. oktobar 2016 14:09)

    # Link komentara

  39. Ovakvih i sličnih pametovanja smo se već naslušali i načitali. Žao mi je što ne mogu na ovom mestu da vam predočim odgovore ove iste banke i ovakvih istih, zaduženih za "poslove sa stanovništvom" koji su objašnjavali da je jednostrano podizanje kamatnih stopa sasvim OK i u skladu sa ugovorima. Sada je došlo da ti isti uredno plaćaju i sami bez da ih iko tera sve što su "po ugovorima" opljačkali a stižu im i presude da plate i zatezne kamate na "regularnu" pljačku. Tekst je uperen na odvraćanje potencijalnih tužilaca a gospodinu bih preporučio da pročita sve dopise svoje banke koje su slali ranije kako bi obrazložili da je sve po zakonu. I ovaj tekst će u narednim godinama takođe služiti kao primer beščašća.Kako je franak regularno sredstvo plaćanja prilikom sklapanja kupoprodajnih ugovora, voleo bih da mi ovaj "ekspert" objasni kako da ni jedan kredit nije isplaćen u valuti već isključivo u dinarima kad već raspolažu sa tolikom efektivom od štednje?
    (dusko, 21. oktobar 2016 13:59)

    # Link komentara

  40. Guverner Centralne Banke Svajcarske se brine o svojoj valuti i privredi Swiss.
    (IQ=0, 21. oktobar 2016 13:59)

    # Link komentara

  41. Ne razumem ove koji se boje da će platiti to što neko dobije bitku protiv "legalnog zelenašenja"! A to što već godinama plaćaju razne manipulacije i greške stranačkih lidera i njihovih podanika, sve do onih najnižih u „lancu ishrane“, to nije bitno! Da li se možda plaše da ta ista Raiffeisen banka neće ostvariti isti profit kao do sada ([link] )?! Ja, koji sam želeo da osnujem porodicu i rešim jedno od osnovnih egzistencijanalnih pitanja posle 15 godina plaćanja kirije raznim likovima koji i šupu nazivaju stanom, treba da budem rob do kraja svog života?! I ne, nisam se navukao na nižu kamatnu stopu kod CHF već mi je kredit u EUR bio nedostupan jer je sa tadašnjom kamatnom stopom anuitet prelazio pola plate. Odselio sam se na periferiju Beograda zbog duplo niže cene kvadrata, pokušao sa subvencijom ali ništa. Priča sa CHF toliko „smrdi“ po ovom zabačenom delu Evrope kao i priča Zorana Petrovića. Oni imaju obaveze prema štedišama od 67 miliona CHF dok je kamata na istu 0,1% ili je nema, a kamata na kredit u istoj valuti je 4-5%. Meni u ugovoru o kupoprodaji stana stoji 45.000 EUR u dinarskoj protivrednosti. Prodavca nije zanimao CHF, ja nisam dobio CHF, čak štaviše morao sam da mu doplatim nešto na ruke, zbog razlike u kursu. Danas, posle 9 godina i isplaćenih 38.000 EUR, ja dugujem još 53.000 EUR što je više nego što je stan koštao. Neka crknem, ko me šiša što ne živim u Skandinaviji!!!
    (Dalibor, 21. oktobar 2016 13:56)

    # Link komentara

  42. Kredit u CHF je najveća prevara ikad. Ja sam se konkretno zadužio u EFG banci 2006. godine. Dogovorio sve za kredit u evrima i kad sam otišao da potpišem dokumenta rekli su mi da zbog promene kursa ja ne mogu uzeti kredit u evrima (3 evra mi je plata bila ispod) već bolje da uzmem u CHF. Kažu dobijam isto jer mi isplaćuju u dinraima a ja devize mora da kupim. Tako sam se zakucao sa kreditom u CHF.
    Same te CHF nikad nisam video. Jer sam primio kredit u dinarima, i rate sam plaćao u dinarima. Pa gde su tu CHF. Virtuelni. Kada sam probao ratu da platim u CHF rekli su mi da mora da ih promenim u dinare i da uplatim po kupovnom kursu banke. Dok NBS 2015. nije donela odluku, rate nisam plaćao po srednjem već kupovnom (većem) kursu za CHF gde je normalno kupovni kurs u EFG-u bio znatno veći nego u menjačnicama.
    Nikad nisam hteo da potpišem nikakav aneks i plaćao sam redovno rate banci. Svoje breme sam nosim ali smatram da sam prevaren od strane EFG banke.
    Ovo što je gospodin rekao u intervjuu je zamena teza, jer banke jesu ostvarile ekstra profit jer kao što rekoh, ti CHF su bili virtuelni. niti se banka zadužila u njima (jer banke ne daju svoj novac, već i one obezbeđuju novac za kredite drugde), nit sam ja dobio CHF (a i kako bi kad nisu ni postojali), a rate plaćam u dinarima takođe.
    Vlada pod pristiskom banaka nije htela da uradi isto što i zemlje u okruženju. A bankama bi to sada bio bolji izbor. Ovako će da puknu totalno kad krenu da pljušte tužbe za raskid ugovora.
    (MilanVG, 21. oktobar 2016 13:56)

    # Link komentara

  43. @Vlajko, daj već jednom konkretne podatke (kad si uzeo kredit, koliko i po kojoj kamati). Ovako nas samo zbunjuješ. Prvo kažeš "tri godine otplaćujem", sad kažeš "60 meseci otplaćujem". Odluči se već jednom. Ovako Te niko neće za ozbiljno shvatiti kad imaš problem sa godinom uzimanja kredita.
    A što se tiče Tvoje računice, nisi rekao koliko Ti se smanjila glavnica za ove 3 (ili 5, Bog zna) godine koliko ga otplaćuješ. I tu glavnicu navedi u valuti u kojoj si uzeo kredit, tj u CHF, jer ako budeš računao u ukrajinskim grivnama, onda će biti da si dosad 8 puta već otplatio auto...
    (Milan, 21. oktobar 2016 13:48)

    # Link komentara

  44. Jedina nepromenjena okolnost je da me se nisu ticali ni tada ni sada bilo čiji stambeni ili drugi krediti.
    Šačica ljudi koji su se zapetljali, ovo dižu na nivo društvenog pitanja par excellence.
    (nisam čiko ja, 21. oktobar 2016 13:46)

    # Link komentara

  45. Vidi prijatelju, možeš da sa stručne strane, koristeći izraze koje ne razume 90 odsto građana Srbije, objašnjavaš šta hoćeš i koliko hoćeš kada ljudima nikada neć biti jasno sledeće - kupim auto koji košta 17 hiljada evra, na kredit indeksiran u švajcarcima. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)
    Vidi prijatelju lako je. Sto ti racunas u evrima kad si kredit uzeo u svajcarcima? Kao sad onaj ko je uzeo kredit u Funtama da kaze a pa vidi koliko je porastao doalr i Euro ili pala funta. Koga briga? Isto se moze primeniti i na dinar. Ti svoj kredit racunaj u valuti u kojoj si ga uzeo i sta te briga koliko je to u eurima? ako ti se ne svidja strpi se dok ne krene izvoz Srpskih Mercedesa iz predizborne kampanje 2014 godine.
    (naprednjak na budzetu, 21. oktobar 2016 13:44)

    # Link komentara

  46. Evo čisto istine radi, najveći krivci su ovim sledom: 1. grčke banke i hypo. 2. neobučeni kadar u svim ostalim bankama. finansiranje u valuti u kojoj privredjuješ je osnova ekonomije. kada je bedna kao naša, onda se ide na evro, pošto smo pod tim uticajem, a nismo ni pod chf, dolar ili jen. ja radim u jednoj banci, pre sam baš radio u rajfajzenu, i svima je jasno stavljeno do znanja da klijenima objasne šta to znači. elem, niko od "normalnih" banaka to nije nudio dok nisu počeli grci i hypo, sve špekulativne i pokupili celo tržište. onda se pali lampica kod svih i oni polako kreću sa istim proizvodom. eto, to je cela i jedina istina.
    (hej, 21. oktobar 2016 13:44)

    # Link komentara

  47. Čujem komentar da je NBS "zabranila kredite u CHF"?

    I da tu ima istine - sad su se setili?

    Sve je to paravan za deranje naroda. NBS da je neki faktor - krediti bi bili isključivo u dinarima pa ko voli nek izvoli.

    Nego ne, glumimo neki kapitalizam, uređen sistem i dostižno blagostanje. A u realnosti smo pukli davno po šavivima samo nam nisu to izgleda javili.
    (Vrh, 21. oktobar 2016 13:44)

    # Link komentara

  48. Ako je neko od vas koji ste ostavljali komentare nekad gledao TV, velika je verovatnoća da je bar 7 puta dnevno (samo na jednoj TV stanici) mogao da vidi reklame raznih banaka, i najmanje toliko za pivo. U isto vreme, primera radi, advokati (kao profesija koja je u Srbiji podjednako "omražena") ne smeju da se reklamiraju.
    Ko ume da čita, njemu je kristalno jasno kakav će uvek biti ishod svih budućih ozbiljnijih sporova građani-banke.
    Ako ti (državo) reklamiraš alkoholno piće, koliko god ga ja voleo, i ako putem reklama praktično subliminalno i legitimno pozivaš građane na korišćenje bankarskih "usluga", najmanje što možeš da uradiš jeste da preuzmeš deo odgovornosti.. Ali nećeš..
    (Dikh tu kava, 21. oktobar 2016 13:42)

    # Link komentara

  49. Ja ne znam gdje je problem u tim Svajcarcima. Niko ih nije tjerao da uzimaju kredit u stranoj valuti. Htjeli su da ispadnu pametniji od ostalih, zao mi je tih ljudi, ali to su bili krediti bez kamatnih stopa. Ko je lud da da kredit bez kamatnih stopa, znaci da valuta varira i da ce kroz depresijaciju valute naplatiti svoju kamatu. Isto tako da li bi bio fer prema vama npr. vi da pozamite drugu 400 km i da on se obaveze da ce vam vratiti taj iznos za pola god. Vi u tom trenutku dajete 400 km vrenost za koju mozete da kupite npr. mobilni telefon. Posle mj dana opadne vrednost valute i dodje drug vrati vam dug sto ste mu pozajmili 400 km, medjutim vi sad za taj iznos mozete da kupite samo punjac za telefon a ne mozete telefon. Bi li se vi ljutili na druga i trazili mu da vam jos uplati novca!!! Zao mi je tih ljudi ali su trebali biti inf.kad dizu kredite , prica ista kao i sa zirantima ... samo potpisuju, ne znaju ni sta potpisuju ni kakve to posledice moze imati
    (vucko, 21. oktobar 2016 13:33)

    # Link komentara

  50. Dobro pitanje... Mozda Dinkic zna!
     (Gullbis, 21. oktobar 2016 13:26)

    # Link komentara

  51. 1. Valutna klauzula se zaista koristi za očuvanje datog, ali je ovde posledica valutne klauzule bila da dužnikova obaveza nesrazmerno poraste. Nije probem klauzula sama po sebi, problem je njena posledica.
    2. Šta god ovaj "smatra", to može da okači mačku o rep - ovde jedino sud ima pravo da "smatra" bilo šta, a upravo su rekli svoje.
    3. Mogu da "zahtevaju" naknadu štete, ali to ne znači da će je i dobiti. Kakvu to oni štetu tačno trpe? Kolika je? Po kom osnovu? To sve moraju da dokažu.
    4. Promena kursa nije "promenjena okolnost". Posledica promene - jeste.
    5. Hipoteka i menica ne prestaju automatski, tako je. Ali ni banka ne može automatski da ih iskoristi da bi naplatila potraživanje iz jednog prostog razloga - potraživanje koje je njima nilo obezbeđeno je prestalo raskidom ugovora.
    6. "Fluktuacije kursa" su kada kurs raste/pada pomalo. Kada kurs sa npr. 100 skoči na 160 to svakako nije "fluktuacija" već ozbijan poremećaj.
    7. Takođe nije reč ni o kamatnim stopama (koja je viša a koja je niža). Sve se svodi na ovo - Klijent je dobio 7 miliona kredita, vratio je do sada 6,5 miliona, a ima da vrati još 13. SUd je rekao da to ne može.
    8. Što se tiče kredita u evrima, samo treba primeniti isti princip kao i ovde - koliko je dobijeno, koliko je vraćeno i koliko je još ostalo.

    P.S. Svaki pravnik će vam ovo reći - Ništa gore nego kad ekonomista (a to je najverovatnije ovaj) uobrazi da zna pravo bolje od pravnika.
    (John, 21. oktobar 2016 13:24)

    # Link komentara

  52. @Dr H
    U kakvoj zemlji živimo, sve je kocka. Ceo život je kocka.
    A što se raksida ugovora tiče, mi dobijamo ono što smo uplatili, ali moramo i da vratimo ono što smo uzeli, a stan ostaje banci. Da nije tako, svi bi raskidali ugovor na polovini otplate, tj. čim uplaceni iznos postane jednak iznosu koji smo uzeli.
     (Dragoljub, 21. oktobar 2016 13:22)

    # Link komentara

  53. И евро је од 2007 до 2016 скочио за 50 динара...а франак је за пар месеци скочио 60 динара, и чим швајцарцима досади да га држе на 1.08 у односу на евро, скочиће сигурно негде на 0.6 у односу на евро...и ето опет дуплог скока франака...из тога се види да је промењена околност при уговорној обавези
     (mladi ja, 21. oktobar 2016 13:21)

    # Link komentara

  54. Jednostavno.

    Koji su to ljudi koji posluju s bankama, pa još i dižu nekakve kredite?

    Mislim stvarno...
     (vreme čuda, 21. oktobar 2016 13:20)

    # Link komentara

  55. Problem, tačnije spor ima dva aspekta, prаvni i ekonomski (bankarski). Pošto je spor sudski, pravni aspekt svakako ima prioritet i snagu izvršenja. U slučaju pravnosnažne sudske presude o raskidanju ugovora, banka ne može da potražuje dodatnu naknadu štete od klijenta koji je tužio banku, već samo može da dobije naknadu duga prema sudskoj presudi, u koju novčanu sumu bi bile uračunate zakonske zatezne kamate. Ukoliko, pak, banka bude smatrala da su, prektično rečeno, zakonske zatezne kamate niže od kamata koje banka obračunava klijentima, onda, najverovatnije, nastaje spor između banke i države.

    Pri svemu ovome bilo bi veoma pametno da klijenti banaka koji pokrenu tužbu za raskidanje ugovora nastave da redovn otplaćuju ugovorene rate kredita, sve do stupanja na snagu pravnosnažne presude o raskidu ugovora s bankom.

    Još nešto. Pre nego što podnesu tužbu protiv banke (poojedinačnu ili "kolektivnu"), ljudi treba svakako da pročitaju Zakon o sudskim taksama, kao i da ne veruje previše advokatima. Nažalost.
    (Neutralno mišljenje, 21. oktobar 2016 13:19)

    # Link komentara

  56. (Bankar, 21. oktobar 2016 11:38)

    Da da! A sta ako su duznici u CHF isti oni koji su kredite za stanove iz devedesetih, posle 2000. godine, placali 50 dinara mesecno?! Je l su se i tada zalili sto im je rata mala?
    (xim, 21. oktobar 2016 13:18)

    # Link komentara

  57. Pa naravno da jesu promenjene okolnosti. U kojoj državi valuta propadne 100 procenata za par godina govori o ekstremno izmenjenim okolnostima npr plate su mahom iste kao kad je euro bio 75 ili 80 jer je ovo Srbija i dinar je naša valuta.
     (dule, 21. oktobar 2016 13:16)

    # Link komentara

  58. Dobro se sećam negde 2008. kako je tadašnji guverner Jelašić, nekolilo puta upozoravao da se ne uzimaju krediti u švajcarcima, da je to vrlo rizično i naveo razloge! Mnogi su to ignorisali i navodili neke teorije zavere i evo dokle su sad došli! Ja i dalje živim kao podstanar, dok moji mnogi prijatelji, za koje sam ja bio budala, sada demonstriraju ispred vlade i zapomažu, jer im rate, daleko prevazilaze primanja! Zaleteli se ljudi, jer ih ubi ta potreba za kvalitetnim životom, standardima, takmičenjem u imovini, prestižu, a zaboravljaju na onu narodnu, "noge ti se pružaju, kolki ti jorgan"!
     (gagi, 21. oktobar 2016 13:15)

    # Link komentara

  59. lepo kaze covek-u sustini devizni kredit dat u dinarima i sa kamatom koja vazi za dinare."posteno"
     (Dzoni, 21. oktobar 2016 13:14)

    # Link komentara

  60. Razumem beznadje i gnev zaduzenih ljudi, ali sami su krivi. Ovaj covek je sve lepo rekao. Ne dam dinar od mog poreza da ode na pomaganje zaduzenim u CHF. Znate zasto? Nemam stan, radim, i jos ne mogu da dignem kredit a da budem siguran da cu ga vratiti. I sad ja i vecina siromaha koji ne mogu ni da pomisle da dignu kredit treba da pomazemo neodgovorne ljude?! Ako NBS uspe da natera banke da pomognu tim ljudima, puna podrska, ali dinar od mene necu da ide u tu svrhu. A onaj komentar sto ima najvise pluseva, prava slika Srbina. Ne razume, ali se buni. Prijatelju, pre kupovine deterdzenta za prasak treba da razumes kako radi, a kamo li pre uzimanja kredita na 30 godina.
    (Kobster, 21. oktobar 2016 13:13)

    # Link komentara

  61. Vidi prijatelju, možeš da sa stručne strane, koristeći izraze koje ne razume 90 odsto građana Srbije, objašnjavaš šta hoćeš i koliko hoćeš kada ljudima nikada neć biti jasno sledeće - kupim auto koji košta 17 hiljada evra, na kredit indeksiran u švajcarcima. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)

    Evo ja cu da ti objasnim da ti bude jasno kao i svima ostalima jednom za uvek.. Hoces da kupis auto od 17 hiljada evra i da uzmes krediti u svajcarcima. Banka kaze u redu 17 hiljada evra je danas 30 hiljada svajcaraca. Ti kazes moze i krenes da vracas taj kredit uplacujuci npr 500 svajcaraca mesecno. Ti medjutim i dalje nastavljas da racunas u evrima iako nisi hteo da uzmes skuplji kredit u evrima. Tako ti racunad da je tih 500 CHF otprilike 250 EUR i nastavljas da placas. Par godina kasnije dolazi do promene odnosa izmedju Evra i Svajcarca, vise nije 1 eur = 2 chf vec je sada 1 eur = 1 chf. Tebi i dalje banka uredno trazi tvoju ratu od 500 CHF medjutim problem je sto je sad to u stvari 500 evra. Istovremeno tvoj dug se smanjuje, i vise ne dugujes 30 000 svajcaraca, vec samo 20 000. Ali tih 20.000 svajcaraca je danas 20.000 evra a ne 10.000 kako je bilo onog dana kada si odlucio da se zaduzis u svajcarcima a ne u evrima - da bi ispao pametniji i placao manju kamatu.
    (Nikola, 21. oktobar 2016 13:07)

    # Link komentara

  62. @Katczinsky
    A zašto je uopšte bitno odakle banci CHF? Kako to utiče na ugovor između Vas i banke i da li bi išta promenilo da vam je bankarski službenik dao CHF u kešu (npr. uzeo dinare koje bi trebao da vam isplati i za njih kupio CHF u najbližoj menjačnici)?

    Kao što je više komentatora navelo, ako su menjane kamate, to je protivzakonito. Ako je skočio/pao CHF/EUR, to je valutni rizik i svi smo pristali na njega kada smo se zaduživali.
    (Dragoljub, 21. oktobar 2016 13:00)

    # Link komentara

  63. Ne znam zasto, ali gospodin nigde nije spomenuo da su banke ostecene rastom CHF kao sto jesu gradjani. Sve se prelomilo na gradjanima. Mi, koji smo uzimali kredite i kupovali stanove, smo time finansirali gradjevinsku industriju i ostale grane privrede koje idu uz nju. Za taj privredni rast smo zasluzni dakle mi, a ne vlade koje se time hvale. I sada kada se se sve okrenulo i obrnulo, niko da nam pomogne, svi peru ruke.
    (NEMOGU, 21. oktobar 2016 13:00)

    # Link komentara

  64. Zasto danas nema kredita u Francima? Nema jer su zabranjeni.
    (Seljober, 21. oktobar 2016 11:47)


    Nisu zabranjeni, nego nisu atraktivni. Tada su banke davale nizu stopu jer je Centralna banka Svajcarske imala fiksni kurs. Zatim su ukinuli odluku o fiksnom kursu i sad bi kamatne stope bile vise od kredita u drugim valutama.


    Nego, kad pocne kuknjava zaduzenih po promenljivim kamatnim stopama, kad krene EU da dize EURIBOR. Samo slepac ne vidi da euribor nece doveka biti negativan
     (neko ko zna, 21. oktobar 2016 12:57)

    # Link komentara

  65. Imperija uzvraća udarac!
    (Marija, 21. oktobar 2016 12:55)

    # Link komentara

  66. @Vlajko, ali ti nisi uzeo kredit u evrima vec u svajcarcima samim tim nema sta da racunas koliko si kredita otplatio u evrima, dinarima, kineskom juanu ili ruskim rubljama.
    (Miki, 21. oktobar 2016 11:20)

    Pogrešno, da bi banke dale kredit one se nisu zaduživale u švajcarcima i plasirale taj novac već u našim dinarima, (fiktivno u švajcarcima) i zbog toga pravile ekstraprofit, da su se one zaduživale u švajcarcima onda bi mogli da prihvatimo ovo gore. To je ono što niko iz banke neće da spomene i što kriju kao zmija noge.
    (Katczinsky, 21. oktobar 2016 11:58)

    Ajde kad si strucnjak, molim te mi objasni kako banka moze da prikaze fiktivno zaduzivanje u CHF, a zapravo se zaduzi u RSD? Kako dostavlja izvestaje NBS i koje? Kako steluje devizni rizik, otvorenu poziciju?

    Sve sami strucnjaci :)
     (neko ko zna, 21. oktobar 2016 12:53)

    # Link komentara

  67. Ajde da zaboravimo RSD i da se malo posvetimo odnosu EUR : CHF. Ja sam uzeo 81000 CHF. Po tadasnjem kursu je to bilo oko 51000 EUR. Posle 102 rate ja sam duzan tacno 56000 EUR. Pa da li je to u redu? More, da li je to normalno???
    Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dejan, 21. oktobar 2016 11:40)

    Naravno da je normalno. Nisi uzeo kredit u evrima nego u francima. I otplatio si verovatno reda 20 hiljada franaka. Koliko je to tada bilo evra (ili dinara ili dolara) je apsolutno nebitno. Stvarno mi je žao, znam da je situacija teška, ali se plašim da ti je jedini način da se stisneš, prodaš auto, sve što možeš da prodaš, i pokušaš da prevremeno sve otplatiš... A onda si bar slobodan čovek sa žestokim iskustvom.

    Inače, ljudi upadaju u kredite koje ne mogu da vrate svuda. I sa najmanjim i sa najvećim primanjima. Osim što je ovde čovek mogao da se zaduži u stranoj valuti...
    (dragan, 21. oktobar 2016 12:48)

    # Link komentara

  68. Koja 4 modela predlozenih od strane NBS to samo odlaze problem, covek je neverovatan. Moj brat je uzeo od banke 2008 godine kredit u CHF u iznosu od 70.000 evra placao je rate do sada punih 8 godina, prva rata mu je bila 21.000 dinara, sada mu rata iznosi 57.000 dinara, placao redovno i sada mu je glavnica ostatka duga 110.000 evra, jel to ima igde. Ovo je zelenaska drzava, sramota je da samo Srbija od svih zemalja u evropi ovaj problem nije resila. Ako nije sistemski onda svi treba da tuze. Apsolutno svi.
    (Aca, 21. oktobar 2016 12:41)

    # Link komentara

  69. Pa ko vas je tukao po ušima da uzimate u francima,tada vam je odgovarala niska kamata.Ej bre pa to je kao da sad svi koji su kupili stanove do 2010 kažu ej vratite mi pare pošto su cene kvadrata pale 50 posto.Euforija sa kreditima i snovi da u državi sa 300 evra prosečnoj plati,i propaloj privredi se kupuju stanovi doveli su sa jedne strane da većina grca u kreditima zbog svoje lakomislenosti što nam je odlika a drugi koji su jednostavno sabrani dva plus dva,živeli privatno,ustedjevinu stavljali na kamatu po 8-10 posto,i došli da iste te stanove sada kad je kamata pala plate 50 pošto jeftinije.
    (NIKOLA, 21. oktobar 2016 12:39)

    # Link komentara

  70. veštak, 21. oktobar 2016 11:18

    Ko ne zna ne ka procita zakon :
    Zelenasenje je protivzakonito i tacno se zna do koje granice sme da ide kamata a u kojim slucajevima ugovor postaje nevazeci.

    Ne razumem one koji pokusavaju da bankarsku logiku : "mi smo banka i za nas ne vaze zakoni nego samo interes" pokusavaju da nametnu kao aksiom i da je stave iznad zakona,pogotovo iznad ZOO.

    To je moglo u vreme Dinkica.Zato sad i imamo ovu situaciju u kojoj banke treceg reda hoce da vladaju Srbijom.
    A najvecim svetskim bankama ne pada na pamet da dodju ovde.
    (nesa, 21. oktobar 2016 12:31)

    # Link komentara

  71. Meni i dalje nije jasno: oni koji su uzeli kredit u CHF nisu hteli da se zaduzuju u Evrima zato sto je niza kamatna stopa bila u svajcarcima. Danas racunaju i non stop objavljuju koliko su oni duzni u Evrima. Ljudi vi ste uzeli kredit u svajcarcima, i u svajcarcima vracate dug - koga briga koliko to vredi u evrima kad se vas dug u CHF smanjuje za onoliko CHF koliko ste uplatili..
    (Pera, 21. oktobar 2016 12:29)

    # Link komentara

  72. covece, u srbiji kamate idu i do 2,3% mesecno, a u evropi je to godisnje. tu je kraj svake price! koliko zaradis da milion eur ulozenih u nemackoj a koliko u srbiji!? Tacka!
     (milam radnik banke, 21. oktobar 2016 12:24)

    # Link komentara

  73. @Miki - Pa svi su uzeli švajcarac zato što slovi za najstabilniju valutu koja nema skokove ni padove, čak su evo i dolar u toj varijanti nepouzdani. Naravno da sam sve pretvorio u evre da bi raji bilo jasno koliko je banka uzela i to su realne pare a to se u pravu zove oštećenje preko pola kada se obaraju takvi ugovori jer za jednu stranu omogućavaju nesrazmernu imovinsku dobit, nešto poput zelenašenja, kamatarenja ili kada znaš da će određen proizvod znatno poskupeti ili pojeftiniti pa to iskoristiš da bi ostvario tu nezrazmernu dobit u trgovini sa nekim ko nema takvu informaciju. Isto se odnosi na kurs jer banka sa tim parametrima posluje. Oni su uzeli po ugovoru obračunavajući švajcarce a ja sam im dao za 60 meseci umesto 17 hiljada, skoro 30 hiljada evra. Da li je to baš normalno?
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 12:21)

    # Link komentara

  74. bio je i manje, počeo je sa 60. ja sam kredit uzeo kad je bio 70...
     (vlada, 21. oktobar 2016 12:16)

    # Link komentara

  75. U kojoj državi? Kom bankarskom sistemu?

    Živim u USA i ovde ne mogu da uzmem kredit u evrima, pezetama ili dinarima. Daleko od toga da se slažem sa bankovnim deranjem ali ovde te bar dere domaća banka pa se sa njima u slučaju potrebe - poravnavaš na domaćem sudu.

    A u Srbiji... tu se ne zna ni ko pije ni kada pije. Zna se samo ko plaća.
    (Pod hitno, 21. oktobar 2016 12:06)

    # Link komentara

  76. Ovi sto su uzeli kredite u CHF hteli su da budu pametniji od ostalih ali su ispali mnogo gluplji, pa neka placaju sad za "svoj promasaj"
     (Mich, 21. oktobar 2016 12:05)

    # Link komentara

  77. Da je bilo sve po zakonu, NIJE, zasto je onda NBS zabranila kredite u CHF? Drzavi-vladi je bilo dobro kada su se gradjani zaduzivali i kupovali stanove cime su punili budzet, porezima, taksama, povecan je broj zaposlenih jer su gradjani investirali u stanogradnju vise od 3 milijarde eura i bankama je bilo dobro, plasirali su novac po visokim cenama. Sada kada je sve izmaklo kontroli i kada prezaduzeni gradjani umesto jednog otplacuju tri stana, sto je bilo na pocetku nezamislivo, ostavili su ih same i nemo posmatraju kako skacu sa mostova. NIKADA VISE kredit, bolje biti podstanar nego rob banke, pitanje je kada cemo mi vratiti kredite. Ovde ne znas sta ce biti sutra a ne za 30 g.
    (misko, 21. oktobar 2016 12:04)

    # Link komentara

  78. @Vlajko, ali ti nisi uzeo kredit u evrima vec u svajcarcima samim tim nema sta da racunas koliko si kredita otplatio u evrima, dinarima, kineskom juanu ili ruskim rubljama.
    (Miki, 21. oktobar 2016 11:20)

    Pogrešno, da bi banke dale kredit one se nisu zaduživale u švajcarcima i plasirale taj novac već u našim dinarima, (fiktivno u švajcarcima) i zbog toga pravile ekstraprofit, da su se one zaduživale u švajcarcima onda bi mogli da prihvatimo ovo gore. To je ono što niko iz banke neće da spomene i što kriju kao zmija noge.
    (Katczinsky, 21. oktobar 2016 11:58)

    # Link komentara

  79. Zaista ne mogu da verujem da još uvek postoje ljudi koji izjednačavaju uzimanje kredita za kupovinu stana sa kockom! Ili čak sa špekulacijom na berzama!!! Nisu se ti ljudi išli u kockarnicu! Nisu trgovali na berzi! Uzimali su kredite da bi imali gde da žive!
    A što se tiče mogućnosti da se raskine ugovor "Pravni savetnik" vam je sve lepo objasnio. Pročitajte njegov komentar i valjda ćete konačno nešto da shvatite.
    (Dr. H, 21. oktobar 2016 11:58)

    # Link komentara

  80. Cemu zurba?... Polako to je sledeci korak... cim resimo CHF resavamo i EUR
    (Supermen, 21. oktobar 2016 11:55)

    # Link komentara

  81. Iskusno... Ovaj posteni gospodin tacno ga ubo u sustinu. Ovde naprica tonu nekakvih fraza i bankarskih zavrzlama koje niko ne razume, ali zato lepo spomene kako je i evro otisao u tri lepe i svi ce odmah o tome da pricaju. tj. okrenuo je jedne protiv drugih i umesto svi zajedno da rade na resenju sad ce ovi u CHF i u EUR medjusobno da se optuzuju. Zavadi pa vladaj, vazda bilo u ovo prčiji.
     (sacha, 21. oktobar 2016 11:52)

    # Link komentara

  82. pa da ne budem mnogo grub i bezobrazan, ali hteo bih da pozelim svima koji su zaduzeni u evrima, da im potop ili naglo jacanje evra donese 50% veci dug, a kurs nek ostane isti, pa da onda pricamo na temu postenja i rizika. Gospoda iz banaka rade svoj posao, isto kao i svi drugi, onoliko koliko im drzava dozvoli, da je sve cisto, ne bi se toliko uzrujavali, ali znaju da je blizu kraj!!!
     (ser, 21. oktobar 2016 11:52)

    # Link komentara

  83. Zasto danas nema kredita u Francima? Nema jer su zabranjeni.
     (Seljober, 21. oktobar 2016 11:47)

    # Link komentara

  84. U tekstu je pomenut ključni termin - "valutna klauzula".

    Tu sve počinje i završava...
    (S70, 21. oktobar 2016 11:46)

    # Link komentara

  85. @Vlajko, voleo bih da vidim više podataka o tvom kreditu u CHF koji si pre 3 godine uzeo za automobil. Više stvari mi je tu nejasno:
    1) Zašto si pre 3 godine uzimao kredit u CHF, kad je svima postalo jasno da je otplata takvih kredita izuzetno problematična?
    2) S obzirom da se radi o kratkom roku (3 godine) i uzimajući u obzir činjenicu da je odnos EUR/CHF tad bio oko 1,23 (danas je 1,08) dolazimo do razlike od nekih 15% na Tvoju štetu, koja jako teško može da dovede do brojki do kojih si Ti došao. Druga je priča sa onim koji se uzimali kredite 2008 kad je odnos EUR/CHF bio veći od 1,6, što znači da je za ovih 8 godina vrednost CHF porasla za 50% u odnosu na EUR. Tu je problem svih koji računaju kredit u jednoj valuti, a podigli su ga u drugoj. Onda su mogući i "nemogući" rezultati, ali Tvoj ne bi trebalo da spada u tu kategoriju...
    (Milan, 21. oktobar 2016 11:45)

    # Link komentara

  86. Vidim pitate se sta bi bilo da je franak 40 din.Bilo bi ovo : banka bi podigla kamatu. I opet bi imali problem. Svi ugovori imali su promenljivu kamatnu stopu u skladu sa poslovnom politikom banke. Dok to 2011 NBS nije fiksirala. Jednostavno uvek gubite dok se ne umesa drzava i zastuti vas.
     (Seljober, 21. oktobar 2016 11:44)

    # Link komentara

  87. Znate sta je ovde najtragicnije, pa upravo su svetski bankari/mocnici kivi sto su se ekonomski uslovi pogorsali, nije narod krov sto je euro skocio sa 75 na 123, nego globalna ekonomska propast izazvana od strane bankara sa Wall Streeta.
    A gradjanima sada ovo objasnjenje treba da bude uteha i treba da prihvate ovu "realnost"....
    (sasa jokic, 21. oktobar 2016 11:42)

    # Link komentara

  88. Ajde da zaboravimo RSD i da se malo posvetimo odnosu EUR : CHF. Ja sam uzeo 81000 CHF. Po tadasnjem kursu je to bilo oko 51000 EUR. Posle 102 rate ja sam duzan tacno 56000 EUR. Pa da li je to u redu? More, da li je to normalno???
     (Dejan, 21. oktobar 2016 11:40)

    # Link komentara

  89. O ocuvanju datog: Uzet namenski kredit od 30.000e za prvi stan. U banci je navukli na pricu da je indeksiran u CHF povoljniji. Posle 8 godina dugujem 37.000e, a nekretnina vredi isto. I pticama na grani je jasno da je valutna klauzula u CHF dovela do promenjenih okolnosti i da je ovaj kredit vrlo nepovoljan. E sada sto banke imaju love za skupe advokate i botove pa obican gradjanin jos ispada budala...a da ne pricamo o pokusavaju da zavade duznike u CHF i EUR na perfidan nacin, moralni gmizavci
     (Rudonja, 21. oktobar 2016 11:40)

    # Link komentara

  90. Ne znam sto se pravi blesav, zna da je u Srb sve indexirano u EUR i da vecina koji su uzeli kredite prima platu indeksiranu u EUR.
    CHF je od 01.01.2005 do danas, u odnosu na RSD, skocio 120% a EUR je u istom periodu u odnosu na RSD skocio 57% !!!
    Poredjenje sa EUR je zamena teza i pravljenje dimne zavese.
    (uk, 21. oktobar 2016 11:38)

    # Link komentara

  91. @ "...Da je kojim slucajem svajcarac opao prema dinaru i evru umesto sto je jacao siguran sam da se niko od ljudi koji su uzeli kredite u svajcarcima ne bi zalio vec bi trljali ruke i pricali svima kako su ispali pametni..."
    (Miki, 21. oktobar 2016 11:20)

    U ovom slučaju bi banke odavno našle rešenje za zaštitu svojih interesa i korisnici sigurno ne bi trljali ruke, budi siguran.
    (Bankar, 21. oktobar 2016 11:38)

    # Link komentara

  92. Ako mi je odobren kredit u stranoj valuti...zašto banka i ne isplati novac u toj valuti?
     (D, 21. oktobar 2016 11:35)

    # Link komentara

  93. Konacno neko da kaze ko najvise kasni u otplati i vidimo da kredite najvise nece da vracaju bogatasi sa kreditima od 20 miliona dinara a ne sirotinja koja je kupila prvi stancic u zivotu!
    Bogatasi hoce da drzava za njih plati stanove u centru BG!!!
    (novosadjanin, 21. oktobar 2016 11:35)

    # Link komentara

  94. Ne mogu da verujem da se niko ne poziva na to da su kredite ljudi dobijali U DINARIMA, ne u evrima ili švajcarcima! Pogledajte situaciju sada - na štednju u banci u evrima ili bilo kojoj valuti imate kamatu 0% (NULA POSTO). Ako banke koriste sredstva građana bez kamate, neka na to dodaju svoje tročkove par posto i to je to...Kakvo indeksiranje, kakvo otimanje bez osnova?!
    (Milan, 21. oktobar 2016 11:34)

    # Link komentara

  95. Onda pretvori kada kupujes auto koliko kosta u svajcarcima. I otplacuj svaki mesec tako sto razmenis dinare u chf. I eto. Koga briga za eur.
    (bleda kopija, 21. oktobar 2016 11:34)

    # Link komentara

  96. Molim da mi se objavi komentar iako sumnjam da će to biti urađeno.

    Gospodin iz teksta je uvažen i priznat stručnjak ali iznenađuje zamenom teza i manipulacijom informacijama. Nije sporan kurs dinara, devalvirao je u odnosu na sve valute, kod eura oko 60% a kod franka oko 130%. Veliko je i jedno i drugo ali razlika ipak postoji. Korisnici CHF kredita se zalažu za ublažavanje do nivoa kojim su pogođeni EUR korisnici ili barem blizu toga. Modeli NBS koji se i ovde spominju su sramotni i uvredljivi. Može to mnogo bolje od toga a da ni banke ne budu previše oštećene.

    Jačanje franka u odnosu na euro za skoro 40% nije moglo biti očekivano jer nije zasnovano na stanju ekonomije u Švajcarskoj i vodećim zemljama euro zone. To je rezultat geostrateških i političkih poremećaja koji nisu mogli biti predviđeni i to je dovoljan argument za inicijativu koju imaju korisnici CHF kredita. Pokušaji izjednačavanja korisnika EUR kredita su maliciozni i neargumentovani.

    Rešenje postoji, ali da li postoji želja i inteligencija na bitnim mestima, nisam siguran.
    (Bankar sa mozgom i moralom, 21. oktobar 2016 11:32)

    # Link komentara

  97. I ja sam uzeo kredit u švajcarcima, ali se ne bunim. Jasno mi je da je to sad jako teško za otplatu, ali niko me nije tukao po ušima, polakomio sam se na duplo nižu kamatu nego u eurima - kao i svi ostali, a sad se prave blesavi. I nemojte glumiti budale sa tim kalkulacijama "koliko je to bilo u eurima onda, a koliko je sad, kuku.." Uzeli smo zajam u švajcarcima i to moramo da vraćamo. Isto bi bilo da smo uzeli zajam u zlatu, srebru, krompirima, svinjama... to bi morali da vraćamo, bez obzira na to koliko je to vredelo "nekad".
     (jovan, 21. oktobar 2016 11:27)

    # Link komentara

  98. Kad se desila velika kriza sve drzave su spasile svoj bankarski sektor.....banke su napravile gresku a drzava ih je spasila...mislim da bi isti princip i sad trebao postojati i za gradjane.
     (dejan, 21. oktobar 2016 11:24)

    # Link komentara

  99. Ja bi to resio po ovom modelu. Ko je kupio nuzni smestaj (garsonjeru) njemu moze da se konvertuje i da mu se da bilo koja vrsta pomoci. Ko je zeleo prosirenje zivotnog prostora njemu sve ostaje isto. Hoces da se zaduzis za jednosoban, dvosoban ili trosoban stan i to jos u Svajcarcima. Ispastaj sada
    (Super, 21. oktobar 2016 11:24)

    # Link komentara

  100. zao mi je ljudi koji su uzeli kredit u chf ali kao i mi koji smo uzeli u evrima znali su da postoji odredjeni rizik! u ovoj drzavi je sve rizik, imajuci iskustva iz devedesetih, ratove, inflaciju svako planiranje duze od pet godina je rizik i kad sam uzeo kredit u evrima toga sam bio potpuno svestan. gospodin je potpuno u pravu jer vecina duznika nije htela da predje na evro nadajuci se da ce na kraju profitirati.
     (vesele devedesete, 21. oktobar 2016 11:23)

    # Link komentara

  101. Ako su "odlični uslovi" bili ponuđeni od strane NBS i banaka, zašto se niko nije uhvatio za njih (sem onih koji su bili ucenjeni)? Da li je logično da nam "pomognete" tako što ćemo mi legalizovati vašu pljačku?

    Imam dopis moje banke koji je poslala u NBS kao odgovor na moj prigovor, gde se eksplicitno kaže da su se zaduživali u EUR, a ne u CHF, te da su mi zato digli fiksni deo kamate kada im se tako htelo.
    (Siniša, 21. oktobar 2016 11:22)

    # Link komentara

  102. @Vlajko, ali ti nisi uzeo kredit u evrima vec u svajcarcima samim tim nema sta da racunas koliko si kredita otplatio u evrima, dinarima, kineskom juanu ili ruskim rubljama. Jedina relevantna valuta za tebe je svajcarski franak. Znaci to sto je svajcarac bio 54 dinara kad si ti uzeo kredit a sada je 110 dinara nije krivica banke, vec je posledica valutnih kretanja u zemlji i svetu. Kurs dinara je tada kada je vecina ljudi uzimala kredite bio izuzetno precenjen, i tesko subvencionisan kreditima iz inostranstva. Zato je dinar, kada su presusili krediti za godinu dve pao sa 75 dinara na 110 dinara za 1 evro. I sadasnja vlast takodje kreditima subvencionise tj pumpa vestacki da dinar bude jak ali prethodna vlast DS-a je to radila jos vise. Znaci za sve sto se u vezi kredita izdesavalo ljudima ne snose krivicu banke vec iskljucivo sama drzava tj njena vlast kao i valutna kretanja u svetu. Da je kojim slucajem svajcarac opao prema dinaru i evru umesto sto je jacao siguran sam da se niko od ljudi koji su uzeli kredite u svajcarcima ne bi zalio vec bi trljali ruke i pricali svima kako su ispali pametni. Svako snosi posledice svojih odluka i dobrih i losih i nema pravo da to prevaljuje na druge ljude. Naravoucenije cele price jeste da se covek nikada ne treba zaduzivati osim u valuti u kojoj ostvaruje prihod tj dinarima jer nas to uci celokupna ekonomska istorija.
    (Miki, 21. oktobar 2016 11:20)

    # Link komentara

  103. ja ne razumem koji sud može u galaksiji da presudi da neradnik koji je uzeo tuđe pare a to jest bancine treba on da diktira uslove a ne banka koja daje novac da se neradfnik posluži sa njim nikoga banka nije terala da uzimaju franke ili evre I da se troškare svi pod izgovorom da se skuce da kupe auto mobilni malo da putuju na more I sada treba da država resave njihove neradnicke problem a šta ce država sa nama sztotine hiljada koji smo pravili kuce bez ikakvih kredita a ovi što su uzeli kredit na 10000 jedan je kucu kupio svi fensi stanove na fensi mestu videla se vila u cem nije bila ako država I sud pomogne neradnicima šta je onda sa nama koji nismo kredite uzimali a graddili jesmo mi građasni drugog reda
    (veštak, 21. oktobar 2016 11:18)

    # Link komentara

  104. Korisnici kredita indeksiranih u CHF treba znaju da je nedavno formirano udruženje korisnika ovih kredita. Članovi su samo korisnici CHF kredita, i udruženje nema ulogu pravne pomoći i sl., već međusobnu saradnju, informisanje i podršku. Vrlo brzo će proraditi sajt udruženja (chfsrbija.org) na kom će svi zainteresovani moći da dođu do obilja korisnih informacija za borbu sa bankarskim prevarantima. Jer krediti indeksirani u CHF jesu prevarantski, ma šta gospoda iz banaka pričali.
    Na kraju i ova jedna presuda o kojoj je reč, ukazuje da nešto nije po zakonu. A šta sve nije po zakonu i da li je raskid pravo rešenje, pratite sajt Udruženja pa ćete saznati više.
    (hm, 21. oktobar 2016 11:17)

    # Link komentara

  105. @Vlajko
    Ta logika se zove kamata. Kada uzimate kredit, lepo piše koliko iznosi i koliko će vas na kraju koštati auto ili stan.
    Problem nastaje kada u međuvremenu skoči evro ili franak, ali to je rizik zaduživanja u stranoj valuti i svi smo u istom sosu. To je kocka.
    Kako su neki ljudi 90ih otplaćivali stanove (dinarske kredite) za 2 pakle cigareta, tako neki sada moraju da plate ukupnu kamatu od 150% vrednosti stana.
    Samo nam ostaje da se molimo Bogu da evro ne ode na 200 i euribor na 5 :)
     (Dragoljub, 21. oktobar 2016 11:16)

    # Link komentara

  106. Sta bi bilo da je svajcarac pao na 40 dinara, voleo bih da mi to neko objasni, korisnik kredita, pravnik i ekonomista. Drugo, uzimanjem kredita snosite rizik, kao i banka koja vam isti poverava, i toga ste svesni? Usluge koliko kostaju pitate pre nego sto zatrazite, jel tako? Evo ja nikad nisam uzimao kredit do sada, zato zivim sa roditeljima, nisam spreman da na sebe stavim taj rizik, jer nemam pokrice. Banka ga ima. Prema tome, pamet u glavu.. Ne moze nesto da se dobije tako sto kukate da nije fer. Nije fer prema nama koji cemo opet platiti vasu kuknjavu i nepromisljenost. Nije kradja vec ste sami potpisnici rizika i procenjivaci buducnosti... Sve najbolje.
    (stefan cerak, 21. oktobar 2016 11:16)

    # Link komentara

  107. @Vlajko
    smatram da je strasna situacija svih koji su upali u dugove vezane za kredite u svajcarcima. ne zelim da ih iritiram i zelim da se izvuku sto pre. ja licno nikada ne bih uzeo kredit sa rokom otplate duzim od 5 godina, ali to je moja lican filozofija.
    e sad pitanje. zasto su ljudi uzimali kredite u svajcarcima? razumem da nisu hteli u dinarima, ali zasto bas u svajcarcima? uzimati kredite u svajcarcima, to je kao kupovati i prodavati akcije na berzi. spekulantski pristup finansijama. ako sada neko ko je spekulisao u zelji da ispadne pametniji od onoga ko se zaduzio konvencionalno - u evrima, trazi da mu ostali ljudi koji su zaduzeni u evrima, zajednickim naporima pokriju taj gubitak koji je napravio (dakako pare moraju biti isplacene bankama, samo je pitanje da li ce da ih isplacuje onaj ko se zaduzio ili preko budzeta svi oni koji se nisu zaduzili), sta je onda sledece? da brokeri traze da im drzava pokrije gubitak na berzi jer su akcije telekoma ili cena nafte neocekivano pale? ili da svi koji su se ispalili pri kupovini polovnog auta, traze da ih drzava obesteti?
    ja razumem da je ruzno sto banke cerupaju ljude, ali ne razumem da neki poljoprivrednik sa uba mora od svog poreza da odvaja i umesto da placa za zdravstveni i obrazovni sistem, on mora da pokriva gubitak nekog spekulanta koji je uzimao stambeni kredit za 100 kvadrata na senjaku u CHF.
    (zagor, 21. oktobar 2016 11:16)

    # Link komentara

  108. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)

    Šta ti tu nije jasno?!
    Da si odmah platio auto u kešu platio bi po cijeni koliko je onda auto vrijedio u eurima, francima, rubljama, jenima ili već u kojoj valuti si uzeo kredit.
    Postoji nešto što se zove Forex(Foreign Exchange), to je svjetska burza za mešetarenje devizama, baš kako se na svjetskim burzama(Stock markets) mešetari dionicama. I baš kao i dionice svim svetskim valutama se konstantno mijenja vrijednost, slučajno to pratim, do prije par mjeseci je bilo €1=$1.35 a sad je €1=$1.11 i ja konkretno sam tu puno izgubio, ali nemam se kome požaliti da bi ja sad svoje novce natrag po kursu od prije 6 mjeseci.
    (Profesor Doktor, 21. oktobar 2016 11:15)

    # Link komentara

  109. Juce je bio cetvrtak a danas je petak!!! Jesu li i to promenjene okolnosti???
     (Zile, 21. oktobar 2016 11:13)

    # Link komentara

  110. Ovo prosto nije tacno.
    Po zakonu o obligacionim odnosima u slucaju raskida svaka strana ima pravo da joj se vrati ono sto je dala.
    Znaci banka MORA da vrati hipoteku.
    Takodje,strana koja je dala novac ima pravo na zakonsku zateznu kamatu.
    Dakle,banka ima pravo na novac koji je dala i kamatu a korisnik kredita na novac koji je platio u otplati i kamatu kao i sredstva obezbedjenja.
    Sve ostalo je protivzakonito i bahato.
    Treba znati da je zloupotreba menica i hipoteke krivicno delo i u takvom slucaju treba podneti krivicnu prijavu protiv odgovornih lica banke.
    Ova presuda je vrlo vazna za buduce sporove.to u bankama znaju i zato pokusavaju da je omalovaze.
    Jednom recju : u velikom su strahu.
    (nesa, 21. oktobar 2016 11:13)

    # Link komentara

  111. hteli mi to da priznamo ili ne, na kraju se sve svodi na nasu odgovornost. Ako ne moras da uzimas kredit, nemoj. Ako moras, pazi sta potpisujes i pod kojim uslovima uzimas. Stambeni krediti se uzimaju na 20-30 godina, to je jako dug period u kome svasta moze da se desi. Realno, to je vid kocke sa obe strane i kad se od te kocke izgubi, onda nam je kriva lopovska kockarnica.
     (bozza, 21. oktobar 2016 11:12)

    # Link komentara

  112. Ovde se radi o zameni teza a u zastiti svog extra profita bankari ce iskoristiti svoj demagoski potencijal na nacin na koji su to radili i kada su ugovarali ove kredite privlaceci gradjane nizom kamatom ali racunajuci na za njih ocekivan rast franka ili kada su neovlasceno menjali kamatnu stopu. Kada sam vise puta trazio da mi smanje neovlasceno podignutu kamatu kao i iznos koji su ukrali ta ista banka rajfajzen me je vise puta odbila. Tek kada sam ih tuzio vratili su ukradeno. Ovaj gospodin sada moralise o kursnim promenama i navodi primer rasta kursa evra. Istina je da je kurs evra otisao 60% a kurs franka preko 200%. U tome i lezi zamena teza. Ovde se ne radi o zastiti bankarske investicije vec o ekstra profitu na koji je banka i racunala dovodeci klijente u zabludu. Da nisu imuni na zelenastvo govori i njihova nezakonita namera o menjanju kamatnih stopa, tako da je dosta tog laznog moralisanja. Ovaj ovde bankar jos plasi ljude hipotekom i menicom i jos jednom kao i nebrojeno puta do sada sa pozicije sile i moci pokusava da odvrati ljude da povrate ono sto im pripada. Sramotna namera
    (Nikola, 21. oktobar 2016 11:12)

    # Link komentara

  113. @vlajko to je zato sto nemaš para da kupiš kola za gotovinu pa moraš da pozajmis. Ko nema para kupuje novac kao i svaku drugu robu po ceni i uslovima na koje pristane. Jel te terao neko da uzmeš kredit pod tim uslovkma? Nije. Šta nije jasno?
    (Aleksandar, 21. oktobar 2016 11:09)

    # Link komentara

  114. @Vlajko
    ne razumes sta prica? pa trebao si vise da ucis u skoli a pogotovo matematiku.
    ovo je samo jedna od 1000 posledica loseg obrazovanja i sunovrata moralnih vrednosti.
    (aaa, 21. oktobar 2016 11:09)

    # Link komentara

  115. Tvoj kredit tvoja odgovornost i .
     (Beogradjanin, 21. oktobar 2016 11:08)

    # Link komentara

  116. Zakon je jasan, ako posle zaključenja ugovora nastupe okolnosti koje otežavaju ispunjenje obaveze jedne strane, ili ako se zbog njih ne može ostvariti svrha ugovora, a u jednom i u drugom slučaju u toj meri da je očigledno da ugovor više ne odgovara očekivanjima ugovornih strana i da bi po opštem mišljenju bilo nepravično održati ga na snazi takav kakav je, strana kojoj je otežano ispunjenje obaveze, odnosno strana koja zbog promenjenih okolnosti ne može ostvariti svrhu ugovora može zahtevati da se ugovor raskine.

    Drugo, kada se raskida ugovor i osnov za upis hipoteke otpada jer je vezana za osnovni pravni posao (akcesornost)

    Trece nema naknade štete, jer steta nije nastala krivicom ugovornih strana, vec svako vraca ono sto je primio sa kamatom, ako je npr banka dala iznos od 10.000.000 DIN onda toliko korisnik kredita vraca sa kamatom, a ako je korisnik kredita za sve godine otplate kredita po kursu CHF isplatio 12.000.000, sto je moguće, jer je u početku placao i kamatu, banka je duzna da mu to isplati.. Tako da su korisnici kredita u prednosti i treba da traže zastitu svojih prava.
    (Pravi savetnik, 21. oktobar 2016 11:08)

    # Link komentara

  117. Sva ta Vaša priča je lepa za uši. Čak i logična. Ja samo pitam da je bilo koji građanin koji je uzeo kredit u bilo kojoj valuti, isplaćen u valuti ili u dinarima?
     (Jovan Mitrović, 21. oktobar 2016 11:03)

    # Link komentara

  118. Ništa od ovoga ne bi bilo da ljudi nisu svojevoljno otišli u banke i od istih, svesno, zatražili kredit u CHF!
    (Sa 22 si tropa, 21. oktobar 2016 11:02)

    # Link komentara

  119. Niko od nas nije video franka svi smo isplaceni u dinarima!!valutna klauzula je problem!!Franak je samo na papiru da se uzme ekstra profit!!Tokovi novca ni jedna banka se nije zaduzila u chf ,to je sustina!!
    (Marko, 21. oktobar 2016 10:57)

    # Link komentara

  120. Neka objasni kako glavnica raste sa godinama otplate kada je reč o kreditima u švajcarskim francima!
    (Pametnjaković, 21. oktobar 2016 10:56)

    # Link komentara

  121. Osnovno pitanje je da li su banke isp[lacivale strankama devize ili dinare na racun...drugo pitanje je koliko je svajcaraca dato za kredit i da li su u tom momentu banke imale toliko svajcaraca i sta su radile i kojim putem su dolazile do svajcaraca a u praksi isplacivali dinare gradjanima po nekom kursu a zatim gradjani kupovali devize...sta sa tim???
    (Milan Krstic, 21. oktobar 2016 10:47)

    # Link komentara

  122. To je kao prvo opasan presedan, a kao drugo nepravedno je!
    Jel ti ljudi šta su uzimali kredite nisu znali da im rata ovisi o kursu franka? Jesu! I šta bi oni sad?! Ako mi je nešto bilo nejasno sve su mogli pitati službenika banke prije potpisivanja ugovora.
    To je kao da ja sad kupim dionice nekog start-upa čija vrijednost preko noći skoči 1000% i nastavi bjesomučno rasti, i onda odjednom skroz izgubi na vrijednosti i dionice postanu bezvrijedne, i sad ja tražim sudskim putem da mi broker isplati sumu koliko sam ja te dionice platio.
    I još nešto, da li bi se ti ljudi šta su uzeli kredite u francima bunili da je kurs franka pao i rata im se smanjila?!
    (Meister Jakob, 21. oktobar 2016 10:46)

    # Link komentara

  123. Заборавио је само да каже и то, да они сами нису ни донели толики новац, већ је то новац који они пласирају по основу депозита код НБС, другим речима њега физички "нема", осим самог депозита.
    И не одговори, јесу ли се они сами заиста задуживали напољу у CHF или је у питању само начин обрачуна?
     (popeye, 21. oktobar 2016 10:46)

    # Link komentara

  124. nije mi jasno nesto. dodjes u banku d uzmes kredit daju ti uslove ti potpises i posle kazes e pa necu tako. pre 30 godina uzeo sam sa zenom kredit (iako sam beogradjanin 5 koleno) za stan rata nam je bila platu ipo. svi su nam govoril ida mso ludi. secam se bil oje da l ihocemo fiksnu kamatu ili promenjljivu mi smo odlucili za fiksnu. hocu da kazem da ns koji uzimamo kredite niko nije primoravao na to, svojevoljno dodjemo u banku trazim okredit potpisemo i onda nam ne valja. men ivise smeta sto vlast recimo za 3 godine podize cene a novinari pisu verovatno moraju da cene stoje. hran aje poskupela vise nego duplo, jedan od lekova koje pijem bio je 75 dinara sad je 320 a samo prosli mesec je bio 265 - sta da kazem nego da ih proklinjem to ni je jedini preostalo
    (ma, 21. oktobar 2016 10:45)

    # Link komentara

  125. Vidi prijatelju, možeš da sa stručne strane, koristeći izraze koje ne razume 90 odsto građana Srbije, objašnjavaš šta hoćeš i koliko hoćeš kada ljudima nikada neć biti jasno sledeće - kupim auto koji košta 17 hiljada evra, na kredit indeksiran u švajcarcima. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)

    Tebe Vlajko niko ne udara po ušima da uzmeš kredit i voziš novi auto. Nismo u Nemačkoj nego u Srbiji. A u Srbiji je tako, i zašto se bre ljudi, kad znate u kakvoj državi živimo, uvaljujete u silne kredite, a posle vam je kriv đavo.
    (Stevan, 21. oktobar 2016 10:43)

    # Link komentara

  126. Cek, on hoce da kaze da banka, kao osnovna jedinica kapitalistickog sistema - sistema izmuzivanja do poslednje kapi - nije htela da zaradi sto je vise moguce na trzistu svog poslovanja? Jesam ja veverica? Pa to je samo jedna od oblasti gde se novac stvara iz nicega a to je ono sto je dovelo ovaj svet u rasulo. Moras sine da radis, krvnicki i da na taj nacin zaradis. A to da sedis i menjas cifre u ekselu kako ti padne na um pa da danas evro bude ovoliki a sutra onoliki, i da od toga zaradjujes na ledjima drugih - e pa nece to da potraje. Najveci krivac u celoj ovoj prici je drzava, ne kao institucija vec kao narod koji dozvoljava da je muzu ovakvi pilicari.
    (qq, 21. oktobar 2016 10:32)

    # Link komentara

  127. Koliko su plate rasle u Srbiji u evrima?
    (Samo pitam, 21. oktobar 2016 10:30)

    # Link komentara

  128. Definitivno priča o velikom skoku kursa ne drži vodu, onda bi i oni koji su uzeli kredite u eur 2007. imali pravo da tuže banke jer je i njima kurs skočio za 65%.
    Jedino ako su banke podizale fiksni deo kamate u CHF trebalo bi da odgovaraju
     (stoper4, 21. oktobar 2016 10:29)

    # Link komentara

  129. Čovek lepo priča, ali istine radi treba reći da naše banke nemaju adekvatnu procenu rizika klijenta.

    Nema metotologije, nema software-a, nema obučenih ljudi. Drže se kao Svetog pisma Bazela 1,2,3 a svi u stručnom svetu dobro znaju da se kreditnim rizikom može efikasno upravljati samo na lokalnom nivou. Da to nije tako, ne bi ni postojale lokalne banke, nego vi sve bilo centralizovano.

    Na kraju krajeva, to i same Banke priznaju: Cena kredita je višestruko veća nego na zapadu, za jedan stan je trebalo vratiti još dva, sada jedan, ali i to je Zorane mnogo i nerealno.

    Zbog svega toga, prihodi banaka su pola/pola provizija - krediti. Pošto se krediti neće vratiti nikada, da baš tako, kada 60% posto kredita je nenaplativo, banke će se vaditi na proviziji. A to vipe nije pitanje za Zorana nego za Jorgovanku.
    (Sava Treci, 21. oktobar 2016 10:28)

    # Link komentara

  130. Vidi prijatelju, možeš da sa stručne strane, koristeći izraze koje ne razume 90 odsto građana Srbije, objašnjavaš šta hoćeš i koliko hoćeš kada ljudima nikada neć biti jasno sledeće - kupim auto koji košta 17 hiljada evra, na kredit indeksiran u švajcarcima. Otplaćujem kredit 3 godine i sračunam da sam otplatio preko 12 hiljada evra a u banci mi kažu da dugujem još 15 hiljada. Na kraju me je taj auto izašao skoro 30 hiljada evra. Ta matematika nikada i nikome neće biti jasna.
    (Vlajko, 21. oktobar 2016 10:28)

    # Link komentara

  131. Pa vi ste samo od održavanja računa prošle godine uzeli ste 200 miliona eura, o ostalom nema potrebe pričati.
    (alek, 21. oktobar 2016 10:27)

    # Link komentara

  132. Gospodo bankari,
    Prica o kreditima u svajcarcima je beskonacna i zavrsice se u vasu korist kao i sve do sada.
    Moja supruga je dobila sudsku zabranu za kredit gotovinski kod iste banke sa kamatom 25,9% za koji je bila zirant da joj PIO obustavlja 2/3 penzije pa sada moze da samo moli boga da sto pre umre jer sa tim sto nam ostaje nema ni za prezivljavanje.
    Toliko o vasim malim zaradama u Srbiji i ostalim sarenim lazama koje slusamo, bitna je Banka a gradjanin samo da ne crkne dok nevrati kredit to je najbitnije.
    Zato se i hvalite sa poslatih 260.000 resenja o prinudnoj našlati pozurite i onako je ljudski vek u Srbiji sve kraci.
    (Janjic Misa, 21. oktobar 2016 10:26)

    # Link komentara

  133. Tako je majstore. To je pravo pitanje. Iako nisam bankar i ne stitim njihove interese to je pravo pitanje za sve one koji su uzeli kredite u evrima. Lako je dokazivo da ko je uzeo kredit u evrima pre 10 godina u sustini duguje isto u dinarima iako je u medjuvremenu isplatio nekoliko miliona dinara kroz rate. Naravno, dug mu je u evrima smanjen ali princip je princip!
    (Bob Sent Kler, 21. oktobar 2016 10:25)

    # Link komentara

  134. Srbija zemlja apsurda
     (nema ovde leba, 21. oktobar 2016 10:24)

    # Link komentara