Fokus -

Oni će biti novi Samsung posle Samsunga

Leš se još nije ohladio (bukvalno), a u redu već stoje novi pretendenti na poziciju globalnog lidera na tržištu mobilnih telefona...

Izvor: Bug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Vrednost Samsungove deonice survala se čak osam odsto - najviše u poslednjih deset godina, a analitičari procenjuju da će sahrana pokojnog Galaksi Note 7 koštati otprilike 17 milijardi dolara. Međutim, ozbiljnija posledica šoka koji južnokorejski gigant proživljava poslednjih mesec dana biće uništavanje najmoćnijih i najboljih mobilnih telefona sa Android OS-om koji su nosili brendovi Samsung, Galaksi, a pogotovo Note.

Da se samozapaljivanje dogodilo nekoj drugoj, manje važnoj seriji Samsungovih mobilnih telefona, sve bi prošlo bez mnogo galame i sa ponekim otkazom u R&D pogonu u Seulu. Ovako, kada su avio-kompanije počele da postavljaju po aerodromima monitore sa istaknutom zabranom unošenja Galaksi nout 7 u avione i kada je Samsung povlačenjem druge, rezervne serije uređaja de fakto priznao da nema pojma zašto se njihov udarni proizvod tako ponaša - jasno je da će izgubiti veliki broj kupaca.

Šteta zaista može biti tolika da, uprkos trenutnom neprikosnovenom liderskom položaju na tržištu mobilnih telefona sa Android OS-om, Samsung izgubi mesto na tronu. Uostalom, Nokiji se pad s još čvršće vodeće pozicije dogodio a mobilni telefoni nisu goreli...

Logično je pitanje - ko će onda biti sledeći Samsung, nakon Samsunga. Evo procene šansi pojedinih kandidata na tu poziciju:

Huavej - 60%

Kineski gigant je najozbiljniji kandidat. Već sada su broj tri u svetu po broju isporučenih telefona, a jedini uz Samsung imaju toliko široku paletu proizvoda da pokrivaju sve segmente tržišta. Uređaji su im sve bolji, a Huavej se poslednje tri godine redovno pojavljuje i na listi telefona koje za izvrsnost nagrađuje EISA. Uporni Kinezi možda su baš sada dočekali svoju priliku ...

HTC - 10%

Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane. Dugo se mračilo HTC-u dok je Samsungu sijalo sunce, ali svemu jednom mora doći kraj. HTC je proizvođač Gugl piskela, uređaja koji trenutno nosi najimpresivnije specifikacije kada je reč o mobilnim telefonima sa Android OS-om i za kojeg mnogi fanovi Galaksija kažu da će baš na njega "prešaltati" zbog Samsungovog fijaska. Uostalom, HTC je retka kompanija koja ne beleži neki ozbiljan fail u svom do sada predstavljenom asortimanu. Nije im išlo, ali niko ne spori da su im uređaji vanserijski dobri. Ipak, kompanija je toliko izgubila u poslednjih nekoliko godina da su šanse da se uzdigne baš na svetski vrh dosta male.

Lenovo (i Motorola) - 40%

Vladar kineskog tržišta se kupovinom Motorole počeo je da se penje po globalnoj lestvici najuspešnijih proizvođača mobilnog telefona pa je već sada na mnogim tržištima pokosio donji i srednji segment tržišta. Pouzdano i prepoznatljivo ime i apsolutno vladanje srodnim tržištem prenosnih računara - kako na kvalitativnom, tako i na inovativnom nivou – dobra je osnova za repriziranje istog uspeha i kada je reč o mobilnim telefonima. Lenovo ima samo jedan problem: do sada još nisu uboli nijedan vau uređaj koji bi digao obrve konkurenciji i samo zbog toga su im šanse nešto ispod polovičnih.

No-name Kinezi - 20%

Očigledno je da će zbog celog ovog Samsungovog fijaska najviše koristi izvući nekoliko nadolazećih kineskih zvezda mobilne industrije. Kada se, naime, poljulja poverenje kupaca u Samsung, automatski se poljuljalo i njihovo poverenje u sva druga premium imena na tržištu, jer ako se ovo moglo desiti najboljem mobilnom svemira, onda se sigurno može desiti i svima drugima.

Zašto onda ne kupiti Xiaomi, ZTE, Meizu, Oppo, One Plus, LeEco, Coolpad ili neki petnaesti pojednostavljeni telefon koji nudi isto ili više, a za manje love? Takav scenario ipak nema previše šanse jer ni jedan od pomenutih kineskih proizvođača nema proizvode u svim tržišnim segmentima i/ili postavljene temelje za prodaju na svim svetskim tržištima.

Samsung - 50%

Možda se prosto neće dogoditi ništa. Samsung će najuriti razvojni tim Galaksi nouta, potrošiće nešto novčanih zaliha da pokrpe štetu od 17 milijardi i napraviće novi, bolji Note 8, zvao se on zaista Note 8 ili nekako drugačije. Nakon svetske premijere prvog Galaksi nouta-svi su mislili kako to čudovište nema nikakve šanse na tržištu i kako ga Samsung predstavlja samo da bi se bahatio činjenicom kako može da pruišti rizično eksperimentisanje. Desilo se suprotno: Galaksi nout je stvorio čitavu novu tržišnu kategoriju "velikih mobilnih" i iz eksperimenta je postao jedan od najvažnijih elektronskih uređaja u istoriji, koji je uveliko odredio način na koji većina nas danas komunicira, bez obzira koji aparat imamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.