Fokus -

Bankar: Osvestite se, Nintendo precenjen zbog Pokemanije

Akcije kompanije Nintendo su jednako popularne među klijentima Sakso banke kao što je i igra među entuzijastima igre PokemonGO.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Rast od 110% i visoka volatilnost čini ove akcije zanimljivim za trejdere, a Nintendo je nadmašio Apple i Facebook kao najtrgovanija akcija na platformi SaxoTraderGO u protekloj nedelji.

Kako su akcije u vrlo kratkom vremenu porasle 110% investitori zaista mora da se zapitaju da li Nintendo može da opravda tako visoku cenu. Mogli bismo doći u iskušenje da kažemo da se akcije Nintenda nalaze u „proširenoj stvarnosti“ baš kao i Pokemoni u igri, kaže direktor strategije na tržištu kapitala u Sakso banci Piter Garnri.

Kao što smo mogli da vidimo tokom protekle nedelje Nintendo su bile najtrgovanije akcije na SaxoTraderGO i dosta klijenata je imalo koristi od njihovog rasta. Ipak, verujemo da su ove akcije dostigle svoj vrhunac, i da investitori treba da razmotre zauzimanje kratke pozicije kako bi profitirali kada akcija počne da pada, ka razumnijem nivou, navodi Garnri.

On navodi da ova igra ima prosečan prihod po dnevno aktivnim korisnicima (ARPDAU) od USD 0,25. To je USD 0,05 više u odnosu na prethodni rekord ARPDAU od USD 0,20 koji je imala igra kompanije King Digital pod imenom Kendi kraš (Candy Crush).

Čak i ako pretpostavimo da igra PokemonGO dostigne jednu milijardu aktivnih korisnika i podigne ARPDAU do USD 0,50, to i dalje ne bi opravdalo trenutnu cenu akcija. Nintendo treba da pronađe dodatne izvore prihoda na mobilnoj platformi pre nego što jednačina počne da dodaje vrednost gore. Potencijal za plasman reklama i unovčavanje je veliki, ali je vrednost tih inicijativa vrlo neizvestan, zaključio je Garnri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.