Fokus -

Prvi čovek Tel Aviva za B92: BG? Ne delim savete, ali...

Bitno je da prestonicu učinite korisnom za ljude, da stvorite zajednicu u okviru grada, to ja zovem uspehom, kaže gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai u intervjuu za B92 Biz.

B92 Vesna Bjelic
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Hiljade IT inženjera, iskusnih investitora, preduzetnika i gostiju sjatilo se u Tel Aviv na DLD.

Sala je prepuna, traži se stolica više. Oči su uprte ka glavnoj bini. Očekuje se uvodni govor, možda dosadan, možda motivacioni, duhovit.

Umesto toga, žamor u sali prekidaju taktovi neke pesme...Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai izvadio je svoju frulu i odsvirao – Havi Nagilu.

Ron je zasluženo, pokupio aplauz, i sajam je mogao da počne.

- B92 u kolevci startapa: Stiže nova velika ideja

A ko je ovaj, na prvi pogled simptačini lokalac?

Huldai je bivši vojni pilot, a na čelu Tel Aviva je od 1998. godine. Ovde ga zovu anđelom za inovacije i mlade preduzetnike i nosi titulu čoveka koji je na čelu grada biznisa, mladosti i kulture.

B92 je imao ekskluzivnu priliku da razgovara s njim:

* Kako je Tel Aviv postao Startap siti?

- Ja ne dajem savete, ne delim recept. Ako neko dođe kod mene i pita me, odgovoriću. Ne nudim se...ali sam otvoren za sve.

* Za vaš grad kažu da je drugi Majami, ili druga Silicijumska dolina...U redu, ali kada ćete biti broj jedan?

- Hm...Nikada nisam želeo da budemo broj jedan, mislim da biti drugi ima svoje prednosti, to je ok i uvek izazov.

* Tel Aviv ima čime da se pohvali, za mnoge druge važi kao primer, ali da li imate nešto što vam nedostaje, šta vam treba da biste bili još bolji?

- Najvažnija stvar koja nam je trenutno potrebna, a nemamo je - dobar, funkcionalan sistem javnog prevoza.

* U Beogradu se trenutno dosta gradi, i na građevinskom i na infrastrukturnom polju...Šta mislite, šta je za jednu prestonicu najvažnije da bi funkcionisala uspešno?

- Trebalo bi da analizirate šta ljudi rade i da podvučete šta im treba i da onda radite na tome, ne da ostavite stvari da se razvijaju prirodno, treba da uključite sve, i drastične mere kako biste stvorili eko-sistem ili okruženje dobro za ljude...Stanove za porodice, igrališta, dečije parkove, osnovne škole, kulturne i druge institucije, zgrade, mogućnosti za razvoj, priliku da biraju mesta za kupovinu... to ja zovem zajednicom grada.

* Naša gradska vlast često poredi Beograd s vašom prestonicom, da li ste čuli da imamo lepšu promenadu nego što je ova u Tel Avivu?

- Nisam ... Kao što sam rekao, ne želim da budem prvi, a vrlo, vrlo sam srećan što čujem da negde postoji lepša promenada.

Ron je bio domaćin prošle nedelje više od 10.000 gostiju iz celog sveta. U gradu se samo govorilo o startapovima. Nije ni čudo, svaka deseta kompanija ovde je iz oblasti visoketehnologije.

Više o tome uskoro opširnije...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.