Fokus -

Kako su napravili super brending države sa - 30 EUR

Umesto tradicionalnog božićnog kalendara, zaposleni portala finskog Ministarstva spoljnih poslova ‘ThisisFINLAND’ odlučili su da praznike 2015. godine obeleže potpuno drugačije.

Izvor: MediaMarketing
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Umesto klasičnih fotografija lepota svoje zemlje, pod vođstvom Petre Teman, direktorke javne diplomatije Ministarstva spoljnih poslova i glavne sekretarice finskog Promotivnog odbora, objavili su set emotikona od kojih svaki predstavlja neobične običaje, emocije, omiljene psovke ili mitove o njihovoj zemlji. Smešni, a često i (auto)ironični, nasmejali su Fince, a strance upoznali s manje poznatim činjenicama o Finskoj te im srušili neke okorele stereotipe. Simpatičan dizajn i humor emotikona odjeknuli su puno dalje od Skandinavije. Do kraja godine bili su priča u 2.000 svetskih medija, na dan lansiranja na Twitteru su imali reach od 3 miliona. Iako skoro ništa novca nisu uložili u promociju, kampanja je dala rezultate vredne 3,8 miliona evra.

Šta stoji iza uspeha jedne od najboljih brending kampanja države i na koji način je moguće promeniti imidž zemlje, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu govoriće voditeljka finskog super projekta, Petra Teman.

- Kako ste došli na ideju da jedinstvena obeležja svoje zemlje pretvorite u emotikone?

Za to je zaslužan tim ljudi. Želeli smo da osvežimo božićni kalendar koji internet stranica ThisisFINLAND radi svake godine u decembru. Naš se posao uveliko svodi na razumevanje trendova i fenomena, pa je sama zamisao uvek bila, da tako kažem, tu negde.

- Vlade su obično vrlo stroge i ozbiljne, a vaši su emotikoni ironični i duhoviti, ali svejedno su dobili zeleno svetlo finske vlade. Kako ste uspeli to da spojite?

Tako što nismo tražili odobrenje. A sada ozbiljno… To je nešto što je deo nas Finaca i brendinga naše zemlje: sve se u Finskoj vrti oko niskih hijerarhija i jednostavnog i neposrednog pristupa svemu što radimo. Bilo nam je jasno da će emotikoni biti neuspešni ako uključimo ceo niz emocija, i one pozitivne i one negativne, kao i sve naše prednosti i mane.

- Šta je bila osnovna poruka koju ste hteli da komunicirate?

Da je Finska ne samo digitalno pismena, već i zabavna, da znamo da se šalimo na vlastiti račun.

- Kako su emotikoni promovisali vašu zemlju u svetu i koliko ih je ljudi do sada preuzelo? Kakve su reakcije bile u samoj Finskoj, ali i u ostatku sveta?

O tome ću vam nešto više reći na samom predavanju. Ukratko, postigli smo uspeh. Poruka je dospela do više od 250 miliona ljudi, a „skinuti“ su nekoliko stotina hiljada puta.

- Po vašem mišljenju, šta je bilo najvažnije za uspeh kampanje?

Iskrenost. Dobar dizajn/izbor tema. Korišćenje cele mreže, uključujući i Ministarstva. Odobravanje samih Finaca.

- Rezultati kampanje su bili izvrsni. Jeste li morali puno ulagati u njenu promociju?

Mislim da smo uložili nekih 30 evra. Sve je bilo organski.

- Jeste li sa ovim pokrili sva obeležja Finske ili možemo očekivati novi skup emotikona u bliskoj budućnosti?

Emotikone smo poslednji put ažurirali 9. juna. Mislim da smo sada gotovi s tim.

- Šta ćemo sve čuti od vas na Weekend Media Festivalu u Rovinju?

Opušteni prikaz svega što se događa kod brendiranja neke zemlje „iza pozornice“. Osim toga, čućete i nešto o tome kako se u našim umovima rađaju predrasude o različitim zemljama, kao i da je li uopšte moguće uticati na njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.