Fokus -

Najveći svetski proizvođač stiže u Prahovo

Elixir Group je sa jednom od vodećih svetskih agrobiznis kompanija Roullier Group iz Francuske, odnosno sa njenom članicom Phosphea potpisala sporazum o strateškoj poslovno-tehničkoj saradnji u segmentu biznisa sa feed fosfatima. Ova francuska grupacija čiji je vlasnik Daniel Roullier poseduje 25 fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i šest fabrika za proizvodnju feed fosfata, ostvaruje godišnji prihod od oko tri milijarde dolara i zapošljava oko osam hiljada radnika. Fabrike za proizvodnju feed fosfata, koje su locirane u Španiji, Francuskoj i Tunisu, posluju u sastavu članice Phosphea koja se trenutno kotira na prvom mestu u ovom biznisu u Evropi i na drugom mestu na svetskom nivou. Uz poslovnu saradnju sa Elixir Group, kupovinom pogona za proizvodnju monokalcijum fosfata u Prahovu, Phosphea preuzima poziciju najvećeg proizvođača feed fosfata na svetu. Potpisivanje ovog strateškog ugovora između Roullier-a i Elixir-a je svakako veliki događaj pogotovo za istočnu Srbiju gde skoro da i nema privrednih aktivnosti. Najveći svetski proizvođač feed fosfata dolazi u selo Prahovo, gde će nastaviti da razvija proizvodnju i prodaju ovih proizvoda po celom svetu.

Izvor: NIN
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kao što smo pre dve godine pisali, Elixir Group sa svojim stručnjacima, uz strane konsultante, razvio je novi proizvod i krenuo u proizvodnju monokalcijum fosfata. Do tada monokalcijum fosfat se nije proizvodio u Srbiji niti je postojala fabrika za ovu proizvodnju. Do trenutka početka proizvodnje u Prahovu, ta neophodna sirovina za proizvodnju stočne hrane je uvožena iz Rusije. O kvalitetu monokalcijum fosfata iz Elixir Prahova najbolje govori podatak da je u prvoj godini ovaj proizvod plasiran u 20 država, a u drugoj godini u 50. Obim proizvodnje je od početnih 30.000 tona, u kontinuitetu povećavan, da bi dostigao 100.000 tona na godišnjem nivou. Na svetskoj mapi se prvi put pojavljuje 2015. godine, kada je u raznim agencijskim izveštajima i na stručnim konferencijama Elixir Prahovo prepoznat kao novi proizvođač monokalcijum fosfata iz Srbije. Za vrlo kratko vreme zauzima četvrto mesto u Evropi, a 93 posto proizvodnje plasirano je u izvoz u zemlje regiona, Evropske unije, kao i u Afiku, Aziju, Južnu Ameriku, a sedam posto proizvodnje plasirano je na domaćem tržištu.

Poređenja radi: francuski partner Roullier, kao globalni lider, izvozi u 90 država u svetu, a Elixir Prahovo za kratko vreme, za manje od tri godine, osvoja tržište i izvozi monokalcijum fosfat u 50 država sveta.

Monokalcijum je veoma važna sirovina za proizvodnju stočne hrane koja sadrži makroelemente fosfor i kalcijum, neophodne u ishrani životinja, za regulisanje sinteze proteina i pravilno formiranje kostiju.

- Na čiju inicijativu je došlo do saradnje sa francuskim Roullier-om, pitamo predsednika poslovnog sistema Elixir grupe Stanka Popovića?

Mogu reći da je velika čast za Elixir Group kao i za našu zemlju što jedna velika svetska firma želi saradnju sa nama. Njih je privukao naš veliki uspeh u kratkom vremenu i, skoro da se može reći, da smo im bili prepreka na njihovom putu razvoja.

Prošle godine izrazili su želju da od nas kupe fabriku za proizvodnju monokalcijum fosfata u Prahovu. Pregovori su trajali nekoliko meseci dok nismo usaglasili međusobne zahteve. U oktobru prošle godine smo sve uskladili i – rukovali se. Oni su zatim poslali revizorske kuće da provere poslovanje i ostale stavke neophodne za ispunjavanje uslova koje će prethoditi potpisivanju ugovora. Kada je potvrđeno da je sve u redu, u februaru ove godine smo potpisali ugovor.

- Koje stavke iz ugovora ste morali, kao uslov za validnost ugovora, da ispunite?

Da bi fabrika monokalcijum fosfata poslovala kao samostalna celina morali smo da, u roku od šest meseci, izdvojimo ovaj pogon iz industrijskog kompleksa Elixir Prahovo, što je podrazumevalo da izgradimo nov magacin za gotov proizvod, nezavisnu infrastrukturu i pristup na javnu saobraćajnicu, samostalno snabdevanje energentima i postavimo ogradu oko novog kompleksa za proizvodnju feed fosfata. Morali smo da srušimo neke objekte koji nama nisu bili od značaja, zatim da izgradimo interne saobraćajnice, parkinge, portirnicu, kolsku vagu. Mi ćemo sve završiti do kraja jula, a postignut je džentlmenski dogovor da oni od 1. jula preuzmu komercijalnu prodaju i povezane poslovne aktivnosti, a od 1. avgusta zvanično preuzimaju i fabriku odnosno ceo novoformirani proizvodni kompleksa feed fosfata.

- Da li će francuska fabrika, bez republičkog finansijskog podsticaja, kako su zahtevale neke strane firme, zaposliti nove radnike?

Oni su već otvorili svoje predstavništvo u Beogradu i za početak zaposlili 10radnika, a zadržaće i sve zaposlene iz proizvodnog pogona u Prahovu. S obzirom na to da planiraju dalje povećanje proizvodnje sigurno će zapošljavati i nove radnike.

- Šta znači za poslovanje Elixir Prahova prodaja pogona za proizvodnju monokalcijum fosfata?

Pogon za proizvodnju monokalcijum fosfata čini samo pet odsto naše imovine. Industrijski kompleks Elixir Prahovo se prostire na oko 70 hektara, a novoformirani proizvodni kompleks feed fosfata zauzima ukupno tri hektara. Ova transakcija nije ni na koji način poremetila naše poslovanje, čak naprotiv. Sredstva od prodaje ovog dela našeg biznisa ćemo upotrebiti za finansiranje novih investicija i dalji razvoj svih članica Elixir grupe. Strateški ugovor sa Roullier grupom predviđa da će za njihovu proizvodnju u Prahovu oni nastaviti da koriste našu sirovinu, odnosno da kupuju fosfornu kiselinu koju proizvodi Elixir Prahovo i domaći kalcijum karbonat, a uz naknadu će koristiti našu luku i železnicu za transport njihove robe.

Dolazak velikog francuskog investitora u Srbiju, koji je saradnju sa Elixir grupom prepoznao kao dobru poslovnu priliku za širenje svojih proizvodnih kapaciteta, istovremeno i ohrabruje činjenicom da su Srbiju prepoznali kao potencijal za sigurno investiranje.

- Pored Elixira i države Srbije, šta Negotin i selo Prahovo dobijaju dolaskom francuske firme?

Za dolazak velike svetske firme u selo Istočne Srbije može se reći da je korak u ostvarenju plana ravnomernog razvoja Srbije i njenih regiona. Novim investicijama, novim zapošljavanjem, direktno i indirektno, podiže se nivo finansijskih sredstava koja cirkulišu u lokalnoj zajednici. Pravilo je da ako se velika firma razvija, ona povlači u razvoj i okruženje: razvija se mala privreda, uslužne i ugostiteljske delatnosti, otvaraju se zanatske radnje, restorani, hoteli - praktično celo stanovništvo živne. Zaposliće naše ljude, koristiće naše sirovine, našu luku, železnicu, koristiće naše energente, angažovaće domaće firme za transport robe i održavanje fabričkih postrojenja. Od naših sirovina praviće i gotov proizvod izvoziti u 100 država širom sveta, što je za našu državu svakako jedan od najpoželjnijih primera stranih investicija.

- U kom pravcu će dalje ići poslovanje IHP Eliksir Prahovo?

Mi smo kao grupacija sa prodajom ovog pogona smanjili svoje kreditno zaduženje, time poboljšali svoj finansijski status a naše partnere i kreditore uverili da to što radimo dobro radimo. Omogućili smo dalji razvoj za Elixir Prahovo i celu Elixir grupu, a ono o čemu ćemo pričati u jednom od narednih brojeva NIN-a je ozbiljan i veliki projekat koji će biti prvi put viđen u Srbiji, sve za dobrobit naše industrije, grada Negotina i države Srbije.

Nakon kupovine IHP Prahova iz stečaja 2012. godine, napuštene fabrike koja pet godina nije radila, mi već pet godina kontinuirano investiramo i nastavljamo da razvijamo ovaj kompleks hemijske industrije. Početkom ove godine smo pustili u rad novu fabriku NPK đubriva čija je proizvodnja 300.000 tona godišnje. Sada Elixir Prahovo zajedno sa Elixir Zorkom proizvodi 600.000 tona NPK đubriva godišnje, oko 35 posto se plasira na domaće tržište a 65 posto se izvozi u države regiona i Evropske unije.

Posebno smo svi vezani za ovaj pogon u Prahovu gde smo sopstvenim snagama osvojili proizvodnju monokalcijum fosfata, kao potpuno novog proizvoda. Međutim, njegovom prodajom su se otvorile mnoge mogućnosti za snažan dalji razvoj Elixir Prahova i svesni smo pravila da se nekada morate nečega odreći ako će to odricanje doneti boljitak. Prodaja proizvodnje monokalcijum fosfata i te kako donosi boljitak – za dalji razvoj cele Elixir grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.