Fokus -

Nastavićemo da unapređujemo poslovnu klimu

U ovom mandatu moramo završiti proces rešavanja problema preduzeća koja nemaju tržišnu valorizaciju i okrenuti se daljem unapređenju poslovne klime i davanju šanse zdravom delu privrede. A to znači, privlačenju investitora i jačanju malih i srednjih preduzeća.

Vlada i ministarstvo postaju sve više partneri privrede obezbeđujući institucionalne uslove za privlačenje novih investicija, za razvoj privatnog sektora i jačanje konkurentnosti domaće ekonomije. U tom smislu će i Ministarstvo privrede, svoj fokus prebacivati sa rešavanja pitanja neefikasnih preduzeća koja su dugo opterećivala ekonomiju zemlje i podrivala fiskalnu stabilnost, na jačanje domaćih preduzeća koja su se pokazala konkuretnim i sposobnim da se prilagode tržišnoj utakmici i privlačenju investitora kojima je na raspolaganju postojeći sistem za podršku koncipiran tako da bude na raspolaganju svim zainteresovanim ulagačima, polazeći od Razvojne agencije, koja je prva stanica za zainteresovane, preko lokalnih samouprava, do Ministarstva i Vlade Srbije. „Verujem da će i grčki investitori naći interes da u ovakvim uslovima učvrstimo saradnju“, kaže ministar privrede Goran Knežević. “Tim pre što je grčki privatni sektor i dalje veoma jak i pokazuje snažan interes za investicije u oblastima obnovljivih izvora energije, zaštite životne sredine i transporta.“

Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

- Šta su najvažniji reformski potezi koje će Vaše ministarstvo preduzeti u narednom periodu?

Srbija je na odličnom putu privrednog preporoda, ispravno vodi ekonomsku reformu i otvorila je vrata investitorima stabilnom fiskalnom politikom. Cilj nam je da povećamo obim investicija u Srbiju, da obezbedimo veći izvoz srpskih proizvoda, da unapredimo poziciju Srbije u svetu, kao i da dalje radimo na obezbeđivanju pravne sigurnosti i fer uslova za sve učesnike na tržištu i privrednom životu Srbije. Iako smo u proteklom periodu rešavali pitanja preduzeća koja su godinama bila neefikasna i neodrživa na tržištu, što je bitno uticalo na fiskalnu konsolidaciju Srbije, u ovom mandatu te procese moramo i da završimo.

- Šta ministarstvo može da učini na poboljšanju ukupne poslovne klime?

Mnoga istraživanja pokazuju da je veliki broj stranih investitora zadovoljno poslovnom klimom u Srbiji. U razgovoru sa privrednicima, podvučena je potreba daljeg smanjenja sive ekonomije, ali i veći fokus na eUpravi kao načinu pružanja usluga građanima i privredi. Na svim ovim poljima postoji veliki pomak. Međutim, ključno za privredni ambijent je rešavanje nekih nasleđenih problema iz prošlosti čime ćemo više kapaciteta, energije i finansija usmeriti u ono što možemo nazvati „zdravi deo srpske privrede“ - privlačenje investitora, podršku malim i srednjim preduzećima i efikasniju upravu. Sve će to doprineti još boljoj poziciji Srbije na Doing Business listi Svetske banke.

- Šta strani investitori koji već posluju u zemlji mogu da očekuju kada su u pitanju aktivnosti vašeg ministarstva?

Investitori pokazuju veliki interes za ulaganja u Srbiju, privučeni evropskom perspektivom naše zemlje, strateškom pozicijom u ovom delu Evrope, odličnim rezultatima stabilne makroekonomske politike i jakim političkim vođstvom. Ministarstvo privrede će se u narednom periodu fokusirati na unapređenje postojećih mehanizama za podsticanje ulaganja, kako domaćih, tako i stranih, otklanjanje nepotrebnih i složenih administrativnih procedura, implementaciji zakona koji unapređuju poslovni ambijent. Važno je pomenuti i činjenicu da smo 2016. proglasili Godinom preduzetništva i kroz taj program jačamo sektor malih i srednjih preduzeća, pre svega, kako bismo osigurali razvoj preduzetništva i bazu privrede, ali takođe stvorili i lance dobavljača i partnera investitorima u Srbiji. Razvijamo i mogućnosti javno-privatnog partnerstva, koji je tek u začetku kod nas.

- Kako ocenjujete trgovinsku saradnju sa Grčkom?

Privrednu saradnju između Srbije i Grčke, a posebno trgovinsku razmenu kao najzastupljeniji vid prometa, karakteriše stabilnost, raznovrsnost i gotovo konstantan rast od 2000. godine. Ipak sa početkom snažne recesije u Grčkoj intenzitet grčkih ulaganja se znatno smanjio. Siguran sam da ćemo zajedno raditi na popravljanju slike Grčke kao ulagača u Srbiji.

- Grčke kompanije prisutne su u gotovo svim privrednim granama. Koliko su grčke investicije doprinele unapređivanju poslovnog ambijenta u Srbiji?

rčki kapital je prisutan u različitim segmentima srpske privrede, a u najvećem obimu u bankarskom sektoru. Pored toga, najznačajnija ulaganja realizovana su u sektorima telekomunikacijama, energetike, infrastrukture, poljoprivrede, hotelijerstva, trgovine – maloprodaje i dr.

- Gde vidite najveće potencijale za dalji razvoj privredne saradnje sa Grčkom?

I pored najozbiljnije finansijske krize u novijoj grčkoj istoriji, privatni sektor Grčke i dalje karakteriše veliki investicioni potencijal. Najveće interesovanje grčkih investitora prisutno je u sektorima: infrastrukture, energetike- tu naročito mislim na obnovljive izvore energije, zaštita životne sredine i transporta. Naše dve zemlje i naši narodi su decenijski bliski i iskreno prijateljski. Podržavali smo jedni druge u teškim situacijama bezbroj puta. Stoga sam siguran da naše dve države mogu pronaći, kroz različite modele saradnje, poput Helenik plana, zajednički ekonomski interes.

- Koje biste nove investicije mogli da najavite i ima li interesovanja grčkih investitora za ulaganje u Srbiji?

Ubrzanim sprovođenjem reformskih aktivnosti u Srbiji stvoren je povoljan i privlačan privredni ambijent što ima veliki značaj za mogućnost novih ulaganja iz Grčke imajući u vidu obostrane interese i privredne potencijale. Postojeći sistem za podršku investitorima je koncipiran tako da bude servis svim zainteresovanim ulagačima, polazeći od Razvojne agencije, koja je prva stanica za zainteresovane, preko lokalnih samouprava, do Ministarstva i Vlade Srbije.

- Nagovestili ste da će Ministarstvo mnogo direktnije sarađivati sa privrednicima. Šta to konkretno znači kada je u pitanju dijalog o zakonskim rešenjima i praktičnoj primeni propisa koji pogađaju privrednike?

Zahvaljujući intenzitetu dijaloga koji vlada ima sa privrednicima, donet je niz zakonskih rešenja koja u praksi olakšavaju poslovanje i čine ga još sigurnijim. Primeri su Zakon o radu, koji bolje reguliše radne odnose, Zakon o inspekcijskom nadzoru, koji se bavi više prevencijom nego sankcionisanjem, kao i Zakon o ulaganjima, kojim se stvara siguran okvir za podršku investitorima. Ovu dobru praksu ćemo svakako nastaviti i intenzivirati jer se uspeh naših politika meri uspehom naše privrede i zadovoljstvom naših građana.

Izvor: www.diplomacyandcommerce.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.