Fokus -

ENHL saga: Ko je znao da će Dunav prodati udeo?

Odakle firmi Domicil, sa četiri zaposlena, koja se bavi održavanjem poslovnog prostora, 90 miliona dinara za pozajmicu preduzeću Montinvest properti, sa kojim još nije mogla da uspostavi poslovnu saradnju, jer je praktično tek osnovano?

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Podsetimo, Komisija je konstatovala da Bojović sa povezanim firmama nije objavio ponudu za preuzimanje Energoprojekta u momentu kada je sa povezanim licima stekao udeo veći od 25 odsto, što je zakonska obaveza. Zbog toga mu je na skupštini oduzeto pravo glasa po osnovu vlasništva, on se na toj sednici nije ni pojavio, pa ni njegov predlog, da se izvrši smena menadžmenta Energoprojekta, nije prošao. Ipak, ponuda za preuzimanje sada je najavljena, a prema mišljenju brokera, Komisija neće imati mnogo prostora prilikom odlučivanja o njoj. "Za deo u kome je prekršen zakon, verovatno je da će biti izrečena novčana kazna, ali nadalje su Bojović i povezane firme praktično, ispoštovale nalog Komisije i moraće da se cene papiri koje priloži", tvrde stručnjaci za Danas.

Zašto je Viktorija oil izdvojila 205 miliona dinara kako bi ih pozajmila tek osnovanoj firmi Pravo zrno, ono istog dana, to opet kao zajam, uplatilo Unoprojektu a odatle je prosleđeno takođe Montinvest propertisu. To je samo jedno od pitanja koje se postavlja nakon što je Komisija za hartije od vrednosti objavila obrazloženje rešenja iz postupka nadzora u trgovanju akcijama Energoprojekta.

U nalazu ispisanom na 20-ak gusto kucanih strana, navode se sve novčane transakcije između desetak povezanih firmi, koje su se do 31. januara i 2. februara ove godine, slile na račune dve firme - već pomenutu Montinvest propertis i Jopag. Obe firme su se iza kastodi računa kod dve banke, pojavile kao skriveni kupci akcija Energoprojekta koje su na tržište u ta dva dana izneli Dunav - društvo za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom i Ist kapital Balkan.

Komisija se, bar u izveštaju koji je dostavila, nije bavila pitanjem kako to da se od kraja decembra odvijaju transakcije prebacivanja milionskih suma, uglavnom preko "taze" firmi i očigledno priprema novac za kupovinu. Ko je imao insajdersku informaciju (ili je to bio dogovor) da će Dunav izneti 31. januara svoj paket akcija Energoprojekta na Berzu, i na vreme obezbedio sredstva za to.

Naime, Montinvest propertis je tog jutra u 10.47h objavio nalog da kupuje 400.000 akcija, a u razmaku od nekoliko sekundi na Berzi se pojavio i prodavac, firma državnog Dunav osiguranja, sa nešto manjim paketom, od 374.868 akcija, za koje je dobio 487,2 miliona dinara.

Sličan scenario ponovio se dva dana kasnije, kada je kupac sa kastodi računa Vojvođanske banke, a sada znamo da je reč o firmi Jopag, objavio da kupuje 260.000 akcija, a tačno 29 sekundi kasnije prodaju 250.593 akcije oglasilo je Ist kapital Balkan, i transakcija je okončana uparivanjem naloga uz postignutu cenu od 327 miliona dinara. I Jopag i Montinvest su u tom trenutku imali novac za kupovinu, uglavnom poreklom iz raznih pozajmica i jednog kredita.

U izjavama koje su dali pred Komisijom za HoV, svi predstavnici firmi koje su pozajmljivale preko trećih lica novac, tvrdili su da nisu znali da će ta sredstva biti upotrebljena za kupovinu akcija Energoprojekta, već da su verovali kako su potrebna za tekuću likvidnost. Ali, istovremeno su, po pravilu, objašnjavali da međusobno dugo sarađuju, zbog čega su pozajmice i odobravali.

Komisija je razjasnila i povezanost svih preduzeća koja su učestvovala u kupovini. Tako iza Montinvest propertis, koje je osnovano 27. decembra prošle godine, stoji austrijski Monting invest, čiji je zakonski zastupnik i direktor Vitomir Perić a jedini deoničar Tomaž Bole iz LJubljane. Ista je vlasnička struktura i preduzeća sličnog imena, Montinvest Beograd, koje se takođe javlja u lancu međusobnih transakcija.

Perić je istovremeno i vlasnik Jopaga, firme koja je drugi kupac akcija Energoprojekta, a preko svog istoimenog preduzeća u Cirihu. Preko novčanih transakcija, ali i kao dugogodišnji saradnici u raznim poslovima, te dve firme povezane su i sa Dobrosavom Bojovićem, tvrdi se u izveštaju Komisije a na osnovu izjava koje su prikupili tokom nadzora u ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.