Fokus -

Da li je Snep stvarno zaslužio ovo?

Vrednost akcija kompanije Snep, vlasnika aplikacije za slanje poruka Snepčet uvećana je za 44 odsto tokom prvog dana trgovanja, ali je veliko pitanje sada da li Snep zaista vredi nešto manje od 30 milijardi dolara, zapitao se specijalista danske Sakso banke Peter Garnrij.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Getty images)
(Foto: Getty images)

Vrednost akcija Snap-a je uvećana za 44% tokom prvog dana trgovanja i veliko je pitanje sada da li Snap stvarno toliko vredi – trenutno nešto manje od 30 milijardi dolara.

Ako pogledate odnos vrednosti ukupnog i investiranog kapitala, on iznosi oko 12,9 puta na 24-mesečnoj terminskoj osnovi. Ako se to uporedi sa Facebook-om, taj koeficijent je iznosio 9,1 u maju 2012. Godine. Sve to ukazuje na to da Snap ima veoma visoka očekivanja za budućnost – cena akcija Snap-a je znatno veća u odnosu na akcije društvenih medija i za to postoje dobri razlozi.

Snap ima najveću penetraciju u starosnoj grupi od 15 do 29 godina. Znamo da je to vrlo, vrlo interesantna starosna grupa za oglašivače i to je razlog zašto Vol Strit voli društvenu platformu Snap-a. Ali tu postoji puno rizika.

Znamo da Facebook, na primer, veoma dobro napada Twitter, a sada ima i Instagram platformu. Oni bi takođe mogli da ukradu neke od funkcionalnosti i karakteristika Snapchat-a i otežaju ubrzani rast koji tržište sada ugrađuje u cenu. Na osnovu trenutne cene možemo zaključiti da tržište očekuje od Snapchat-a očekuje da proširi bazu orisnika i poveća prihode za oko 50 odsto na godišnjem nivou u narednih tri do četiri godine. To je prilično velika stopa rasta, čak i za Snapchat.

U vezi sa tim postoji dosta rizika i na osnovu trenutne cene smo dosta oprezni, uprkos veoma atraktivnoj platformi za društvene medije i penetraciji među veoma atraktivnom starosnom grupom mladih.

(Autor: Peter Garnrij (Saxo bank))

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.