Fokus -

Evro na mukama, šta ga tišti

Najnovije ankete biračkog tela na izborima za francuskog predsednika nastavljaju da beleže prilično povišene procente za Le Pen, a isto tako i razlika između prinosa nemačkih i francuskih obveznica ostaje na tom nivou, kod 10-godišnjih obveznica je oko 80 baznih poena.

Izvor: B92
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

Ovo nastavlja da pritiska evro u svim segmentima i taj pritisak se može nastaviti barem dok ne dobijemo rezultate glasanja u aprilu – za poslednjih godinu dana svi smo dobro naučili da ne verujemo u ankete pogotovo kada je bilo reči o Bregzitu ili pobedi Trumpa.

Tehnički najznačajnija dešavanja među glavnim evropskim valutnim parovima je prekid podrške za EURGBP. Valutni par EURJPY je takođe u defanzivi, EURAUD je u blizini najnižeg nivoa za poslednjih nekoliko godina, a EURUSD se probio ka zoni od 1,0500-25 koja predstavlja poslednji pravi bastion podrške pre dostizanja najnižeg nivoa u ciklusu od 1,0350.

Izostanak osude USD osim u EURUSD verovatno potiče iz želje da sačekamo i vidimo šta će predsednik Tramp reći u svom govoru na zajedničkoj sednici Kongresa sledećeg utorka. Takođe su jučerašnje kratke vesti o ekonomskim pokazateljima iz Markit istraživanja bile nenadahnjujuće i slabe u odnosu na januar.

Večeras, ćemo imati zapisnik sa sastanka Saveznog komiteta za otvoreno tržište, mada je teško poverovati u potencijal bilo kakve lekcije iz svega ovoga jer je svedočenje predsednice Fed-a Dženet Jelen pred Kongresom bilo novijeg datuma a svedoci smo da Fed reagujući na podatke i Trampovu politiku obično nije u stanju da daje smernice osim da dalje prebacuje izgleda za sastanak.

Australijski dolar je i dalje jedna od najjačih valuta, a guverner Nacionalne banke Australije Filip Lou i dalje zvuči vrlo optimistično u najnovijim govorima, sa poslednjim komentarima koji preko noći pokušavaju da dodaju pozitivne spinove oko situacije sa zapošljavanjem. Ali nama pozadina ovoga izgleda kao kreditna katastrofa u nastajanju na duži rok. Iako valuta čini sve kako bi izgledala neranjivo na globalna očekivanja reflacije u ovom trenutku.

Kurs EURGBP je pao posle lažnog utiska o njegovom prekidu ranije u istoj oblasti ispod 0,8470. Ovog puta, pauza traži viši kvalitet uz vrlo slabiji evro i uz podršku sterlingu od manje pomirljivog guvernera Banke Engleske Marka Karnija juče, kada su kamatne stope u Velikoj Britaniji dobile manji podsticaj. Sledeći veliki nivo je u zoni oko 0,8350-00, koja bi mogla da se otvori za proboj ka znatno nižim nivoima.

(Autor: Džon Hardi, direktor sektora Strategije na deviznom tržištu u Sakso banci (Saxo Bank))

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.