Fokus -

"Godinu dana hotela - skok posete 549%"

Učesnici Foruma hotelijera u Beogradu saglasili su se da je za razvoj hotelijerstva u Srbiji veoma važno ulagati u razvoj turističkih destinacija, ali su navodili i primere gde su hoteli direktno doprineli razvoju turizma i povećanju broja gostiju.

Jelena StjepanovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Tako je predstavnica hotelske grupacije A hoteli Vesna Vlatković kazala da je posle prve godine rada njihovog hotela Izvor u Aranđelovcu skok posete u tom gradu iznosio 549 odsto, što znači da je uticao na turističku ponudu celog mesta.

Uz to je zapošljavanje skoro 200 mladih ljudi doprineo i rastu standarda i smanjenju nezaposlenosti.

Iskustvo sa drugim njihovim hotelom – Sloboda u Šapcu je, kako je navela, potpuno suprotno, jer je razrađena ponuda i veliki broj već postojećih gostiju vrlo brzo doveo do popunjenosti hotela.

Na Forumu je najavljeno da će Beograd ove jeseni dobiti još dva hotela – Saint ten i Tesla smart stay, koji je inspirisan životom i delom naučnika Nikole Tesle. Grupacija A hoteli, koja je u vlasništvu srpskog privrednika Miroljuba Aleksića, otvoriće sledeće ekskluzivan hotel Tornik na Zlatiboru, sa 320 soba, u čiju izgradnju je uloženo desetine miliona evra, najavila je Vesna Vlatković.

Vlatković je ocenila da ukoliko zaista želimo Srbiju kao turističku destinacija, turizam mora da postane prioritetna privredna grana, mora da se uradi brendiranje Srbije kao takve, a onda će svako pojedinačno promovisati ono što turistima nudi, pa i hoteli.

Direktor festivala Džast aut (Just out) Vladimir Blagojević izjavio je da je Festival vitezova za samo dve godine postojanja prerastao destinaciju na kojoj se održava a to je manastir Manasija i Despotovac i pozvao sve prisutne hotelijere da investiraju u izgradnju hotela na toj lokaciji jer gosti nemaju gde da odsednu.

“Mi smo klasičan primer kako je manifestacija prerasla destinaciju. U prvoj godini održavanja festival imali smo 20.000 gostiju, a sledeće već 50.000 gostiju. Interesovanje je veliko, pripremamo se za obeležavanje 600 godina manasije 2018. godine I želimo da dovedemo celu Evropu”, naveo je Blagojević.

Zbog toga pozivam zainteresovane da razmisle i izgrade smeštajne kapacitete jer mi goste nemamo gde, postoje samo dva mala i skromna hotela, što je nedovoljno, naveo je Blagojević.

Interesantan primer iznela je i Olivera Škorić, predstavnica Meriotovog hotela Kotjard koji je nedavno otvoren u Beogradu, navodeći da je uprava hotela zbog specifičnih ovdašnjih navika u okviru hotela napravila i prostoriju za pušenje, iako je u tom hotelskom brendu zabranjeno pušenje.

Sa druge strane, stručnjak za turizam koji decenijama organizuje turističke ture po Evropi i svetu, Goran Pilipović kazao je da je pušenje u hotelima upravo nešto što odvraća strane goste od Srbije, jer je za njih neshvatljivo da se oseća duvanski dim u hotelu.

“Dok to ne sredimo, nećemo se mnogo pomaći”, kazao je Pilipović i naveo da je moderni turizam ogromna mašinerija i mora da bude povezan sa državom i investitorima i ne mogu hotelijeri to sami da urade.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

“Srbija je samo u jednom od 33 programa za Evropu I to u turi koja traje 33 dana pa nisu mogli da nas zaobiđu, prosto smo tu. Mada ni Hrvatska i Slovenija nisu mnogo bolje, ima ih u dva ili tri programa”, kazao je Pilipović.

“Italija, Velika Britanija i Francuska ostaju glavna turistička tržišta, mada se u poslednjih godinu dana menja geopolitika posle serije terorističkih napada u Francuskoj i odluke Velike Britanije da izađe iz EU”, naveo je Pilipović, koji je tur menadžer u britanskom Trafalgar tursu.

Govoreći o Britaniji, kazao je da će prva žrtva Bregzita biti turizam, jer je za britanskog turistu veliki udar pad funte od 30 odsto za tri meseca, tako da to tržište treba ciljati i pokušati dovesti ih I u ove krajeve, što neće biti lako.

Na pitanje B92.net šta je to što je Srbiji potrebno da bi privukla više turista, Pilipović je kazao da mi nekako dosta polažemo u istoriju, brojke a da je turistima važna priroda, doživljaj, autentičnost, atrakcije i neophodno je pre svega osmisliti dobar program i povezati se regionalno, napraviti širu ponudu.

Na konstataciju da pomaka ima i da broj turista raste, Pilipović je kazao da je to tačno ali da je naša početna osnova bila mala pa je svaki rast pričličan skok i ocenio da je to, još uvek, nedovoljno.

Direktorka Adria hotel foruma iz Zagreba Marina Franolić predstavila je prezentaciju koja pokazuje da su investicije u hotelske kapacitete na Balkanu veoma male i iznose manje od jednog procenta ukupnih ulaganja u tu industriju u svetu.

Međutim, navela je da se situacija blago menja od 2013. godine i da interesovanje za region raste, ali da se mora puno raditi na kvalitetu ponude, na podizanju cena soba i na performansma hotela jer region još uvek ne generiše visokoprofitabilne hotele.

Forum hotelijera je tradicionalno godišnje okupljanje poslenika u hotelskoj industriji koji se održava u organizaciji časopisa Turistički svet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.