BBC na srpskom - B92

Indija: Žena zapaljena na putu za saslušanje povodom slučaja silovanja

Indijka je pretrpela ozbiljne opekotine i lekari se bore za njen život.

Izvor: BBC
Podeli
Seksualno zlostavljanje žena je u centru pažnje poslednjih godina u Indiji/Getty Images
Seksualno zlostavljanje žena je u centru pažnje poslednjih godina u Indiji/Getty Images

Dvadesettrogodišnja žrtva silovanja se bori za život, nakon što je zapaljena na putu ka sudu u severnoj Indiji.

Devojka je krenula na sudsko saslušanje za slučaj koji se vodi protiv dvojice muškaraca od marta meseca, u državi Utar Pradeš.

Ona je u bolnici, u kritičnom stanju zbog teških opekotina.

Pet muškaraca, uključujući i dvojicu optuženih za silovanje, uhapšeni su zbog sumnje da su je zapalili, prenosi policija.



Devojka se kretala ka železničkoj stanici, kada ju je grupa muškaraca napala i odvukla do obližnje poljane, a potom zapalila, prenose lokalni mediji.

Doktori koji brinu o njoj u bolnici u gradu Laknau kažu da je vatra zahvatila 90 odsto njenog tela i da će uskoro vazdušnim putem biti prebačena u Delhi zbog bolje medicinske nege.

Incident se odigrao u kraju Unao, koji se nedavno našao u vestima zbog još jednog slučaja silovanja.

Policija je u julu pokrenula istragu protiv člana vladajuće stranke, nakon što je žena koja ga je optužila za silovanje teško povređena u saobraćajnoj nesreći.

Njene dve tetke su poginule, a advokat je povređen.

Najnoviji incident je izazvao burne reakcije širom Indije, čija javnost je još u šoku zbog slučaja ubistva i silovanja koji je zauzeo naslovne strane medija nedelju dana ranije.

Dvadesetsedmogodišnja veterinarka silovana je i zapaljena na jugu Indije, 27. novembra. Izbili su protesti širom zemlje, nakon što su pronađeni ugljenisani ostaci žrtve.

Velika stigma

Rađini Vadijanatan, dopisnica BBC-a za regiju južne Azije

Prema poslednjoj kriminalnoj statistici, u Indiji se prijavi skoro sto silovanja dnevno. Širom gradova i sela, žene, deca i muškarci izloženi su brutalnim napadima. Mnogi od tih slučajeva ne budu prijavljeni, a kamoli da završe u novinama.

Poslednjih dana došlo bilo je burnih reakcija zbog skorašnjeg slučaja silovanja i ubistva veterinarke u Hajderabadu. Najnoviji slučaj u Unau je samo pojačao bes.

U državi u kojoj postoji velika stigma oko prijavljivanja slučajeva seksualnog zlostavljanja, da li su oni koji ih prijave dovoljno bezbedni? Da li vlast čini dovoljno kako bi se zlostavljači kaznili?

Decembra 2012. godine, pratila sam slučaj grupnog silovanja u Delhiju, koji je pokrenuo debatu o seksualnom zlostavljanju u Indiji. Ali izgleda da se malo toga promenilo.

Poslednjih dana, neki zvaničnici su savetovali ženama da se ranije vraćaju kući i da izbegavaju javni prevoz u određenom periodu, ali aktivisti smatraju da je akcenat ponovo stavljen na to kako da se žene promene, umesto kako da se indijsko društvo u celini učini boljim.

https://twitter.com/Zebaism/status/1202443319382593537?s=20

https://twitter.com/thakur_shivangi/status/1202455037718384640?s=20

https://twitter.com/rsabhishek93/status/1202468112584458240?s=20

Silovanje i seksualno zlostavljanje žena nalazi se u centru pažnje u Indiji od decembra 2012. godine.

Tada je grupna muškaraca silovala devojku u autobusu u Delhiju. Ali nema naznaka da su zločini protiv žena u opadanju.

Prema poslednjim vladinim podacima, indijska policija je tokom 2017. godine registrovala 33.658 slučajeva silovanja - to je u proseku 92 silovanja dnevno.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu