BBC na srpskom - B92

Rusija se mešala u američke izbore "preko svih velikih društvenih mreža“

Novo istraživanje pokazuje da su Jutjub, Tamblep, Instagram i Pejpal – kao i Fejsbuk i Tviter – podstakli širenje propagande.

Izvor: BBC
Podeli
U izveštaju stoji da su Jutjub, Tambler, Pinterest, Instagram i Gugl+, pored Fejsbuka i Tvitera, bili pogođeni ruskom kampanjom dezinformisanja/Getty Images
U izveštaju stoji da su Jutjub, Tambler, Pinterest, Instagram i Gugl+, pored Fejsbuka i Tvitera, bili pogođeni ruskom kampanjom dezinformisanja/Getty Images

Izveštaj, koji je u ponedeljak objavio američki Senat, otkriva obim ruskih pokušaja širenja dezinformacija.

Autori studije kritikuju "zakasneli i neusklađen odgovor" tehnoloških giganta.

Izveštaj su napravili zajedno Univerzitet u Oksfordu i firma koja se bavi analizom društvenih mreža Grafika.

To je prva analiza milion postova na društvenim mrežama koje su komitetu za obaveštajne poslove Senata dostavili Tviter, Gugl i Fejsbuk.

Dok su Fejsbuk i Tviter već otkrili umešanost Rusije, malo se znalo o umešanosti drugih platformi.

U izveštaju se navodi da su i Jutjub, Tambler, Pejpal i Gugl+ bili obuhvaćeni ovom kampanjom, pri čemu je Rusija prilagođavala tehniku od digitalnog marketinga do ciljanih poruka publici preko više kanala.

"To je čitava porodica društvenih mreža", kaže dr Filip N. Hauard, direktor Oksfordskog internet instituta.

"Mislimo da je cilj bio da se napravi kampanja koja izgleda mnogo legitimnije."

Istraživanje opisuje ogromnu kampanju predvođenu Agencija za istraživanje interneta (IRA) - ruskom kompanijom koju je obaveštajna zajednica Sjedinjenih Država opisala kao firmu povezanu sa ruskom vladom.

Kako je navedeno u izveštaju, Rusija se posebno usmerila na konzervativce postovima o imigraciji, rasizmu i oružanim pravima.

Takođe su nastojali da se naruši glasačka moć levičarski nastrojenih afroameričkih građana, širenjem dezinformacija o izbornom procesu.

Jedna kampanja IRA naglašena u dokumentu, Black Matters US, postojala je na Tviteru, Fejsbuku, Instagramu, Jutjubu, Gugl+, Tambleru i Pejpalu. Sa ovih različitih naloga međusobno su promovisani postovi i događaji.

Kada je Fejsbuk blokirao grupu na svojoj platformi, ona se na Tviteru žalila na taj potez i optužila ovu društvenu mrežu "da podržava dominaciju belaca".

Donald Tramp je pobedio Hilari Klinton na izborima 2016./AFP
Donald Tramp je pobedio Hilari Klinton na izborima 2016./AFP

"Ono što je jasno je da su sve poruke jasno koristile Republikanskoj stranci - a posebno Donaldu Trampu", navodi se u izveštaju.

"Tramp se najviše pominje u kampanjama koje su upućene konzervativacima i desničarski orjentisanim biračima, gde su poruke podstakle ove grupe da podrže njegovu kampanju. Glavne grupe koje su mogle da izazovu Trampa su onda dobijale poruke s ciljem da zbune, odvrate i na kraju obeshrabre članove od glasanja."

Dok su podatke koje su koristili istraživači dobili od Fejsbuka, Tvitera i Gugla, njihovi nalazi kritikuju "zakasneli i neusaglašeni odgovor" ovih kompanija na rusku kampanju dezinformisanja.

Istraživači ističu detalje koji su mogli da dovedu do toga da internet kompanije ranije otkriju mešanje, poput korišćenja ruske rublje za kupovinu reklama i internet potpisa koji se odnose na IRA operacije.

Fejsbuk analizirao profil korisnika

Fejsbuk protiv govora mržnje, nasilja

Fejsbuk: u trci sa Rusijom

BBC je zatražio komentar od Ambasade Rusije u Velikoj Britaniji.

IRA je bila među tri kompanije optužene ranije ove godine, u sklopu istrage advokata Roberta Mulera o mešanju Rusije u izbore 2016. godine. Dvanaest zaposlenih u agenciji su optiženi, kao i navodni finansijer Jevgenij Prigožin.

"Društveni mediji su postali prirodna infrastruktura za razmenu kolektivnih žalbi i koordinaciju građanskog angažmana, kao kompjuterski alat za društvenu kontrolu, kojom manipulišu politički konsultanti, kao i alat podjednako dostupan političarima i u demokratskim zemljama i diktaturama", navodi se u izvještaju.

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 121 idi na stranu