BBC na srpskom - B92

Digitalna pop kultura u Srbiji o otvaranju Lidla: Humor, crne boje

Najrazličitiji sadržaj ispirisan novim trgovinskim lancem lako je našao put od klika do klika i ne prestaje da se širi.

Izvor: BBC
Podeli
Na društveni mrežama se najviše pričalo o jeftinoj piletini iz Lidla/Getty Images
Na društveni mrežama se najviše pričalo o jeftinoj piletini iz Lidla/Getty Images

Šta "Kosovo za poneti", "Bitka za Lidl" i "Popust u Lindi" imaju zajedničko? Radi se o internet mimovima koji su preplavili društvene mreže na dan i nakon otvaranja trgovinskog lanca Lidl i male su šanse da niste videli bar jedan.

Mimovi mogu da nasmeju, razbesne, poprave nedelju i olakšaju ponedeljak.

Za one koji nisu sigurni o čemu se radi, govorimo o sadržaju na društvenim mrežama koji često pomaže da se uz fotografiju, video i malo reči pronikne u srž nekog fenomena i sa svetom podeli šaljiva, ironična ili sarkastična poruka.

Prvi mimovi inspirisani otvaranjem novog trgovinskog lanca u Srbiji pojavili su se na mrežama u isto vreme kada su počeli da se formiraju redovi ispred prodavnica na dan otvaranja.

Žena koja je spiskala 16 miliona funti kupujući

Instagram društvena mreža broj jedan među decom

Da inspiracije neće nedostajati bilo je jasno nakon što se pojavio snimak na kome se vide posetioci jedne od šesnaest novootvorenih prodavnica u Srbiji koji se agresivno bore kako bi ugrabili smrznute pileće na sniženju.

Tako je čuvena replika "Ljubinka sine, ide tata u rat" iz filma "Mi nismo anđeli" u danu otvaranja novog lanca postala mim sa tekstom "Ljubinka sine, ide tata u Lidl".

Od opisa Bitke za Lidl, preko najava popusta u "Lindi", kao reakcije na lapsus gospođe koja je dajući izjavu medijima čekajući u redu pogrešno izgovorila naziv lanca, sve do političkih poruka, gde predsednik Aleksandar Vučić pita kasirku da mu upakuje Kosovo, "pošto će biti kao poklon", kreativnosti nije bilo kraja.

Najrazličitiji sadržaj ispirisan novim trgovinskim lancem lako je našao put od klika do klika i raširio se na društvenim mrežama.

Crni humor kao odgovor na siromaštvo

https://www.instagram.com/p/Bo34Qs9BYyq/?taken-by=negujmosrbski

"Ono što je bilo upečatljivo je način na koji je internet reagovao na video na kome se vidi tuča za piliće u jednoj od prodavnica", kaže za BBC autor i osnivač portala Netokracija Marko Mudrinić.

Takav video sadržaj je, objašnjava, nešto što se lako deli na internetu jer se radi o energičnom, eksplozivnom momentu koji oslikava iskonske ljudske osobine i kao takav lako dolazi do velikog broja ljudi na društvenim mrežama.

"Neko je taj video podelio sa podsmehom, nego ga je podelio da bi poručio da ne treba da se smejemo jer je video odraz siromaštva", kaže Mudrinić.

Koji god da je motiv onih koji su podelili video i foto mimove inspirisane Lidlom, Mudrinić kaže da je crni humor ovoga puta pokazao da je digitalna pop kultura itekako prisutna u Srbiji i da ima šta da kaže iako ne koristi mnogo reči.

"Internet nam je dao mogućnost da, bez puno reči, kažemo jako mnogo", kaže.

Iz virtuelnog sveta u realnost - cena proizvoda, pa sve ostalo

Potrošačima na prvom mestu cena/Getty Images
Potrošačima na prvom mestu cena/Getty Images

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kažu da redovi zbog prehrambenih proizvoda svedoče o veoma niskom potrošačkom standardu.

"Godinama govorimo o tome da je potrošačima na prvom mestu cena i da je to jedan od glavnih faktora kojim se rukovode kada odlučuju o tome u kom će marketu pazariti i na koji način", objašnjava pravni savetnik Udruženja potrošača Vojvodine i Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Mladen Alfirović.

Ali ne treba zaboraviti ni znatiželju.

"Uvek imamo određeni broj potrošača koji su znatiželjni i žele da vidi kako novi objekat izgleda - i oni su doprineli celom tom haosu koji je nastao", kaže.

Dok crni humor u mimovima inspirisan otvarenjem i dalje živi na društvenim mrežama, iz NOPS-a kažu da razloga za optimizam ipak ima.

"Ovo jeste pozitivan korak kada je uz pitanju jačanje konkurencije na tržištu Srbije i ono što se očekuje jeste da i drugi trgovci krenu da prate politiku cena koju ima ovaj lanac", objašnjava Alfirović.

Razloga da ne budu pesimistični trebalo bi da imaju i vlasnici nezavisnih prodavnica - one i dalje ostaju prva stanica kada su svakodnevne potrepštine u pitanju.

"Većina potrošača će i dalje namirnice kao što su hleb i mleko kupovati negde gde im je najbliže - neće sedati u automobile i ići u velike lance da kupe sitnice", kaže Alfirović.

Na hleb i mleko računaju i pojedini vlasnici malih nezavisnih radnji.

"Mi nudimo ono što je komšiluku neophodno - male sitne stvari zbog kojih se ne ide u velike kupovine", kaže vlasnik jedne od malih, nezavisnih prodavnica u Bulevaru Kralja Aleksandra u Beogradu.

Piletina je, već, druga stvar.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 119 idi na stranu