BBC na srpskom - B92

"Airbnb“ u Srbiji još uvek u sivoj zoni

Nove izmene Zakona o ugostiteljstvu predviđaju da i oni koji izdaju stanove kratkoročno preko onlajn platformi moraju da budu prijavljeni kao pružaoci turističkih usluga.

Izvor: BBC
Podeli
Er bi en bi aplikacija/Getty Images
Er bi en bi aplikacija/Getty Images

Iako je zamišljeno da upravnici zgrada vode evidenciju o stanovima koji se izdaju, pa i onima preko popularne mreže za kratkoročni najam - "Airbnb" (Er bi en bi), ovo pravilo se još uvek ne sprovodi u praksi.

Mogućnost da ugoste turistu u sopstvenom stanu i solidno zarade privlačna je mnogim našim sugrađanima. Više od trista stanova u Beogradu je trenutno u ponudi na Airbnb platformi.

Jelena iz Beograda izdaje tri stana preko ovog sajta: sopstveni i dva koja pripadaju članovima njene porodice. Smatra da tako može bolje da zaradi u odnosu na izdavanje stana na duže, ali i koristi svoj stan kada joj odgovara. Cena jednodnevnog najma u proseku je 30 evra.

Stanodavci osećaju veću zaštitu, jer Airbnb nadoknađuje načinjenu štetu, što može da bude problem sa stanarima koji iznajmljuju stan na duže. Kao prednost ove vrste najma, Jelena navodi da se ovi stanovi bolje održavaju i manje koriste, jer gosti najćešće samo spavaju u njima.

Sve je više onih koji se opredeljuju za ovakvu vrstu smeštaja u odnosu na hotel i to ne samo zbog povoljnije cene.

"Više volim spontanu, atmosferu nečije sobe ili stana, nego hotelsku sobu," kaže Vesna koja je koristila Airbnb u pet evropskih gradova.

Zadovoljna je uslugom, iako priznaje da je bilo nekih iznenađenja.

"Ali to sve postane smešna anegdota kad se vratim kući," kaže ona.

Pet mesta sa previše turista

Od mini-Gagarina do nevidljivog Vorhola

"Airbnb" i problem plaćanja poreza

Beograd je popularna destinacija među mladima/Getty Images
Beograd je popularna destinacija među mladima/Getty Images

Ovakvi stanovi u Beogradu nisu registrovani kao apartmani za pružanje turističkih usluga i vlasnici ne plaćaju nikakav porez po tom osnovu. Airbnb ne snosi odgovorost za to, već upozorava vlasnike da moraju da prouče lokalne zakone i deluju u skladu s njima, pre nego što odluče da svoj stan ponude za iznajmljivanje.

Zbog nemogućnosti države da naplati porez od ove vrste najma, Airbnb je već godinama na udaru gradskih vlasti u metropolama širom sveta. U Kanadi, Airbnb šalje obaveštenja "domaćinima" da moraju da prijave prihod poreskoj službi.

Na nekim popularnim turističkim destinacijama, poput Ibice, privatnim licima je zabranjeno da iznajmljuju svoje stanove preko ove platforme.

Ministarstvo turizma sprema novi Zakon o ugostiteljstvu, koji ne pravi razliku između lica koja izdaju stanove preko ove platforme i drugih izdavalaca smeštaja. Svi oni će morati da prođu kategorizaciju kod jedinica lokalne samouprave.

Novitet ovog zakona je usluga E-turista, portal koji će sadržati sve informacije o objektima za smeštaj i njihovim vlasnicima. Takođe, pružaoci smeštaja moraće preko ovog sistema da prijave turiste.

Upravnici zgrada moraju da znaju sve stanare

Upravnici zgrada moraju da znaju ko živi u zgradama koje održavaju/Getty Images
Upravnici zgrada moraju da znaju ko živi u zgradama koje održavaju/Getty Images

U Srbiji postoji problem naplate poreza i za dugoročno iznajmljivanje stanova. Nedavno uspostavljeni upravnici zgrada treba da imaju evidenciju stanova koji se izdaju u jedinicama kojima upravljaju.

Vlasnik firme Moj upravnik Dejan Mrkalj tvrdi da izdavanje stana na dan nije regulisano srpskim zakonima. U zgradama su istaknuti spiskovi vlasnika koji su dobijeni iz katastra nepokretnosti, a upravnici treba da znaju ko tačno živi u stanovima.

Baza podataka stanara služi da bi se tačno podelili troškovi zajedničkog održavanja zgrade, a ne da bi upravnici obavljali posao poreske uprave.

Kako su upravnici iz njegovog preduzeća zaduženi za održavanje više od 300 zgrada, još uvek nisu počeli da se bave sastavljanjem tih spiskova.

Domaćin na Airbnbu treba da obavesti stanare zgrade u kojoj ima stan čime se bavi i na neki način dobije njihovu saglasnost za to.

"Ništa od stanara ne krijem, ne vidim razlog da me prijavljuju, a da nije u pitanju pakost", kaže Jelena.

U slučaju prijave za nezakonito obavljanje turističke delatnosti, inspektor izlazi na teren i donosi rešenje o zabrani delatnosti dok se ne izvrši kategorizacija i pokreće prekršajni postupak.

Za ovaj prekršaj propisana kazna za fizičko lice kreće se u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

Renata Pindžo, savetnica u Ministarstvu turizma kaže da novi zakon uvodi mnoge olakšice za fizička lica, pružaoce usluga smeštaja do 30 ležajeva.

Ukida se dosadašnja obaveza pružanja usluga preko posrednika što će im naročito olakšati način rada. Takođe, svi koji izdaju sobe na kraće od 30 dana, smatraće se ugostiteljima.

Ljudi koji izdaju stanove turistima preko onlajn platformi mogu da očekuju da će plaćati paušalni porez.

"Time im se olakšava poslovanje, a s druge strane država stiče uvid ko sve pruža ugostiteljske usluge, ko su gosti koji tu odsedaju i s kojim kapacitetima raspolažemo", zaključuje Pindžo.

Getty Images
Getty Images

I kada bi se sprovodila revnosnija kontrola plaćanja poreza, Jelena bi i dalje izdavala stanove preko ove platforme. Očekuje da bi zarađivala isto koliko i sada.

Ona smatra da Airbnb nudi dovoljno slobode i zaštite vlasniku stana. Čak i kada ne izdajete svoj stan, već to radite za druge, možete da zaradite barem prosečnu platu u Srbiji.

"U opštem nedostatku poslova, to uopšte nije loše", zaključuje ona.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 78 idi na stranu