Test: Toyota Prius 4 Executive

Pred nama je četvrta generacija najpopularnijeg hibridnog automobila na svetu. Nakon pet miliona proizvedenih primeraka i velike popularnosti ne samo kod holivudskih “trendsetera”, već i kod taksista širom planete, postavljamo pitanje, da li je Prius još uvek hipstersko vozilo budućnosti, ili je već postao uobičajena svakodnevica?

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Odgovor na postavljeno pitanje je vrlo jednostavan i nedvosmislen. Prius je odavno postavo uobičajen izbor prilikom kupovine limuzine srednje klase širom planete.

Čak i u Srbiji putevima krstari priličan broj Priusa, ali su procentualno i dalje mnogo manje zastupljeni nego u drugim državama, pre svega zbog toga što kod nas ne postoje nikavi benefiti prilikom kupovine ekoloških vozila, što je opšteprihvaćena praksa.

Četvrtu generaciju Priusa nestrpljivo smo čekali. Toyota je prilikom konstruisanja prethodne generacije shvatila da hibridni automobil ne mora da izgleda kao "spejs šatl" kako bi privukao kupce, pa su dizajneri namerno "spustili loptu". Ipak sa zadovoljstvom konstatujemo da su se sada vratili da neobičan dizajn.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4540/1760/1470 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4540/1760/1470 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2700 mm

Nakon upoznavanja sa automobilom, zapažamo da postoji dosta retro detalja koji podsećaju na američke automobile iz pedesetih godina prošlog veka, kako na karoseriji, tako i u kabini.

Pogledajte samo uspravnu i usku zadnju svetlosnu grupu koja kao da je precrtana sa nekog "kadilaka reponje".

U kabini, tu su ovalni otvori za ventilaciju, kao i instrument tabla i presvlake sedišta u dve boje u dizajnerskoj šemi koja je tipična za stare "kadilake".

Inače, dimenzije i proporcije automobila su malo izmenjene u odnosu dosadašnje Priuse. Novi je nešto je duži, širi i niži, pa deluje dosta elegantnije i sportskije.

Čak je i koeficijent aerodinamike poboljšan, što direktno utiče na smanjenje potrošnje na otvorenom drumu.

Međuosovinsko rastojanje od 2,7 metara nije menjano. I pored toga, prtljažnik je povećan za desetak procenata, na 500 litara, a prostor za kolena putnika na zadnjoj klupi je takođe veći nego ranije. To je učinjeno pre svega drugačijim pozicioniranjem baterija.

Zaobljena ivica krova doduše nije išla na ruku dugajlijama koji će pozadi imati problema sa prostorom za glavu. Inače, sa ovim dimenzijama, Prius se gotovo podudara limuzinom Avensis, pa Toyota sa punim pravom svoj hibrid svrstava u D segment.

Kao što smo rekli, dosta detalja u kabini podseća nas na stara dobra vremena automobilizma. Međutim, dizajneri Toyote nisu propustili priliku da ugrade i neke neobične i moderne elemente.

Pre svega mislimo na deo centralnog tunela između prednjih sedišta koji je napravljen od lakovane bele plastike. Tu je montiran bežični punjač mobilnih telefona (samo u ovom nivou opreme), a ceo taj deo je inače praktična pregrada za odlaganje sitnica.

Ipak, ovaj detalj nije naišao na jednodušno dobar prijem kod svih koji su se vozili. Bilo je raznih komentara, pa se čak čulo da ovakav dizajn podseća na kadu.

Kabina deluje prostrano i prijatno pored ostalog i zbog obilnog korišćenja materijala svetlih boja. Međutim, po vrlo sunčanom danu kada je sunce u zenitu, ovo može da predstavlja problem, pošto se svetli enterijer reflektuje na zakošeno vetrobransko staklo.

Instrument tabla je vraćena na centar komandne table, u nastavku centralne konzole. Svi podaci se prikazuju na velikom i kvalitetnom ekranu u boji.

Vozač može da bira između nekoliko mogućih prikaza instrumenta, poput klasičnog brzinomera, ili toka energije i rada hibridnog sistema. Tu je i detaljna statistika o potrošnji, svrstana po datumima.

Primetili smo da najmanju potrošnju postižemo kada ispred sebe imamo instrument koji pokazuje u kojem procentu koristimo električni i benzinski motor.

Na centralnoj konzoli se nalazi još veći kolor ekran osetljiv na dodir kojim se podešava multimedijalni sistem i koji služi za prikaz mape navigacionog sistema.

Kao i u restilizovanom Aurisu, mehanički tasteri i potenciometri su uklonjeni, pa se uređajem komanduje ili dodirom na ekran, ili dodirom na označena polja oko ekrana koji imitiraju prekidače.

Mali problem je što sistem deluje sporije i manje intuitivno za korišćenje nego onaj sa klasičnom postavkom u prethodnoj generaciji.

Automobil koji vam prikazujemo ima najbogatiji od tri ponuđena paketa opreme, Executive.

Pre nego što počnemo da nabrajamo stavke koje su karakteristične za ovaj nivo, moramo da napomenemo da već osnovna verzija ima opremu koja bi mogla da se podvede pod luksuznu, poput LED farova sa automatskom regulacijom dugog snopa, dvozonske "klime", audio uređaja sa šest zvučnika, kompletne elektronike za sprečavanje nezgoda, automatskih prozora na svim vratima, i “hends fri” brave.

Uz Executive opremu dolaze uređaji koji u potpunosti menjaju doživljaj vožnje. Recimo, audio sistem koji potpisuje firma JBL poseduje deset zvučnika i među boljim je koji smo slušali u poslednje vreme.

Takođe, tu su i adaptivni tempomat, automatsko parkiranje, “hed-ap” displej koji se projektuje na vetrobran, navigacija, kamera za vožnju unazad sa navođenjem i brojni drugi elementi.

Ono što nas je prilikom prvog kontakta sa automobilom oduševilo jeste vožnja. Stari "prijus" je bio odlična limuzina, međutim, novi model je drugačiji, rekli bi smo po Evropskom ukusu. Iako je u kokpitu na prvi pogled sve isto kao i ranije, promene su velike. Sada možete udobno da oslonite lakat desne ruke i pokretom zgloba baratate ručicom (možda previše vertikalo postavljenom) CVT menjača i komandama audio sistema.

Vožnja Priusa nije se promenila u odnosu na prethodnu generaciju. Ručica menjača služi da odaberete hod unapred, ili unazad, kao i da odaberete poseban režim za dodatno kočenje benzinskim motorom na dugačkim nizbrdicama u "B" položaju.

Dakle, sve što je potrebno da biste auto stavili u pokret je da odaberete smer kretanja i da pritiskate pedalu kočnice i gasa, po potrebi.

Iako se po osnovnim podacima to ne čini, fabrika je prilično izmenila hibridni sistem. Benzinski motor je zadržao istu zapreminu, ali je bitno izmenjen.

Blok motora je promenjen kako bi se poboljšao protok rashladne tečnosti. Takođe, u potpunosti su promenjeni premazi košuljica cilindara koji omogućavaju manji otpor klizanja klipova.

Izmenjen je i protok materije u glavi motora. Nova konstrukcija usisnog sistema omogućila je dizajnerima da postave haubu vrlo nisko i time poboljšaju aerodinamičnost automobila.

Ove izmene omogućile su da benzinac ima termičku iskorišćenost od čak 40 procenata, što je novi rekord kod benzinaca i uporedivo je sa boljim turbo dizelašima.

Sitna, ali primetna poboljšanja primećujemo i kod električnog dela hibridnog sistema. Električni motor i generator koji su spojeni na planetarni menjač imaju istu snagu kao i kod prethodne generacije Priusa, ali sada imaju znatno manje dimenzije i masu.

Umanjene dimenzije pomogle su inženjerima da naprave kompaktniji prednji deo šasije automobila.

Osećaj u vožnji je sličan kao do sada. Ipak, odgovor na pedalu gasa i kočnice su linearniji, pa sada gotovo ne postoji previše velika razlika u ponašanju Priusa u odnosu na neku klasičnu, kvalitetnu limuzinu sa automatskim menjačem.

Takođe napominjemo i da su buka i vibracije smanjene, tako da je automobil sada prava oaza mira i zaista nakon burnog radnog dana može da posluži kao terapija za opuštanje.

Automobil se čini nešto žustriji i brži u odnosu na prethodnika, tako da sada može da se vozi čak vrlo agresivno.

I pored toga, fabrika je učinila naizgled nemoguću stvar, smanjila je potrošnju goriva. U gradu, kada se koristi elektromotor i pažljivo se ubrzava, može se postići prosek od samo 3,3 litara benzina na sto kilometara!

Pri konstantnoj brzini od 130 km/h troši samo 4,7 litara, što je ubedljivo manje od svih turbo dizel limuzina iz klase.

Na magistrali, prosek može da bude tek oko tri litra, ako vozite uglađeno i racionalno.

Prtljažnik: 501/1054/1633 L
Prtljažnik: 501/1054/1633 L

Ovde želimo da naglasimo da prosek može da varira u zavisnosti od stila vožnje. Sve zavisi od uglađenosti i odmerenosti.

Pa opet, čak i kada Prius “zloupotrebljavate”, potrošnja nikada neće porasti iznad sedam i po litara, što, opet, ni jedna turbo dizel limuzina u klasi ne može da postigne.

Kada već pričamo o promenama, suptilna poboljšanja primećujemo i kod upravljivosti.

Nije, naravno, Prius namenjen sportskoj vožnji, ali ipak je tokom vremena evoluirao do sadašnjeg stanja gde možemo da konstatujemo da uliva potpunu sugurnost na limitu u ekstremno provezenim uskim krivinama, kao i to da u brze krivine "sedne" na prvi potez volana i ne popušta čak i na nepromišljeno velikim brzinama.

Možete se ovim hibridom upustiti i u lagane vratolomije (naravno u okviru propisa) i umesto da "spasavate glavu" kao do sada, uživaćete u tečnosti vožnje koje vam omogućava nova šasija, koja pozadi umesto torzione osovine ima novu šemu vođenja točkova koji možemo voditi kao "multilink".

Shodno upravljanju, malo je popravljen i komfor u vožnji. Ogibljenje nešto bolje upija kratke neravnine, pa je Prius sada postao vrlo ubedljiv i napokon automobil konkurentan standardnim limuzinama D segmenta po svim kriterijumima.

Toyota Prius je kontroverzan model po mnogo čemu, pa i po ceni. Zbog hibridnog sistema, odnosno pre svega baterija, njegova cena ne može biti niska.

Za osnovnu verziju treba izdvojiti 28.800 evra, dok auto koji vam predstavljamo, najskuplji u ponudi, košta 32.500 evra, bez uračunate subvencije koja je trenutno u toku.

In memoriam: Ivan Katunac (1975 – 2017.)

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Toyota Prius 4 Executive

zapremina benzinca 1798 ccm
snaga benzinca 72kW (98 KS) pri 5000 o/min
maks. o. mom. benzinca 142 Nm pri 3600 o/min
ukupna snaga sistema 90 kW (122 KS) pri 5200 o/min
menjač CVT
dimenzije 4540/1760/1470 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 501/1054/1633 l,
rezervoar 60 l
pneumatici 215/50 R 17
masa 1375 kg
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,6 s
potrošnja (fabrička) 2,9/3,1/3,0 l/100 kmh
emisija CO2 70 g/km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu