Moto test: Honda CRF 1000L Africa Twin

Više od decenije čekali smo da Honda ponovo počne sa proizvodnjom jednog od svojih najprodavanijih modela – “afrikom tvin”. Što se nas tiče, svaki dan čekanja se isplatio.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Nela Tasić; Izvor - Auto Magazin

Dočekasmo i taj dan. U redakciji Auto magazina zazvonio je telefon a sa druge strane “žice” začuli smo sledeće – “Afrika” je registrovana, vi ste prvi. Kada možete da dođete? Da li je odmah prerano, pomislismo?

Vreme je bilo sunčano i toplo za april, pa smo do Hondinog salona sreli desetine motora, čak i dve stare “afrike”. Nije ni bilo upitno da se ovaj motor u našoj zemlji, ali i širom Evrope veoma ceni i voli.

Dimenzije: 2335x875x1475 mm
Dimenzije: 2335x875x1475 mm

Dočekala nas je “trikolore” verzija, a o ponudi boja još su i “CRF reli” crvena, siva i crna. Odmah nam se dopalo što nova “afrika” dizajnom vrlo podseća na onu sa kraja 20. veka. Naravno materijali su novi, kvalitetniji, instrument tabla savremena, u skladu sa novom erom, ali osnovna ideja je ostala ista.

Motocikl je tanan, vižljast, čak toliko uzan da smo se zapitali da li je pod njim stvarno motor od hiljadu “kubika”.

Okrenuli smo ključ u bravi i začuo se prepoznatljiv zvuk tvin motora. Nas je asociralo na zvuke tam-tam bubnjeva koji bismo mogli čuti u nekoj afričkoj noći.

Honda CRF 1000L Africa Twin: Snaga	90 KS (70 kW) pri 7.500 o/min; Max. obrtni mom. 98 Nm pri 6.000 o/min
Honda CRF 1000L Africa Twin: Snaga 90 KS (70 kW) pri 7.500 o/min; Max. obrtni mom. 98 Nm pri 6.000 o/min

Jedva smo dočekali da se smestimo u sedište i posle samo nekoliko stotina metara čekalo nas je pravo iznenađenje. Na motocikl smo se tako lako privikli da smo posle tri ulice imali utisak kao da je u našem vlasništvu već godinama i da smo sa njim prešli hiljade kilometara.

Ergonomija, položaj vozača, pozicija instrumenata, papučica menjača, sve je gotovo savršeno podešeno.

Lakoća sa kojom se vlada motociklom je na zavidno visokom nivou. Njegova mala širina idealna je za provlačenje između automobila i za konstantne gradske gužve, ali svoje prave vrline “afrika” je pokazala tek kad smo se zaputili magistralom van Beograda.

U krivinama je odlična i pri malim i pri većim brzinama. Lako se obara, a u svim obrtajima ima dovoljnu količinu snage u rezervi da odgovori na snažnije “odvrtanje” ručice gasa.

Iako ima 95 konjskih snaga, manje od konkurentskih motora kao što su BMW R1200 GS ili Ducati Multistrada 1200, ima i manju zapreminu, pa se taj nedostatak oseća samo u krajnjoj brzini.

Ako vozite u skladu sa ograničenjima u našoj i okolnim zemljama, ovaj nedostatak nećete ni primetiti. Biće to samo brojka na papiru.

Kako je “afrika” motor koji je namenjen i za vožnju van asfalta, naravno da smo je isprobali i u tim uslovima.

Nismo preterivali, jer su na njoj bile standardne gume, a ne “kramponke”, ali se i sa njima pokazala veoma dobro. Prepreke poput trotoara, udarnih rupa na asfaltu i nižih stepenika su za nju ono što bi se žargonski moglo nazvati “dečja igra”.

Iako teška, uz malo napora i malo više umeća, jer je prva brzina dosta kratka, ide i na zadnji točak. To je još jedan od razloga zašto volimo enduro motore.

Ne smemo da zaboravimo i da navedemo da je sedište vozača izuzetno udobno, a njegova visina se može podešavati u rasponu od 850 do 870 mm.

Suvozačevo sedište je takođe odlično i ne zahteva nikakvu fizičku snagu pri vožnji čak ni kada se siđe sa asfalta.

Ako imate manje od 170 cm, kao autor ovog teksta, da biste seli na zadnje sedište, jednostavnije ćete to učiniti ako se prvo oslonite na fuzaster pa onda opkoračite motor, ali i malo gimnastike nikada nije na odmet.

Da rezimiramo. Honda CRF 1000L Africa Twin nas je vrlo prijatno iznenadila. Izuzetno udoban i vozan motor, plemenitog karaktera, opremljen svim onim elektronskim sistemima 21. veka, a opet je zadržao prepoznatljive linije i izgled od pre par decenija.

Takođe, novi model prati i sasvim prihvatljiva cena od 13.390 evra za osnovnu verziju.

Dve verzije prenosa

Pored standardne verzije manuelnog, u ponudi je i takozvana DCT verzija (Dual-clutch transmission) automatskog prenosa brzina. Ova vrsta automatskog menjača sa dvostrukim kvačilom jedinstvena je u svetu dvotočkaša a može se nabaviti i na domaćem tržištu.

Cena je nešto veća od osnovnog modela i iznosi 14.590 evra.

Priča stara nepune tri decenije

Prva Africa Twin počela je da se prodaje 1989. godine. Njena puna oznaka glasila je Honda XRV650 i nastala je na modelu NXR 750 Africa Twin specijalno konstruisanim za Pariz - Dakar reli.

Tih osamdesetih, Honda je četiri puta osvajala ovo takmičenje koje se tada vozilo od Pariza do senegalske prestonice kroz afrička bespuća, pa je tako ime ovog motora sa kraja te decenije bio i poseban omaž uspehu japanskog proizvođača na „Crnom kontinentu“.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Tehnički podaci: Honda CRF 1000L Africa Twin

Motor dvocilindarski, četvorotaktni, vodeno hlađeni, redni tvin
Zapremina 998 ccm
Snaga 90 KS (70 kW) pri 7.500 o/min
Max. obrtni moment 98 Nm pri 6.000 o/min
Menjač šestostepeni manuelni
Dimenzije 2335x875x1475 mm
Masa 208 kg
Visina sedišta 850 do 870 mm
Pneumatici 90/90 R21 napred, 150/70 R18 nazad
Kočnice (napred) dvostruki plivajući hidraulični disk 310 mm sa četvoroklipnim radijalnim čeljustima
Kočnice (nazad) hidraulični disk 256 mm i dvoklipne čeljusti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu