Supertest: Kia Sportage EX Limited 1.7 CRDi (2. deo)

Kia Sportage se tri meseca "družila" sa novinarima Auto magazina. Do sada je prešla nešto više od deset hiljada kilometara i tek se fino uhodala.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Izvor - Auto magazin

Mnogi smatraju da se sadašnji automobili isporučuju razrađeni, po principu "ključ u ruke". Naravno, to nije moguće.

Da, vaš novi auto zahteva nešto malo pažnje kada je potpuno nov. Budite nežni, pokušajte da izbegnete nagla ubrzavanja prvih nekoliko hiljada kilometara, i on će vam se odužiti potrošnjom goriva koja se gotovo poklapa sa fabričkim specifikacijama, a motor će kasnije raditi lepše, lakše i snažnije nego kod onih vozila koja su zanemarivana na samom početku svog radnog veka.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4480/1855/1645 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4480/1855/1645 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2670 mm

Za nastavak naših utisaka sa supertesta ostavili smo vam detaljan opis opreme koja vas očekuje u najbogatijem serijski opremljenom primerku. Verovatno ste primetili da vas uvek savetujemo da nabavite automobil sa što boljom opremom, po cenu nešto slabijeg motora, pa čak i klase automobila koji kupujete.

Jednostavno, oprema je ta koja čini kompletnu atmosferu i utisak tokom vožnje. Sve dok je motor automobila dovoljno snažan za bezbednu i laku vožnju, predlažemo vam da se prilikom kupovine fokusirate na opremu.

Kia Sportage 1.7 CRDi : zapremina 1685 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 280 Nm pri 1250 o/min
Kia Sportage 1.7 CRDi : zapremina 1685 ccm; snaga 85 kW (115 KS) pri 4000 o/min; maks. o. mom. 280 Nm pri 1250 o/min

Ovo je upravo slučaj kod automobila koji vam detaljno prikazujemo. Kao što ste u prvom delu testa imali prilike da pročitate, performanse turbo dizel motora od 1.7 litara su više nego dovoljne za odlučnu i bezbednu vožnju. Za uzvrat, potrošnja će biti vrlo povoljna, gotovo izuzetna kada uzmemo u obzir gabarite i masu automobila.

Na našem testu, od Beograda do Pirana, na slovenačkoj obali Jadrana, na tačno 650 kilometara dugom putu, Sportage je prosečno trošio 7,2 litara dizela. Imajte na umu da se gotovo u potpunosti vozi autoputem, a da je na hrvatskim i slovenačkim deonicama maksimalna dozvoljena brzina 130 kilometara na sat.

Vozeći po propisima, u Piran stižete sa jednim rezervoarom, čak i pre nego što se upali lampica sa rezervom goriva. Cena u jednom smeru – ispod 7.000 dinara, u zavisnosti od cene dizela na pumpi.

Ako je putovanje kroz Hrvatsku, po ravnom i dobrom putu prilično jednolično i nedovoljno izazovno za bilo koji komentar, u Sloveniji nas je dočekala drugačija situacija. Brdoviti predeli, krivine i – kiša.

Najpre o ponašanju u dugim, brzim krivinama - tu je Sportage na visini zadatka, sa pravim osećajem servo upravljača za jači otpor na komande sa volana i preciznim držanjem trake. Naravno, zvučni signal koji vas upozorava da gazite liniju ili „sečete“ krivinu možete isključiti.

Nešto topliji dani dali su nam još jednom povod da pohvalimo kvalitet klimatizacije u kolima, a posebno smo bili zadovoljni na povratku kada je kiša i naglo zahlađenje počelo da zamagljuje stakla na vozilu. „Brzo“ dugme za odmagljivanje rešava stvari za nekoliko sekundi, pa s pravom možemo da tvrdimo da ovaj automobil ima odličan sistem ventilacije u svim uslovima.

Osim svega nabrojanog, oprema EX Limited donosi i druge brojne luksuzne stavke. Za početak, tu su kožne presvlake sedišta. Pored prestiža, koža donosi i brojne pogodnosti, poput lakog održavanja i trajnosti. Naravno, sedišta sa ovakvim presvlakama su poznata po tome da su zimi neprijatno hladna, a leti pretopla. Zbog toga je Kija rešila da u prednja sedišta ugradi ne samo grejanje, već i hlađenje, dok zadnja imaju samo grejanje.

Prednja sedišta se podešavaju električnim komandama. Iako ne postoji memorija položaja, što je vrlo zgodno kada automobil koristi nekoliko vozača, kakav je slučaj u našoj redakciji, elektromotor će vas lako i brzo dovesti u idealan položaj za volanom.

Sledeći element koji želimo da istaknemo jeste električno pokretni stakleni krov. On može da se podigne kako bi obezbedio bolju cirkulaciju vazduha kroz kabinu, a može i da se potpuno otvori. Zavesica na prednjem delu služi kao deflektor i ne dozvoljava da se pri veći brzinama vazduh neprijatno vrtloži u kabini.

Stakleni krov je idealan za dobru atmosferu u vozilu, pre svega kada je tmurno vreme. Kada je sunčano, preporučujemo vam da navučete zavesu (koja je takođe električno pokretana).

Multimedijalni sistem ima veliki kolor ekran koji je osetljiv na dodir. Poseduje USB i AUX priključke. Kvalitet zvuka u ovom paketu opreme je odličan, zahvaljujući, pored ostalog i ugrađenom sabvuferu koji se nalazi u prtljažniku.

Raspored tastera i grafika na ekranu je logičan, pa nismo utrošili mnogo vremena pre nego što smo u potpunosti ovladali sistemom - komande su lake i intuitivne, pa smo ga odmah koristili bez previše skretanja pogleda sa saobraćaja.

Navigacioni sistem ima kompletnu kartografiju Evrope i radi brzo i precizno. Za pohvalu je gest Kije da će tokom sedmogodišnjeg perioda garantnog roka besplatno vršiti apdejt mapa.

U svim situacijama, od malih mesta u Srbiji, do komplikovanih petlji u inostranstvu, navigacija je radila bez greške. Zanimljivo je rešenje pisma koje je primenjeno - navigacija u skladu sa trenutnom lokacijom automatski menja na ćirilicu (u Srbiji ili Makedoniji, recimo), ili latinicu, u zemljama u kojima je to zvanično pismo. Srećom, u Grčkoj važi latinica…

Najbogatiji paket opreme sadrži i obilje sistema koji povećavaju bezbednost vožnje. Tu je sistem za automatsko kočenje u slučaju opasnosti, zatim sistem za automatsko zadržavanje automobila u voznoj traci, automatska kontrola dugog svetla, kao i upozorenje na vozila koja se nalaze blizu automobila.

Ovaj poslednji sistem nas upozorava pomoću svetla u spoljnim retrovizorima, ali i zvučnim signalom.

Kia Sportage Limited ima i jedinstven način upozorenja za „ispravljanje“ točkova. Ako ste, na primer, na parking ušli pod velikim uglom, i tako ostavili auto, prilikom izlaska na displeju će vam se pojaviti upozorenje da obratite pažnju i eventualno „ispravite“ volan, kako ne biste naglo krenuli sa točkovima u takvom položaju.

Automobil poseduje bi-ksenon farove, a od jeftinijih verzija razlikuje se i po aluminijumskim felnama prečnika 19 inča, kao i LED zadnjim svetlima.

Beskontaktna, "hends fri" brava je izuzetno praktična, a dobro rešenje bilo bi da je Kia tastere za otključavanje i zaključavanje ugradila i u zadnje brave, a ne samo u kvake prednjih vrata i prtljažnika. Takođe, voleli bismo da vidimo automatiku (jedan pritisak) za podizanje i spuštanje svih prozora, a ne samo na prozoru vozača.

Prtljažnik: 491/1480 l
Prtljažnik: 491/1480 l

Na kraju nekoliko reči o kupovini. Osnovna verzija modela Sportage može da se nabavi za 17.990 evra. Najpovoljniji model sa dizel motorom košta 20.990 evra, dok za najbogatije opremljeni automobil, koji vam prikazujemo, treba platiti 29.590 evra.

Dobra stvar prilikom kupovine automobila jeste što celokupnu proceduru dobijanja kredita, pa čak i kasko osiguranja vozila možete izvesti na jednom mestu, u bilo kom prodajnom salonu Kije.

Prvi deo Supertesta modela Kia Sportage i specifikacije vozila možete pronaći ovde.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Cene servisiranja do 150 hiljada kilometara (u dinarima)

1. servis: 15.437,00
2. servis: 28.830,00
3. servis: 19.494,00
4. servis: 28.830,00
5. servis: 15.437,00
6. servis: 32.186,00
7. servis: 15.437,00
8. servis: 28.830,00
9. servis: 19.494,00
10. servis: 28.830,00

Ponuda za finansiranje (primer)

- Minimum 30 posto učešća (9.621 €)
- Finansirana suma (22.449 €)
- Minimalni period otplate 12 meseci, maksimalni period otplate 84 meseca (84 meseci x 267,25 € rata kredita)
- Obavezno je kasko osiguranje tokom perioda finansiranja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu