Test: Lada Kalina Cross Lux

Da li ste znali da se reč abrakadabra koristi već skoro dve hiljade godina? U poslednjih nekoliko decenija njome se uglavnom služe mađioničari, ali nekada davno ljudi su verovali da ima magične moći i da napisana na amajliji leči i od najtežih bolesti. Ne znamo kakvu su amajliju nosili konstruktori nove Lade Kaline, ali, da su je izlečili, nema sumnje.

Podeli

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Nakon nekoliko godina pauze, na našem tržištu je dostupna kompletna gama Lade, zahvaljujući uvozniku, firmi Rusauto. Odlučili smo se da testiramo model koji, pored večite Nive, svakako privlači najviše pažnje, a to je Kalina Cross.

Model Kalina poznajemo odavno. Pre sedam godina u Auto magazinu ste mogli da pročitate test klasične verzije ovog automobila. Tada smo bili relativno hladni prema njemu. Imao je veliki potencijal, ali je bilo i dosta sitnica koje su kvarile opšti utisak.

U Rusauto smo otišli hladne glave, rešeni da Ladi pristupimo bez pristrasnosti. Uostalom, ruska marka je pre nekoliko godina promenila vlasnika. Sada njom gazduje Renault-Nissan korporacija.

Dimenzije (dužina/širina/visina): 4104/1700/1560 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2476 mm
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4104/1700/1560 mm. Međuosovinsko rastojanje: 2476 mm

Po tehničkom i dizajnerskom nivou, Kalinu je najlakše smestiti na nivo modela Dacia Sandero. Šta je Kalina Cross?

Rusi su odlučili da na bazi karavan verzije svog automobila B segmenta (što je samo po sebi retkost) naprave tip vozila koje je vrlo popularno posledjih godina - mešavinu standardnog automobila i terenca. Povisili su odstojanje od tla na 183 mm, montirali su alu felne od 15 inča (sa vrlo kvalitetnim Pirelli pneumaticima), a karoseriju su obogatili ojačanjima ispod prednjeg i zadnjeg branika, naglašenim zaštitnim plastičnim rubovima na blatobranima i sajtnama i krovnim nosačima.

Uz detaljno izmenjen dizajn prednjeg i zadnjeg dela, automobil izgleda neuobičajeno. Ako bismo prebrojali sve začuđene poglede tokom testa, mogli bismo da zaključimo da je auto vrlo privlačan.

Lada Kalina Cross: zapremina 1596 ccm; snaga 72 kW (98 KS) pri 5600 o/min; maks. o. mom. 140 Nm pri 4000 o/min
Lada Kalina Cross: zapremina 1596 ccm; snaga 72 kW (98 KS) pri 5600 o/min; maks. o. mom. 140 Nm pri 4000 o/min

Osnovno pitanje je: ko je glavni konkurent ovoj Ladi? Pre svega po izgledu, nameni i ciljnom krugu kupaca, tu je Dacia, u ovom slučaju sa svojim Stepway modelima. Po ceni, Kalina Cross je među desetak najjeftinijih automobila sa klima uređajem na našem tržištu. A opet, ovaj automobil praktično nema konkurenta.

Prvi kontakt sa automobilom je vrlo bitan, a to je obično kvaka vrata. Povlačimo je ka sebi, hod je kratak, odlučan, precizan, zvuk odsečan. Uvek nekoliko puta otvorimo i zatvorimo vrata kada se upoznajemo sa automobilom. Zatvaraju se meko, lako, uz prijatan zvuk. Ovo bitno drugačije nego nekada. Šta je sa ostatkom automobila?

Primećuje se da je dizajn kabine i plastika unapređena. Materijali su na nivou Dacia modela, što nije iznenađujuće kada se zna ko je sada vlasnik Lade.

Kvalitet izrade je bitno popravljen u odnosu na Kalinu koju smo vozili 2009. godine. Neko je očigledno utrošio dosta vremena da posveti pažnju detaljima, počevši od boje materijala, pa do funkcije i načina na koji su sastavljeni pojedinačni sklopovi.

Inače, detalji i sitnice u presudni u tome kako osećamo i prihvatamo automobil. Odmah se vidi da je svemu tome posvećena velika pažnja. Da, oseća se dizajnerska ruka kompanije Renault, ali je Kalina još uvek svoja i dobro distancirana od vozila marke Dacia.

Dopada nam se narandžasti štof na centralnom delu sedišta, a možda još više i to što je isti materijal ugrađen u tapacirung vrata. U B segmentu, to nije česta pojava.

Sve komande i prekidači detaljno su izmenjeni. Sada su mekani i fini pod prstima. Položaj za upravljačem je zadovoljavajući. Pedale, volan i ručica menjača su postavljeni odmereno, pa se i dvometraši lako snađu.

Upravljač se podešava po visini, ali, na žalost, vozačevo sedište ne može de se spusti. Ipak, položaj tela tokom vožnje ne zamara. Sedište je dosta udobnije i prijatnije, sa većim potpornim površinama nego kod sličnih modela.

Prtljažnik ima zapreminu od 335 litara, što već zalazi u C segnemt. Ako oborite zadnju klupu, a ona je podeljena na trećini, dupliraćete zapreminu (do ivice prozora). Prostor na zadnjoj klupi je prosečan, a profil patosa ispod zadnje klupe umanjuje prostor za stopala.

U Srbiji, Kalina Cross se nudi u standardnoj i "luks" verziji. Mi smo vozili skuplju verziju koja je krcata opremom. Nabrajamo: četiri podizača prozora (automatika za vozačev), centralna brava sa daljinskom komandom, automatski klima uređaj, senzori za farove i brisače, multimedijalni sistem, pokazivači pritiska u gumama, grejači prednjih sedišta, grejač vetrobrana, alarm, alu felne od 15 inča, prednji vazdušni jastuci, ABS, ESP, parking senzori pozadi, putni kompjuter, ISOFIX priklučci.

Ovo je svakako najbogatiji spisak opreme koji može da se dobije u automobilu ove kategorije. Međutim, ono što želimo da naglasimo je da je svaka stavka kvalitetna, i nije ugrađena tek da bi se "štiklirala" kolona u spisku opreme.

Na primer, multimedijalni uređaj je napravljen na Windows platformi, povezuje se sa telefonom i pored "hends fri" razgovora može da pušta muziku sa plejera telefona. Uređaj prihvata SD karticu, kao i klasičnu USB memoriju, preko priključka. Zvuk je vrlo dobar, čak mnogo bolji nego kod nekih mnogo skupljih automobila zvučnijih marki.

Tu su i parking senzori. Rekosmo, nisu ugrađeni samo da bi bili na spisku opreme, već su dobro ukopljeni u audio sistem - kada ubacite u rikverc, muzika će se utišati da biste lakše čuli upozorenja.

Iznenadili smo se opštim kvalitetom i količinom opreme, a fabrika se potrudila da se ne razočaramo u vožnju, što je ipak presudno kod automobila. Ugradili su električni servo na volan i time u potpunosti promenili osećaj.

Upravljanje je i dalje relativno neprecizno na pravcu, ali je osećaj prijanjanja za podlogu pristojan. Upravljač je lak i relativno komunikativan, a manevrisanje je lakše nego kod sličnih automobila sa hidrauličnim servom (Dacia).

Iako ima 3,75 kruga okretanja volana od jedne do druge krajnje tačke, automobil je lak i prilično zabavan za vožnju. Naravno ovde morate imati na umu da ga poredimo sa modelima slične konstrukcije.

Upravljanje je dovoljno precizno i a prijanjanje kvalitetno da automobil možete nehajno "baciti" u krivinu bez posledica. Imajući u vidu da je ovo povišena verzija Kaline, pretpostavljamo da ovakav auto nećete kupiti kako biste bili najbrži u krivinama. Ipak, Cross je stabilan, bezbedan i neće vas uhvatiti nespremne ni na lošem kolovozu.

Zvučna i mehanička izolacija su iznenađujuće dobre. Do 120 km/h zvuk motora, točkova i vazduha su vrlo umereni. Kod testiranog automobila nam je jedino smetalo "žvakanje" diferencijala u nižim stepenima prenosa.

Ogibljenje je podešeno dovoljno mekano tako da se udarne rupe upijaju bez većih problema, dok se auto pomalo stresa na uzastopnim kratkim neravninama.

Ispod haube se nalazi provereni Ladin benzinac od 1.6 litara sa 16 ventila. Uz verziju Cross dolazi samo ovaj motor, dok uz druge modele Lade može da se dobije i slabija varijanta sa osam ventila. Takođe, sa drugim verzijama Kaline, moguće je naručiti i automatski menjač.

Testirani automobil ima 98 konjskih snaga i vrlo je živahan. Precizni i ne previše teški petostepeni ručni menjač ima dobro rapoređene brzine, pa ubrzanje iz mirovanja do stotke iznosi 11 sekundi, dok su međuubrzanja odlučna i preticanje ne predstavlja problem, ili rizik. Fabrika deklariše maksimalnu brzinu od 181 km/h.

Prtljažnik: 335/670 l
Prtljažnik: 335/670 l

Test smo završili sa prosekom od 8,5 litara goriva na 100 pređenih kilometara. U gradu, Lada troši oko deset litara. Na autoputu pri 120 km/h potrošnja je 7,5 litara. Ako povećate brzinu, naglo će se povećati buka i potrošnja.

Da sumiramo - prijatno smo iznenađeni Kalinom Cross. Očigledno je da su se u Ladi veoma pomučili da isprave sve sitne nedostatke zbog kojih smo negodovali pre sedam godina kada smo vozili staru Kalinu.

Sada smo se susreli sa vrlo ozbiljnim, pažljivo sastavljenim automobilom koji je sasvim pristojno ponaša u vožnji. Kada uz to dodate izuzetno bogatu opremu i cenu od 10.650 evra, za primerak koji je bio na testu, dobijate konkurentan paket koji uveliko prevazilazi najeftinije automobile A i B segmenta, kao i slične "budžet" modele, kao što je Dacia.

I vetrobran se greje

Lada u skuplju verziju Kaline Cross ugrađuje sistem za grejanje vetrobrana. U pitanju je splet žica tanjih od ljudske vlasi kose, sličan, ako ne i isti kakav koristi Ford.

One ne štete vidljivosti, a svakako dobro dođu ne samo tokom hladnih dana, već i kada želite da odmaglite "šoferku", a da ne uključujete klima uređaj.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Lada Kalina Cross Lux

zapremina motora 1596 ccm
snaga 72 kW (98 KS) pri 5600 o/min
maks. obrtni moment 140 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, petostostepeni
dimenzije (d/š/v) 4104/1700/1560 mm
međuosovinsko rastojanje 2476 mm
prtljažnik 335/670 l
rezervoar 50 l
masa 1055 kg
pneumatici 195/50 R15
maks. brzina 181 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,0 s
potrošnja (fabrička) 5,2/6,7/9,3 l/100 km

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu